Război în Ucraina, ziua 163 | 22 de răniți în bombardamentul rusesc de la Nikolaev. Autorităţile ucrainene au anunţat că ruşii au bombardat centrala nucleară Zaporojie

5 august 2022, 08:02

ACTUALIZARE 20.40 Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale „să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala” nucleară din Zaporojie şi să „o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi”, relatează agenţia de presă Ukrinform.

MAE ucrainean subliniază într-un comunicat că pe fondul unei declaraţii video cinice a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la Conferinţa de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intenţiilor Moscovei de a folosi arme nucleare în Ucraina, Rusia a recurs la numeroase provocări la această centrală nucleară.

ACTUALIZARE 20.15 Ucraina estimează că va putea transporta între 3 și 5 milioane de tone de cereale pe lună, dacă acordul actual rămâne valabil, transmite CNN. Pe măsură ce recolta ucraineană crește, ministrul politicii agrare, Mikola Solski, a spus că țara își poate descărca lifturile de depozitare a cerealelor dacă porturile de la Marea Neagră funcționează cel puțin la jumătate din capacitate.

„Dacă situația militară din regiune este stabilă și toată lumea respectă acordurile, sunt sigur că este posibil”, a declarat ministrul politicii agrare, Mikola Solski.

„Vom putea recolta 65-67 de milioane de tone. Va trebui să exportăm aproximativ 50 de milioane de tone fie sub formă de cereale, fie în produse prelucrate, cum ar fi făină și ulei”.

„Avem aproximativ 18-19 milioane de tone rămase din sezonul trecut”, a spus el.

Traficul de cereale prin Marea Neagră crește treptat.

ACTUALIZARE 10.00 Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează DPA.

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

ACTUALIZARE 19.45 Guvernul ucrainean a aprobat decretul lui Zelenski de a confisca peste 900 de proprietăți rusești de pe teritoriul ucrainean, a declarat premierul Denis Shmygal.

 

 

ACTUALIZARE 19.30 Blindatele grele donate de Macedonia de Nord Ucrainei tranzitează România pentru a ajunge la destinaţie. Un convoi care transportă mai multe tancuri de provenienţă sovietică a fost filmat joi în Bulgaria, în drum spre punctul de trecere de la Ruse-Giurgiu. Ministerul Apărării de la Sofia a confirmat, pentru Ştirile TVR, că blindatele erau din Macedonia de Nord şi mergeau în România. În urmă cu câteva zile, Ministerul Apărării de la Skopje a anunţat că va da Kievului un număr nespecificat de tancuri T-72

ACTUALIZARE 19.20 Autorităţile ucrainene au anunţat că ruşii au bombardat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrala este încă funcţională, chiar dacă a fost lovită, şi nu s-au semnalat schimbări ale nivelului de emisii radioactive.

 

 

ACTUALIZARE 18.40 Rusia a anunţat expulzare a 14 diplomaţi bulgari. Măsura este un răspuns la decizia similară luată de Sofia la începutul lunii iulie, când 70 de angajaţi ai reprezentanţelor Rusiei au fost declaraţi persona non grata din cauza suspiciunilor că făceau acţiuni de spionaj.

ACTUALIAZARE 18.30 Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare „la începutul săptămânii viitoare” pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vineri preşedinţia cehă a Consiliului UE.

ACTUALIZARE 18.00 22 de răniți în bombardamentul rusesc de la Nikolaev, inclusiv un băiat de 14 ani. Potrivit autorităților locale, Rusia a bombardat cartierele Balabanivka și Korabelni din Nikolaev, transmite The Kyiv Independent.

 

 

ACTUALIZARE 17.45 Uniunea Europeană a evacuat 1.000 de pacienţi din spitale ucrainene în contextul în care sistemul sanitar al ţării este sub o presiune tot mai mare din cauza invaziei ruse.

UE a intensificat operaţiunile „de ajutorare a Ucrainei pentru a face faţă unor nevoi medicale care au explodat”, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat dat publicităţii vineri.

Din luna martie, în stadiul incipient al invaziei ruse, blocul comunitar a coordonat transferurile medicale ale unor pacienţi din spitalele ucrainene în spitalele din statele UE cu locuri disponibile, a precizat Comisia în comunicat.

ACTUALIZARE 17.20 Primul transport de cereale ucrainene, de la începutul invaziei ruse, este așteptat duminică în orașul-port Tripoli, din nordul Libanului, au declarat presa de stat și ambasada Ucrainei.

„Sosirea este prevăzută pentru ora 10 dimineața (ora locală) în portul Tripoli”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei Ucrainei.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit luni din portul ucrainean Odessa cu 26.000 de tone de porumb. Prima oprire a fost marţi, în Turcia, unde a fost inspectată.

ACTUALIZARE 17.13 Comisia Europeană (CE) a dat asigurări vineri că sancţiunile occidentale contra Rusiei nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creşterea capacităţii gazoductului Nord Stream, care duce gaz rusesc în Germania şi care în prezent funcţionează la capacitate redusă

ACTUALIZARE 17.00  Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit de luna viitoare în cadrul căruia liderul de la Vatican urmează să se întâlnească şi cu patriarhul Kirill, care susţine războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 16.30 Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat vineri pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru rolul jucat în semnarea acordului de deblocare a exporturilor de cereale ucrainene, transmite CNN.

„Cu participarea dumneavoastră directă și cu medierea ONU a fost rezolvată problema aprovizionării cu cereale ucrainene din porturile Mării Negre. Livrările au început deja. Vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost luată decizia privind furnizarea neîntreruptă de alimente şi îngrăşăminte rusești pe piețele globale”, a spus Putin.

„Pentru multe țări, în special pentru țările în curs de dezvoltare, care se află în pragul unor probleme majore legate de alimente și îngrășăminte, astfel de decizii, care au fost luate cu participarea dumneavoastră directă, sunt foarte importante”, a adăugat Putin.

ACTUALIZARE 16.00 Letonia a suspendat un acord cu Rusia privind cooperarea economică, a declarat Ministerul leton de Externe.

ACTUALIZARE 15.44 La Soci, în Rusia, a început întâlnirea dintre președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

ACTUALIZARE 15.42 Ucraina: În oraşul Mikolaiv intră în vigoare o interdicţie de circulaţie în weekend, pentru depistarea colaboratorilor Rusiei.

ACTUALIZARE 15.30 Clădirea gării din Donețk este în flăcări, după ce a fost bombardată, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 15.23 Numărul morților în urma  atacului rusesc cu rachete asupra orașului Vinița crește la 28, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit Tetianei Bondarenko, director adjunct al Departamentului de Sănătate din regiunea Vinița,  un bărbat a murit în spital din cauza rănilor suferite.  Aproximativ 180 de persoane au fost rănite după ce Rusia a lovit Vinița pe 14 iulie.

ACTUALIZARE 15.15 Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron nu au mai avut nicio convorbire telefonică de două luni pentru că Franţa este o ţară „neprietenoasă” cu care discuţiile nu sunt în prezent „necesare”, a declarat vineri Kremlinul.

„Ei bine, mai întâi Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră”, a declarat presei Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi lideri, care au discutat în mai multe rânduri la începutul anului.

„Ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că în prezent pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, se pot suna imediat”, a afirmat Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 14.45 Oameni din 110 țări ale lumii s-au alăturat platformei UNITED24, iar suma totală a donațiilor pentru Ucraina a depășit pragul de 6 miliarde de hrivne, a anunțat  Volodimir Zelenski pe canalul său Telegram.

ACTUALIZARE 14.25 ”Rusia se foloseşte de centrala nucleară Zaporojie pentru a descuraja Occidentul să înarmeze Ucraina”, susţine Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport recent.

Declaraţia vine după ce şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a avertizat că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în Ucraina, „este complet scăpată de sub control”, iar fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat.

ACTUALIZARE 13.45 Moscova a declarat 14 diplomați bulgari personae non gratae și le-a ordonat să părăsească țara,  a anunțat vineri Ministerul de Externe al Rusiei, citat de The Guardian

La începutul acestei veri, Bulgaria a expulzat 70 de angajați diplomatici ruși din cauza problemelor de spionaj și a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentării Moscovei, pe măsură ce relațiile dintre două țări, care au fost cândva aliate apropiate, s-au fracturat în privința Ucrainei, notează sursa citată.

ACTUALIZARE 13.27 Există informații și imagini potrivit cărora o navă rusă din apropiere de Sevastopol, Crimeea, este în flăcări, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 12.58 The Kyiv Independent transmite că Rusia bombardează zona rezidențială din Harkov cu rachete Tornado. Potrivit Parchetului regional, doi bărbați și două femei au fost răniți. Mai multe clădiri de locuințe și mașini sunt avariate.

ACTUALIZARE 12.44 Lupte puternice între armata invadatoare rusă și trupele ucrainene se desfășoară în regiunea Herson. Ucrainenii încearcă să respingă trupele rusești, în timp ce rușii vor să mențină pozițiile pentru a se putea organiza un referendum privind statutul regiunii. Luptele continuă cu intensitate și în regiunea Harkov. Armata ucraineană a lansat mai multe rachete spre trupele rusești, care încearcă să mențină controlul asupra regiunilor ocupate din Ucraina.

ACTUALIZARE 12.05 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este pregătită să discute pe canalele diplomatice existente despre un schimb de deţinuţi cu Washingtonul. ”Suntem gata să discutăm despre acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către preşedinţii Putin şi Biden”, a spus Lavrov.

Un tribunal din Rusia a condamnat-o joi pe baschetbalista americană Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, verdict catalogat drept „inacceptabil” de preşedintele american Joe Biden.

ACTUALIZARE 11.28 Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse. Kievul a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa, informează un articol publicat vineri în Financial Times.

ACTUALIZARE 11.05 Trei nave cu cereale ucrainene au plecat vineri din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare, a anunţat vineri ministerul apărării din Turcia.

ACTUALIZARE 09.54 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească vineri, la Soci, iar agenda discuțiilor va fi dominată de Ucraina și Siria.  Este a doua discuție a lui Erdogan cu Putin în puțin peste două săptămâni, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 09.23 Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, şi îşi consolidează forţele din această zonă, a anunţat joi generalul ucrainean Oleksii Hromov. Rusia deţine controlul asupra unor poziţii importante în sudul Ucrainei, dar Kievul a promis să declanşeze o contraofensivă majoră şi a folosit arme occidentale sofisticate pentru a lovi liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţii ale forţelor ruse.

Hromov a spus că Rusia a adus o cantitate imensă de arme şi echipamente în regiunea cu importanţă strategică Herson, dintre care o mare parte este deja ocupată de forţele ruse.

ACTUALIZARE 08.30 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că periferia orașului a fost lovită cu rachete în jurul orei 3:05 a.m. Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime.

ACTUALIZARE 08.15 Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, a anunțat că în Mykolaiv s-au auzit explozii puternice în jurul orei 6:58 a.m. Sienkevych i-a îndemnat pe locuitori să stea departe de ferestre.

Evenimentele ultimelor 24 de ore:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite