Război în Ucraina, ziua 189 | Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ajung joi la centrala Zaporojie. Moscova ar putea extinde conflictul, nu trebuie subestimată, avertizează Germania

31 august 2022, 08:25

ACTUALIZARE 20.10 Telejurnal 20.00 Inspectorii AIEA sunt așteptați la Zaporojie. Potrivit ultimilor informații, vor înnoptă în apropierea centralei și vor ajunge joi, 1 septembrie, acolo.

ACTUALIZARE 20.10 Atacul Rusiei de la începutul acestui an „nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale”, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la conferinţa Forum 2000, din cadrul formatului special dedicat Ucrainei („Forum for Ukraine”) din Praga.

Unul dintre efectele războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei – care, desigur, nu a fost dorit de preşedintele Putin – a fost mai multă unitate. A crezut că poate specula disensiunile noastre, din interiorul Uniunii Europene, şi nu a fost cazul. Dimpotrivă, am arătat mai multă unitate decât se aştepta, iar acesta este un lucru bun. Pe de altă parte, cred că a crezut că poate specula şi divizarea dintre cele două maluri ale Atlanticului şi nu a fost cazul, dimpotrivă. Rezultatul a fost o mai mare unitate transatlantică. Nivelul de coordonare, de contacte, faptul că am reuşit să adoptăm sancţiuni, aproape cu acelaşi ritm – luând în considerare condiţiile specifice ale fiecărei părţi – arată că am putut acţiona împreună, într-un mod foarte coordonat şi într-un mod foarte eficient, iar această coordonare continuă în acest moment”, a arătat el.

ACTUALIZARE 20.00 Rusia susţine că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene, care au lansat o contraofensivă în sudul Ucrainei la începutul săptămânii, informează miercuri DPA.

Peste 1.700 de soldaţi ucraineni au fost deja ucişi, a declarat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova.

ACTUALIZARE 19.30 Baykar a prezentat un prototip de dronă supersonică „Kizilelma”, care va fi produsă și la o fabrică care urmează să fie construită în #Ucraina.

Acest prototip este echipat cu un motor cu reacție și un sistem avansat de inteligență artificială pentru identificarea și lovirea țintelor.

 

ACTUALIZARE 19.00 Rusia transferă echipament militar de la Melitopol către Herson.

ACTUALIZARE  18.50 Occidentul nu trebuie să subestimeze capacitatea militară a Moscovei, a avertizat miercuri şeful Statului Major General al armatei germane, generalul Eberhard Zorn, care, într-un interviu acordat Reuters, a apreciat că Rusia are posibilitatea de a deschide un al doilea front în cazul în care alege să o facă şi a atras atenţia că armata rusă dispune în continuare de cantităţi enorme de muniţii, deşi trage zeci de mii de obuze pe zi în Ucraina.

ACTUALIZARE 17.40 Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, ce fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota. Livrarea se va face cu sprijinul unei ţări aliate neprecizate, relatează agenţia EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării.

 

ACTUALIZARE 17.30 Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP şi DPA.

ACTUALIZARE 17.00Este o misiune care încearcă să evite un accident nuclear şi să păstreze această importantă centrală nucleară, cea mai mare din Europa‘, a afirmat directorul AIEA, Rafaelo Grossi, care conduce misiunea de experţi, într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul Zaporojie.

ACTUALIZARE 15.30 Forţele ucrainene au repurtate ‘succese’ în trei zone din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată de trupele ruse, a declarat miercuri un oficial regional ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunţat începutul unei contraofensive în sud pentru recucerirea teritoriului, în timp ce la Nikolaev (Mikolaiv) continuă să ardă silozuri de cereale în urma bombardamentelor din ajun, relatează Reuters.

Iuri Sobolevski, şeful adjunct al consiliului regional Herson, a declarat că trupele ucrainene au înregistrat succese în districtele Herson, Berislav şi Kahovka, dar a refuzat să ofere detalii.

‘Acum este momentul să susţinem forţele noastre armate… Dar nu este momentul să vorbim despre succesele concrete ale băieţilor noştri’, a spus el, pe fondul insistenţei armatei ucrainene de a se păstra o tăcere totală cu privire la ofensiva în derulare.

Sobolevski i-a îndemnat pe ucraineni să susţină forţele armate cu ‘tot ceea ce pot’ , întrucât ofensiva consumă o cantitate mare de resurse. ‘Chiar acum, dronele şi muniţia sunt utilizate ca nişte materiale consumabile’, a spus el.

Totodată, miercuri mai ardeau încă silozurile de grâne din oraşul Nikolaev, al doilea cel mai mare port din Ucraina, după ce au fost lovite în urma bombardamentelor ruseşti de marţi asupra zonei, a anunţat Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, citat de Reuters.

‘Ca urmare a bombardamentelor de la Nikolaev, silozurile de grâne de la o facilitate de infrastructură din cartierul Korabelni au luat foc’, a anunţat miercuri serviciul de urgenţă pe Facebook. ‘Lupta împotriva incendiilor continuă’, potrivit serviciului, care a publicat fotografii ce arată găuri în acoperişurile metalice a cel puţin două silozuri şi echipe de pompieri stropind cu apă facilităţile avariate. O suprafaţă de 200 de metri pătraţi a fost afectată, a indicat acelaşi serviciu, fără a oferi mai multe amănunte.

La Nikolaev se află mai multe terminale de cereale importante, iar unele dintre ele au fost atacate în cursul invaziei ruse, denumită de Moscova ‘operaţiune specială militară’.

Ucraina a declanşat o contraofensivă în zonă, supusă unui bombardament constant în ultimele săptămâni, într-un efort de a redisloca trupele ruse din oraşul Herson (sud-est) şi de a le forţa să se retragă spre Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbuşit după ce Rusia a invadat ţara în 24 februarie şi a blocat porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor la alimente la nivel mondial, provocând temeri privind o penurie de alimente în Orientul Mijlociu şi Africa.

Trei porturi ale Ucrainei de la Marea Neagră – Odesa, Ciornomorsk şi Pivden (Sud) – au fost redeschise în cadrul unui acord semnat la 22 iulie de Moscova şi Kiev, cu medierea Turciei şi ONU, autorităţile ucrainene de resort afirmând că aceste porturi sunt capabile să încarce şi să trimită în străinătate 100-150 de nave de transport pe lună.

Oficialii ucraineni au declarat că vor, de asemenea, să deschidă portul din Nikolaev pentru exporturile de grâne.

ACTUALIZARE 14.15 „Armata rusă bombardează Energodar”, a scris pe contul său de Telegram Ievghen Ievtuşenko, şeful administraţiei din Nikopol, situat vizavi de Energodar, de cealaltă parte a râului Nipru. „Situaţia, cu aceste provocări, este periculoasă”, a adăugat el.

Zaporojie, una din cele patru centrale nucleare care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale având o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare. Intrată sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea ofensivei, ea a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Săptămâna trecută centrala a fost debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

ACTUALIZARE 14.00 Forțele ucrainene au avut au mai multe reușit în trei zone din regiunea Herson, ocupată de ruși, potrivit unui oficial regional ucrainean, citat de The Guardian.

Yuri Sobolevski, șeful adjunct al consiliului regional al Hersonului, a declarat că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka. Sobolevski nu a oferit detalii despre presupusul succes al trupelor ucrainene, dar comentariile sale au venit într-un moment în care ministerul rus al apărării a susținut că încercările Ucrainei de a organiza o contraofensivă în sudul țării au eșuat.

În briefing-ul zilnic, ministerul rus al apărării a spus că forțele ucrainene au suferit pierderi mari de echipamente și oameni. El a mai adăugat că forțele sale au doborât trei elicoptere ucrainene și că Ucraina a pierdut patru avioane de luptă, în timpul a două zile de luptă în jurul liniei de front Mykolaiv-Kriviy Rih și în alte zone din sudul Ucrainei.

Sursa citată precizează însă că afirmațiile celor două părți nu au putut fi verificate.

ACTUALIZARE 13.00 Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns marți în Ucraina și urmează să efectueze o inspecție la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupația Rusiei. Vizita agenției din cadrul ONU a fost programată după ce cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost în mod repetat bombardată. Între timp, Vlodimir Zelenski acuză Rusia că atacă intenționat coridoarele către Zaporojie, pentru a pune în pericol vizita inspectorilor de AIEA.

Inspectorii agenției nucleare din cadrul ONU, care au plecat miercuri dimineață de la Kiev spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ar putea să nu viziteze locația până joi, relatează The Guardian. În prezent, există, însă, o confuzie cu privire la cât timp va dura inspecția, după ce oficialii ruși instalați în zonă au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi.

De cealaltă parte, oficialii AIEA și cei ucraineni au sugerat că ar putea dura câteva zile și chiar înaintat ideea unei delegații permanente la centrală.

ACTUALIZARE 12.00 Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt aşteptaţi la Zaporojie

ACTUALIZARE 11.00 Libertatea de circulație a rușilor, în dezbaterea UE. Bogdan Aurescu, la TVR INFO: ”Suntem deschiși pentru a analiza măsuri suplimentare de restricționare a cetățenilor ruși”

ACTUALIZARE 10.00 Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut marţi crearea unei ”forţe de pace” în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a-i garanta securitatea, ameninţată de luptele din zonă, transmite EFE.

”Niciodată nu am fost atât de aproape de un dezastru nuclear ca acum”, a avertizat şeful diplomaţiei lituaniene, prezent la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, desfăşurată luni şi marţi la Praga.

(w620) Gabrielius

Pentru politicianul lituanian, crearea acestei forţe militare de pace, care ar avea ca misiune să supervizeze securitatea la centrala nucleară şi împrejurimi, ”ar putea fi discutată şi probabil este necesară”.

Această solicitare intervine într-un moment în care Ucraina a început o ofensivă în sudul ţării, pe care Rusia susţine că a respins-o, şi când o misiune de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) plănuieşte să inspecteze centrala de la Zaporojie.

Deşi atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca misiunea AIEA să-şi îndeplinească obiectivul şi să poată inspecta starea în care se află cea mai mare centrală nucleară de pe continentul european, proximitatea acesteia de linia frontului îngreunează acest demers, notează EFE.

ACTUALIZARE 09.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la New York pentru a participa la dezbaterea generală a Adunării Generale a ONU, potrivit unor diplomaţi. Această vizită ar putea fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse, informează miercuri dpa.


„Suntem pregătiţi pentru vizita oricărui oficial, inclusiv a preşedintelui”,
a spus purtătorul de cuvânt al misiunii ucrainene la ONU, Anatoli Slenko.

Zelenski figurează pe lista celor care vor lua cuvântul în cadrul celui mai mare eveniment anual al ONU ce va avea loc la mijlocul lui septembrie, însă Slenko a subliniat că acest lucru s-ar putea schimba, adăugând că este „încă neclar” dacă vizita lui Zelenski va avea loc.

Surse din Consiliul de Securitate al ONU au confirmat că misiunea ucraineană plănuia o vizită a lui Zelenski la reuniunea anuală a şefilor de stat şi de guvern. Însă diplomaţii consultaţi de dpa au subliniat că orice deplasare a preşedintelui i-ar putea pune în mare pericol viaţa.

Ei au spus de asemenea că o decizie în această problemă va fi luată ţinând cont de evoluţiile militare din Ucraina.

Anul acesta, dezbaterea generală va avea loc la sediul ONU de la New York, începând cu 20 septembrie. Printre cei care ar urma să ia cuvântul se numără preşedintele american Joe Biden, cancelarul federal german Olaf Scholz şi ministrul afacerilor externe rus Serghei Lavrov.

Prezenţa preşedintelui ucrainean în sala mare a Adunării Generale ar avea un mare impact simbolic, dat fiind războiul care are loc în Ucraina.

Potrivit dpa, este cunoscut faptul că, de la declanşarea invaziei ruse, Zelenski s-a deplasat doar de câteva ori în interiorul Ucrainei, din raţiuni de securitate.

ACTUALIZARE 08.30 Gazprom inchide conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere

ACTUALIZARE 08.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, marți seară, despre eforturile armatei sale de a duce bătălia în fața forțelor ruse, afirmând că ocupanții „pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea”

În mesajul său video zilnic, Zelenski a afirmat că forțele armate și serviciile de securitate fac „tot ceea ce este posibil și imposibil pentru ca fiecare militar rus să simtă în mod necesar răspunsul ucrainean la această teroare teribilă pe care Rusia a adus-o în țara noastră”.

Discursul liderului de la Kiev a venit în timp ce ofensiva ucraineană din sudul țării s-a pus în mișcare. Au apărut puține detalii despre obiectivele și calendarul acesteia, precum și despre progresele înregistrate de trupele ucrainene în regiunea Herson.

Zelenski a promis că „pe tot teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are și nu va avea nicio bază sigură, niciun loc liniștit. Apărătorii noștri vor distruge toate depozitele, cartierele generale ale ocupanților și echipamentele acestora, indiferent unde se află”. „Acesta este pământ ucrainean, iar ocupanții pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea. Nu le lăsăm alte opțiuni”, a subliniat Zelenski.

Președintele ucrainean s-a adresat, de asemenea, locuitorilor din Crimeea, spunând: „Vă rugăm să stați cât mai departe posibil de instalațiile militare rusești. Nu veniți în apropierea bazelor rusești și a aerodromurilor militare, raportați serviciilor speciale ale Ucrainei toate informațiile pe care le cunoașteți despre ocupanți, astfel încât eliberarea Crimeei să aibă loc mai repede”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite