Război în Ucraina, ziua 167 | Explozii puternice la o bază militară rusă din Crimeea. Situația rămâne tensionată la centrala nucleară de la Zaporojie

9 august 2022, 08:26

ACTUALIZARE 20.39 Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat cu privire la riscurile „foarte mari” ale bombardamentelor la centrala nucleară Zaporojie  din sud,  ocupată de ruși, și a spus că este vital ca Kievul să recâștige controlul asupra instalației la timp pentru iarnă.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru Reuters că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută a deteriorat trei linii care leagă uzina Zaporojie  la rețeaua ucraineană și că Rusia a vrut să conecteze instalația la rețeaua sa.

ACTUALIZARE 19.31 Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au făcut obligatorii aceste evacuări la finalul lunii iulie, a anunţat Kievul marţi, potrivit France Presse.

”În cursul ultimelor şase zile, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi, dintre care aproape 600 de copii şi 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă”, a declarat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe aplicaţia Telegram.

ACTUALIZARE 19.22 Forţele ruse instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde bombardamentele de care se acuză reciproc Moscova şi Kievul pot produce o catastrofă.

ACTUALIZARE 18.44 O persoană a murit în exploziile din Crimeea. Potrivit martorilor,  s-au auzit  cel puțin 12 explozii în jurul orei locale 15.20, la baza aeriană Saky, lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei.

ACTUALIZARE 17.42 Imagini cu exploziile puternice din zona unei baze aeriene rusești din Crimeea.

ACTUALIZARE 16.35 Autoritățile locale ruse au confirmat exploziile de la baza aeriană militară din vestul Crimeei.

ACTUALIZARE 16.19 Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare ruse de la Novofedorivka, în vestul Crimeei, peninsulă anexată de Rusia în 2014.

ACTUALIZARE 16.15 Avertismentul unui expert în serviciile secrete ruse: Putin reșapează schema dubioasă a „băncilor de ostatici”. Liderul rus se bucură de trocuri în stilul Războiului Rece. Așteaptă să fie arestați mai mulți occidental și formează o „bancă” umană pentru viitoarele schimburi de prizonieri, scriu într-o analiză CEPA Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalistă de investigații.

ACTUALIZARE 15.48 Încă o pierdere majoră suferită de armata lui Putin. Este vorba despre un ofițer de rang înalt, decorat și adulat. Locotenent-colonelul Nikolay Gorban, în vârstă de 36 de ani, conducătorul Diviziei a patra din cadrul Departamentul de Operațiuni Speciale al Serviciului Federal de Securitate rusesc, ar fi fost ucis „undeva în Ucraina”, pe 2 august. Primele date au fost transmise de specialistul IT și analistul Anton Pavlushko, de la InformNapalm, o platformă cu informații din Ucraina furnizate de voluntari.

ACTUALIZARE 15.16 Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei. Într-un comunicat de presă publicat marţi, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE 15.09 Peste 10,5 milioane de oameni au trecut granița din Ucraina, de la invazia Rusiei, a anunțat marți agenția Națiunilor Unite pentru refugiați UNHCR.

ACTUALIZARE 14.11 Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

ACTUALIZARE 13.45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou Federația Rusă de terorism. El a postat pe Telegram o selecție de imagini care arată deteriorarea clădirilor și a câmpurilor de grâu din Ucraina cu mesajul: „Singura diferență dintre teroriști și Rusia este că primii își asumă responsabilitatea pentru ceea ce au făcut, în timp ce Rusia nu are curajul să facă acest lucru și are îndrăzneala de a da vina pe alții pentru crimele sale – țări individuale și întreaga lume. Și acum această lume se confruntă cu o alegere: determinare și, prin urmare, – încetarea crimelor și atrocităților Rusiei sau o altă explozie a unei alte bombe de la acești teroriști.

ACTUALIZARE 12.44 Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean.

ACTUALIZARE 10.24 Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic. Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

ACTUALIZARE 09.50 Ministerul turc al apărării a declarat că alte două nave care transportă cereale au plecat marți din portul ucrainean Chornomorsk, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene. Leul Oceanic, care a plecat spre Coreea de Sud, transportă 64.720 de tone de porumb, în timp ce Rahmi Yagcı transportă 5.300 de tone de floarea soarelui la Istanbul. Cele patru nave care au părăsit Ucraina mai devreme sunt ancorate lângă Istanbul și vor fi inspectate marți, se arată în comunicatul ministerului Apărării.

ACTUALIZARE 09.40 Atacul Rusiei împotriva orașului Bakhmut, din estul Ucrainei, a fost cea mai de succes operațiune din regiunea Donbas, în ultima lună, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor  de pe front. În ciuda acestui fapt, armata rusă a câștigat doar 10 km în acel timp, în timp ce în alte părți în Donbas a câștigat doar 3 km în 30 de zile – „aproape sigur semnificativ mai puțin decât era planificat”.

ACTUALIZARE 09.25 Rusia este programată să lanseze marți un satelit iranian pe orbită, dar Teheranul a îndepărtat temerile că Moscova l-ar putea folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Satelitul iranian Khayyam este programat să decoleze de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, operat de Moscova, la trei săptămâni după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul iranian, Ebrahim Raisi și liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei la Teheran. Iranul a încercat să înlăture suspiciunile că Moscova ar putea folosi Khayyam pentru a-și îmbunătăți supravegherea țintelor militare din Ucraina.

Săptămâna trecută, Washington Post a citat oficiali anonimi ai serviciilor secrete occidentale spunând că Rusia „planifică să folosească satelitul pentru câteva luni sau mai mult” pentru a-și sprijini eforturile de război înainte de a permite Iranului să preia controlul. Dar Agenția Spațială Iraniană a declarat duminică că republica islamică va controla satelitul Khayyam „din prima zi”.

ACTUALIZARE 09.15 Rusia lansează bombardamente intense peste linia frontului, transmite Kievul. Lupte grele au fost raportate în orașele din prima linie din apropierea orașului Donețk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri.

„Situația din regiune este tensionată – bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului… Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Donețk Pavlo Kirilenko pentru televiziunea ucraineană. „Inamicul nu are succes. Regiunea Donețk rezistă.”

ACTUALIZARE 09.00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut națiunilor occidentale să interzică intrarea tuturor cetățenilor ruși pe teritoriile lor. Într-un interviu pentru Washington Post, Zelenski a spus că cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei ar fi închiderea granițelor, „pentru că rușii iau pământul altcuiva”. El a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”.

Rusia a suspendat un acord care le-a permis inspectorilor americani și ruși să viziteze reciproc site-urile de arme nucleare în temeiul tratatului New Start din 2010.

Inspecțiile reciproce au fost suspendate ca măsură de precauție pentru sănătate de la începutul pandemiei de Covid, dar Ministerul de Externe rus a adăugat luni un alt motiv pentru care Rusia nu dorește să le repornească. Acesta a susținut că sancțiunile americane impuse din cauza invaziei Ucrainei au împiedicat inspectorii ruși să călătorească în SUA.

* Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Statele Unite vor oferi guvernului Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), ducând sprijinul bugetar total acordat  de la invazia Rusiei din februarie la suma de 8,5 miliarde de dolari (7 miliarde de lire sterline), a anunțat Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, citată de The Guardian.

* Pentagonul a anunţat luni că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars, informează AFP şi Reuters.

Noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat.

Kievul va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul.

* Ucraina a arestat două persoane care lucrau pentru serviciile ruse de informații și care plănuiau să-l omoare pe ministrul ucrainean al apărării și pe șeful agenției  militare de informații, a anunțat luni serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU, citat de The Guardian.

* Rusia este pregătită să faciliteze o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, transmite  luni agenția de presă RIA Novosti, care-l citează pe  reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale la Viena.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în ultimele zile, notează Reuters.

O navă sub pavilion turcesc plină cu grâne a ajuns în siguranță în Turcia, după o călătorie plină de pericole. Comandantul navei Polarnet, care a transportat 12 mii de tone de porumb din Ucraina, a povestit că transportul s-a făcut sub escortă, pe coridoare foarte înguste, la doi pași de minele din Marea Neagră. Transportul grânelor ucrainene către restul lumii face parte dintr-o înțelegere între Ucraina și Federația Rusă, mediata de Turcia și Organizația Națiunilor Unite, menită să ducă la evitarea unei crize alimentare. Navele care transportă cereale sunt inspectate la sosirea în porturile turcești de echipe mixte formate din inspectori ai Națiunilor Unite și ai țărilor implicate în înțelegere.

* Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că a luat „Europa ostatică” din cauza situației de la centrala nucleară Zaporojie  din sudul Ucrainei.

Uzina este ocupată în prezent de forțele ruse, iar ambele părți au susținut că cealaltă a cauzat pagube prin bombardare. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a încercat să o inspecteze.

* Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse, notează AFP şi Reuters.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.

Forţele ruse au pierdut, de asemenea, „3.000 sau 4.000” de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

„Este absolut remarcabil, având în vedere că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului”, a continuat oficialul american.

„Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni”, a menţionat el. „Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă din cauza calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit”, a mai spus demnitarul american.

Colin Kahl a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii.

Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.

* Alte două nave, care transportau porumb și soia, au părăsit porturile ucrainene. 10 nave care transportau cereale au părăsit Ucraina de când a fost încheiat acordul ONU pentru deblocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei, a raportat Reuters. Viitoarele nave care exportă cereale ucrainene prin Marea Neagră vor fi acum protejate de o zonă tampon de 10 mile marine, conform procedurilor convenite de Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite.

* Prima navă cucereale care a părăsit porturile ucrainene după acordul intermediat de ONU caută un alt port pentru a-și descărca încărcătura, după ce cumpărătorul inițial libanez a refuzat livrarea din cauza întârzierii de cinci luni, a raportat Reuters.

* Autoritățile de la Kremlin au declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean în acest moment. Negocierile dintre Moscova și Kiev au fost blocate de luni de zile, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa de progres, relatează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă