Război în Ucraina, ziua 178 | Rusia, de acord să permită accesul unei delegaţii a AIEA la centrala nucleară Zaporojie. O dronă a lovit clădirea Statului Major al Flotei Ruse din Sevastopol

20 august 2022, 08:40

ACTUALIZARE 20.19 Moscova acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruși în regiunea Zaporojie. Consilier de la Kiev: Presupusa otrăvire putea fi cauzată de carnea din conservele expirate ale militarilor

ACTUALIZARE 17.37 Șoigu consideră „politică nazistă” posibila interdicție a vizelor UE pentru ruși.

ACTUALIZARE 17.10 12 ucraineni, printre care patru minori, au fost răniţi sâmbătă într-un bombardament rusesc în oraşul Voznesensk, situat nu departe de o centrală nucleară din regiunea Mikolaiv (Nikolaev), a anunțat guvernatorul Vitali Kim, transmit The Guardian și AFP.

ACTUALIZARE 16.30 Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi a declarat că otrăvirea sa în urmă cu doi ani şi încarcerarea sa ulterioară au dus la demascarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a regimului său.

Navalnîi are o postare lungă pe Twitter, la doi ani de la otrăvirea sa cu  Novichok.

ACTUALIZARE 15.47 Lloyd J. Austin III, secretarul american al Apărării, a postat un mesaj pe Twitter cu privire la pachetul de  775 de milioane de dolari pe care SUA  îl oferă Ucrainei.

ACTUALIZARE 15.12 Ucraina „trolează” Moscova cu o paradă de vehicule militare rusești la Kiev sâmbătă, relatează corespondentul The Guardian, Emma Graham-Harrison.

ACTUALIZARE 14. 30 Mai mulți copii au fost răniți în urma atacului asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev (Mikolaiv). Un jurnalist de la BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a declarat că patru copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani, au fost grav răniți. Și alți cinci adulți au fost răniți.

ACTUALIZARE 14.00 Statele Unite intenționează să cumpere aproximativ 150.000 de tone de cereale din Ucraina în următoarele câteva săptămâni, a declarat șeful Programului Alimentar Mondial pentru Associated Press.

ACTUALIZARE 13.30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat un nou discurs video națiunii sale, jurând că fiecare atac rusesc asupra țării va primi un răspuns.

Volodimir Zelenski: Mă adresez tuturor celor care experimentează această oroare constantă a distrugerii vieții și a normalității vieții. Nu vom lăsa niciunul dintre aceste atacuri fără răspuns. Vom stabili identitatea fiecărui ocupant care dă ordine și execută aceste atacuri în orașe. Și îi vom aduce pe toți în fața justiției într-un fel sau altul. Nici un criminal nu se va ascunde.

ACTUALIZARE 13.00 Echipamente și vehicule militare rusești devastate au fost expuse în centrul Kievului.

 

ACTUALIZARE 12.00 Ministerul Apărării al Ucrainei spune că, în total, au fost eliminați 44.900 de militari ruși, o creștere a numărului cu 200 față de ziua precedentă.

 

ACTUALIZARE 11.30 O explozie s-a produs în Crimeea, în această dimineață. Potrivit guvernatorului orașului ocupat Savastopol,  Mihail Razvozhaev, o dronă a lovit acoperișul sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol.

ACTUALIZARE 11.00 Turcia a transmis că alte două nave care transportau cereale au părăsit portul ucrainean Chornomorsk. În total, 27 de nave au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul unui acord de export de cereale intermediat de ONU.

ACTUALIZARE 10.00 Ministerul Apărării din Marea Britanie informează: În ultima săptămână, s-au înregistrat doar schimbări minime în controlul teritorial de-a lungul liniei frontului. În Donbas, după mici progrese de la începutul lunii august, forțele ruse s-au apropiat de periferia orașului Bakhmut, dar nu au pătruns încă în zona intravilană. Rusia nu a făcut eforturi majore pentru a avansa în sectoarele Zaporojie sau Harkov. În sud-vest, nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu au făcut progrese pe linia frontului de la Herson. Cu toate acestea, „exploziile din ce în ce mai frecvente din spatele liniilor rusești pun probabil probleme logisticii ruse și bazelor aeriane din sud”.

ACTUALIZARE 09.00 Institutul pentru Studierea Războiului: Operațiunile militare rusești stagnează pe toate fronturile, Ucraina continuă să decimeze logistica Rusiei.  Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri terestre fără succes în regiunile Herson și Nikolaiv pe 19 august.

ACTUALIZARE 08.45 Ministerul portughez al Afacerilor Externe a declarat într-un comentariu pentru un ziar local EcoNews că nu sprijină interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii ruși. Acesta susține că doar „mașina de război rusească” ar trebui să fie ținta acțiunilor politice.

ACTUALIZARE 08.35 Forțele aeriene ucrainene au lovit de 11 ori pozițiile rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” a transmis că Forțele Armate ale Ucrainei au bombardat forțele ruse în zonă, ucigând 17 soldați ruși și distrugând un sistem radar și 4 vehicule blindate și alte vehicule militare.

ACTUALIZARE 08.30 În ciuda afirmațiilor Rusiei că Ucraina ar crea provocări la centrala nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă în ultimele 24 de ore, potrivit The Kiyv Independent.

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat astăzi reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, transmite CNN.

Experții occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răcirea cu apă de la centrala din Zaporojie. Sistemul de răcire a reactorului este esențial pentru siguranța întregii unități și se bazează pe întreținerea alimentării cu energie electrică care asigură funcționarea. Sunt temeri tot mai mari că Rusia ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică dacă va încearca să deconecteze centrala Zaporojie de la rețeaua energetică națională a Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Putin evocă riscul unei „catastrofe de mare anvergură” la centrala de la Zaporojie, într-o discuție prin telefon cu președintele Franței, Emmanuel Macron

Anunțul Moscovei care a transmis că a acceptat o vizită a inspectorilor internaționali la centrala nucleară de la Zaporojie după o discuție telefonică a presedinților Vladimir Putin și Emmanuel Macron a fost salutat de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Acesta a spus că este dispus să se afle în fruntea echipei de inspectori. Și liderul de la Kiev speră în succesul acestei vizite, dar rămâne precaut față de intențiile Rusiei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la centrala nucleară de la Zaporojie şi la Enerhodar. Suntrecunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative. Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile.

Primarii oraşelor Marsilia, Lyon, Atena, Florenţa, Helsinki, Oslo, Riga şi Tirana au vizitat vineri Kievul şi au ratificat un memorandum de înţelegere în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski „pentru o reconstrucţie durabilă a oraşelor ucrainene„, informează AFP.

Emmanuel Macron, după discuția telefonică cu Vladimir Putin: Fantomele spiritului răzbunării, încălcările suveranităţii statelor, dispreţul la adresa popoarelor, voinţa imperialistă reapar pentru a se impune în cotidianul Europei noastre

Raidul ucrainean de săptămâna trecută asupra bazei aeriene Saki, din Crimeea, a avut ca urmare distrugerea a „mai mult de jumătate” din aviația navală de luptă a Rusiei în Marea Neagră, au declarat oficialii occidentali.

Pentagonul a anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 775 milioane de dolari, care cuprinde, în special, rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de înaltă precizie HIMARS, relatează AFP.

Salvatorii caută oameni sub dărâmăturile unui cartier rezidențial din Harkov. Orașul a fost bombardat constant de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor transmise de Ministerul britanic al Apărării. Aflat la aproximativ 15 km de linia frontului rusesc, Harkov a avut de suferit pentru că se află în raza de acțiune a artileriei rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite