Război în Ucraina, ziua 194 | Premierul ucrainean îndemnă UE să livreze Kievului mai multe arme şi echipament. Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca armă după ce a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat de la rețea. Energoatom a declarat că forțele ruse au continuat să bombardeze teritoriile din jurul centralei în ultimele trei zile, deteriorând și mai mult liniile electrice care conectează reactoarele la rețea. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut statelor membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialele militare. Ucraina și UE au semnat un acord pentru un ajutor de 500 de milioane de euro, în domeniul educației și agriculturii.

05 Septembrie 2022, 08:40 (actualizat 05 Septembrie 2022, 22:24) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Guvernul rus a ordonat deschiderea în Federaţia Rusă a două noi uzine pentru repararea de vehicule blindate, în plin război în Ucraina, potrivit unui decret oficial publicat luni pe un site specializat al autorităţilor ruse, informează AFP.

Uzina numărul 71 şi uzina numărul 72 urmează să obţină o licenţă de stat în următoarele patru luni, potrivit acestui decret al premierului rus Mihail Mişustin, datat 2 septembrie.

"Obiectivul lor principal este de a repara vehicule blindate şi automobile (...) în interesul apărării", precizează decretul publicat pe portalul oficial de documente juridice al guvernului rus.

Rusia a declanşat pe 24 februarie o ofensivă în Ucraina şi a înregistrat cuceriri teritoriale în estul şi în sudul acestei ţări. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni ea se confruntă cu o contraofensivă a armatei ucrainene, în special în sud.

ACTUALIZARE Ucraina îşi propune să îndeplinească, până la sfârşitul anului, condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la UE

ACTUALIZARE Ministrul Energiei din Ucraina: Lumea este în "pragul unui dezastru nuclear" din cauza ocupării de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie. Anterior, operatorul nuclear de stat al Ucrainei, Energoatom, a raportat că bombardamentele rusești au deconectat ultima linie electrică funcțională de la centrala nucleară Zaporojie.

Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că orice lucrare de reparație este imposibilă din cauza ostilităților în curs. "Deocuparea centralei și crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia este singura modalitate de a asigura siguranța nucleară", a declarat el.

ACTUALIZARE Rusia și Iranul au convenit asupra scutirii de vize de intrare pentru grupuri de până la 50 de persoane. Acestea vor putea veni în Iran pentru o perioadă de până la 15 zile fără vize.

 

Se va putea profita de această oportunitate începând cu 1 ianuarie.

ACTUALIZARE Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează The Guardian.

"Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală", a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept "operaţiune militară specială".

ACTUALIZARE  Sean Penn şi Ben Stiller, pe "lista neagră" a Rusiei. Cei doi actori şi-au exprimat susţinerea faţă de Ucraina şi au fost primiţi de preşedintele Volodimir Zelenski

Alţi 25 de cetăţeni americani au fost incluşi pe "lista neagră" de către Rusia "ca răspuns la sancţiunile constante ale administraţiei Biden împotriva cetăţenilor ruşi", a anunţat luni la Moscova ministerul rus al Afacerilor Externe, informează The Guardian.

Evenimentele zilei

 • Rusia nu își va relua în totalitate livrările de gaze către Europa până când Occidentul nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, a declarat Kremlinul. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru faptul că Rusia nu a reușit să livreze gaz prin gazoductul Nord Stream 1, adăugând că reluarea completă a livrărilor de gaze de către Rusia prin Nord Stream 1 depinde "fără îndoială" de ridicarea sancţiunilor.
 • Îngrijorările legate de livrările de gaze rusești au continuat să determine creșterea prețurilor la energie, în timp ce lira sterlină și euro s-au prăbușit după ce Rusia a închis pe termen nelimitat gazoductul Nord Stream 1.
 • Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca pe o armă, după ce a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1. SUA și Europa au colaborat pentru a se asigura că sunt disponibile suficiente provizii și că depozitele europene de gaze vor fi pline până la iarnă.
 • În ciuda eforturilor armatei ruse de a limita contraofensiva ucraineană în sud, aceasta se concentrează pe cucerirea regiunii Donbas, potrivit ultimei actualizări a Ministerului britanic al Apărării. Principalele "axe de avansare ale Rusiei rămân la Avdiivka, în apropiere de orașul Donețk, și, la 60 km spre nord, în jurul Bakhmut", a precizat Ministerul Apărării.
 • Ucraina a înregistrat progrese în contraofensiva sa lansată recent. Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Zelenski, a postat o imagine cu soldați ridicând steagul ucrainean într-un sat despre care a spus că se află în sudul Ucrainei.
 • Oficialii numiți de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson spun că "opresc" un referendum planificat privind apartenența la Rusia, din cauza atacurilor forțelor ucrainene.
 • Ultimul bloc de reactoare operaţional al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat după ce bombardamentele rusești au întrerupt liniile electrice, potrivit operatorului energetic de stat din Ucraina. Energoatom a declarat pentru Reuters că reactorul funcționează și asigură necesarul propriu de energie electrică al centralei, în ciuda deconectării sale de la rețea.
 • Patru dintre cei șase membri ai misiunii AIEA de la centrala nucleară din Zaporojie au părăsit teritoriul acesteia, a declarat Energoatom, întreprinderea de stat ucraineană care operează toate cele patru centrale nucleare din țară. Ceilalți doi rămân în continuare la centrală, a precizat aceasta.
 • Ucraina și UE au semnat un acord pentru deblocarea unui ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro (431 de milioane de lire sterline), destinat sprijinirii locuințelor, educației și agriculturii. Comisia Europeană a anunțat pachetul de ajutoare în timp ce înalți funcționari au organizat o întâlnire la Bruxelles cu prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal.
 • UE este în criză de stocuri de armament, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat Borell. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat statele membre să își coordoneze mai bine cheltuielile.
 • Novaia Gazeta, cel mai important ziar independent din Rusia, al cărui redactor-șef a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, a rămas astăzi fără licență.
 • Un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat de trădare. Safronov, fost corespondent militar pentru Kommersant și Vedomosti, a fost arestat în 2020 și acuzat de divulgarea de informații clasificate. Jurnaliștii au fost văzuți plângând și îmbrățișându-se pe străzile din fața sălii de judecată după verdict.
 • Volodimir Zelenski i-a mulțumit premierului britanic demisionar Boris Johnson pentru "curajul și principiile sale" și a declarat că va rămâne "un mare prieten al Ucrainei". Johnson i-a spus președintelui ucrainean că este "convins" că forțele ucrainene ar putea "continua să respingă forțele rusești" și că Marea Britanie "rămâne fermă în sprijinul său", a precizat Downing Street.
 • Kremlinul a declarat că relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia s-ar putea înrăutăți sub conducerea următorului premier britanic. Vorbind cu reporterii înainte ca Liz Truss să fie declarată câștigătoare a alegerilor din cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu crede că "putem spera la ceva pozitiv", deoarece competiția a fost dominată de "retorica antirusească".

ACTUALIZARE Aproximativ 400 de soldați ruși au fost uciși şi 100 de echipamente militare distruse recent în Kreminna, regiunea Luhansk. Guvernatorul Serhiy Haidai a transmis că există unele vești pozitive de pe malul stâng al râului Siverski Donets, ceea ce, potrivit acestuia, dă speranțe pentru recăoătarea regiunii Luhansk.

ACTUALIZARE Ucraina atacă bazele rusești din Kamianka-Dniprovska ocupată. Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a raportat că Ucraina a distrus o bază a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în orașul Kamianka-Dniprovska din regiunea Zaporojie. Serviciile de informații au raportat, de asemenea, o explozie în interiorul depozitului în care erau păstrate buletinele de vot pentru organizarea unui "referendum" , precizând că toate "materialele din hârtie" au ars.

ACTUALIZARE Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca pe o armă, după ce a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1.

"Rusia folosește energia ca pe o armă și a ales să oprească gazoductul", a declarat un oficial american. "SUA și Europa au colaborat pentru a se asigura că sunt disponibile suficiente provizii. Ca urmare a acestor eforturi, depozitele europene de gaze vor fi pline până la iarnă. Mai avem de lucru".

ACTUALIZARE Zelenski îi mulțumește lui Boris Johnson, despre care spune că va rămâne "un mare prieten al Ucrainei. Zelenski mulțumeşte premierului britanic demisionar pentru "curajul și principiile sale" în răspunsul față de Rusia.

 

 

ACTUALIZARE Un mort şi trei răniţi, în urma bombardamentelor din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit guvernatorului regiunii, forțele rusești au lovit districtul Krivoi Rog din regiune cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Uragan pe 5 septembrie. A fost lovită o conductă de gaze în orașul Apostolove și o întreprindere din orașul Zelenodolsk.

 

 

ACTUALIZARE Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) anunţă deschiderea procesului de selecţie a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor etnici români înscrişi în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.

Bursele se acordă elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina, care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina, înscrişi în anul şcolar 2021-2022. În cadrul programului, vor beneficia de burse elevii etnici români din clasele I-IV, cuantumul bursei acestora fiind de 2.000 de lei pentru un elev, arată DRP.

ACTUALIZARE Un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de trădare, într-unul dintre cele mai importante dosare penale împotriva unui jurnalist rus din ultimele decenii.

Safronov, fost corespondent militar pentru Kommersant și Vedomosti, a fost arestat în 2020 și acuzat de divulgarea de informații clasificate.

 

Avocații săi au declarat pentru agenția de știri RIA Novosti că vor face apel.

ACTUALIZARE Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat de la rețea. Operatorul nuclear de stat al Ucrainei, Energoatom, a declarat că forțele ruse au continuat să bombardeze teritoriile din jurul centralei în ultimele trei zile, deteriorând și mai mult liniile electrice care conectează reactoarele la rețea.

 

 

ACTUALIZARE Zelenski a discutat luni cu Emmanuel Macron despre rezultatele misiunii de monitorizare a AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, a afirmat președintele ucrainean pe Twitter.

„Am purtat discuții substanțiale, de peste o oră și jumătate, cu președintele francez Emmanuel Macron", a scris Zelenski.

 

 

„I-am vorbit despre situația de pe front și cursul de contracarare a agresiunii ruse. Am coordonat continuarea sprijinului de apărare din partea Franței. Am făcut schimb de evaluări cu privire la rezultatele misiunii AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie", a adăugat el.

ACTUALIZARE Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut statelor membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialele militare.

Borrell: Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că le-am oferit multă capacitate ucrainenilor.

Borrell a recunoscut că UE ar fi trebuit să înceapă să antreneze forțele armate ale Ucrainei în urmă cu un an, cu luni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.

Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, „ne-am afla într-o situație mai bună”, a spus el, adăugând: Din păcate nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei solicitări, îndeplinind această solicitare.

ACTUALIZARE Ucraina și UE au semnat un acord pentru un ajutor de 500 de milioane de euro, în domeniul educației și agriculturii.

 

 

ACTUALIZARE Contraofensiva armatei ucrainene avansează lent în zona Herson. Un oficial ucrainean a anunţat că două poziţii din regiunea ocupată de ruşi au fost recucerite şi drapelul ucrainean flutură din nou pe clădiri. Armata ucraineană avansează destul de greu în regiunea Herson. Obiectivul e  spargerea poziţiilor ruseşti în mai multe puncte pentru a reuşi să demoralizeze trupele de ocupaţie şi să faciliteze recucerirea Hersonului, aflat sub ocupaţie rusă încă din primăvara.

În acest timp, armata rusă intensifică atacurile în zona Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. În ultimele 24 de ore armata rusă a lansat 22 de lovituri aeriene asupra unor ţinte din Ucraina.

ACUALIZARE Un tribunal rus a revocat luni licenţa de difuzare a ediţiei tipărite a publicaţiei Novaia Gazeta, pilon al jurnalismului de investigaţie în Rusia, nevoit să îşi suspende apariţia în martie în contextul reprimării criticilor la adresa conflictului din Ucraina, relatează AFP, EFE ş Reuters.

"Tribunalul Basmanni din Moscova a declarat invalid certificatul de înregistrare (ca media) a ediţiei tipărite a Novaia Gazeta", a scris pe Telegram publicaţia, al cărei redactor-şef, Dmitri Muratov, a fost în 2021 co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace

ACTUALIZARE Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA) să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie (sudul Ucrainei) şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent, relatează luni EFE.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, la programul televiziunii naţionale Telemaraton, citată de agenţia locală de presă Ukrinform.

La Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată din luna martie de trupele ruse, a rămas de joi un grup restrâns de experţi AIEA, care încearcă să inspecteze instalaţiile după ce uzina a fost ţinta unor atacuri de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

ACTUALIZARE Ucrainenii au afirmat că au distrus un depozit de muniţii, precum şi un pod flotant, recucerind mai multe localităţi în cursul contraofensivei lor în sudul Ucrainei, relatează luni AFP.

"Un depozit de muniţii inamic a fost distrus în apropiere de Tomina Balka", o localitate la vest de oraşul Herson, precum şi un pod de pontoane în apropiere de satul Lvove şi un centru de control al armatei ruse la sud-est de Herson, a indicat pe Facebook Comandamentul Sud al armatei ucrainene în noaptea de duminică spre luni.

ACTUALIZARE Ucraina a recucerit două localități din regiunea Herson

ACTUALIZARE Prețurile gazelor europene au crescut cu până la 30% luni, după ce Rusia a declarat că una dintre principalele conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, stârnind temeri reînnoite cu privire la penuria și raționalizarea gazului în Uniunea Europeană în această iarnă.

ACTUALIZARE Liderul juntei din Myanmar a fost într-o vizită în Rusia, a doua sa călătorie acolo în mai puțin de două luni, în timp ce armata aflată la guvernare din Myanmar încearcă să consolideze una dintre puținele sale alianțe diplomatice, deoarece aceasta este supusă unei presiuni internaționale tot mai mari.

ACTUALIZARE Un atacator sinucigaș a detonat explozibili lângă intrarea Ambasadei Rusiei din Kabul, a declarat luni poliția, adăugând că atacatorul a fost împușcat ucis de gardieni înarmați în timp ce se apropia de poartă.

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în discursul său de seară de duminică, că se fac progrese pentru „eliberarea tuturor pământurilor noastre, a întregului nostru popor” după începerea contraofensivei împotriva rușilor din sud.

„Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații și serviciile speciale iau deja măsurile necesare în acest sens”, a spus Zelenski într-un discurs postat pe Facebook. „Acești pași  sunt vizibili. Și toată lumea poate vedea că ocupanții au început deja să fugă din Crimeea. Aceasta este decizia corectă”

ACTUALIZARE Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea conductei Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz, declarând că sancțiunile lor economice împotriva Rusiei au împiedicat întreținerea gazoductului de către Gazprom, relatează Reuters.

• Este așteptat ca prețurile gazelor în Europa să crească la niveluri record în această săptămână, după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa. Mulți comentatori au avertizat că prețurile europene vor crește în continuare când piețele se vor deschide luni, după ce Moscova a anulat sâmbătă termenul limită pentru reluarea fluxurilor prin conducta Nord Stream 1 către Germania, spunând că a descoperit o defecțiune în timpul întreținerii.

• Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său plănuia oprirea totală a livrărilor de gaze în decembrie, promițând măsuri de scădere a prețurilor și de a lega beneficiile sociale de inflație. „

• Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a avertizat Europa să se aștepte la o iarnă grea după oprirea conductei. „Rusia pregătește o lovitură de energie decisivă pentru toți europenii pentru această iarnă”, a spus el în discursul său de seară de duminică.

• Închiderea conductei a împins lira sterlină în scădere cu 0,37% luni dimineață, până la 1,147 dolari, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea economiei de a rezista la prețurile mai mari ale gazului

• Euro a scăzut, de asemenea, cu 0,3% și pare să testeze cel mai mic din ultimii 20 de ani de 0,99005 dolari, deoarece comercianții riscă mai mult de o recesiune europeană.

• Ucraina a făcut progrese în contraofensiva lansată recent, forțele sale luând două așezări în sud, o a treia în est, precum și un teritoriu suplimentar în estul țării, a susținut Zelenski în discursul său de duminică seara. „Drapelele ucrainene se întorc în locurile unde ar trebui să fie de drept”, a adăugat el.

• Rusia a declarat că situația din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei controlată de trupele sale este calmă duminică, după ce inspectorii ONU au declarat sâmbătă că a pierdut din nou puterea externă.

• Ultima linie electrică externă principală rămasă a fost întreruptă, deși o linie de rezervă a continuat să furnizeze energie electrică rețelei, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un comunicat. Doar unul dintre cele șase reactoare ale sale a rămas în funcțiune, a spus acesta.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI