Război în Ucraina, ziua 195 | Bombardament asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri, potrivit AFP.

06 Septembrie 2022, 08:52 (actualizat 06 Septembrie 2022, 22:15) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Centrala de la Zaporojie. Raport AIEA/ FOTO: iaea.org"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ''zone de securitate'' pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.

''Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)'', a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să ''rămână în adăposturi'' pentru a se proteja.

(w620) Orașul En

La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse afirmă că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.

Unul dintre aceştia, şeful administraţiei instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat în plus că, înaintea bombardamentului de marţi seară, ''un bombardament al forţelor armate ucrainene'' desfăşurat mai devreme în cursul zilei a provocat ''o a doua pană de curent electric'' la Ebergodar.

Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de o lună ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

 

ACTUALIZARE Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat marți că 753 de civili au fost evacuați din părțile ocupate ale acestei regiuni, informează The Kyiv Independent. Sinegubov a precizat, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram, că 163 de copii și 9 persoane cu dizabilități se numără printre persoanele evacuate.

ACTUALIZARE Rusia arde gazele în exces deoarece nu are capacitatea de a le stoca după ce a redus livrările către Europa, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit The Guardian. „Sateliții noștri înregistrează scurgeri de gaze naturale sau arderea gazelor naturale, ceea ce este foarte poluant. Rușii nu au conexiuni alternative la conductele de gaz cu alte regiuni ale lumii, iar depozitele lor subterane de gaz sunt pline”, a afirmat Kadri Simson, aflată într-o vizită în Indonezia.

ACTUALIZARE Inspectorii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au văzut echipamente și personal militar rusesc în interiorul centralei nucleare din Zaporojie în timpul vizitei de săptămâna trecută la această instalație, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în raportul publicat marți de organismul ONU, relatează CNN.

ACTUALIZARE Armata ucraineană a respins mai multe ofensive rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat marți statul major al Armatei, citat de CNN.

"Unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și împiedică inamicul să avanseze pe teritoriul Ucrainei", a precizat Statul Major General. "Armata noastră a respins cu succes atacurile inamicului în zonele localităților Dolina, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Mariinka și Liubomirivka din regiunea Donețk".

De asemenea, armata ucraineană a revendicat distrugerea unor obiective rusești în regiunea Donețk, dar și de-a lungul frontului sudic.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York, în contextul în care ţara sa încearcă să atragă investiţii private de miliarde de dolari pentru refacerea uzinelor şi industriilor distruse de Rusia.

În paralel, Guvernul ucrainean a lansat o platformă cu peste 500 de proiecte în valoare de 400 de miliarde de dolari, prin intermediul căreia investitorii străini pot ajuta la refacerea economiei Ucrainei, chiar dacă războiul cu Rusia continuă. După înregistrarea pe platformă, potenţialii investitori vor primi informaţii cu privire la oportunităţile oferite de Ucraina.

ACTUALIZARE Un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean a declarat că se așteaptă ca marți seară Kievul să anunțe "vești grozave" în legătură cu contraofensiva sa în regiunea estică a Harkovului.

Serhi Leshchenko a scris pe Twitter: În această seară vom primi o veste grozavă din partea președintelui Zelenski cu privire la contraofensiva din regiunea Harkov.

 

 

El nu a dat alte detalii.

ACTUALIZARE Experţii Agenției Internaționala pentru Energie Atomică au văzut echipamente și personal militar rusesc în interiorul centralei nucleare din Zaporojie, în timpul vizitei sale la această instalație, a declarat directorul general Rafael Grossi în raportul publicat marți.

"Echipa a observat prezența personalului, vehiculelor și echipamentelor militare rusești în diverse locuri din cadrul centralei ZNPP, inclusiv mai multe camioane militare la parterul halei de turbine a Unității 1 și a Unității 2 și vehicule militare staționate sub pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului", potrivit raportului.

AIEA a precizat că prezența personalului și a echipamentelor militare creează "circumstanțe foarte dificile" pentru personalul care încearcă să mențină central operaţională.

ACTUALIZARE 753 de civili au fost evacuați din părțile ocupate ale regiunii Harkov. 163 de copii și nouă persoane cu dizabilități se numără printre cei evacuați, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că rămâne "foarte îngrijorată" de situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și spune că este "nevoie urgentă" de măsuri pentru a preveni un accident nuclear, și anume instituirea unei zone de siguranță nucleară și de protecție în jurul sitului ocupat de Rusia, a declarat directorul general Rafael Grossi într-un raport după o vizită la sit, citat de CNN.

 

 

"AIEA este în continuare foarte îngrijorată de situația de la ZNPP - acest lucru nu s-a schimbat", se arată în raport. "Cei șapte piloni au fost toți compromiși".

Agenția a subliniat nevoia urgentă de măsuri "pentru a preveni un accident nuclear care să apară din cauza unor daune fizice". Pentru a realiza acest lucru, AIEA a cerut înființarea unei "zone de protecție a siguranței și securității nucleare".

ACTUALIZARE Un oficialul rus numit în funcția de comandant în orașul Berdiansk, din sud-estul Ucrainei, a fost rănit când mașina sa a fost aruncată în aer în apropierea unei clădiri administrative, transmite CNN.

"Astăzi, 6 septembrie, chiar în centrul orașului Berdiansk, în apropierea clădirii administrației civile militare, mașina comandantului orașului, Artem Bardin, a fost aruncată în aer", a precizat primăria. "Comandantul a fost internat în stare gravă. Medicii îi acordă îngrijirile medicale necesare". Nu se cunoaşte cauzat explozia, dar autoritățile pro-ruse dau vina pe Ucraina.

"Teroriștii regimului de la Kiev continuă să încerce să intimideze locuitorii din teritoriile eliberate", a declarat primăria pro-rusă. Nu s-au înregistrat alte victime, dar alte trei mașini au fost avariate, au mai spus autoritățile.

ACTUALIZARE Un purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa a declarat că forțele ucrainene au lovit poziții rusești lângă Chornobaivka și Hola Pristan în regiunea Herson în noaptea de 5 septembrie. De asemenea, trupele ucrainene au vizat echipamente rusești în apropiere de Nova Kakhovka și au distrus un depozit de muniții în Tomina Balka.

ACTUALIZARE Armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în cele peste şase luni de război în Ucraina, potrivit cifrelor publicate marţi pe Facebook de Statul Major ucrainean.

Armata ucraineană susţine că a distrus până acum 2.077 de tancuri, 4.484 de vehicule blindate, 236 avioane şi 207 elicoptere ruseşti. Nu există însă o confirmare a cifrelor dintr-o sursă independentă.

ACTUALIZARE Dmitri Orlov, primarul ucrainean al Energodarului, a declarat că o explozie puternică a zguduit marţi, la miezul zilei, oraşul unde se află situată centrala nucleară de la Zaporojie și că în prezent oraşul este privat de electricitate şi apă curentă.

„Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş", a scris el pe canalul său de Telegram. Orlov nu a oferit alte detalii, adăugând doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

 • 13 nave încărcate cu peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole au părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii. Ministerul a precizat că acesta este cel mai mare transport care a părăsit Ucraina de când țara a negociat un acord de export cu Rusia, ONU și Turcia la 22 iulie.
 • Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a mulțumit Germaniei pentru solidaritatea sa în fața invaziei ruse și a cerut mai multe arme. El a fost întâmpinat de cancelarul german, Olaf Scholz, cu onoruri militare la Berlin.
 • Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea eliberării de vize pentru cetățenii ruși.
 • Potrivit primarului orașului ocupat Enerhodar, Dimtro Orlov, ajutoarele umanitare destinate locuitorilor oraşului au fost blocate.  Camioanele cu scutece, alimente și alte produse de primă necesitate au fost respinse pentru a doua zi consecutiv, a declarat acesta.
 • Forțele ruse au lovit mai multe obiective rezidențiale din Nikolaev în cursul nopții, potrivit guvernatorului Vitali Kim. El a spus că au fost avariate case, precum și trei spitale, două instituții de învățământ, un hotel și un muzeu.
 • O înregistrare video în care se văd sisteme rusești de rachete cu lansare multiplă care trag de pe centrala nucleară din Zaporojie a fost publicată de Insider.
 • Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, va vizita Germania duminică. Călătoria este un semn de relaxare a tensiunilor după o perioadă dificilă între Kiev și Berlin.
 • Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se folosește de "sărăcie și haos politic" pentru a afecta viețile tuturor europenilor. În discursul său de sâmbătă seara, Zelenski a declarat că, prin oprirea gazoductului Nord Stream 1, Rusia vrea să "distrugă viața normală a fiecărui european".
 • Forțele ruse au "probleme cu moralul și disciplina", pe lângă oboseală și numărul mare de pierderi, a declarat Ministerul britanic al Apărării. Principalele nemulțumiri par legate de salarii, inclusiv de faptul că "primele de luptă considerabile" nu vor fi plătite, se arată în ultima actualizare a serviciilor de informații britanice.
 • Compania energetică rusă Gazprom a declarat că Siemens Energy este pregătită să ajute la repararea echipamentelor pentru gazoductul Nord Stream 1, dar a afirmat că nu există niciun loc disponibil pentru a efectua lucrările.
 • Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă față provocării în cazul în care nu reușește să facă acest lucru, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

ACTUALIZARE Ucraina estimează pagubele cauzate de război până în prezent la 326 de miliarde de dolari, a declarat premierul Denîs Șmîhal.

Peste 105 miliarde USD din această sumă reprezintă costul reconstrucției infrastructurii distruse.

ACTUALIZARE Gazoductul rusesc Nord Stream 1 nu va relua livrările de gaze naturale către Europa până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte, a anunțat directorul general adjunct al Gazprom, potrivit Reuters. Exact acum o săptămâna, compania rusă a oprit complet livrările de gaz către Germania și celelalte țări europene alimentate prin Nord Stream, pentru lucrări de întreținere de câteva zile, dar vineri anunțat că furnizările către Europa rămân suspendate pe termen nedefinit.

ACTUALIZARE Consecințele unei rachete rusești într-un cartier din Harkov, unde o rachetă a ocupanților a lovit o casă.

ACTUALIZARE Aproximativ 419.000 de persoane au părăsit Rusia în prima jumătate a acestui an, de două ori mai multe decât anul precedent, relatează agenţia rusă de ştiri RBC, preluată de Reuters.

ACTUALIZARE Procurorul general ucrainean: De la începutul invaziei, Rusia a comis peste 46.000 de crime de război pe teritoriul Ucrainei.  În cadrul unei conferinţe la Bruxelles, organizată de Centrul de Politică Europeană, Kostin a intervenit prin videoconferinţă pentru a actualiza datele colectate de autorităţile ucrainene privind crimele de război ruseşti, între care execuţii sumare, tortură, violenţă sexuală, deportări forţate sau bombardarea zonelor urbane, inclusiv şcoli, spitale sau case de locuit.

ACTUALIZARE Un consilier prezidențial ucrainean susșine că că forțele ucrainene desfășoară acțiuni contraofensive în estul și sud-estul țării.

ACTUALIZARE: Ministerul rus al Apărării a început procedura de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit unei dezvăluiri a serviciilor de informații americane.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat luni că faptul că Rusia se îndreaptă către Coreea de Nord, transmite The Guardian.

New York Times a relatat luni că informaţii secrete recent desecretizate arată că printre tipurile de armament achiziţionate se numără obuze de artilerie şi rachete. Este de aşteptat ca Rusia să mai cumpere astfel de armament, a precizat publicaţia.

Luna trecută, un oficial american a declarat pentru Reuters că dronele de producţie iraniană cumpărate de Rusia au înregistrat "numeroase defecţiuni". Oficialul a mai precizat că, cel mai probabil, Rusia intenţionează să achiziţioneze sute de drone Mohajer-6 şi Shahed.

ACTUALIZARE Rusia a obţinut venituri de 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în şase luni de război, profitând de preţurile ridicate, potrivit raportului unui centru independent de cercetare publicat marţi, care îndeamnă la sancţiuni mai eficiente, transmite AFP.

ACTUALIZARE Rusia a suspendat planul de a organiza un referendum în regiunea ucraineană Herson, pe care a ocupat-o încă din luna martie.

ACTUALIZARE Gazprom a provocat o oarecare confuzie cu privire la motivele închiderii conductei de gaze naturale Nord Stream 1. Ieri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, le-a declarat jurnaliştilor că sancţiunile „introduse împotriva ţării noastre de către ţările occidentale, inclusiv Germania şi Marea Britanie” sunt de vină pentru eşecul Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream 1.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, într-un discurs, că Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial “ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure, el precizând că ruşilor nu le pasă de ce spune AIEA despre riscurile bombardării zonei în care este centrala nucleară Zaporojie,

ACTUALIZARE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă edificată în jurul conceptului "Lumea rusă", noţiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, notează Reuters.

ACTUALIZARE Ucraina a respins ofensivele rusești în est și a împiedicat atacurile rusești lângă Kramatorsk, un oraș cheie din estul regiunii Donețk, susțin forțele sale armate. Acestea susțin că trupele ucrainene au avut succes în a opri trecerea trupelor ruse pe lângă Herson și că au folosit cu succes artileria cu rază lungă de acțiune în Harkov.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI