Război în Ucraina, ziua 176 | Zelensky, Erdogan și Guterres au avut convorbiri la Lvov

18 august 2022, 07:11

ACTUALIZARE 23.30 Atacurile se succed cu furie În Ucraiana, de ambele părți. Rușii lansează bombe și rachete, ucrainenii sunt în plină contraofensivă. Mor civili, sunt mulți răniți în acest război al cărui sfârșit nu se intrevede, deocamdată. Pe acest fundal, în Lvov au avut loc discuții între președinții turc și ucrainean, Recep Erdogan și Volodimir Zelenski, și secretarul general ONU Antonio Guterres.

Tema principala a discuțiilor desfășurate la Lvov a fost cea a exportului de cereale din porturile ucrainene, reluat după un acord internațional. Dealtfel, secretarul general ONU va merge, după etapă Lvov, la Odesa, pentru a vedea la față locului cum este aplicat acordul. Dar surse de la Ankara afirmă că presedintle Erdogan încearcă și să medieze o întâlnire Zelenski-Puțîn. Mai mult, surse de la Moscova susțîn că Rusia pregătește deja o astfel de întrevedere. Dar, bineînțeles, a fost vorba în discuțiile de la Lvov și despre situația centralei Zaporojie.

Ucrainenii organizează acolo exerciții de răspuns la un eventual dezastru nuclear. Cea mai mare centrală atomică din Europa, aflată în Ucraina, e controlată de ruși acum. Și Kievul, și Moscova afirmă că vor că experții agenției internaționale pentru energie atomică să inspecteze instalațiile.

În ultima vreme, în apropierea reactoarelor s-au înmulțit loviturile de care cele două părți se acuză reciproc. Rusia respinge propunerea ONU de a demilitariza centrală și anunță chiar intenția de a o închide, din cauza acestor atacuri pe care le atribuie ucrainenilor.

La nord de Zaporojie, în orașul Harkov, al doilea că mărime din Ucraina, au căzut din nou bombele rușilor. 7 localnici au murit, 16 au fost răniți, după cum anunță ucrainenii. Atacuri au avut loc zilnic acolo, în ultima perioada.

Asemenea drame par fără sfârșit. Dar în paralel cu atacurile rușilor, ucrainenii au pornit și ei contraofensivă în teritoriile ocupate, menită să descurajeze agresorii.

ACTUALIZARE 23.00 Zelenski exclude orice negociere cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse

(w620) V. Zelensk

ACTUALIZARE 22.00 Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl” „Nu vrem un nou Cernobîl”, a declarat președintele turc Recep Erdogan cu ocazia discuțiilor de la Liov, în timp ce secretarul general NATO a insistat pentru demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, solicitare respinsă joi de Moscova.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume – orice daune potențiale aduse centralei de la Zaporojie sunt o sinucidere”, a declarat și Guterres. „Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalațiile sau împrejurimile fabricii nu sunt o țintă a operațiunilor militare. Echipamentele și personalul militar ar trebui retrase din fabrică”, a continuat liderul ONU.

ACTUALIZARE 21.30 Autoritățile au actualizat numărul deceselor în urma atacurile de la Harkov care au avut loc aseară și în această dimineață, ridicând numărul total de persoane ucise la 15, potrivit The Guardian. Rachetele rusești care au lovit o zonă rezidențială miercuri seara au ucis 12 persoane, în timp ce un alt atac în această dimineață a ucis trei persoane. Alte zeci au fost rănite. „Noaptea trecută a fost una dintre cele mai tragice din întregul război din regiunea Harkov”, a scris guvernatorul local Oleh Synehubov pe Telegram.

ACTUALIZARE 19.30 Volodimir Zelenski a agreat detaliile unei posibile vizite a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit unor noi detalii din timpul întrevederii de la Liov publicate de Misiunea ucraineană pe lângă OSCE și ONU. Cei doi lideri au convenit că o misiune a AIEA „trebuie să fie efectuată în mod legal printr-un teritoriu liber de ocupanți

ACTUALIZARE 18.50 Armata rusă a anunțat astăzi că a desfășurat avioane de război înarmate cu rachete hipersonice de ultimă generație în regiunea Kaliningrad, o exclavă situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică. Decizia este catalogată drept mișcare de răspuns la furnizarea de arme occidentate Ucrainei, relatează Associated Press. Trei avioane de luptă MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au sosit la baza aeriană Chkalovsk, la sud de Lituania, ca parte a „măsurilor suplimentare de descurajare strategică, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei.

ACTUALIZARE 18.45 Cel puţin 12 persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor efectuate în seara zilei de miercuri şi joi dimineaţă de forţele ruse asupra Harkovului, centrul administrativ al regiunii omonime din nord-estul Ucrainei, a relatat joi agenţia de presă ucraineană Ukrinform, amintind că un bilanţ precedent consemna şase morţi şi zeci de răniţi.

Trupele de ocupaţie ruse continuă bombardarea masivă a Harkovului, după o lovitură devastatoare cu o rachetă Iskander miercuri seara; în jurul orei locale 21:30, oraşul a fost atacat din nou cu rachete joi dimineaţă, la fel ca în seara precedentă a fost avariată o pensiune, iar în locurile în care au căzut rachetele au izbucnit incendii, scrie agenţia ucraineană de presă.
Numărul persoanelor rănite este de ordinul zecilor, cel puţin 35, între care copii şi persoane în vârstă, conform autorităţilor locale.

‘Noaptea trecută şi această dimineaţă au fost cele mai tragice momente la Harkov de la începutul războiului’, a declarat primarul ucrainean al oraşului Igor Terehov, semnalând că vineri va fi o zi de doliu în memoria victimelor.
Situat la aproximativ 40 de km de frontiera cu Rusia, acest oraş, al doilea ca mărime din Ucraina, este cu regularitate vizat de către armata rusă, care nu au reuşit niciodată să-l cucerească. Sute de civili au fost ucişi în regiunea omonimă, potrivit autorităţilor.

Racheta Iskander a lovit miercuri seara o clădire cu trei etaje, fostă pensiune pentru persoane cu deficienţe de auz, în prezent doar o clădire rezidenţială. Printre victimele salvate se numără şi persoane cu dizabilităţi.

Clădirea parţial distrusă în urma bombardamentelor ruseşti de joi dimineaţă era o pensiune cu patru etaje.

Rusia vrea să transforme Harkovului în Alep-2016, în Groznîi-1996 sau Varşovia-1945, a reacţionat pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de Unian.

‘Harkov. 175 de zile de groază. Teroare zilnică, lovituri cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi civililor. Rusia vrea să transforme Harkovul în Alep-2016, Groznîi-1996 sau Varşovia-1945 şi se delectează cu sânge în transmisiune directă. Toţi cei care continuă să aibă de a face cu Moscova sunt complici la această crimă’. susţine Podoliak în postarea sa.

Aceste atacuri ruseşti în nord-estul Ucrainei, dar şi în alte părţi ale ţării au avut loc înaintea unei întâlniri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ACTUALIZARE 17.45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat despre situația din jurul centralei nucleare Zaporojie cu secretarul general al ONU, António Guterres, la întâlnirea lor de joi la Liov, în vestul Ucrainei. Pe Telegram, Zelenskii a scris că el și Guterres au discutat despre acordul intermediat de ONU pentru a debloca porturile ucrainene pentru expoturile de cereale, dar „a fost acordată o atenție deosebită subiectului șantajului nuclear al Rusiei la centrala Zaporojie”.

(w620) António G

„Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale globale. Prin urmare, ONU trebuie să asigure securitatea acestei zone strategice, demilitarizarea ei și eliberarea completă de trupele ruse”, a continuat el.

ACTUALIZARE 15.20 Un video cu titlul „Un minut din viața unui soldat ucrainean” a fost postat pe Twitter de jurnalistul Illia Ponomarenko, de la The Kyiv Independent.

 

 

ACTUALIZARE 13.17 Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze, informează AFP şi Reuters.

„Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo”, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

ACTUALIZARE 12.00 Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie, dacă Ucraina continuă să bombardeze instalația, transmite The Guardian.

Șeful Forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică din Rusia a declarat că sisteme de susținere ale clădirii au fost avariate. În cazul unui accident, a adăugat Igor Kirillov, materialul radioactiv ar acoperi Polonia, Germania și Slovenia.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc că au orchestrat atacuri asupra fabricii.

ACTUALIZARE 11.10 176 de rachete au fost lansate de armata rusă în regiunea Sumî, în ultima zi, potrivit administraţiei locale.

 

ACTUALIZARE 10.50 Rusia a pierdut 44.300 de soldați în Ucraina, din 24 februarie. Statul Major al Ucrainei a raportat pe 18 august că Rusia a pierdut și 1.889 de tancuri, 4.179 de vehicule blindate de luptă, 1.010 sisteme de artilerie, 265 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 136 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 793 de drone și 15 bărci.

 

 

ACTUALIZARE 10.39 Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze.

„Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo”, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

De asemenea, potrivit Reuters care citează agenţia RIA Novosti, ministerul rus a acuzat Ucraina că ar plănui o „provocare” la centrala nucleară Zaporojie pe 19 august, în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

ACTUALIZARE 10.00 Încă o navă încărcată cu cereale a părăsit portul Ucrainei Chornomorsk, a declarat Ministerul turc al Apărării, citat de The Guardian.

ACTUALIAZARE 09.30 Trei civili au fost uciși în atacurile rusești asupra regiunii Donețk în ultimele 24 de ore. Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a raportat că alte șase persoane au fost rănite în urma atacurilor asupra orașelor Avdiika și Kurakhivka și a satului Netailove.

ACTUALIZARE 08.45 În Kent, Anglia, recruții ucraineni sunt pregătiți pentru luptele din prima linie, potrivit  The New York Times.

 

 

ACTUALIZARE 08.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou Moscovei să repună imediat centrala nucleară de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei, înaintea discuţiilor cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, informează joi dpa.

„Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi al tuturor zonelor învecinate şi să-şi retragă echipamentul militar de la centrală”, a menţionat Zelenski pe Telegram. „Acest lucru trebuie să aibă loc fără niciun fel de condiţionări şi cât mai repede posibil”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 08.30 Restricţiile înăsprite impuse de Estonia pentru cetăţenii ruşi care intră în ţara baltică au intrat în vigoare joi, relatează dpa.

La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spaţiul Schengen pot intra în Estonia. Spaţiul Schengen include majoritatea ţărilor Uniunii Europene şi facilitează libera circulaţie în bloc.

Aproximativ 2.500 de cetăţeni ruşi trec graniţa în Estonia în fiecare zi, aproape jumătate dintre ei cu vize turistice, conform autorităţilor de la frontieră şi poliţiei.

ACTUALIZARE 08.28 Lituania şi Danemarca au cerut adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru ruși.

Estonia închide granițele pentru cetățenii ruși, inclusiv pentru cei care dețin vize Schengen pentru Uniunea Europeană eliberate de Estonia. Potrivit Reuters, ar fi vorba despre aproximativ 50.000 de persoane. Este prima țară din Uniune care ia această decizie.

Și Finlanda a anunțat că, de la 1 septembrie, va reduce numărul de vize pe care le emite rușilor.

ACTUALIZARE 08.05 Primul tren încărcat cu cereale din Ucraina urmează să ajungă în Portul Docuri din Galaţi. Este primul transport destinat pentru export, care este adus pe calea ferată cu ecartament larg la noi în ţară. De aici, încărcătura va fi transferată pe nave pentru a fi trimisă mai departe.

ACTUALIZARE 07.30 Secretarul general al ONU, vizită ăn Ucraina. António Guterres se va întâlni cu Volodimir Zelenski și cu Recep Tayyip Erdoğan

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Un atac rusesc asupra Harkovului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina. Președintele Ucrainei a declarat că un bloc a fost „total distrus… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”.
  • Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei din Marea Neagră, după ce exploziile au zguduit peninsula în această săptămână. Agenția de presă rusă RIA a citat surse care spun că Igor Osipov a fost înlocuit cu Viktor Sokolov. Dacă va fi confirmată, ar marca una dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar în război de până acum.
  • Trupele chineze vor merge în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune „fără legătură cu situația internațională și regională actuală”, a declarat Ministerul Apărării al Chinei. În iulie, Moscova a anunțat intenția de a organiza exerciții „Vostok” în perioada 30 august – 5 septembrie.
  • Autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de răspuns în caz de dezastre în apropierea centralei nucleare Zaporojie, miercuri.
  • Podul principal care leagă Crimeea de Rusia continentală trebuie „demolat”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak. Podul Kerci de 19 km este principalul coridor terestru militar și civil al Moscovei către peninsulă. „Podul este ilegal”, a spus Podoliak. „Deci trebuie demontat. Nu este important cum – voluntar sau nu”, ceea ce înseamnă că podul ar putea deveni o țintă militară pentru forțele ucrainene.
  • Cel puțin 12 ruși au fost uciși într-o lovitură asupra unei baze din orașul Nova Kakhovka, potrivit armatei ucrainene.
  • Ucraina nu a pierdut niciun lansator de rachete Himars furnizat de SUA, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
  • Primul transport de ajutor alimentar al ONU pentru Africa a ajuns miercuri în strâmtoarea Bosfor.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite