Război în Ucraina, ziua 162 | Opt persoane au fost ucise și patru au fost rănite în urma bombardamentelor ruse în orașul Toreţk, regiunea Donețk. Președintele Zelenski vrea să discute cu liderul chinez în efortul de a pune capăt războiului

Ucraina vrea să vorbească direct cu Xi Jinping pentru ca liderul chinez să ajute la încheierea războiului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post. Dmitro Zhivitski, guvernatorul regiunii Sumî, a declarat că trei orașe au fost bombardate de forțele ruse miercuri, cu un total de 55 de rachete lansate. Nu au fost răniți, dar locuințe și spații comerciale au fost avariate. Și primarul Yevhen Yevtushenko din Nikopol, la vest de Zaporojie, a declarat că orașul său a fost bombardat peste noapte. Bombardamente au fost și în Harkov și la Nikolaev, joi dimineața. Forțele armate ale Ucrainei au raportat explozii și în orașul ocupat Donețk. Potrivit canalului Telegram al Forțelor Armate ale Ucrainei, „există deja victime și răniți”.

04 August 2022, 07:09 (actualizat 04 August 2022, 20:56) Știrile TVR |
Oraşul Nikolaev / FOTO: NEXTA
Oraşul Nikolaev
Razboi in Ucraina. Clădire avariată în Harkov
Volodimir Zelenski

 

ACTUALIZARE Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol

ACTUALIZARE Potrivit SBU, Rusia a furat peste 650.000 de tone de cereale în valoare totală de 200 de milioane de dolari, din zonele ocupate în Herson și Zaporijie, transmite The Kyiv Independent. Rusia a folosit până la 15 nave pentru a transporta cerealele, inclusiv nave siriene.

ACTUALIZARE Autoritățile  de la Berlin nu au permis în oraș o expoziție de echipamente rusești distruse. Anterior astfel de expoziții au avut loc la Kiev, Varșovia, Poznan, Praga.

 

 

ACTUALIZARE 19.00 Vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată, în Rusia, la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Griner a primit şi o amendă de 16.300 de dolari. Joe Biden a declarat joi că condamnarea vedetei de baschet este „inacceptabilă” și a cerut Moscovei să o elibereze imediat.

Biden: Este inacceptabil și fac un apel Rusiei să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soția ei, de cei dragi, de prietenii și coechipierii ei.

ACTUALITZARE 16.40 Armata ucraineană a anunţat eliberarea, în cursul săptămânii, a două sate din regunea Doneţk, Mazanivka și Dmitrivka.

ACTUALIZARE 16.15 Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă.

Ministrul interimar al economiei, Alexander Mihailov, a afirmat joi la o conferinţă de presă că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări.

ACTUALIZARE 16.00 Procurorii ruşi cer o pedeapsă de nouă ani şi jumătate de închisoare pentru Brittney Griner, transmite The Guardian.

“Cer ca Griner să fie găsită vinovată şi condamnată la nouă ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară în regim clasic”, a spus procurorul Nikolai Vlassenko, el cerând şi o amendă de 16.000 de euro pentru sportivă.

Pedeapsa cerută de parchet este aproape de cea maximă pentru astfel de cazuri, 10 ani de închisoare. Arestată în februarie după ce în bagajele sale s-a găsit lichid de vaping pe bază de canabis, la sosirea la Moscova, Brittney Griner, în vârstă de 31 de ani, este considerată una dintre cele mai bune baschetbaliste din lume. Dubla campioană mondială a pledat vinovat, ea precizând că a dus substanţa în Rusia din neatenţie şi respingând acuzaţiile de trafic de droguri.

ACTUALIZARE 14.52 Opt persoane au fost ucise și patru au fost rănite în urma bombardamentelor ruse de artilerie în orașul Toreţk din estul Ucrainei, regiunea Donețk, a declarat joi guvernatorul regional, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 14.41 Amnesty International acuză armata ucraineană că a periclitat civili și că încală legislaţia umanitară internaţională.  Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat armata ucraineană că a periclitat civili prin amplasarea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone locuite a unor atacuri împotriva invadatorilor ruşi.

ACTUALIZARE 14.30 Vladimir Putin a pierdut-o pe „Doamna Moarte" (Lady Death), prima femeie colonel din armata rusă, care a fost ucisă de trupele ucrainene, într-un atac cu rachete asupra mașinii sale. Liderul rus i-a acordat postum titlul de Erou al Rusiei - cea mai înaltă distincție a Kremlinului - colonelului Olga „Kursa’ Kachura”, în vârstă de 52 de ani.

ACTUALIZARE 14.22 Banca Centrală a Rusiei a recomandat joi Guvernului de la Moscova să ordone companiilor de stat să îşi transfere rezervele valutare din ţările "neprietenoase'', care au impus sancţiuni Moscovei, spre ţările care nu au impus astfel de sancţiuni, transmite Reuters.

De asemenea, Banca Rusiei a anunţat că va introduce noi măsuri destinate să reducă operaţiunile în dolari şi euro ale băncilor comerciale, accelerând un fenomen de de-dolarizare prin care oficialii speră că vor putea proteja economia rusească şi cetăţenii de unele restricţii internaţionale.

ACTUALIZARE 13.51 Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa începând de la Al Doilea Război Mondial şi Rusiei nu trebuie să i se permită să câştige acest război, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE 13.38 Explozii puternice au fost auzite joi în orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, pe fondul atacurilor rusești în mai multe regiuni, relatează Associated Press.

ACTUALIZARE 13.33 Elveţia ''este totuşi neutră'', în pofida sancţiunilor adoptate contra Rusiei, a dat asigurări miercuri preşedintele elveţian Ignazio Cassis, care a ţinut să facă distincţie între ''neutralitatea'' militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

''Neutralitatea este destul de simplă: nu se ia parte la un război, nu se trimit arme sau trupe într-un război şi nu se dă teritoriu în schimbul armelor sau trupelor părţilor aflate în război, nici nu se participă la o alianţă militară ca NATO'', a detaliat Cassis. Dar ''în jurul acestei neutralităţi, există o politică externă şi de securitate şi a condamna încălcarea dreptului internaţional de către această agresiune militară rusă este o obligaţie axată pe Constituţie şi care nu lezează cu nimic neutralitatea'', a insistat el.

ACTUALIZARE 12.47 O navă siriană despre care Ucraina spune că transportă cereale ucrainene furate a părăsit un port libanez după ce oficialii din Liban i-au permis să navigheze în urma unei investigații, relatează Associated Press.

ACTUALIZARE 12.20 Compania SpaceX a miliardarului american Elon Musk a anunțat joi, 4 august, că sistemul Starlink, care oferă acces la internet de mare viteză, este disponibil acum și în Republica Moldova, după ce anterior a oferit servicii de internet în punctele de trecere a frontierei și punctele de triere a refugiaților ce veneau din Ucraina.

ACTUALIZARE 11.47 Forțele armate ale Ucrainei au raportat explozii în orașul ocupat Donețk în această dimineață. Potrivit canalului Telegram al Forțelor Armate ale Ucrainei, „există deja victime și răniți”. Postarea a raportat explozii în centrul orașului, lângă un hotel și un teatru.  Informațiile nu au fost verificate independent, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 10.45 Rusia va introduce magazine fără taxe vamale (duty-free) care să vândă diplomaților importuri occidentale pentru valută străină. Practica le va aminti multor ruși de magazinele asemănătoare care au reprezentat privilegiul oficial în timpul erei sovietice, transmite Andrew Roth de la Moscova, pentru The Guardian. Magazinele, care s-ar putea deschide încă din toamnă, vor vinde mărfuri importate care vor deveni greu de găsit în magazinele rusești obișnuite, pe măsură ce mărcile străine părăsesc țara din cauza războiului din Ucraina.

ACTUALIZARE 09.12 Dmitro Zhivitski, guvernatorul regiunii Sumy, care se învecinează cu Rusia, a declarat că trei orașe au fost bombardate de forțele ruse miercuri, cu un total de 55 de rachete lansate. Nu au fost răniți, dar locuințe și spații comerciale au fost avariate.  Primarul Yevhen Yevtushenko din Nikopol, la vest de Zaporojie, a declarat pe canalul său Telegram că orașul său a fost bombardat peste noapte.

ACTUALIZARE 08.48 Șeful ONU a avertizat la începutul acestei săptămâni că cea mai mare centrală nucleară din Europa din Ucraina „este complet scăpată de sub control” și a adresat Rusiei și Ucrainei o cerere urgentă de a permite experților să viziteze rapid complexul extins pentru a stabiliza situația și a evita un accident nuclear.  Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat marți  într-un interviu  că situația devine din ce în ce mai periculoasă la uzina Zaporojie din orașul Enerhodar,  pe care trupele ruse au capturat-o la începutul lunii martie. „Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat” la centrală, a spus el. „Ceea ce este în joc este extrem de grav și de periculos.”

ACTUALIZARE 08.11 Un oficial rus a declarat miercuri că Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul războiului.

"Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni", a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini, potrivit agenţiei de presă Interfax.

ACTUALIZARE 07.40 Statele Unite au ratificat miercuri protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, după decizia istorică a celor două ţări de a renunţa la neutralitate din cauza invaziei ruse în Ucraina.

ACTUALIZARE 07.26 Joi dimineața, bombardamentele au fost reluate începând cu ora 4 dimineața, atât în Harkov cât și la Mykolaiv, spun autoritățile locale.

ACTUALIZARE 07.15 Președintele Zelenski vrea să discute cu liderul Chinei, Xi Jinping, în speranța că își poate folosi influența pentru a pune capăt războiului.

Evenimentele ultimelor 24 de ore:

  • Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie 'paşnică' la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
  • Turcia a anunţat miercuri sosirea primului cargo cu cereale ucrainene la Istanbul. A fost inspectat şi a plecat mai departe, spre Liban, unde va descărca întreaga cantitate de porumb de la bord. Se deschide astfel o altă rută de export pentru grânele ucrainene, pe lângă portul românesc Constanţa, unde operaţiunile sunt în plină desfăşurare.
  • ONU înființează o misiune de constatare a faptelor pentru a investiga uciderea a zeci de prizonieri de război într-o închisoare dintr-o regiune ocupată de ruși din estul Ucrainei, de care Moscova și Kiev se acuză reciproc.
  • Gazprom a declarat că livrarea unei turbine necesare pentru conducta Nord Stream 1 este „imposibilă” din cauza sancțiunilor impuse Moscovei. Gazprom a transmis într-un comunicat citat de The Guardian: Sancțiunile impuse de Canada, Uniunea Europeană și Marea Britanie, precum și inconsecvențele contractuale cu Siemens fac livrarea imposibilă.
  • La o reuniune prezidată de premierul ucrainean Denis Şmihal s-a spus că recolta de cereale din acest an se așteaptă să fie mai mare decât s-a estimat inițial - 65 până la 67 de milioane de tone în loc de cele 60 de milioane de tone prognozate anterior.
  • Un oficial rus din Ucraina a declarat că forțele ucrainene folosesc arme occidentale pentru a ataca centrala nucleară Zaporojie.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI