Război în Ucraina, ziua 180 | Ucraina a bombardat din nou podul Antonovski din regiunea Herson. Rușii susțin că două persoane au murit

22 august 2022, 07:34

ACTUALIZARE 22.00 Rusia vrea noi negocieri pentru a câștiga timp pentru un nou atac, susține Kievul Rusia încearcă să determine Ucraina să participe la noi negocieri de pace pentru a câștiga timp să-și regrupeze forțele, astfel încât să poată lansa putea lansa o nouă ofensivă, a declarat luni un consilier prezidențial ucrainean, potrivit Al Jazeera. De săptămâni întregi, Kremlinul „încearcă să convingă Ucraina să intre în negocieri”, a declarat Mihailo Podoliak pentru agenția de presă AFP, în contextul în care a șasea lună de război se apropie de sfârșit.

(w620) Mihailo Po

În timpul unor astfel de discuții, Moscova a dorit să „înghețe conflictul, păstrând în același timp status quo-ul în teritoriile ucrainene ocupate”, a adăugat el.Rusia „își trimite propunerile prin diverși intermediari”, a spus Podoliak, fără a-i numi, precizând că în prezent Kievul nu are niciun contact politic cu Rusia.

ACTUALIZARE 21.00 Poliția și Garda de Frontieră din Estonia au anunțat că pot împărtăși informații despre persoanele care trec granița țării „doar în cazurile stabilite de lege” și nu din cauza acuzațiilor făcute în presă de serviciile secrete ale Rusiei, relatează CNN. Ofițerul de presă al Poliției și Gărzii de Frontieră estoniene, Ragne Keisk, a oferit o declarație pe acest subiect pentru CNN, prin intermediul unui e-mail.

„Putem împărtăși informații despre persoanele care se deplasează peste graniță doar în cazurile stabilite de lege, iar serviciul special rus care acuză în mass-media că a făcut ceva nu este unul dintre ele”, a afirmat Keisk, în e-mailul trimis postului american de televiziune. „Nu am primit nicio informație sau solicitare oficială din partea autorităților ruse pe acest subiect”, a precizat Keisk.

ACTUALIZARE 20.30 „Podul Antonovski este una dintre rutele de transport pe care rușii încearcă să le revigoreze, dar ei nu înțeleg că o structură atât de complexă nu poate fi peticită cu o găleată de beton, că necesită reparații și procese tehnologice semnificative. Prin urmare, am reaminitit prezența noastră, de la distanță”, a declarat reprezentanta comandamentului din sud. Potrivit autorităților de ocupație din regiunea Herson, forțele ucrainene au tras asupra podului în timp ce acesta se afla în reparații. Bombardamentul a fost efectuat cu sisteme americane de rachete HIMARS, a relatat TASS, citând autoritățile locale. Potrivit acestora, două persoane care participau la repararea podului au murit, iar cel puțin 15 persoane au fost rănite.

Podul Antonovski din suburbiile orașului Herson este unul dintre cele trei poduri peste Nipru situate în regiunea Herson. În ultimele săptămâni, armata ucraineană a bombardat podul Antonovski de mai multe ori cu rachete HIMARS astfel încât rușii să nu-l mai poată folosi pentru aprovizionare trupelor lor.

ACTUALIZARE 20.00 Rusia a cerut din nou, luni, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să organizeze o reuniune marţi în problema centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres. Reuters a preluat informaţia de la agenția rusă de stat RIA Novosti, care îl citează pe ambasadorul-adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. Potrivit DPA, care citează surse diplomatice, Moscova şi-a justificat noua cerere prin faptul că „forţele ucrainene îşi continuă bombardamentele şi atacurile asupra centralei”. Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă deservită de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, ceea ce a stârnit temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din interiorul şi din jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

ACTUALIZARE 19.50 Evhen Evtușenko, șeful administrației militare a districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, le-a spus rezidenților care locuiesc pe malurile lacului de acumulare Kakhovka, aflat în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, să „părăsească străzile și să evite adunările în masă”. Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a avertizat anterior că Rusia pregătește o operațiune majoră sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie. Pe 21 august, trupele ruse au instruit personalul centralei să își ia concediu, fără a preciza data revenirii, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

ACTUALIZARE 19.30 Cel puțin 972 de copii din Ucraina au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei rusești, a anunțat luni Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit Al Jazeera. „Folosirea armelor explozive a cauzat cele mai multe dintre victimele copii. Aceste arme nu fac discriminare între civili și combatanți, mai ales atunci când sunt folosite în zone populate, așa cum a fost cazul în Ucraina”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, într-un comunicat de presă. Ea a adăugat că cifra furnizată nu ține cont decât de cazurile pe care ONU a putut să le verifice și a avertizat că se așteaptă ca numărul real al victimelor să fie mult mai mare. „Încă o dată, ca în toate războaiele, deciziile nesăbuite ale adulților îi pun pe copii în situații de risc extrem. Nu există operațiuni armate de acest tip care să nu aibă ca rezultat rănirea copiilor”, a precizat Russell.

ACTUALIZARE 19.20 Garda Națională a Ucrainei a negat informațiile apărute în presa de stat rusă potrivit cărora presupusul ucigaș al Dariei Dughina ar fi servit anterior în armata ucraineană ca membru al regimentului Azov, relatează CNN. Agenția rusă de stat RIA Novosti distribuise o postare de pe un canal Telegram administrat de hackeri ruși (RaHDit), care susținea că presupusul criminal – o femeie – ar fi servit în regimentul Azov, o grupare care este catalogată în Rusia ca fiind „organizație teroristă”.

ACTUALIZARE 18.30 Parlamentul rus a anunțat că va organiza joi o reuniune specială pentru a discuta situația de la centrala nucleară din Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, informează Al Jazeera. Într-o declarație oficială, parlamentul a precizat că sesiunea Consiliului Dumei de Stat va avea loc pentru a discuta „amenințarea la adresa siguranței centralei nucleare din Zaporojie”.

ACTUALIZARE 18.15 Trupele ruse au bombardat simultan, luni, șase localități din regiunea ucraineană Zaporojie, informează The Kyiv Independent, citând site-ul de știri nv.ua. Bombardamentele rusești au avariat infrastructura civilă în localitățile Hulyaipole, Orihiv, Preobrazhenka, Mala Tokmachka, Omelnyk și Tavriyske din regiune, a anunțat Poliția Națională ucraineană. Momentan, nu există informații dacă bombardamentele au făcut victime printre locuitorii din zonă.

ACTUALIZARE ORA 17.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni o „crimă josnică” după moartea Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin ce susţine ofensiva asupra Ucrainei, în explozia maşinii pe care o conducea, lângă Moscova, moarte pe care autorităţile ruse o impută Kievului, informează AFP.

„O crimă josnică, plină de cruzime, a curmat prematur viaţa Dariei Dughina, o persoană strălucitoare şi talentată, dotată cu o inimă cu adevărat rusă”, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe publicat de Kremlin şi adresat apropiaţilor tinerei ucise sâmbătă. „Ca jurnalistă, om de ştiinţă, filosof şi corespondent de război, ea a servit poporul şi patria cu sinceritate, ilustrând prin faptele sale ce vrea să însemne o patrioată rusă”, a adăugat Putin.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei ‘lumii ruse’ şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic. De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială.

Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.

Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia, trezind amintiri dureroase despre numeroasele asasinate care au însângerat perioada instabilă ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Ea a zădărnicit de asemenea eforturile autorităţilor şi mass-media ruse pro-Kremlin care încearcă să convingă că ofensiva din Ucraina nu are niciun fel de consecinţe negative asupra populaţiei ruse.

ACTUALIZARE 17.15 Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat luni că blocul comunitar intenționează să organizeze o misiune de „antrenament şi asistenţă” pentru armata ucraineană, care ar urma să aibă loc în ţările vecine, informează AFP. Propunerea va fi dezbătută săptămâna viitoare la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale UE, a precizat Borrell, într-o conferinţă de presă ținută după un eveniment găzduit de Universitatea din Santander din nordul Spaniei, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 17.00 Exporturile agricole ale Ucrainei vor crește probabil la aproximativ 4 milioane de tone în luna august, datorită acordului negociat de ONU și Turcia cu Rusia și Ucraina, acord care a deblocat porturile din Marea Neagră ale țării, a declarat luni vicepreședintele Consiliului Agricol Ucrainean, potrivit Al Jazeera.

ACTUALIZARE 16.30 Liderul regiunii separatiste Doneţk din Ucraina, Denis Puşilin, a afirmat luni la televiziunea rusă de stat că declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu pot influenţa procesul intentat prizonierilor de la Mariupol, relatează Agerpres citând DPA. „Toţi criminalii, criminalii de război, în special neonaziştii din regimentul Azov, trebuie să îşi primească pedeapsa meritată”, a spus Puşilin.

(w620) Denis PuÅŸ

Liderul separatist a susţinut că pregătirile pentru prima fază a procesului se apropie de sfârşit, iar data la care va începe judecata depinde de anchetatori. El a adăugat că separatiştii deţin dovezi despre 80 de incidente în care a fost implicată „unitatea ucraineană naţionalistă” Azov şi că au fost arestaţi 23 de suspecţi.

ACTUALIZARE 16.25 Bulgaria susţine că este necesară reluarea discuţiilor privind livrările de gaze din Rusia

ACTUALIZARE 16.00 Aproape 9.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cele şase luni de la invazia rusă, a anunţat luni comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

ACTUALIZARE 15.50 Cazul asasinării jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog al Kremlinului, a fost soluţionat, a anunţat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), conform căruia asasinatul a fost executat de o femeie membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează Reuters şi CNN, citând agenţiile de presă ruse.

Potrivit FSB, ”crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei a fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa Sofia Şaban, născută în 2010. ”În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură ‘Tradiţii’, unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a stabilit serviciul secret rus.

”Pe 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia”, detaliază FSB.

Pentru a-şi planifica crima şi a culege informaţii despre stilul de viaţă al Dariei Dughina, Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima. În spionarea Dariei Dughina agenta ucraineană a folosit şi un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al ‘Republicii Populare Doneţk’ (provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

ACTUALIZARE 15.40 Autoritățile locale din Kiev au interzis de luni până joi evenimentele publice de amploare, mitingurile și alte adunări legate de aniversarea independenței (24 august), din cauza posibilității unor atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară din Kiev.

Zelenski a declarat că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” în perioada premergătoare zilei de miercuri, care marchează, de asemenea, o jumătate de an de la invadarea Rusiei.

ACTUALIZARE Armata Rusă şi-a intensificat ofensiva asupra câtorva regiuni din Ucraina, în ultimele ore, iar preşedintele Volodimir Zelenski atrage atenţia că ar putea urma noi atacuri de mare amploare, transmite TVR Info. Asta pentru că miercuri se împlinesc 6 luni de război, iar ruşii vor să marcheze debutul invaziei cu noi bombardamente, mai ales că tot miercuri e şi Ziua Naţională a Ucrainei.

ACTUALIZARE Putin declară de Ziua drapelului național că Rusia își va urmări interesele fundamentale.

ACTUALIZARE Rusia vrea să se retragă din sistemul internațional de tranzacții bancare și își pregătește propriul mecanism.

ACTUALIZARE O expoziție de tancuri capturate de armata ucraineană a apărut pe străzile Kievului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat Rusia să nu trimită în judecată soldații ucraineni capturați în timpul asediului din Mariupol, susținând că aceasta va pune în pericol posibilitatea unor negocieri. În cea mai recentă adresare a sa video, președintele Volodimir Zelenski a spus că, dacă „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni are loc la Mariupol, acesta va elimina posibilitatea discuțiilor cu Rusia: „Dacă acest proces josnic are loc, dacă oamenii noștri vor fi aduși în aceste locuri, încălcând toate acordurile, toate regulile internaționale, vor exista abuzuri. Aceasta va fi linia dincolo de care nu sunt posibile negocieri.”

Obuzele de artilerie au plouat asupra orașului ucrainean Nikopol, aproape de centrala nucleară de la Zaporojie, transmite The Guardian, care îl citează pe guvernatorul regional Valentyn Reznichenko. Nikopol a fost bombardat în cinci ocazii diferite, a declarat acesta, într-o actualizare pe Telegram.

El a spus că 25 de obuze au lovit orașul, provocând un incendiu la o fabrică și lăsând fără curent 3.000 de oameni: „În oraș, o școală și o casă au fost distruse și alte două duzini au fost avariate. Alimentarea cu gaz și cu energie electrică este nefuncțională. Peste 3.000 de cetățeni din Nikopol au fost lăsați fără electricitate. Echipele de urgență lucrează.”

Informații din ultimele 24 de ore:

Ucraina se pregătește de o intensificare a atacurilor rusești cu rachete, care să coincidă, miercuri, cu ziua independenței sale. Armata țării a avertizat că Rusia a adus cinci nave de război cu rachete de croazieră și submarine în Marea Neagră și că Moscova poziționează sisteme de apărare aeriană în Belarus. Adunările mari au fost interzise la Kiev timp de patru zile, începând de luni.

– Rachete rusești au lovit ținte în apropiere de Odesa, au declarat oficialii ucraineni. Cinci rachete de croazieră rusești Kalibr au fost lansate din Marea Neagră în regiune.

Fiica politologului Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, a fost ucisă într-un atac cu mașină capcană. Sunt suspiciuni că ținta ar fi fost tatăl său. Anchetatorii ruși spun că infracțiunea a fost planificată din timp.

Biden, Macron, Scholz şi Johnson îndeamnă la „reţinere” în privința centralei nucleare Zaporojie. Cei patru lideri au avut o convorbire telefonică.

Încă 4 nave cu cereale ucrainene au plecat din porturile de la Marea Neagră. Secretarul general al ONU a vizitat centrul de la Istanbul, care coordonează exporturile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite