Război în Ucraina, ziua 169 | Secretarul general al ONU a cerut Ucrainei și Rusiei să înceteze imediat operațiunile militare în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

11 august 2022, 07:28

Armata rusă continuă atacurile asupra unor obiective militare și civile în regiunile Luhansk și Donețk. Peste 120 de rachete au lovit zona din jurul orașului Nikopol unde trei oameni au fost uciși și șapte răniți. Rusia și-a dublat numărul loviturilor aeriene asupra infrastructurii ucrainene.

Generalul Oleksii Hromov a precizat că avioanele și elicopterele rusești evită apărarea antiaeriană ucraineană și își lansează rachetele de la distanță. De aceea, loviturile lor nu sunt precise. Hromov a adăugat că 2400 de militari ucraineni au fost antrenați în Marea Britanie, iar ambiția Kievului este să ridice numărul lor la 5.000. Canada și Danemarca s-au oferit să trimită instructori în Regatul Unit pentru a ajuta la pregătirea militarilor ucraineni.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 20.35 Potrivit unui raport citat de The Kyiv Independent, Ucraina are nevoie de cel puțin 188 de miliarde de dolari pentru reconstrucția postbelică.

ACTUALIZARE 20.30 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA. Mai mult, Wallace a spus că invazia Rusiei în Ucraina „a slăbit” şi „începe să eşueze”.

ACTUALIZARE 20.25 Ucraina intenționează să evacueze două treimi dintre rezidenți din zonele pe care le controlează în regiunea estică a frontului din Donețk înainte de iarnă, parțial din cauza îngrijorării că oamenii nu vor putea să se încălzească pe fondul infrastructurii deteriorate de război, a declarat joi viceprim-ministrul ucrainean. Guvernul intenționează să evacueze aproximativ 220.000 de oameni dintre cei aproximativ 350.000, inclusiv 52.000 de copii, a declarat Iryna Vereshchuk într-o conferință de presă.

ACTUALIZARE 20.15 Un grup de 26 de ţări promit un sprijin de peste 1,5 miliarde euro pentru Ucraina.

Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităţilor militare ale Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-o conferinţă de presă

ACTUALIZARE 18.30 Nivelurile radiațiilor de la cea mai mare centrală nucleară din Europa se încadrează în limitele normale, în ciuda noilor bombardamente, a anunțat joi agenția nucleară din Ucraina Energoatom, citată de CNN.

Energoatom a spus că în prezent nu a existat niciun incendiu la uzina ocupată de ruși.

Cel puțin 10 obuze au căzut în jurul complexului, cinci în apropierea biroului comandantului stației și cinci în apropierea departamentului de pompieri, a spus agenția.

„Ca urmare a bombardamentelor , schimbarea turelor nu a fost făcută la timp. Pentru siguranța lucrătorilor din domeniul nuclear, autobuzele cu personalul din schimbul următor s-au întors la Enerhodar”, a spus Energoatom. „Până când situația se va normaliza, lucrătorii din prima tură vor continua să lucreze.”

ACTUALIZARE 18.22 Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită cunoscută după ce a întrerupt jurnalul TV al unui post de stat rus cu un afiş împotriva ofensivei în Ucraina, a fost plasată în arest l domiciliu, transmite Nexta. Ovsiannikova a fost arestată miercuri şi este investigată pentru ”discreditarea” armatei ruse şi ”difuzarea de informaţii false” despre aceasta, a anunţat avocatul său. Anterior, autoritățile au percheziționat casa fostei jurnaliste la televiziunea de stat Canal 1. Marina Ovsyannikova a demisionat în primăvară după protestul în direct la televiziune față de războiul Moscovei în Ucraina.

ACTUALIZARE 17.35 Ucraina se așteaptă ca un ajutor financiar din partea SUA de 3 miliarde de dolari să sosească în august și încă 1,5 miliarde de dolari în septembrie, a declarat joi ministrul de Finanțe, Serghei Marchenko, potrivit The Guardian.

Marchenko a declarat că plățile fac parte din pachetul de ajutor financiar de 7,5 miliarde de dolari convenit de Ucraina și Statele Unite la începutul verii și vor fi folosite pentru a finanța „cheltuieli critice”, cum ar fi costurile cu asistența medicală și pensiile.

ACTUALIZARE 17.30 Lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald’s Corp. a anunţat joi că intenţionează să îşi redeschidă unele restaurante din Ucraina pe parcursul următoarelor luni, un semn că firmele occidentale încep să revină în Ucraina, chiar dacă conflictul cu Rusia continuă, transmite The Guardian.

Compania americană şi-a închis toate restaurantele din Ucraina şi Rusia în luna martie, iar în luna mai grupul american şi-a vândut majoritatea restaurantelor din Rusia către un partener local.

ACTUALIZARE 16.44 Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a anunţat joi că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruşi, transmite Reuters. Reprezentanţii companiei spun că situaţia este sub control.

Separatiştii acuză Ucraina că a bombrbat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit agenţiei ruse de presă TASS, citată de Reuters.

 

 

ACTUALIZARE 16.40 Rusia a anunţat astăzi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a ”pierdut statutul său neutru” atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei.

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia.

”Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

ACTUALIZARE 15.30 Estonia închide granițele pentru cetățenii ruși cu vize Schengen. Estonia, alături de Letonia și Finlanda sunt țările prin care rușii intră în UE prin granița terestră în absența traficului aerian.

 

 

ACTUALIZARE 15.20 Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda, şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

”Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Îmi este foarte greu să înțeleg astfel de cereri””, a spus Scholz la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina.

Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin ”este cel responsabil pentru acest război”, nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi ”ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi”.

ACTUALIZARE 15.00 Secretarul general al ONU a cerut forțelor militare rusești și ucrainene să înceteze imediat orice activitate militară la centrala nucleară Zaporojie și în proximitatea acesteia și să asigure accesul securizat al misiunii AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) la fața locului, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 14.40 Parlamentul Letoniei a adoptat joi o declaraţie în care desemnează Rusia drept „ţară care sprijină terorismul” şi invită şi alte ţări să adopte iniţiative similare, lansând de asemenea un apel către Uniunea Europeană să întrerupă eliberarea de vize turistice cetăţenilor ruşi şi belaruşi, transmite EFE.

Declaraţia a fost aprobată de deputaţii Seimului cu 67 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, în timp ce parlamentarii partidului social-democrat de opoziţie Armonia (S) s-au abţinut de la vot.

ACTUALIZARE 14.20 Marea Britanie și Danemarca vor oferi mai mult ajutor financiar și militar Ucrainei. Miniștrii europeni ai Apărării s-au întâlnit la Copenhaga pentru a discuta sprijinul pe termen lung pentru apărarea țării împotriva invaziei Rusiei.

Marea Britanie a declarat că va trimite mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă, a transmis Reuters.

 

De asemenea, ar dona un „număr semnificativ” de rachete M31A1 ghidate de precizie care pot lovi ținte de până la 80 km distanță. „Această tranșă de sprijin va permite forțelor armate ale Ucrainei să continue apărarea împotriva agresiunii ruse și a utilizării fără discernământ a artileriei cu rază lungă”, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 14.00 Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat că rușii intenționează să organizeze un „proces” fals în cazul prizonierilor de război ucraineni. Potrivit lui Boicenko, citat de The Kyiv Independent,  în închisorile controlate de ruși din Mariupol sunt peste 10.000 de ucraineni, iar mulți dintre ei sunt soldați.
Evenimentele ultimelor 24 de ore
  • Ucraina a acuzat Rusia că a tras cu rachete din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Cel puțin 13 persoane au murit și 10 au fost rănite. Cerând aliaților străini să trimită arme mai puternice, Zelenski a spus că Kievul „nu va lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc din regiunea Dnipropetrovsk” și a promis că va provoca Rusiei cât mai multe daune pentru a pune capăt repede războiului.
  • Între timp, autoritățile impuse de Rusia în regiunea Zaporojie au susținut că sistemele de apărare antiaeriană au zădărnicit atacurile ucrainene asupra orașului ocupat Enerhodar și a centralei nucleare Zaporojie din apropiere. Afirmațiile nu au fost verificate..
  • Forțele aeriene ucrainene cred că aproape o duzină de avioane rusești au fost distruse la sol în exploziile de marți de la baza aeriană Saki din Crimeea, despre care Rusia a spus că a ucis o persoană şi a rănit 13.
  • Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, crede că baza aeriană Saki din Crimeea este o „țintă legitimă” pentru Ucraina. „În primul rând, Rusia a invadat ilegal, nu doar în 2014, ci și acum, teritoriul ucrainean”, a spus el. „Ucraina, conform ONU, este perfect îndreptățită să-și apere teritoriul și să ia măsurile necesare împotriva unei forțe invadatoare.”
  • Separatiștii pro-ruși au acuzat Ucraina că a bombardat miercuri o fabrică de bere din orașul ocupat Donețk, din estul orașului, ucigând o persoană și declanșând o scurgere de amoniac care a declanșat un incendiu, a informat Reuters.
  • Guvernatorul rus din Kursk, Roman Starovoit, a declarat că două așezări care se învecinează cu Ucraina au fost bombardate.
  • Cifre oficiale arată că 361 de copii au fost uciși și 705 copii au fost răniți, de la începutul conflictului în Ucraina. 204 copii sunt daţi dispăruți și 6.159 au fost deportați.
  • UE a fost îndemnată să pună o interdicție de călătorie pentru turiștii ruși, unele state membre spunând că vizitarea Europei este „un privilegiu, nu un drept al omului” pentru turiști. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru Washington Post că „cea mai importantă sancțiune” este „închiderea granițelor, pentru că rușii iau pământul altcuiva”.
  • Parlamentul Letoniei consideră Rusia un stat care sprijină terorismul. Într-o declarație, a spus că Rusia a ales o „tactică crudă, imorală și ilegală, folosind arme și muniții imprecise și interzise la nivel internațional, vizând brutalitatea disproporționată împotriva civililor și a locurilor publice” din Ucraina.

 

ACTUALIZARE 12.42 Au apărut primele imagini cu pagubele din baza aeriană din Crimeea, distrusă marţi de o serie de explozii.

Potrivit autorităţilor ucrainene, baza aeriană Saki din peninsula Crimeea, ocupată ilegal de ruşi în 2014, a fost distrusă de o serie de explozii.

Kievul a negat însă ca ar fi atacat baza şi sugerează ca ar fi fost o acţiune a grupărilor locale de luptători.

ACTUALIZARE 11.50 Incendiu raportat la o bază militară de lângă Moscova. Presa rusă TASS a raportat pe 11 august că un incendiu a izbucnit, în timpul nopţii, la o bază militară rusă din Dolgoprudni.

Potrivit Moscow 24, recruții și alți membri ai personalului au fost evacuați din bază. La începutul lunii mai, BBC Rusia a raportat că de la începutul invaziei din Ucrainei, infrastructura militară din Rusia a fost ținta mai multor incendii.

 

ACTUALIZARE 11.40 61 de copii au murit și 705 copii au fost răniți, de la începutul războiului. 204 copii sunt daţi dispăruți și 6.159 au fost deportați.

ACTUALIZARE 11.30 Ucraina respinge ofensiva Rusiei în Bakhmut, regiunea Donețk. Statul Major al Ucrainei a raportat pe 11 august că trupele ruse au suferit pierderi și au fost forțate să se retragă după încercarea lor „nereușită” de a avansa în apropierea satelor Bakhmutske și Zaitseve, nu departe de orașul Bakhmut. Cu toate acestea, ostilitățile continuă în zonele Vershpna și Dacha din districtul Bakhmut, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 10.10 Armata Ucrainei a informat că 43.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, în 24 februarie.

ACTUALIZARE 10.05 Autoritățile din regiunea Dnipropetrovsk au transmis că trupele ruse au lansat atacuri asupra blocurilor de locuințe din Nikopol. O fată de 13 ani a fost ucisă. Până acum, bilanțul se ridică la trei morți și nouă răniți în regiune. Aproximativ 40 de clădiri rezidențiale au fost avariate.

ACTUALIZARE 10.00 Explozii în apropierea graniței Belarus cu Ucraina miercuri seara. Un oficial din Belarus a declarat că a auzit „cel puțin opt explozii”în regiunea Homiel, lângă granița cu Ucraina.

ACTUALIZARE 09.50 Guvernatorul rus de Kursk, Roman StarovoIt, a declarat că două așezări rusești aproape de granița cu Ucraina – Tetkino și Popovo-Lezhachi- se află sub atacul ucrainenilor în această dimineață.

ACTUALIZARE 09.45: Imagini cu distrugerile din Harkov după bombardamentele de noaptea trecută au fost făcute pubilce

 

ACTUALIZARE 09.30 Rusia a pretins că au cucerit orașul Piski,  în regiunea Donețk, din estul Ucrainei. Un oficial al Republicii Populare Donețk a declarat că Piski, aflat în prima linie, la doar 10 km nord-vest de capitala provinciei Donețk, se află sub controlul forțelor ruse și separatiste. „Este cald în Piski. Orașul este al nostru”, a declarat oficialul, Danil Bezzonov, pe Telegram.

 

Oficialii ucraineni au negat că orașul puternic fortificat, cheie pentru apărarea Donețkului, ar fi fost capturat.

ACTUALIZARE 08.21 Separatiştii ruşi acuză Kievul de bombardarea unei fabrici de bere, atac care a provocat scurgeri de amoniac

Ministerul pentru situaţii de urgenţă din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, a declarat că un obuz a lovit o linie de amoniac noaptea târziu, declanşând un incendiu care, la un moment dat, s-a întins pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

ACTUALIZARE 07.30 Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete în apropierea centralei nucleare capturate Zaporojie, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind 10, știind că ar fi riscant ca Ucraina să răspundă la atac. Ucraina spune că Rusia a vizat orașul Marhanets, pe care Moscova spune că Ucraina l-a folosit în trecut pentru a bombarda soldații ruși din interiorul centralei capturate de Rusia în martie.

Cerând aliaților străini să trimită arme mai puternice, președintele Zelenski a declarat într-un discurs video transmis noaptea târziu că Kievul „nu va lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc de astăzi al regiunii Dnipropetrovsk” și a promis că va provoca Rusiei cât mai multe daune pentru a pune capăt războiului mai repede.

ACTUALIZARE 07.20 Forțele aeriene ucrainene estimează că aproximativ 12 avioane rusești au fost distruse la sol în exploziile de marți de la baza aeriană Saki din Crimeea. Rusia a informat că o persoană a fost ucisă și alte 13 rănite în acest atac. Zeci de case din apropierea bazei aeriene au fost distruse. Surse politice din Ucraina au declarat că a armata ucraineană a comis atacul, dar Kievul nu a revendicat public responsabilitatea pentru acesta. Un expert a spus că loviturile poate fi rezultatul unui raid îndrăzneț, mai degrabă decât al unui atac cu rachete.

ACTUALIZARE 07.10 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că crede că baza aeriană Saki din Crimeea este o „țintă legitimă” pentru Ucraina. „În primul rând, Rusia a invadat ilegal, nu doar în 2014, ci și acum teritoriul ucrainean”, a spus el. „Ucraina, conform articolelor ONU, este perfect îndreptățită să-și apere teritoriul și să ia măsurile necesare împotriva unei forțe invadatoare.”

Consiliul de Securitate al ONU va organiza astăzi o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, au anunţat surse diplomatice, citate de AFP.

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare la miezul nopţii, la 4 luni după adoptarea sa, în cadrul celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, relatează AFP.

Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev evită intrarea în incapacitate de plată, relatează agenția Reuters.

Grupul G7 a acuzat miercuri Moscova că „pune în pericol” regiunea ucraineană din jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele ruseşti, şi cere restituirea centralei Ucrainei, relatează AFP.

CITEȘTE ȘI: Rusia: Jurnalista anti-război Marina Ovsyannikova a fost arestată. Pe numele ei a fost deschis un dosar penal, după ce a afișat un banner pe care scria „Putin e asasin, iar soldații lui sunt fasciști”

Rusia a creat „aproape sigur” o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova, a indicat instituţia de apărare britanică în buletinul său informativ zilnic cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, postat pe Twitter, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă