Război în Ucraina, ziua 196. Bombardamente în zone rezidențiale din orașul Harkov. Au început să fie distribuite primele pașapoarte rusești. Autoritățile ucrainene îndeamnă locuitorii să evacueze orașul de la centrala nucleară Zaporojie

7 septembrie 2022, 07:29

Rachetele rusești au lovit câteva cartiere din Harkov, al doilea mare oraș al Ucrainei, și au distrus magazine, ateliere și autoturisme. Rușii au susținut în repetate rânduri că nu țintesc obiective civile, deși probele arată că rachetele distrug cu precădere clădiri rezidențiale.

Pe de altă parte, ofensiva ucraineană în regiunea Harkov este confirmată de imaginile postate pe rețelele de socializare în care se observă cum soldații Kievului ocupă un nod rutier din apropiere de localitatea Balakliia.

În acest timp, ministerul rus al apărării a anunțat că în regiunea Harkov au început să fie distribuite primele pașapoarte rusești.  Potrivit autorităților locale, au fost emise deja 15 paşapoarte şi urmează să mai fie tipărite alte două mii de documente rusești.

Reperele zilei

ACTUALIZARE Reporterul de la The Kyiv Independent Illia Ponomarenko spune că se întâmplă „ceva incredibil”  în regiunea din nord-est Harkov. „Da, am subestimat oarecum capacitatea și rezervele ofensive ale armatei ucrainene în aceată zonă”, a scris jurnalistul pe Twitter.

Contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov se pare că înregistrează un oarecare succes, potrivit The Guardian. Marți, un oficial numit de Moscova în Republica Populară Donețk, controlată de rusi, a declarat că forțele ucrainene au „încercuit” Balakliia, un oraș din est de 27.000 de oameni situat între Harkov și orașul Izium, ocupat de ruși.

ACTUALIZARE Partidul lui Putin propune organizarea pe 4 noiembrie în teritoriile ucrainene ocupate a unor referendumuri de alipire la Rusia.

„Doneţk, Lugansk şi numeroase alte oraşe ruse vor reveni în sfârşit în portul lor de origine. Şi lumea rusă, astăzi divizată de frontiere formale, îşi va regăsi integritatea”, a declarat secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, Andrei Turciak, propunând organizarea acestor referendumuri pe 4 noiembrie, când în Federaţia Rusă se celebrează Ziua Unităţii Naţionale.

De Ziua Unităţii Naţionale, Rusia comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea care a expulzat forţele de ocupaţie poloneze din Moscova.

ACTUALIZARE Rusia a strămutat cu forţa sute de mii de ucraineni, uneori în zone foarte îndepărtate, de la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite.

ACTUALIZARE Ucraina îndeamnă locuitorii să evacueze orașul de la centrala nucleară Zaporojie. Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a cerut locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare  să plece, pentru propria lor siguranță.

Fac un apel la locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie …. plecați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (de ucraineni). Orașul Enerhodar, care deservește centrala nucleară, a fost atacat de forțele ruse și a pierdut electricitatea, potrivit primarului său ucrainean aflat în exil.” – a scris oficialul pe Telegram

ACTUALIZARE Rusia cere explicaţii suplimentare de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, după ce a observat ceea ce a numit „inadvertenţe” în raportul inspectorilor care au vizitat Centrala de la Zaporojie. Vladimir Puțin reclamă şi faptul că inspectorii străini nu au spus clar că Ucraina atacă Centrala şi neagă că armata sa ar avea echipamente în zona centralei. Secretarul general ONU a cerut crearea unei zone demilitarizate pentru a preveni o catastrofă.

ACTUALIZARE Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă precum lupului dintr-un basm rusesc.

ACTUALIZARE Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Europa culege ceea ce a semănat. Ţările occidentale sunt vinovate de ”provocare” faţă de Rusia.

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni cu ocazia unui summit regional ce va avea loc la Samarkand, în Uzbekistan, în zilele de 15 şi 16 septembrie, a anunţat miercuri diplomaţia rusă.

ACTUALIZARE Ursula Von der Leyen a anunțat noi măsuri pentru a gestiona criza din energie. Concret, Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, după modelul G7, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie, pe teritoriul Uniunii Europene, a consumului de electricitate în orele de vârf.

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prima doamnă, Olena Zelenska, au împlinit marți 19 ani de căsnicie.

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia, şi a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul.

ACTUALIZARE „Mergi în străinătate? Călătorește mai bine prin Rusia. Se extinde în fiecare an!” The Times: Divertismentul TV se întoarce în Rusia pentru a le distrage oamenilor atenția de la război

ACTUALIZARE Este „imposibil” ca ţările din Occident să izoleze Rusia, în pofida sancţiunilor pe care le-au impus Moscovei şi care reprezintă o „ameninţare pentru întreaga lume”, apreciază miercuri, la un Forum Economic al Estului (EEF), dedicat Asiei, preşedintele rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE Generalul (r) american Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA din Europa, este optimist în privința reușitei trupelor ucrainene în confruntarea cu Rusia și își dorește ca Ucraina să devină membră NATO. De asemenea, generalul crede că războiul se va sfârși până la finalul anului.

ACTUALIZARE Rusia a cerut „explicaţii suplimentare” Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) asupra unor părţi din raportul său cu privire la situaţia de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), a declarat miercuri ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.

„Sunt necesare explicaţii suplimentare, căci raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA”, a afirmat Lavrov, citat de Interfax.

AIEA a cerut marţi încetarea bombardamentelor în apropierea centralei şi stabilirea imediată a unei zone de securitate în jurul uzinei, într-un raport publicat după misiunea de la centrala Zaporojie de săptămâna trecută.

ACTUALIZARE Ucraina va susţine propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei ”zone de protecţie şi de siguranţă nucleară” la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), dacă este vorba de „demilitarizarea” instalaţiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Interfax-Ukraina.

ACTUALIZARE Printre vocile care cer comunității internaționale să facă presiuni pentru retragerea trupelor rusești de la Zaporojie se numără și cea a generalului Ben Hodges, fost comandant al armatei Statelor Unite în Europa. Generalul a vorbit despre situația de la centrala nucleară ucraineană, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR.

ACTUALIZARE Fostul general american David Petraeus se declară optimist: crede că Ucraina va putea recăpăta controlul asupra Hersonului, în sudul țării. Totuși, el vede un mare risc și pentru NATO, în „posibilitățile semnificative, neutilizate” ale Rusiei.

ACTUALIZARE Nexta a publicat imagini cu o clădire a cărei intrare s-a prăbușit după bombardamentele rușilor, în Sloviansk, regiunea Donețk.

 

ACTUALIZARE Noul premier al Marii Britanii Liz Truss și omologul său american Joe Biden au promis că își vor consolida relația în fața agresiunii lui Vladimir Putin.

Apelul lui Truss către Biden de marți seară a urmat unei conversații cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și s-a concentrat pe ceea ce ea a numit „problemele economice extreme cauzate de războiul lui Putin”.

ACTUALIZARE Ucraina susține că a distrus un pod strategic cheie folosit de forțele ruse în Herson.

Forțele armate ale Ucrainei au distribuit o serie de imagini din satelit care pretind să arate structura avariată marți seara.

„Fotografie cu podul de pontoane distrus de lângă Darivka, în regiunea Herson”, au anunțat într-o postare pe  Telegram. „Rușii l-au folosit pentru a traversa râul Ingulets.”

ACTUALIZARE Un colonel rus, comandantul militar al orașului ucrainean ocupat Berdiansk, a fost ucis într-un atentat cu mașina cu bombă, potrivit rapoartelor presei de stat ruse, transmite The Guardian.

Mașina-bombă ar fi explodat în apropierea sediului administrativ al orașului, care este folosit ca bază rusă.

Fotografiile au arătat că mașina folosită de oficialul militar rus, care a fost identificat drept Col Artiom Bardin, a fost grav avariată în atacul, care a avut loc marți la prânz.

ACTUALIZARE Statele Unite notează avansul forțelor ucrainene în sudul țării. Departamentul de Apărare al SUA arată că armata ucraineană „continuă să avanseze” în regiunea Herson și a recucerit deja unele sate, spune departamentul.

ACTUALIZARE Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri, potrivit AFP.

Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ”zone de securitate” pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.

Evenimentele din ultimele ore

• Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat marți că 753 de civili au fost evacuați din părțile ocupate ale acestei regiuni, informează The Kyiv Independent.

• Rusia arde gazele în exces deoarece nu are capacitatea de a le stoca după ce a redus livrările către Europa, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit The Guardian.

• Inspectorii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au văzut echipamente și personal militar rusesc în interiorul centralei nucleare din Zaporojie în timpul vizitei de săptămâna trecută la această instalație, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în raportul publicat marți de organismul ONU, relatează CNN.

• Armata ucraineană a respins mai multe ofensive rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat marți statul major al Armatei, citat de CNN.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York, în contextul în care ţara sa încearcă să atragă investiţii private de miliarde de dolari pentru refacerea uzinelor şi industriilor distruse de Rusia.

• Un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean a declarat că se așteaptă ca marți seară Kievul să anunțe „vești grozave” în legătură cu contraofensiva sa în regiunea estică a Harkovului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite