Război în Ucraina, ziua 187| Moscova spune că a respins ‘tentativele de ofensivă’ ale forţele ucrainene în Herson şi Nikolaev

29 august 2022, 06:48 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:21)

Armata rusă a afirmat luni că a respins ‘tentative de ofensivă’ ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, şi că a produs ‘pierderi grele’ forţelor Kievului, transmite AFP.

ACTUALIZARE 22.30 Ministrul Aurescu va susţine, la Praga, suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor

ACTUALIZARE 22.00 Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea ‘cea mai sigură’ ar fi o oprire ‘controlată’ a reactoarelor, transmite AFP.

‘Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă’, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei ‘zone demilitarizate’ în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Grossi reclama de mai multe luni să poată merge la faţa locului, avertizând asupra ‘riscului real de catastrofă nucleară’.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

ACTUALIZARE 21.30 ‘Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson’, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
‘Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil’, a dat asigurări ministerul rus.

Potrivit acestuia, ‘unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse’. Comunicatul afirmă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. ‘Inamicul a pierdut peste 560 de militari’, mai susţine ministerul rus.

AFP menţionează că nu este în măsură să confirme din surse independente aceste declaraţii.

Anterior în cursul zilei, autorităţile locale ucrainene au afirmat că forţele Kievului au lansat o contraofensivă în sud, cu obiectivul de a respinge trupele ruse peste malul celălalt al Niprului şi a recuceri oraşul ocupat Herson.

ACTUALIZARE 21.00 Un deputat ucrainean care trecuse în regiunea ocupată Herson pentru a lucra pentru administraţia rusă a fost asasinat, potrivit anchetatorilor ruşi, transmite luni DPA.

Ancheta preliminară arată că Oleksii Kovalev, în vârstă de 33 de ani, a fost împuşcat mortal în locuinţa sa, au anunţat autorităţile de anchetă penală ruse pe Telegram.Partenera sa a fost înjunghiată în atac şi a murit la spital, potrivit unor surse ucrainene.

(w620) Oleksii K

Câţiva deputaţi ucraineni au informat despre moartea lui Kovalev. Acesta supravieţuise deja unei explozii în iunie.

Omul de afaceri Oleksii Kovalev fusese ales în Rada Supremă în 2019 prin mandat direct în regiunea Herson pentru partidul prezidenţial Slujitorul Poporului. În aprilie, după ce a revenit în regiune, a fost exclus din partid şi din grupul parlamentar sub suspiciunea de colaborare cu Moscova, iar procuratura l-a anchetat pentru trădare.

În regiunea Herson controlată de Rusia, el a avut funcţiile de adjunct al şefului administraţiei şi ministru al agriculturii.

Rusia a preluat controlul în aproape toată regiunea Herson din sudul Ucrainei după invazia declanşată la 24 februarie.

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe atacuri asupra unor ucraineni care au colaborat cu forţele de ocupaţie, notează DPA.

ACTUALIZARE 20.30 Ucraina vrea să devină direct membru al NATO, şi nu prin planul de aderare format înainte ca trupele ruse să invadeze ţara în februarie, relatează luni DPA.

„Numai apartenenţa” în sine, printr-o rută directă, este o opţiune, a declarat luni vicepremierul pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică Olha Stefanişîna, citată de Ukrainska Pravda.

(w620) Olha Stefa

Ucraina a adoptat în schimb foarte multe practici ale alianţei militare occidentale, a spus ea, adăugând că soldaţii ţării sale au o experienţă unică de luptă de care duc lipsă militari ai altor membri NATO.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, cerând ca Ucraina să aibă statut neutru şi, astfel, să abandoneze obiectivul constituţional din 2019 de a deveni membru a NATO. Membrii potenţiali ai Alianţei Nord-Atlantice de obicei trebuie să urmeze un plan de aderare pentru a se alinia la standardele NATO..

ACTUALIZARE 20.15 Armata ucraineană a anunţat, astăzi, că a început cotra-ofensiva în sudul ţării, dar fără să ofere detalii operaţionale. Anunţul a venit în timp ce inspectorii Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică au plecat spre Zaporojie. Precizarea a fost făcută chiar de directorul Agenţiei ONU care se află în fruntea echipei de inspectori. În zona Centralei au avut loc noi incidente şi Rusia acuză din nou Ucraina de atacuri.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au plecat spre Zaporojie. În fruntea echipei este chiar șeful agenției ONU și care a anunțat că misiunea va ajunge în teren în zilele următoare. Între timp în zona centralei au continuat atacurile, ambele tabere acuzându-se reciproc de acțiuni de sabotaj.

Rusia afirmă că acoperișul centralei a fost parțial avariat dar nivelul de radiații este normal iar centrală fucționează normal. Kremlinul cere comunității internaționale să pună presiune pe Ucraina să înceteze acțiunile militare în zona centralei și a salutat vizită inspectorilor.

Situația volatilă de la Zaporojie a mobilizat serviciile ucrainene de urgență care fac exerciții împotriva unui temut accident nuclear. Testează procedurile de decontaminare și evacuarea în siguranță a oamenilor și acuză Rusia că a mînat cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Armata ucraineană a anunțat că dat startul contraofensivei pentru recuperarea sudului țării cu acțiuni în special în regiunea Herson. În ultimele săptămâni forțele ucrainene au distrus cel puțîn 10 depozite de minutiei ale armatei ruse grație armamentului modern furnizat de occidentali. Astăzi, Suedia a anunțat noi ajutoare pentru Ucraina.

Între timp și Germania a anunțat prin cancelarul Olaf Scholz că va trimite mai multe arme Ucrainei în săptămânile viitoare pentru a ajută la consolidarea artileriei și sistemelor de apărare anti-aeriană ale Kievului.

ACTUALIZARE 20.00 Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite luni în urma unui atac cu rachete rusesc asupra oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale ucrainene, Vitali Kim, citat de Unian.

‘Loviturile au afectat clădiri de locuit şi instituţii de învăţământ’, a indicat primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, pe Telegram, adăugând că echipe de salvare acţionează pe teren, conform Reuters.


Vitali Kim afirmase anterior că oraşul Nikolaev se află un sub un atac devastator.

Ocupanţii ruşi au lansat rachete asupra centrului oraşului, a precizat el pe Telegram, recomandând localnicilor să rămână în adăposturi.

Potrivit acestuia, cel puţin 12 rachete au lovit în cursul zilei de luni oraşul Nikolaev, dintr-un număr mai mare lansat de către forţele ruse, unele dintre acestea fiind doborâte de antiaeriana ucraineană.

Agenţia Ukrinform relatase mai devreme că la Nikolaev se aud explozii puternice. De la începutul invaziei, numai 23 de zile nu a fost bombardat de ruşi oraşul Nikolaev, ultimul obstacol important înainte de oraşul port-Odesa, notează agenţia de presă menţionată.

Între timp, armata ucraineană a anunţat că a trecută la contraofensivă în sudul Ucrainei cu scopul preluării sub control a oraşului Herson, ocupat în prezent de forţele ruse, potrivit Reuters.

„Astăzi am început acţiuni ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar ucrainean pentru sudul ţării, Natalia Gumeniuk, citată de televiziunea locală Suspilne.

Serghei Aksionov, guvernatorul prorus al Crimeii, a dezminţit anunţul purtătoarei de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, calificând afirmaţiile acesteia drept „noi informaţii false ale propagandei ucrainene”, conform Reuters, care menţionează că nu a putut verifica din surse independente informaţiile difuzate.

ACTUALIZARE 19.00 Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit, într-o tentativă aparentă a Moscovei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters.

Imaginile realizate de ImageSat International (ISI) arată prezenţa bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf (Siria), în aprilie, şi locul gol lăsat la 25 august după ce bateria de sisteme S-300 fusese expediată în portul Tartus.

(w620) Rachetă S

Imagini separate arată componente ale bateriei pe un doc la Tartus între 12 şi 17 august. Către 20 august acestea fuseseră expediate, ISI concluzionând că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiisk.

Datele Refinitiv Eikon arată că Sparta II a ajuns deja la Novorossiisk, după ce a trecut prin strâmtoarea Dardanele, controlată de Turcia.

Ministerul rus al Apărării a refuzat orice fel de comentariu despre aceste informaţii.

Rusia dispune de o prezenţă militară în Siria din 2015, anul în care a intervenit în războiul civil din această ţară de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Dacă se confirmă, această relocare ar releva o iniţiativă semnificativă a Rusiei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forţele sale au fost supuse unor atacuri devastatoare în ultimele săptămâni.

Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse luna aceasta intr-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea. Ucraina a refuzat să spună dacă ea este la originea acestor atacuri şi să precizeze modul în care le-a efectuat.

Conform imaginilor ISI, radarul bateriei S-300 de la baza Masyaf a fost transportat separat la baza aeriană Hmeimim, pe coasta siriană, la nord de Tartus.

Analiştii companiei israeliene de imagistică prin satelit estimează că, din cauza dimensiunii şi greutăţii sale, radarul nu a putut fi transportat pe cale maritimă, de aceea s-ar putea să fi fost trimis înapoi în Rusia cu un avion-cargo de tip Iliuşin-76 de la Hmeimim.

ACTUALIZARE 18.00Oficiali instalaţi de Rusia în Ucraina au anunţat luni că o rachetă ucraineană a lovit un depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, făcând o gaură în acoperiş, a informat agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Vladimir Rogov, membru al administraţiei susţinute de ruşi în regiunea Zaporojie, a postat o fotografie pe Telegram în care s-ar vedea o gaură în acoperişul unei clădiri a obiectivului folosită pentru depozitarea combustibilului pentru reactorul instalaţiei.

Reuters nu a putut verifica informaţiile de pe câmpul de luptă.

Kievul şi Moscova au negat că vizează cea mai mare centrală nucleară din Europa, acuzându-se reciproc de bombardamente. Ambele declară că situaţia de la centrală ameninţă siguranţa Europei şi se acuză reciproc de riscul unui dezastru nuclear.

În urma informaţiilor privind această lovitură, oficialii au spus că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale.

Oficiali instalaţi de ruşi în Zaporojie au acuzat luni Ucraina că „trage încontinuu” asupra centralei. Ucraina a folosit un tun Howitzer M777 fabricat în SUA pentru a lansa obuze de artilerie, a relatat agenţia oficială de presă TASS, citând administraţia locală, notează Reuters.

„Forţele armate ale Ucrainei folosesc obuzierul american M777 pentru atacuri asupra Energodar”, oraşul unde este situată centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, şi „a fost înregistrată o lovitură pe acoperişul unei clădiri speciale de pe teritoriul centralei nucleare electrice Zaporojie”, a informat luni administraţia militaro-civilă a oraşului (VGA), instalată de ruşi, citată de agenţia TASS.

Informaţiile asupra acestor lovituri survin în timp ce organismul de control nuclear al Naţiunilor Unite a anunţat luni că trimite o misiune la centrală, administrată de personal ucrainean dar sub controlul forţelor armate ale Rusiei, aminteşte Reuters.

ACTUALIZARE 17.30 Presa din Moscova susține că o pensionară, care ar fi fost răpită și hipnotizată de serviciile speciale ucrainene, ar fi dat foc autovehiculului șefului adjunct al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, conform HotNews.ro.

„Femeia care a incendiat BMW-ul oficial a fost o pensionară în vârstă de 65 de ani numită Elena”, scrie și ziarul online Lenta, care a fost cunoscut ca unul dintre canalele independente din Rusia, făcând referire la incendierea autovehiculului generalului Evgheni Secretarev.

Generalul este responsabil de cenzura militară, asigurându-se că materialele care critică hotărârile Kremlinului nu ajung în presă. De asemenea, site-ul de știri a publicat o înregistrare video cu momentul în care a avut loc incendierea mașinii.

„Ginerele ei crede că ea a fost recrutată de forțele speciale ucrainene care au învățat-o să dea foc la mașini”, susțin ziariștii de la Lenta.

(w620) BMW incend

Un alt site de știri din Rusia, Baza, spune că fapta femeii a fost confirmată ca un protest împotriva războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina la 24 februarie. Totodată, Baza menționează și faptul că femeia riscă 15 ani de închisoare.

Un site de investigații care colaborează cu ziariștii de la Bellingcat, The Insider, afirmă într-o anchetă, care a fost publicată în luna august, că mulți militari ruși și rudele lor s-au plâns procurorilor militari că au fost păcăliți sau obligați să semneze contracte profesioniste de către superiorii săi.

Nu este cunoscut dacă acțiunea femeii ar putea avea legătură cu această situație sau dacă informația publicată de presa rusă controlată de Kremlin este veridică.

Olga Lautman, o cercetătoare de la Centrul de Analiză Politică Europeană, a scris pe pagina sa de Twitter, făcând referire la știrea cu pensionara care ar fi fost „hipnotizată” de serviciile secrete ucrainene că „nu trece nici măcar o oră în care ei (rușii) să nu dezvăluie lumii absurditatea, cruzimea și nebunia acestui stat eșuat”.

De asemenea, cercetătoarea se numără printre analiștii străini care în urmă cu o săptămână și-au expus neîncrederea față de versiunea prezentată de FSB cu privire la asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina.

ACTUALIZARE 17.00 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, îi va primi pe 8 septembrie, în Germania, pe omologii săi din ţările aliate pentru organizarea susţinerii capacităţilor militare ale Ucrainei în faţa Rusiei, a anunţat luni comandamentul forţelor aeriene americane în Europa, transmite AFP.

Lloyd Austin ‘i-a invitat din nou pe miniştrii apărării şi pe înalţii responsabili militari din toată lumea să discute despre criza actuală din Ucraina şi diverse probleme de securitate cu care se confruntă aliaţii şi partenerii Statelor Unite’, informează un comunicat al Pentagonului.

Reuniunea organizată la iniţiativa Washingtonului se va desfăşura la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei.

Reprezentanţii a circa 40 de state s-au reunit în acelaşi loc în aprilie, creând un ‘grup de contact’ pentru apărarea Ucrainei.

În timp ce luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că guvernul vrea să recupereze ‘toate regiunile de sub ocupaţia rusă’, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

ACTUALIZARE 16.30 ‘Astăzi am lansat acţiuni ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, pentru postul de televiziune local Suspilne. Ea a confirmat câteva minute mai târziu într-o conferinţă de presă că ‘forţele armate ucrainene au început operaţiuni ofensive în multe zone din sudul Ucrainei’.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale de sud, ocupate de Rusia.

Recentele atacuri ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au ‘slăbit incontestabil inamicul’, a afirmat purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. ‘Orice operaţiune militară are nevoie de linişte’, a spus ea, indicând că forţele ruse din sud sunt ‘destul de puternice’, dat fiind că şi-au consolidat poziţiile de mult timp.

Forţele ucrainene au spart prima linie de apărare a trupelor ruse de ocupaţie în special în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a relatat postul de radio ucrainean Hromadske, citând aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Regimentul 109 de infanterie al separatiştilor din Doneţk a fost forţat să se retragă de pe poziţii, după ce trupe de desant ruse, trimise în sprijinul său, au abandonat pur şi simplu câmpul de luptă, notează Ukrinform.

Comandamentul operativ de trupe ucrainene Kahovka a declarat că forţele ruse au fost private de aprovizionare pe malul drept al Niprului, ceea ce reprezintă o ‘şansă nemaipomenită pentru recucerirea teritoriilor’ ocupate.

Situaţia din teritoriul ocupat temporar în regiunea Herson este extrem de complexă. Cu ajutorul HIMARS, forţele ucrainene au distrus practic toate podurile mari din zonă: podurile rutiere şi de cale ferată Antonovski şi Novokahovski, conform Ukrinform.

După lovituri precise asupra poziţiilor ocupanţilor ruşi de aici, aceştia nu vor să meargă în atac şi se repliază pe poziţii fortificate, potrivit aceloraşi media ucrainene.

Din iunie, conducerea de la Kiev a alimentat speranţa unei contraofensive majore în sud, însă aceasta a tot întârziat să înceapă din cauza lipsei de suficiente forţe şi armament, potrivit media ucrainene.

Rusia a lansat o invazie în Ucraina cu puţin peste şase luni în urmă. De atunci, a capturat mari părţi din sudul şi estul Ucrainei, pe care aceasta speră să le poată recuceri.

ACTUALIZARE 16.00 Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite ”presiuni” asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează, în cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmând că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.

”Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru ca ea să înceteze să pună în pericol continentul european bombardând centrala nucleară de la Zaporojie şi zonele adiacente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declaraţia acestuia vine în timp ce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în drum spre centrala Zaporojie. ”Aşteptăm de mult timp această misiune. Considerăm că ea este necesară”, a spus de asemenea Peskov. El a asigurat că trupele ruse vor asigura securitatea misiunii AIEA în zonele controlate de acestea, dar a vorbit şi despre ”riscurile care există acolo şi care sunt legate de bombardamentele neîncetate ale ucrainenilor”.

Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de mai multe săptămâni ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Centrala se află sub controlul trupelor ruse din primele zile ale agresiunii lansate asupra Ucrainei, dar este operată de personal ucrainean.

Operatorul centralei, compania ucraineană Energoatom, a transmis luni că aceasta funcţionează cu riscul nerespectării normelor de securitate împotriva incendiilor şi împotriva radiaţiilor după un atac efectuat noaptea trecută de trupele ruse asupra oraşului Energodar, localitatea unde se află centrala Zaporojie.

Potrivit Kievului, atacul rusesc asupra oraşului Energodar s-a soldat cu 10 răniţi, dintre care 4 sunt lucrători ai centralei nucleare. În acest timp, Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele sale au doborât duminică o dronă ucraineană chiar deasupra centralei Zaporojie şi aceasta a căzut pe acoperişul Unităţii 1 a centralei, dar fără să producă pagube serioase, iar nivelul radiaţiilor este normal.

Pe de altă parte, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, Mihail Ulianov, a declarat că mai mulţi experţi ai acestei organizaţii ar putea rămâne permanent la centrala Zaporijie după inspecţia pe care o vor efectua acolo săptămâna aceasta.

ACTUALIZARE 15.00 Invadarea Ucrainei urma să aducă Rusiei milioane de noi cetățeni, precum și pământul fertil al țării, cu resurse minerale și energetice. În schimb, războiul a provocat pierderi monumentale pe câmpul de luptă și un exod al populației.

Acum, scăderea forței de muncă determină Kremlinul să caute soluții să înlocuiască populația pierdută.

Anna Revyakina, vicepreședinte al Camerei Publice a așa-numitei Republici Populare Donețk din Ucraina ocupată, a spus în cadrul unei emisiuni de televiziune că Moscova ar trebui să facă mai mult pentru a atrage străini în Rusia.

Toți rușii și guvernul nostru ar trebui să creăm condiții maxim atractive pentru ca cetățenii altor țări să vină la noi, crescând populația noastră”, a spus ea, potrivit news.yahoo.com.

Anna Revyakina a menționat că teritoriul Rusiei este imens și că este nevoie de programe pentru popularea acestuia: „Avem un teritoriu enorm, o țară uriașă, poate nici măcar nu pe deplin dezvoltată, 140 de milioane de oameni – desigur, avem nevoie de mai mulți. Vladimir Vladimirovici Putin este îngrijorat de acest lucru, cu diverse programe pentru familiile cu mulți copii”.

ACTUALIZARE 14.40 Şefa guvernului suedez Magdalena Andersson a anunţat luni, la Stockholm, că ţara sa va furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 47 de milioane de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse

ACTUALIZARE 14.30 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a informat luni că la atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a participat un al doilea cetăţean ucrainean, identificat drept Bogdan Ţiganenko, transmite EFE, citată de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: George Friedman: Românii știau că Rusia punea ceva la cale

ACTUALIZARE 13.00 Ericsson a declarat că își va sista treptat activitatea din Rusia în următoarele luni. Compania, care și-a suspendat activitatea în Rusia pe termen nelimitat în aprilie, a declarat că are aproximativ 400 de angajați în Rusia și că va oferi sprijin financiar angajaților afectați, relatează Reuters.

Dell Technologies Inc a declarat sâmbătă că a încetat toate operațiunile în Rusia după ce și-a închis birourile la mijlocul lunii august.

CITEȘTE ȘI: Actorii ucraineni revin pe scenă în adăposturi subterane din Nikolaev

ACTUALIZARE 11.50 Forțele ruse „reconstruiesc” teatrul Mariupol pentru a acoperi crimele de război, potrivit unui consilier al primarului orașului. Petr Andriuschenko a spus că forțele Moscovei reconstruiesc teatrul sub pretextul reconstrucției pentru „valoare istorică”. Ocupanții își ascund propria crimă de război… Se grăbesc să elimine toate urmele și dovezile prin „reconstrucție”. Sub pretextul „valorii istorice”. … Singura valoare istorică a apărut când au căzut două bombe. Și această valoare istorică este pe care ocupanții încearcă acum să o ascundă.”

Forțele ruse au lovit teatrul în martie, ucigând aproximativ 300 de oameni care foloseau clădirea ca refugiu.

CITEȘTE ȘI: The Spectator: S-ar schimba Rusia dacă Putin ar muri mâine?

ACTUALIZARE 11.15 În regiunea Donețk, din estul Ucrainei, forțele ruse au bombardat infrastructura militară și civilă în apropiere de Bahmut, Sumi, Yakovlivka, Zaitsevo și Kodema, a anunțat armata ucraineană astăzi. Opt civili au fost uciși duminică, în provincia Donețk, a declarat guvernatorul acesteia, Pavlo Kirilenko. Rusia neagă că a vizat civili.

ACTUALIZARE 11.00 Țările din G7 a salutat astăzi faptul că delegația AIEA merge la centrala nucleară din Zaporojie și a reiterat îngrijorarea cu privire la siguranța centralei aflate sub controlul forțelor armate ruse, potrivit Reuters.  ”Reafirmăm că centrala nucleară Zaporojie și electricitatea pe care o produce aparțin pe bună dreptate Ucrainei și subliniem că încercările Rusiei de a deconecta centrala de la rețeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabile. O echipă a organului de supraveghere nuclear al ONU a spus că se îndrepta către centrala care a fost capturată de trupele ruse în martie, dar condusă de personalul ucrainean și că va ajunge la ea mai târziu în această săptămână,  a transmis Grupul celor Șapte țări puternic industrializate.

ACTUALIZARE 10.45 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este marginalizat în cadrul conducerii Armatei Rusiei, relatează Ministerul britanic al Apărării. Comandanții operaționali îl informează în mod direct pe președintele Putin despre cursul războiului din Ucraina. Motivul retrogradării ar fi modul ineficient în care Șoigu a condus armata.  Acestuia îi lipsește experiența în domeniul militar, mare parte a vieții sale profesionale desfășurăndu-se în domeniul construcțiilor și în cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență.

ACTUALIZARE 09.50 Invadatorii ruși au bombardat Harkov, al doilea mare oraș al Ucrainei, cu muniții cu dispersie, a transmis primarul Ihor Terekhov.

Ihor Terekhov, mayor of #Kharkiv, reports that #Russian invaders shelled the city with cluster munition. pic.twitter.com/dJk3poL3Ca— NEXTA (@nexta_tv) August 29, 2022

More footage from #Kharkiv. pic.twitter.com/1VdYnHLpov— NEXTA (@nexta_tv) August 29, 2022

ACTUALIZARE 09.40: Apa din rețeau publică a orașul Donețk, controlat de ruși, are culoarea albastră.

Local Telegram channels report that the tap water in occupied Donetsk looks like this. pic.twitter.com/K8FUxbdTYW— NEXTA (@nexta_tv) August 29, 2022

ACTUALIZARE 09.20 Rusia pare să pregătească referendumuri pentru anexarea unor teritorii ocupate din Ucraina. Conform unor sondaje de opinie recente, prezentate duminică de Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, aderarea la Rusia este susţinută de 91-92% din populaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.00 Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a spus că este puțin probabil ca miniștrii de Externe europeni să susțină interzicerea vizelor pentru toți rușii.

CITEȘTE ȘI: Liderii europeni vor analiza interzicerea accesului cetățenilor ruși în UE și înființarea unei baze militare pentru antrenarea forţelor ucrainene

ACTUALIZARE 08.40 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Artileria rusă a tras în orașele ucrainene din apropierea centralei nucleare Zaporojie, au declarat duminică oficialii locali. Guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, a declarat că forțele ruse au lovit clădiri rezidențiale în orașul  Zaporojie și în orașul Orekhov mai la est.

Și în Enerhodar au fost explozii duminică seara. Armata ucraineană a transmis că alte nouă orașe aflate de-a lungul râului Nipru, pe malul opus celui pe care se află centrala au fost bombardate.

Russians shelled the city of Energodar, where the Zaporizhzhya NPP is located

The mayor of the city Dmitry Orlov, reports that the invaders are shelling residential areas of the city.

According to preliminary information one missile hit an apartment in a residential building. pic.twitter.com/3JI1vrZWsy— NEXTA (@nexta_tv) August 28, 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut duminică o întâlnire secretă cu responsabilii din domeniile Apărării și Securității din Ucraina. „Toate problemele pe care le-am discutat sunt importante, dar secrete, nu pot intra în detalii”, a declarat Zelenski. La întâlnire au participat șefii Forțelor Armate, ai agențiilor de informații, ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate ucrainean precum și ai altor instituții din zona apărării.

O clădire administrativă din Harkov a fost distrusă după atacul cu rachete lansat de ruși.

#Kharkiv as a result of Russian shelling. pic.twitter.com/JS5ymk2sLT— NEXTA (@nexta_tv) August 29, 2022

Organismul de supraveghere nucleară al ONU așteaptă ca experții săi să preimească autorizările pentru a vizita centrala, „astfel încât să ajute la stabilizarea situației de securitate și securitate nucleară de acolo”. Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru Guardian că o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea avea loc înainte de sfârșitul lunii, dar ministrul ucrainean al E, Lana Zerkal, a declarat unui post de radio local că nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credinţă.

CITEȘTE ȘI: Ucraina împarte pastile de iod civililor din jurul centralei nucleare Zaporojie

Rusia nu recunoaște riscul radiologic la Centrala Nucleară din Zaporojie, a transmis Departamentul de Stat american. Statele Unite consideră că acesta este motivul pentru care Rusia a blocat documentul final al conferinței Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

Îngrijorarea cu privire la riscul potențial de scurgeri de radiații la centrala din Zaporojie persistă. Autoritățile ucrainene și ruse au emis noi avertismente cu privire la riscul de scurgeri radioactive, după recentele bombardamente pentru care Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc. Operatorul de stat al centralei nucleare, Energoatom, a avertizat că există „riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive”. Rusia a ignorat apelurile internaționale pe scară largă privind demilitarizarea zonei.

Ucrainenii vor experimenta probabil cea mai rece iarnă din ultimele decenii, a spus Yurii Vitrenko, șeful companiei de stat de gaze Naftogaz. Termostatele sistemelor de încălzire centralizată urmează să fie pornite mai târziu. Temperaturile interioare vor fi stabilite între 17-18C, cu aproximativ patru grade mai mici decât în mod normal. Oamenii au fost sfătuiți să se aprovizioneze cu pături și haine groase pentru vremea când temperaturile exterioare vor scădea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite