Război în Ucraina, ziua 170 | Medvedev: Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Accidente se pot întâmpla și acolo

12 august 2022, 07:09

ACTUALIZARE 18.29 Explozii raportate în apropierea hidrocentralei de la Nova Kakhovka, din regiunea Herson. Agenția rusă de presă RIA Novosti susține că armata Ucrainei a folosit rachete HIMARS.

ACTUALIYARE 16.20 Ucrainenii se așteaptă ca rușii să înceapă procesele pentru prizonierii de război ucraineni la sfârșitul acestei luni, primele procese având loc la Mariupol.

Vadim Boichenko, primarul orașului Mariupol, a declarat vineri, la o conferință de presă, că „rușii intenționează să organizeze un proces pentru prizonierii de război ucraineni la Mariupol de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august”.

 

 

„Ocupanții transformă Sala Filarmonicii Mariupol, perla orașului, unde au avut loc doar evenimente festive, într-un loc de judecată pentru prizonierii și civilii noștri”, a spus el.

ACTUALIZARE 15.20 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev dă vina pe Ucraina pentru bombardamentele de la Zaporojie şi ameninţă Europa: Se spune că este vina Rusiei. Este o minciună evidentă, 100%, chiar și pentru publicul rusofon stupid. […] Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”.

 

 

ACTUALIZARE 14.50 Clădirile publice din Germania ar trebui să fie încălzite la maximum 19 grade Celsius, conform unui proiect de lege privind economia de energie, a declarat ministrul Economiei, citat de Sueddeutsche Zeitung.

„Clădirile publice, cu excepția spitalelor și a instituțiilor sociale, bineînțeles, ar trebui să fie încălzite doar la 19 grade”, a declarat Robert Habeck. „Mai multe economii sunt necesare și în domeniul muncii”, a mai spus el, adăugând că acest lucru este discutat în prezent.

ACTUALIZARE 13.50 Şapte oraşe britanice sunt finaliste în procesul de selecţie a gazdei următoarei ediţii a Eurovision care, din cauza invaziei ruse, va fi desfăşurată în Marea Britanie în numele Ucrainei, a anunţat vineri BBC, preluat de AFP.
Cele şapte finaliste care şi-au exprimat dorinţa de a găzdui celebrul concurs sunt: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle şi Sheffield. Alte oraşe candidate, printre care Londra şi Belfast, nu au fost selectate. Decizia va fi anunţată în toamnă.

ACTUALIZARE 13.30 Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval – principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol, oraş-port din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Cel puţin opt avioane de luptă au fost distruse în urma deflagraţiilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană din spatele frontului, potrivit publicaţiei Focus.

ACTUALIZARE 13.00 Mai multe sisteme lansatoare de rachete multiple M270 din Marea Britanie au sosit în Ucraina.

Ministrul Apărării Oleksi Reznikov i-a mulțumit omologului britanic Ben Wallace și l-a asigurat că Ucraina „folosește cu pricepere armele străine pe câmpul de luptă”.

El a adăugat că în curând vor ajunge și alte „cadouri” de la partenerii străini.

ACTUALIZARE 14.40 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasil Nebenzia, a declarat că țara sa nu sprijină crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

„Demilitarizarea centralei o poate face vulnerabilă în fața celor care vor să o viziteze. Nimeni nu știe care vor fi scopurile și obiectivele lor. Nu putem exclude provocări, atacuri teroriste asupra centralei, pe care trebuie să o protejăm”, a spus Nebenzia, citat de Interfax.

Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut retragerea tuturor soldaților și a echipamentelor militare din stație și evitarea desfășurării oricăror alte forțe sau echipamente armate în zonă.

ACTUALIZARE 12.09 Armata rusă a bombardat din nou clădiri de locuințe din regiunea Dnipropetrovsk, relatează șeful administrației militare regionale Valentin Reznichenko. Trei persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 12 ani.

 

 

ACTUALIZARE 12.00 Unsprezece rachete au lovit orașul Kramatorsk din estul Ucrainei la ora 2 dimineața, potrivit primarului orașului, potrivit The Guardian.

Primarul Oleksandr Honcharenko a postat pe Facebook: Case particulare au fost distruse. Nu există informații despre victime. Ocupanţii distrug totul în calea lor – o tactică teroristă.

ACTUALIZARE 10.58 „Nu aveam niciun drept moral să atacăm o altă țară”. Extrase din jurnalul unui parașutist rus care acuză regimul Putin că ucide copii în Ucraina.

ACTUALIZARE 09.50 Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne din Ucraina, a postat pe Twitter un video în care un soldat ucrainean își cere iubita în căsătorie și a scris mesajul: Pentru asta luptăm!

ACTUALIZARE 09.40 Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei înainte de venirea iernii, a indicat vicepremierul Irina Verşciuk.

În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia – din care 52.000 de copii – trebuie să plece, pentru că riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat Verşciuk.

Autorităţile afirmă că măsura este „obligatorie”, dar cetăţenii pot cere să fie exceptaţi, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.

ACTUALIZARE 09.30 Forbes Ucraina a estimat că valoarea aeronavelor distruse la baza aeriană Saki, din Crimeea, se situează între 650 și 850 de milioane de dolari.

ACTUALIZARE 09.00 Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că exploziile de la aerodromul militar Saki, din vestul Crimeei, la începutul săptămânii, au fost generate„aproape sigur” de detonarea a patru zone de depozitare a muniției, deși cauza inițială a exploziei rămâne neclară.

Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardare Su-24 și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii, potrivit informațiilor britanice.

Zona centrală de la Saki a fost grav avariată, dar aerodromul rămâne probabil funcțional, precizează Ministerul britanic al Apărării.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o pierdere minoră pentru flota de avioane pe care Rusia a implicat-o în război. Cu toate acestea, Saki a fost folosit, în principal, ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse de la Marea Neagră.

ACTUALIZARE 08.00 Ucraina așteaptă astăzi sosirea unei nave pe care va încărca cereale care vor fi livrate în Etiopia, în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia, relatează Reuters.

Datorită Inițiativei Mării Negre, suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia”, a anunțat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter.

Potrivit presei ucrainene, centrul comun de coordonare a exporturilor de cereale a mai informat că nava Star Laura va transporta 60.150 de tone de porumb într-un port iranian, în timp ce Sormovskiy 121 va transporta 3.050 de tone de grâu într-un port turcesc, Dzerkalo Tyzhnia.

CITEȘTE ȘI: Estonia nu mai permite accesul ruşilor decât cu vize din alte ţări europene, nu şi cu cele estoniene. Interdicţia intră în vigoare din 18 august

ACTUALIZARE 07.30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oficialilor să nu mai vorbească cu jurnaliștii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, declarând că astfel de remarci sunt „iresponsabile”. Comentariile președintelui vin după ce organizațiile de presă au citat oficiali neidentificați care au spus că forțele ucrainene sunt responsabile pentru exploziilor care au distrus marți o bază aeriană rusească în Crimeea, în ciuda faptului că autoritățile de la Kiev au refuzat să ofere informații despre incident.

”Războiul nu este cu siguranță momentul pentru vanitate și declarații zgomotoase. Cu cât divulgați mai puține detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât va fi mai bine pentru implementarea acelor planuri de apărare. Dacă doriți să generați titluri puternice, acesta este un lucru iresponsabil. Dacă vrei victoria pentru Ucraina, acesta este un alt lucru și ar trebui să fiți conștienți de responsabilitatea pe care o aveți pentru fiecare cuvânt pe care îl rostiți despre planurile statului nostru de apărare sau contraatac.”, a spus Zelenski în discursul său de joi noaptea.

Președintele ucrainean a adresat aceste îndemnuri oficialilor de stat, locali și militari, precum și tuturor persoanelor care comentează evenimentele de pe front.

Distrugerile provocate bazei aeriene ruse din Crimeea indică faptul că Kievul ar fi putea deține capabilități militare cu rază lungă de acțiune, arme care au potențialul de a schimba cursul războiului. Localizarea bazei depășește cu mult capacitatea de acțiune a rachetelor pe care țările occidentale spun că le-au trimis în Ucraina până acum. Unii experți militari occidentali au precizat că amploarea pagubelor și precizia aparentă a loviturii sugerează folosirea unor arme puternice.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecţie, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi Statele Unite au cerut joi înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul centralei.”Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente şi mai neliniştitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă„, a spus Antonio Guterres într-un comunicat.

Cel puțin 10 obuze au căzut joi, în jurul complexului, cinci în apropierea biroului comandantului stației și cinci în apropierea departamentului de pompieri, a spus agenția de stat pentru energie nucleară din Ucraina Energoatom .

Nivelurile radiațiilor de la cea mai mare centrală nucleară din Europa se încadrează în limitele normale, în ciuda noilor bombardamente, a anunțat joi Energoatom.

CITEȘTE ȘI: Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie: ”Situaţia este serioasă”

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA. Mai mult, Wallace a spus că invazia Rusiei în Ucraina „a slăbit” şi „începe să eşueze”.

Lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald’s Corp. a anunţat joi că intenţionează să îşi redeschidă unele restaurante din Ucraina pe parcursul următoarelor luni, un semn că firmele occidentale încep să revină în Ucraina, chiar dacă conflictul cu Rusia continuă, informează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite