Război în Ucraina, ziua 158 | Zelenski cere evacuarea regiunii Donețk, unde se duc cele mai aprige lupte. Atac ucrainean cu drone asupra Flotei ruse din Sevastopol

Ruşii bombardează din nou Ucraina, dar primesc riposte tot mai puternice în sud. Au fost chiar nevoiţi să anuleze festivităţile de Ziua Flotei din Sevastopol, în Crimeea anexată, asupra căruia ucrainenii au lansat pentru prima dată drone de atac. Mai multe localități ucrainene au fost din nou bombardate de ruşi, zone rezidențiale distruse sau avariate, dar și infrastructură. O şcoală, o grădiniţă şi mai multe instituţii municipale din Nikopol au fost afectate. Trupele rusești au lovit regiunea Dnipropetrovsk cu sisteme de rachete cu lansare multiplă GRAD. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere populației să evacueze regiunea Doneţk în fața terorii ruse.

31 Iulie 2022, 08:28 (actualizat 31 Iulie 2022, 21:13) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Volodimir Zelenski "
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 21.10 200 de militari ruși din brigada 810 de infanterie navală au refuzat să se întoarcă pentru a lupta în sudul Ucrainei, potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, relatează The Kyiv Independent, preluat de The Guardian.

ACTUALIZARE 16.56 AFP relatează că jurnaliştii săi au fost martorii unui bombardament intens asupra oraşului Bakhmut din estul Ucainei, unde se pare că o persoană a fost ucisă.  Atacul vine după discursul de sâmbătă noaptea u al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în care a cerut civililor să părăsească regiunea Donețk. Bakhmut - unul dintre puținele orașe care au rămas sub control ucrainean din regiune - se află acum în centrul ofensivei brutale a Rusiei în estul țării.

ACTUALIZARE 16.13 Președintele Zelenski avertizează că recolta de cereale a Ucrainei va scădea la jumătate. Primele nave cu cereale sunt pregătite să plece de la Odesa.

ACTUALIZARE 15.18 O nouă doctrină navală: Putin declară Statele Unite și apropierea NATO de graniţele Rusiei drept principalele ameninţări pentru Rusia. Preşedintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală ce prezintă Statele Unite ca principal rival al Rusiei şi stabileşte ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi în Marea Neagră.

ACTUALIZARE 15.00 Oleksi Vadaturski, fondatorul și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, și soția sa au fost uciși într-un atac rusesc asupra regiunii Mykolaiv, a declarat duminică guvernatorul local, Vitali Kim. Potrivit, guvernatorul a declarat pe Telegram că cuplul a fost ucis în casa lor din orașul Mykolaiv, care a fost bombardată peste noapte și duminică dimineața. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a adus un omagiu lui Oleksi Vadaturski.

ACTUALIZARE 14.30 Telejurnal ora 14.00: Ucrainenii dau și ei riposte din ce în ce mai puternice. Un atac cu drone a vizat statul major al Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, în peninsula Crimeea anexată de ruși. Este pentru prima dată când autorităţile ruse raportează un astfel de atac de la începutul ofensivei lor în Ucraina la 24 februarie. După atac, au fost anulate în Sevastopol toate festivitățile legate de Ziua Flotei Ruse, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână acasă, dacă e posibil.

În Rusia, au loc de Ziua Flotei o mulțime de ceremonii și defilări pe mare, mai ales o paradă navală la Sankt Petersburg, supervizată de președintele Putin. În Kamceatka, Ziua Flotei a fost sărbătorită printr-o demonstrație de forță navală.

 

 

ACTUALIZARE, ORA 12.00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, duminică, într-un mesaj pe  Facebook, că Ucraina încearcă să prevină o criză alimentară globală, în timp ce Rusia șantajează lumea cu foametea. „Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale. Anul acesta, din cauza invaziei ruse, recolta ucraineană este amenințată. În timp ce Rusia șantajează lumea cu foametea , încercăm să prevenim o criză alimentară globală”, a scris Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE, ORA 11.30 Oleksandr Sienkovich, primarul din Mikolaiv, a anunțat că orașul a fost supus duminică unor bombardamente masive din partea armatei ruse. În urma exploziilor, cel puțin o persoană și-a pierdut viața. „Astăzi, Mikolaev a fost supus bombardamentelor masive. Probabil cele mai puternice de până acum.

(w620) Mikolaev,

Explozii puternice au izbucnit după unu dimineața și în jurul orei 5 dimineața. O serie de obiecte au fost distruse, clădiri rezidențiale au fost avariate”, a spus Oleksandr Sienkovich.

La rândul său, Vitalii Kim, guvernatorul regiunii Mikolaev, a anunțat, într-on postare pe Telegram, că, în urma bombardamentelor, o persoană a murită și alte două au fost rănite. „În noaptea de 31 iulie, după ora 01:00 și dimineața, în jurul orei 05:00, Mikolaiv a fost supus unor bombardamente masive. O persoană a murit și două au fost rănite. În urma bombardamentelor, au fost avariate mai multe obiective. Este vorba, în special, de un hotel, un complex sportiv, două instituţii de învăţământ şi o benzinărie. Au fost avariate şi clădiri de locuinţe”, a precizat Vilati Kim.

 

ACTUALIZARE, ORA 09.00 Un atac cu dronă a vizat duminică statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, rănind cinci persoane, a anunţat guvernatorul acestui oraş din peninsula anexată Crimeea, Mihail Razvojaev, informează France Presse.

"În această dimineaţă, naţionaliştii ucraineni au decis să ne strice Ziua Flotei Ruse", sărbătorită duminică în Rusia, a scris Razvojaev pe Telegram.

El a precizat că o dronă a aterizat în curtea statului major al Flotei şi a făcut cinci răniţi printre angajaţii statului major.

Toate festivităţile de Ziua Flotei Ruse "au fost anulate din motive de securitate", a anunţat Razvojaev, cerând locuitorilor din Sevastopol să nu-şi părăsească domiciliul "dacă este posibil".

Ample sărbători sunt planificate cu această ocazie în toată Rusia, mai ales o paradă navală la Sankt Petersburg (nord-vest), care urmează să fie supervizată de preşedintele Vladimir Putin.

Este pentru prima dată când autorităţile ruse raportează un astfel de atac de la începutul ofensivei lor în Ucraina la 24 februarie.

În primele zile ale ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia a cucerit o parte din sudul ucrainean, în special regiunea Herson, situată nu departe de Crimeea anexată în 2014.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au reluat ofensiva în sud cu oarecare succes pentru a recuceri aceste teritorii pierdute, aminteşte AFP.

Miercuri, loviturile ucrainene au distrus parţial un pod important din Herson, oraş ocupat de forţele ruse.

ACTUALIZARE, ORA 08.40 Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni, informează duminică agenţia DPA. Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka (Elenovka, în limba rusă) au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50.


Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.

(w620) Tabără c

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite, în timp ce Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, aminteşte DPA.


Este imposibil să se confirme independent oricare dintre revendicări din cauza situaţiei de război într-o mare parte a Ucrainei.

"Întreaga responsabilitate politică, penală şi morală pentru baia de sânge a ucrainenilor este suportată personal de Zelenski, regimul său criminal şi Washingtonul ca susţinător", a declarat ministerul rus.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Rusia stat terorist şi a dat vina pentru distrugerea
închisorii pe forţele ruse.

De asemenea, el a îndemnat pe oricine a mai rămas în provincia Doneţk să plece cât timp încă este în viaţă, pe fondul asaltului în curs al forţelor ruse.

Rusia clasifică în prezent zonele ocupate ca fiind sub "administraţie civilo-militară" interimară.

"Autorităţile locale constrâng probabil populaţia să dezvăluie datele personale în vederea întocmirii registrelor de vot", a declarat Ministerul Apărării ucrainean în actualizarea zilnică de sâmbătă, notând că "în teritoriile nou ocupate din sudul Ucrainei, autorităţile instalate de Rusia sunt foarte probabil sub presiunea crescândă a Moscovei pentru a-şi consolida controlul asupra regiunii şi a se pregăti pentru referendumuri asupra aderării la Rusia mai târziu în cursul anului".

Campania Kievului s-a concentrat parţial pe recucerirea regiunii Herson, la nord de Peninsula Crimeea. Rusia a anexat peninsula în 2014.

În timp ce războiul intră în a şasea lună, forţele ruse ocupă zone substanţiale din estul Ucrainei, în conformitate cu obiectivele declarate ale Moscovei, notează DPA.

Separatiştii proruşi luptă împotriva Kievului din 2014 pentru controlul estului ţării. Lupta a căpătat o nouă dimensiune în februarie, când Rusia şi-a trimis propriile trupe în teritoriul ucrainean, susţinând invazia ca necesară pentru "denazificarea" şi dezarmarea Ucrainei.

Printre altele, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia a adresat o invitaţie oficială experţilor Crucii Roşii şi ai Naţiunilor Unite, "în cadrul anchetei privind lovitura asupra unui centru de detenţie preventivă din Elenovka în +Republica Populară Doneţk+ (RPD, autoproclamată de separatiştii proruşi n.r.), unde erau deţinuţi combatanţii ucraineni capturaţi", scrie ziarul Izvestia, în ediţia online.

"Ucraina face încercări zadarnice de a da vina pe Moscova pentru un atac asupra unui centru de detenţie preventivă din Republica Populară Doneţk. Ei ar fi putut trage altceva decât HIMARS furnizate de Statele Unite dacă ar fi fost mai deştepţi", a declarat la rândul său ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Dmitri Polianski într-o postare pe Twitter, citată duminică de agenţia oficială de presă rusă TASS.

ACTUALIZARE ORA 08.20 "A fost luată o decizie guvernamentală cu privire la evacuarea obligatorie a regiunii Doneţk", a declarat preşedintele ucrainean. "Vă rugăm, evacuaţi", a adăugat el într-o intervenţie online.


"În această etapă a războiului, teroarea este principala armă a Rusiei", a subliniat el, în timp ce atacurile ruseşti asupra oraşelor din regiune provoacă victime în rândul populaţiei civile aproape în fiecare zi.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk anunţase anterior evacuarea obligatorie a întregii populaţii din regiunea Doneţk, una dintre cele două regiuni administrative ale bazinului Donbass, care rămâne parţial sub controlul Kievului.

Ea motivase această decizie, în declaraţii la televiziune, prin distrugerea reţelelor de gaze şi absenţa încălzirii în iarna viitoare în regiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI