Război în Ucraina, ziua 160 | Cresc tensiunile în regiunea Herson. SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi

2 august 2022, 07:59

ACTUALIZARE Nava Razoni, încărcată cu cereale ucrainene, a intrat în apele teritoriale ale Turciei.

 

 

ACTUALIZARE SUA impune noi sancţiuni Rusiei. Pe lista persoanelor sancţionate se află şi fosta gimnastă Alina Kabaieva, presupusa iubită a lui Putin, transmite NEXTA. „Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente”, a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Aceasta a asigurat că Trezoreria „va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi”.

ACTUALIZARE Prima navă cu cereale care a plecat din portul ucrainean Odesa va ajunge la Istanbul la noapte. Vremea rea a făcut ca primul transport să fie încetinit. Pe de altă parte, Turcia, care a mediat acordul coridoarelor securizate pentru grânele ucrainene, se aşteaptă ca în fiecare zi să plece câte o navă încărcată cu cereale din porturile de la Marea Neagră. Cu toate acestea, azi nici un vapor nu a părăsit Ucraina.

ACTUALIZARE Rusia a avertizat marţi Occidentul că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ruseşti, care conform acestei înţelegeri trebuie să se desfăşoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord.

”Doresc să subliniez că acordurile convenite la Istanbul sunt un pachet. Prin urmare, avertizăm împotriva oricărei încercări de a complica sau de a nu respecta a doua parte a pachetului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

ACTUALIZARE ONU: De la începutul războiului din Ucraina, 5.327 de civili au fost uciși și alți 7.257 au fost răniți.

ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au discutat la telefon despre sprijinul militar al Alianței pentru Kiev.

 

„O discuţie bună privind prioritățile pentru sprijinul militar”, a scris Stoltenberg pe Twitter marți. „Este vital ca NATO și Aliații să ofere și mai multă asistență şi mai repede Ucrainei.”

„Președintele Ucrainei l-a informat pe Jens Stoltenberg despre situația de pe câmpul de luptă și despre necesitatea ca Ucraina să primească rapid mai multe arme grele de la statele membre NATO pentru a respinge cu succes atacurile rusești și a trece la o nouă contraofensivă”, a spus președintele Ucrainei marți.

ACTUALIZARE Turcia se aşteaptă ca zilnic o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, atâta timp cât va fi valabil acordul cu privire la „coridoarele securizate”, care vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, a declarat marţi un oficial turc de rang înalt.

Aceste declaraţii vin la o zi după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 tone de porumb, a plecat din portul Odesa cu destinaţia Liban, iar marţi în jurul orei 07:14 GMT a ajuns largul Deltei Dunării, urmând ca miercuri să ajungă în apele turceşti unde va fi inspectată.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • SUA au anunțat luni o nouă tranșă de arme pentru forțele ucrainene care luptă împotriva Rusiei, inclusiv muniție pentru lansatoare de rachete. Pachetul de 550 de milioane de dolari „va include mai multă muniție pentru sistemele avansate de rachete cu mobilitate ridicată, cunoscute altfel sub numele de Himars, precum și muniție”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirbi.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia a distrus șase sisteme de rachete HIMARS de producție americană de la începutul conflictului din Ucraina.
  • Trei persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în timp erau evacuate cu un microbuz lângă Herson, informează armata ucraineană.
  • Reprezentantul Turciei la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul a declarat că prima navă care transportă cereale ucrainene către piețele mondiale este aşteptată la Istanbul marți seara. Generalul Özcan Altunbulak: Deplasarea navei decurge conform planului. Un alt oficial a spus: „Planul este ca o navă să plece din port în fiecare zi. Dacă totul merge bine, exporturile se vor face printr-o navă pe zi pentru o perioadă.”
  • Serviciul de securitate al Ucrainei investighează 752 de cazuri de trădare. Potrivit agenției, cele mai multe cazuri au fost documentate în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
  • Soția președintelui irlandez Michael Higgins a fost criticată în țară și în străinătate după ce a publicat o scrisoare despre necesitatea unor discuții de pace între Moscova și Kiev. Potrivit cotidianului The Irish Times, președintele se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a-și clarifica poziția față de conflictul ucrainean, distanțându-se de declarațiile soției sale.
  • SUA au acuzat Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca „scut nuclear”. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că Moscova folosește acum centrala ca bază militară și a numit acțiunile Rusiei în jurul centralei „apogeul iresponsabilității”.

ACTUALIZARE 35% dintre ruși cred că Soarele să învârte în jurul Pământului și nu invers, potrivit unui sondaj publicat de Institutul de Cercetare a Opiniei Publice de la Moscova citat de NEXTA.

 

 

ACTUALIZARE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia a distrus șase sisteme de rachete HIMARS de producție americană de la începutul conflictului din Ucraina, relatează Interfax, citată de Reuters.

Șoigu a mai spus că Rusia a distrus cinci sisteme de lansare de rachete anti-navă Harpoon și 33 de obuziere M777 de când Moscova a desfășurat zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie.

Primul tren cu refugiați a sosit deja în Kirovohrad. Se acordă asistență medicală și socială.

ACTUALIZARE SUA au acuzat Rusia că folosește centrala nucleară Zaporojie ca „scut nuclear”. Anthony Blinken a spus că trupele ruse bombardează armata ucraineană din poziții din apropierea centralei nucleare, numind-o „apogeul iresponsabilității”.

ACTUALIZARE Serviciul ucrainean de securitate de stat afirmă că investighează 752 de cazuri de trădare și colaborare. Potrivit agenției, cel mai mare număr de cazuri este investigat în regiunile Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson, transmite The Guardian

ACTUALIZARE Reprezentantul Turciei la Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul a declarat că prima navă care transportă cereale ucrainene către piețele mondiale este așteptată să ajungă la Istanbul marți seara.

La un briefing ținut la JCC, Reuters raportează că generalul Özcan Altunbulak a spus că parcursul navei decurge conform planului.

ACTUALIZARE Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) a susținut că o persoană a fost ucisă și patru civili au fost răniți de bombardamentele ucrainene pe teritoriile pe care le ocupă RDP, recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ONU, inclusiv Rusia.

ACTUALIZARE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni au intrat în România, prin punctele de frontieră, 185.880 de persoane, dintre care 12.068 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 8,4% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, 357.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu 98.200 mijloace de transport.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.778.478 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE Atacul asupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, de Ziua Marinei, este cel mai recent eșec pentru flota rusă, în războiul de cinci luni împotriva Ucrainei, care a inclus pierderea navei sale amirale, crucișătorul Moskva, în aprilie, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că este „prea devreme” pentru a se bucura după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost unanim salutată, scrie AFP.

„În momentul de faţă, este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video cotidian.â

ACTUALIZARE Impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse este mult mai important decât arată datele oficiale, potrivit unui studiu al universităţii americane Yale, subliniind, de asemenea, că o „pivotare către China” pare nerealistă, transmite AFP.

ACTUALIZARE Trei persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în timp erau evacuate într-un microbuz lângă Herson, informează armata ucraineană.

Microbuzul transporta șapte persoane care erau evacuate din satul Starosillia, ocupat temporar, din regiunea Herson.

Supraviețuitorii au fost internați în spital, potrivit rapoartelor presei locale.

Evenimentele ultimelor ore

Șeful Națiunilor Unite a avertizat că anihilarea nucleară este la doar o eroare de calcul distanță. La deschiderea unei conferințe cheie privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) la New York, António Guterres a avertizat că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul războiului rece”.

• Luni, președintele rus Vladimir Putin a spus că nu ar putea exista „invingător” într-un război nuclear și că acesta „nu ar trebui să fie dezlănțuit” într-o scrisoare trimisă participanților la conferința NPT.

• SUA vor trimite 550 de milioane de dolari într-o nouă tranșă de arme în Ucraina, inclusiv muniție pentru lansatoare de rachete și tunuri de artilerie. Ucraina a primit un lot de încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate fabricate în SUA (Himars), a declarat luni ministrul ucrainean al apărării.

•  SUA au acuzat Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca „scut nuclear”. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că Moscova folosește acum centrala ca bază militară și trăgea asupra forțelor ucrainene din jurul ei și a numit acțiunile Rusiei în jurul centralei „apogeul iresponsabilității”.

• O navă care transporta cereale ucrainene a părăsit luni portul Odesa pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în baza unui acord intermediat internațional pentru a debloca exporturile agricole ale Ucrainei și a atenua criza alimentară globală în creștere.

• Cifrele sugerează că producția zilnică de gaz a companiei ruse Gazprom a scăzut în iulie la cel mai scăzut nivel din 2008, pe fondul temerilor că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea furnizării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite