Război în Ucraina, ziua 152. Ucraina ar putea începe să exporte cereale pe mare săptămâna aceasta. Gazprom reduce livrările de gaz prin Nord Stream 1 la 20% din capacitate

Ucraina se pregătește să reia exportul de cereale prin trei porturi la Marea Neagră. Este o declarație făcută de ministrul adjunct al Infrastructurii, care ar reprezenta un efect al Acordului de la Istanbul. Ministrul rus de externe a spus și el că nu mai sunt bariere pentru reluarea exporturilor, deși forțele ruse au lovit recent Odesa. Serghei Lavrov, aflat într-un tur în Africa, a mai declarat că Rusia va ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul "antipopular anti-istoric". Gazprom a anunțat o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze spre Europa, prin conducta Nord Stream, de miercuri. Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că Rusia „nu este interesată” de oprirea livrărilor de gaze către Europa.

25 Iulie 2022, 08:16 (actualizat 25 Iulie 2022, 22:28) Știrile TVR |

Ucraina a intrat în ceea ce Volodimir Zelenski numește o "săptămână simbolică", întrucât pe 28 iulie va fi sărbătorită Ziua Națională. Forțele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniție rusești folosind sistemele de rachete Himars furnizate de SUA în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Între timp, şefa Comisiei Europene a lansat un apel la solidaritate în Uniune pentru rezolvarea crizei gazelor.

Reperele zilei

UPDATE: Ministrul german al economiei Robert Habeck l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un ''joc duplicitar'' în legătură cu reducerea livrărilor de gaz rusesc cauzate de presupuse probleme cu o turbină reparată din Germania. ''Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia'', a spus Habeck. El a adăugat că documentele de export ale Siemens Energy sunt complete, dar Rusia refuză să emită documentele de import. Compania Siemens Energy a confirmat că turbina va putea pleca din Germania spre Rusia de îndată ce documentele vor fi finalizate.

''Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată'', a adăugat ministrul german.

UPDATE: Statele Unite au donat astăzi Ucrainei peste 500.000 de doze de vaccin Covid-19, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.  „Suntem mândri să sprijinim poporul Ucrainei în lupta lor împotriva COVID-19”, a scris Departamentul de Stat pe Twitter.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko, pe seama căruia o investigaţie jurnalistică a pus un acord semnat în anul 2010 şi care a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Potrivit publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent, decizia lui Zelenski are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.

Consilierul principal al lui Zelenski, Mihailo Podoleak, afirmă însă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko - aflat în acel post din iunie 2020 - este motivată de ''motive personale legate de starea de sănătate'' şi nu are legătură cu ''vreo teorie a conspiraţiei''.

UPDATE: Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, i-a transmis ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, că este important ca primul transport de cereale în baza unui acord intermediat de ONU să aibă loc cât mai curând posibil, transmite The Guardian.

Akar a salutat declarația conform căreia Kievul speră să înceapă implementarea acordului în această săptămână, adăugând că Turcia va continua să facă ceea ce trebuie în temeiul acordului.

UPDATE Grupul rus Gazprom a anunţat luni că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Gazprom a precizat că, începând de miercuri, livrările de gaze via Nord Stream 1, vor coborî până la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate.

UPDATE: Ucraina speră să înceapă să exporte cereale din porturile sale săptămâna aceasta, în ciuda atacului Rusiei asupra Odesei la doar 12 ore după ce Moscova fusese de acord să permită Kievului trecerea în siguranță a mărfii.

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a anunţat luni că Executivul său estimează ca exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, să fie reluate săptămâna aceasta.  Ieşirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul.

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul, lunar, a 3 milioane de tone, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.

UPDATE:  Doi americani care au fost uciși la începutul acestei luni în timp luptau ca voluntari pentru a apăra Ucraina de invazia Rusiei  au fost acum identificați, transmite The Guardian.

Luke Lucyszyn și Bryan Young au fost uciși de un tanc rusesc la 18 iulie, în timpul unei ambuscade, a declarat comandantul lor ucrainean pe Facebook. În atac au murit  și Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia, potrivit comandantului Ruslan Miroshnichenko.

UPDATE:  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că atacul asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care Rusia le-a acceptat în acordul de garantare a exportului de cereale ucrainene, potrivit CNN.

„Dacă vorbim despre episodul petrecut la Odesa, nu există nimic în obligațiile pe care Rusia și le-a asumat — inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul — care ne-ar interzice să continuăm operațiunea militară specială, distrugând infrastructura militară și alte ținte militare”, a declarat Lavrov jurnaliştilor în timpul unei conferinţe de presă în Congo.

UPDATE: Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, a anunţat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Resnikov, la televiziunea naţională. Oficialul a adăugat că, odată cu blindatele construite pe platforma tancului Leopard, au sosit şi mii de unităţi de muniţie.

 

 

UPDATE: Eurovision Song Contest 2023 va avea loc anul viitor în Marea Britanie, au confirmat Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC, transmite The Guardian.

Decizia pune capăt unor serii de controverse privind organizarea concursului Eurovision anul viitor. Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul din acest an, în urma trupei ucrainene Kalush Orchestra, care a câștigat competiția, cu un număr mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni.

UPDATE Ministrul german de interne şi cel al afacerilor sociale se deplasează luni într-o vizită în Ucraina pentru discuţii referitoare la reconstrucţia post-conflict şi investigaţii privind crime de război. Miniştrii Nancy Faeser şi Hubertus Heil urmează să viziteze Irpin, suburbie a Kievului cu o populaţie de 50.000 de locuitori înainte de război, dar în prezent distrusă aproape în întregime.

UPDATE: Forţele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachetă HIMARS, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters. Sistemele de rachete HIMARS sunt furnizate de SUA Kievului, în războiul cu Rusia.

UPDATE: Rusia „nu este interesată” de oprirea livrărilor de gaze către Europa, a declarat luni Kremlinul, pe fondul declaraţiilor care se fac în unele capitale europene cu privire la o astfel de posibilitate. „Rusia nu este interesată de aşa ceva”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor 'responsabil' de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington: „Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei.”

UPDATE: Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare.

(w500) Foto: USNI

UPDATE: Ţările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE: Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declanșat o epurare în serviciile secrete ale Ucrainei. „Ar fi putut un general al SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, să fi ajutat cu adevărat Rusia să ia orașul Herson? Ar fi putut un colonel să-i fi informat pe ruși cu privire la locul în care ucrainenii plantaseră mine la nord de Crimeea?” se întreabă analistul Mark Galeotti într-un editorial din The Spectator.

UPDATE: Un oficial rus din regiunea ocupată Zaporijie a anunțat, luni, că în luna septembrie ar urma să aibă loc un referendum în cadrul căruia locuitorii din Zaporojie, dar și din Herson, o altă regiune ocupată de ruși, vor fi întrebați dacă vor să se alipească Rusiei, conform agenției de stat RIA Novosti, citată de The Guardian.

Guvernatorul Harkovului, Oleg Siniehubov, a publicat pe Telegram imagini cu orașul Ciuhuiv atacat de ruși. Mai multe persoane ar fi rămas prinse sub casa culturii din oraș, a anunțat oficialul rus. The Guardian menționează că nu a putu verifica independent acuzațiile guvernatorului.

(w620) Casa Cultu

----

Atacul asupra portului Odesa, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a catalogat drept „o barbarie” și o dovadă că nu se poate avea încredere în Moscova, a atras un nou val de condamnare a Rusiei la nivel internațional. Cu toate acestea, ministrul rus al Apărării a susținut, duminică, că atacurile au vizat un transport american de arme pentru Ucraina, conform The Guardian.

Lavrov, aflat în Egipt, a susținut că nu Moscova a provocat criza alimentară mondială, conform BBC News. Ministrul rus de Externe a susținut naţiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale. El a acuzat naţiunile occidentale că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora:  „Nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale. Ei spun că toată lumea trebuie să susţină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcţie de situaţia specifică pe care Occidentul doreşte să o rezolve în favoarea sa".

Egiptul are legături semnificative cu Rusia, care îi furnizează grâu, arme şi - până la începutul invaziei din Ucraina - un număr mare de turişti. După discuţiile cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry, Lavrov a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că Occidentul prelungeşte conflictul, chiar dacă a înţeles "care şi al cui va fi sfârşitul".

Lavrov va vizita și Etiopia, Uganda și Congo.

Moscova ar fi pus sub acuzare 92 de membri ai forțelor armate ucrainene pentru crime împotriva umanității, a susținut  șeful Comisiei de investigații, Alexandr Bastrikin, într-o declarație pentru Rossiiskaya Gazeta, citată de BBC News. BBC menționează că nu a putut verifica independent afirmațiile oficialului rus.

Acesta a susținut că sunt în desfășurare peste 1.300 de anchete și că a propus crearea unui tribunal penal internațional, sprijinit de Siria, Bolivia și Iran.

Ucrainenii au fost „implicați în crime împotriva păcii și umanității”, a susținut oficialul rus.

 

 

La începutul celei de-a 152-a zi a războiului, iată și alte informații relevante:

Președintele german Frank-Walter Steinmer a apreciat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „un război împotriva unității Europei”.

Aproximativ 500.0000 de copii ucraineni merg la școală în țări membre UE, de la începutul războiului, a anunțat Departamentul de migrație din cadrul Comisiei Europene.

Cel puțin 18 cadre medicale și 900 de unități spitalicești au fost distruse sau grav avariate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Un cetățean canadian a murit în Ucraina, acesta luptând împreună cu cei doi americani care au murit recent în regiunea Donbas. Guvernele SUA și Canadei nu au dat detalii referitoare la circumstanțele deceselor.

Consilierul președintelui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a publicat, pe Twitter, un clip tulburător cu primele 150 de zile de război:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI