Război în Ucraina, ziua 155 | Armata ucraineană a eliberat trei sate din regiunea Herson şi a scos din uz trei poduri. Rusii au fost izolaţi şi nevoiţi să se replieze în sud

28 iulie 2022, 07:25

ACTUALIZARE 21.15 Estonia a declarat joi că îi va împiedica pe cetăţenii ruşi să obţină permise de şedere temporară sau vize de studiu în republica baltică.

„Menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei este esenţială pentru a asigura o presiune neîncetată asupra acestei ţări”, a declarat ministrul afacerilor externe, Urmas Reinsalu, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 20.00 Invazia ruşilor în Ucraina a blocat mai multe proiecte ale actualei administraţii. Unul dintre acestea vizează o reformă radicală a sistemului de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi. În centrele speciale trăiesc acum peste 100 de mii de copii şi tineri care practic nu au nici o şansă la o viaţă normală.

ACTUALIZARE 17.18 Consumul global de cărbune este posibil să se apropie în acest an de recordul absolut de 8 miliarde de tone stabilit în anul 2013, pe măsură ce economiile europene vor căuta să facă economii la gazele naturale, a estimat astăzi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

„În pofida încetinirii economiei mondiale şi a carantinelor din China, creşterea explozivă a preţului gazelor naturale după invazia rusă din Ucraina impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial în acest an”, a apreciat IEA într-un raport publicat astăzi.

ACTUALIZARE 16.30 Potrivit unei hărţi publicate de Ministerul britanic al Apărării, contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson este tot mai puternică.

 

 

ACTUALIZARE 16.27 Ucraina a confirmat astăzi desemnarea experimentatului procuror Oleksandr Klimenko în funcţia de şef al Biroului procurorului specializat anticorupţie, dând astfel curs unei recomandări a Uniunii Europene, în perspectiva aderării ţării la blocul comunitar.

Preşedintele Volodimir Zelenski a scris pe aplicaţia Telegram că prima decizie importantă a noului procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, a fost numirea lui Klimenko.

”Lupta contra corupţiei este o prioritate pentru statul nostru, întrucât atragerea investiţiilor şi libertatea afacerilor depind de succesul ei”, a menţionat Andrii Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski.

ACTUALIZARE 16.10 Ministerul Afacerilor Externe a respins ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare „o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.

ACTUALIZARE 15.35 Armata Uuraineană transmite că a eliberat trei sate din regiunea Herson. Oleksii Hromov, adjunct al directoratului principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni, transmite Kyiv Independent.

 

 

ACTUALIZARE 15.25 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează, vineri, o vizită oficială  în România, la invitația șefului statului român, președintele României, Klaus Iohannis.

Va fi prima întrevedere bilaterală directă a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele României vă reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

Oficialii ucraineni spun că luptele continuă în jurul oraşului Bakhmut, în estul regiunii Donețk, pe măsură ce forțele ruse câştigă teren în zonă. Cel puțin o persoană a fost ucisă miercuri după ce un hotel cu două etaje a fost parțial distrus în bombardamente. În orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, primarul a spus că două rachete rusești au lovit cartierul industrial al orașului.

Între timp, forțele ucrainene vizează podul strategic Antonivski folosit de ruşi. Moscova desfășoară forțe suplimentare în regiunile Herson și Zaporojie din partea de sud a țării, potrivit oficialilor ucraineni și videoclipurilor postate pe rețelele de socializare.

Ultimele evenimente

  • Parlamentarii Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite care au participat miercuri la o conferință despre Ucraina au declarat că oficialii administrației Biden i-au informat că peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți în timpul războiului. Reprezentanta democrată Elissa Slotkin, care a vizitat recent Ucraina, a declarat pentru CNN că s-a discutat despre „ce mai putem face și ce ar mai trebui să facem urgent pentru ucraineni, în următoarele trei până la șase săptămâni” De asemenea, parlamentarilor li s-a spus că armata rusă este obosită, iar ucrainenii caută întăriri suplimentare, deoarece urmăresc să lanseze o contraofensivă în sud înainte de venirea iernii.
  • După luni de dezbateri interne, administrația Biden s-a oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, în schimbul a doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan, potrivit unor surse americane, citate de CNN. Potrivit acestora, schimbul a primit sprijinul președintelui american Joe Biden. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat miercuri că SUA au prezentat Moscovei o „propunere substanțială” „cu săptămâni în urmă” pentru Whelan și Griner. Blinken a spus că Biden a fost „direct implicat” și a aprobat propunerea. Blinken nu a confirmat direct că Bout face parte din înțelegere. Înaltul diplomat a spus că intenționează să discute această chestiune în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

ACTUALIZARE 14.30 Primarul din Harkov spune că nicio zonă din oraș nu este „sigură”. “Rușii încearcă să transforme Harkovul într-un oraș jalnic, ca cele pe care le au în Rusia. Dar nu vor reuși. Și, după cum vedeți, oamenii din Harkov își apără orașul, cu armele în mână.  Sunt nouă cartiere în oraș și toate sunt bombardate cu intensitate diferită și în momente diferite. Deci nu poți spune că unde în Harkov este sigur. Da, este sigur în adăposturi și este sigur la metrou. [… ] Dar nu există nici un cartier, nici un loc în oraș, unde să poți spune că eşti în siguranță” spune Igor Terekhov, citat de AFP.

Până la sfârșitul lunii martie, aproape o treime dintre locuitorii din Harkov părăsiseră orașul asediat, fugind în orașe și orașe mai la vest. Săptămâna trecută, un bombardament a ucis trei persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, adăugându-se la un bilanț despre care Terekhov a spus că este de „multe sute”.

ACTUALIZARE Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare marcată pentru prima oară în Ucraina, în plină invazie rusă, în condiţiile în care forţele ruse au lansat la primele ore ale dimineţii cel puţin 20 de rachete dinspre Belarus numai asupra regiunilor Cernigov şi Kiev.

„A fost o dimineaţă neliniştită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidaţi!”, a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populaţiei felicitări cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare instituită de el anul trecut (2021), pe lângă Ziua independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, în condiţiile în care Rusia contestă însuşi dreptul statului ucrainean la existenţă prin acest război declanşat la 24 februarie.

 

 

ACTUALIZARE 14.00 Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, a declarat joi că „speră” ca turbina pentru Nord Stream 1 să ajungă în curând la stația Portovaia și că va fi instalată, transmite Reuters, citat de The Guarfian.

Gazprom a declarat că a oprit operațiunile la una dintre cele trei unități operaționale de la Portovaia, punctul de plecare al conductei Nord Stream către Germania, din cauza unor probleme tehnice.

ACTUALIZARE 12.55 Aproximativ 104.000 de persoane au ajuns luni în Marea Britanie în cadrul programului de vize pentru Ucraina, arată cifrele publicate de Ministerul de Interne din Marea Britanie.

ACTUALIZARE 12.40 Ucraina sărbătorește Ziua Statalităţii, o sărbătoare instituită anul trecut pentru a sărbători convertirea la creștinism a poporului statului Kyivan Rus, pe care îl consideră precursorul statului ucrainean.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis acest mesaj de sprijin spunând: ”Oameni curajoși ai Ucrainei – astăzi sărbătoriți Ziua Statului Ucrainean, în timp ce Rusia poartă un război brutal și neprovocat împotriva țării voastre, război care a început în urmă cu șase luni. UE este alături de voi. Cât timp este nevoie.”

Același eveniment este sărbătorit și ca ”Ziua Botezului Rusiei”.

ACTUALIZARE 12.15 Atacuri cu rachete au fost lansate și asupra orașului orașului Nikolaev (Mikolaiv).

Instituțiile de învățământ și clădirile rezidențiale au fost avariate astăzi.

O școală din oraș a fost aproape complet distrusă. O parte din clădire s-a prăbușit. Agentul de pază al instituției a fost rănit. Ferestrele și acoperișurile caselor din apropiere au fost distruse. Clădirea Universitatății de Construcții Navale a fost afectată de atac.

 

ACTUALIZARE 12.00 Valul de rachete lansat de dimineață de pe teritoriul principalului aliat al Rusiei a lovit ținte în regiunea Cernihiv, inclusiv un bloc de apartamente, precum și locuri în afara Kievului și în jurul orașului Jitomir, potrivit oficialilor ucraineni și personalităților opoziției din Belarus.

Guvernatorul regional din Cernihiv, Viaceslav Chaus, a declarat că nouă rachete au lovit în apropierea satului Honcharivska, unele căzând în pădurea din apropiere. Loviturile au avut loc când Ucraina a sărbătorit pentru prima dată Ziua Statului. Într-un mesaj național, președintele, Volodymyr Zelenskiy, a spus: „Dimineață agitată. Din nou – teroarea rachetelor. Nu ne vom da bătuți. Nu ne vom da bătuți. Nu ne intimidați. Ucraina este un stat independent, liber, indivizibil. Și așa va fi mereu.”

Activiștii care urmăresc mișcările militare rusești în Belarus au spus că lansările de rachete au venit de la aerodromul Ziabrauka de lângă Gomel, ceea ce a determinat apeluri pentru sancțiuni sporite împotriva Belarusului.

ACTUALIZARE 11.25 Rusia continuă să-şi concentreze eforturile militare în Donbas (est) pe lângă menţinerea controlului asupra districtelor capturate în sudul Ucrainei, menţionează joi Statul Major ucrainean într-un nou buletin informativ despre situaţia de pe front.

CITEȘTE ȘI: Zelenski a revocat cetățenia ucraineană a trei oligarhi evrei, suspectați de corupție

ACTUALIZARE 09.38 Gazprom acuză Siemens că nu a reușit să repare turbinele pentru conducta NordStream 1. Concernul german susține că nu a primit nicio informare în privința daunelor, potrivit Deutsche Welle.

ACTUALIZARE 09.35 Muntenegru pune sechestru pe bunurile imobiliare ale rușilor, potrivit Nexta Tv. Anul trecut, rușii și companiile din Rusia au investit în economia muntenegrenă peste 129 de milioane de euro.

ACTUALIZARE 09.25 Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 09.15 Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin, potrivit DPA.

ACTUALIZARE 09.00 Contraofensiva Ucrainei de la Herson ia amploare, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Într-un raport de informații emis în această dimineață, Ministerul britanic a transmis: ”Forțele ucrainene au stabilit, cel mai probabil un cap de pod la sud de râul Ingulets, care formează granița de nord a Hersonului ocupat de ruși.

Ucraina și-a folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a deteriora cel puțin trei dintre podurile de peste râul Nipru pe care Rusia se bazează pentru a furniza provizii în zonele aflate sub controlul său. Unul dintre acestea, podul Antonivski, lung de 1000 de metri din apropierea orașului Herson, a fost avariat săptămâna trecută. Ucraina a lovit podul din nou pe 27 iulie și este foarte probabil ca trecerea să fie acum inutilizabilă.

Armata 49 a Rusiei este staționată pe malul de vest al râului Nipru și acum pare extrem de vulnerabilă. Orașul Herson este acum separat de celelalte teritorii ocupate. Pierderea sa ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta operațiunea militară ca un succes.”

ACTUALIZARE 08.45 Guvernul din Bangladesh a decis să cumpere drone Bayraktar după ce a observat eficiența lor în Ucraina.

ACTUALIZARE 08.30 Un număr de 25 de rachete au lovit regiunea Cernihiv în această dimineață, au transmis forțele armate ale Ucrainei. Rachetele au fost lansate de pe teritoriul Belarusului și au lovit comunitatea Honcharivska în jurul orei 5 dimineața.

ACTUALIZARE 08.00 Armata rusă a lansat un atac cu rachetă asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vișgorod, la nord de Kiev.

Consiliul orașului Kiev a emis o alarmă de alertă aeriană, îndemnând locuitorii să caute adăpost.

ACTUALIZARE 07.30 Forțele ruse întreprind o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni de sud ale Ucrainei, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, a declarat miercuri consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski. Oleksii Arestovici a spus că Rusia trimite trupe în regiunile Melitopol și Zaporojie, precum și în Herson, ceea ce demonstrează o schimbare a tacticii de apărare.

Într-un interviu acordat televiziunii ucrainene miercuri, Arestovici a adăugat: (Acest lucru ne-ar) pune într-o poziție în care nu am mai fi capabili să ne eliberăm tot teritoriul și să apelăm la negocieri” „Putin a trimis o armată în Ucraina pentru a recrea Uniunea Sovietică”, a adăugat Arestovici.

ACTUALIZARE 07.45 Forțele ruse au preluat cea de-a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei din estul Ucrainei, a declarat miercuri un consilier al președintelui Zelenski. „Au obținut un mic avantaj tactic – au capturat Vuhlehirsk”, a spus Oleksii Arestovici. Imaginile neverificate postate pe rețelele de socializare par să arate luptători de la compania militară privată Wagner din Rusia care pozează în fața centralei.

Ucraina confirmă strategia de a izola forțele ruse după ce a atacat podul-cheie Antonivski, controlat de ruși în orașul ocupat Herson. Autoritățile ucrainene au declarat că operațiunea de eliberare a Hersonului „a început deja”. Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a spus că există un „un anumit plan” al forțelor armate ale Ucrainei pentru „izolarea operațiunilor militare ale Rusiei”. „Oricât de mult ar suplimenta inamicul forțele și resursele de pe malul vestic al Niprului, Forțele Armate ale Ucrainei îi vor lăsa pe ruși fără muniții, combustibil, comunicații și comandă militară, iar apoi vor curăța rămășițele lor ”, a spus Arestovici adăugând că forțele ruse au trei opțiuni: „să se retragă (dacă este posibil), să se predea sau să fie distruse”. Un alt consilier, Mihailo Podoliak, a adăugat: „Ocupanții ar trebui să învețe să înoate peste râul Nipro. Sau ar trebui să părăsească Herson cât mai este posibil. Este posibil să nu existe un al treilea avertisment.”

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va reconstrui Podul Antonivski și alte puncte de trecere după ce forțele ucrainene au lovit ruta strategică de aprovizionare a Rusiei în regiunea Herson, din sudul Ucrainei. „Facem totul pentru a ne asigura că forțele de ocupație nu au oportunități logistice în țara noastră”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite