Război în Ucraina, ziua 146. Zelenski cere din nou ca Rusia să fie declarată stat terorist. Kievul adună forțe pentru a recupera teritoriile din sud

Razboi in Ucraina
Razboi in Ucraina
19 iulie 2022, 08:04

ACTUALIZARE „Este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarnă. După iarnă, când ruşii vor fi avut mai mult timp să se implanteze, cu siguranţă va fi mai dificil. Spre asta ne duc. Este foarte important pentru noi să nu le oferim această posibilitate”, a declarat Andrii Iermak, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, pentru revista Novoie Vremia.

ACTUALIZARE După discuțiile de la Teheran, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Putin i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru „medierea” în acest dosar.

ACTUALIZARE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut Occidentului să furnizeze mai multe sisteme de artilerie de precizie, pentru că ar putea permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

ACTUALIZARE Statele Unite au plasat marţi Rusia pe listele ţărilor angajate „într-o politică sau un model” de trafic de persoane şi de muncă forţată sau ale căror forţe de securitate ori grupări armate susţinute de guvern recrutează sau folosesc copii soldaţi, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean

ACTUALIZARE Vladimir Putin a ajuns la Teheran, pentru convorbiri cu președintele iranian și cu cel turc despre situația din Siria. Este una dintre rarele vizite externe ale președintelui rus, de la invadarea Ucrainei. De asemenea, Putin va fi primit și de liderul suprem iranian, Ayatollahul Aly Khamenei. Sosirea lui Putin la Teheran are loc la câteva zile de la turneul președintelui american Joe Biden în Israel și Arabia Saudită.

ACTUALIZARE Președințele Volodimir Zelenski a ordonat o amplă anchetă a Serviciului de Securitate Internă. Are loc o verificare a ofițerilor la toate nivelurile, iar Zelenski a confirmat că este luată în calcul demiterea a 28 dintre ei. Zilele acestea au fost concediați directorul serviciului și procurorul-șef. În plus, Zelenski, care a mai demis cinci șefi regionali ai SBU, a precizat că motivul este același: lipsa de performanțe în serviciu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Forţele noastre armate le-au administrat pierderi logistice semnificative ocupanţilor. A devenit tot mai greu pentru armata rusă să-şi menţină poziţiile în teritoriul ocupat. Pas cu pas, înaintăm şi rupem liniile de aprovizionare ale ocupanţilor, depistăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă. Drapelul ucrainean va fi în toate satele şi oraşele noastre. E doar o chestiune de timp.”

Armata ucraineană antrenează tot mai mulți civili pentru a lupta împotriva rușilor. Recent, un nou grup masiv de voluntari s-a alăturat Apărării Teritoriale care luptă alături de forțele armate.

Andryi Dziuba, colonel, Apărarea Teritorială a Ucrainei: „În mod normal, antrenamentul durează două – trei luni, dar acum nu avem atâta timp. De aceea, a trebuit să reducem totul la patru săptămâni.”

Tactica de a surprinde unitățile militare din spate, pentru a le neutraliza comandanții, s-a dovedit foarte eficientă. Kievul susține că dispune de un milion de militari care vor recuceri teritoriile din sud. Dar, subunitățile din Apărarea Teritorială apără ce a mai rămas din Donbas și nu pot participa la ofensiva ordonată de președintele Zelenski în sud.

Noi rachete lansate de armata rusă au lovit obiective de lângă Odesa. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a fost distrus un depozit unde se află muniție pentru armele furnizate de Statele Unite și partenerii europeni. Militarii ruși nu au precizat, însă, ce muniții și arme se aflau în depozit.

 

ACTUALIZARE Rusia a lansat noi atacuri asupra oraşelor ucrainene. La Odesa, rachetele au lovit o clădire civilă, iar pompierii au încercat să stingă incendiul izbucnit în zonă. Rușii și-au intensificat atacurile cu rachete și au lovit mai multe orașe, între care Kramatorsk. Între timp, bilanțul bombardamentului rusesc din oraşul Viniţa, de săptămână trecută, a ajuns la 25 de morţi.

Pe fondul valului de lovituri împotriva obiectivelor civile, fostul președinte rus Dimitri Medvedev a declarat că Rusia va obține victoria în Ucraina și că Moscova va stabili condițiile unei viitoare păci cu Kievul.

Președintele Zelenski a anunțat că trupele ucrainene au reușit să elibereze peste o mie de localități de sub ocupația rusească.

Potrivit liderului de la Kiev, rușii ocupă acum 2600 de localități. În privința situației din Serviciile de Securitate, Zelenski a anunțat noi sancțiuni.

ACTUALIZARE Cel puțin o persoană a fost ucisă marți într-un atac cu rachete rusești în centrul orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

Suvernatorul regiunii Donețk, a declarat că atacul a provocat explozii puternice și un incendiu într-o clădire rezidențială.

„Rușii au lovit partea centrală a orașului… În prezent se știe despre cel puțin un civil mort”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

La fața locului se aflau salvatori. O fotografie postată online de primarul Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko și de consiliul orașului, arată flăcări revărsând dintr-o clădire rezidențială.

ACTUALIZARE Uniunea Europeană va modifica, miercuri, sancţiunile impuse Rusiei, prin autorizarea deblocării unor fonduri aparţinând unor mari bănci ruseşti, proces de care ar putea fi nevoie pentru a reduce blocajele apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, arată un document de lucru consultat de Reuters.

ACTUALIZARE Olena Zelenska este la Washington pentru o serie de întâlniri la nivel înalt. Prima doamnă a Ucrainei susține un discurs în Congresul american

ACTUALIZARE  UNESCO a tras un semnal de alarmă privind situația jurnaliștilor care relatează din Ucraina. De la începutul invaziei rusești, 10 ziariști și-au pierdut viața în Ucraina.

ACTUALIZARE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat noi demiteri din rândul Serviciului de Securitate. El s-a arătat nemulţumit de activitatea angajaților acestei structuri, în condiţiile în care zeci de agenţi colaborau cu Rusia.

ACTUALIZARE Volodimir Zelenski și-a repetat, în ultima postare pe Telegram,  apelurile ca Rusia să fie declarată „stat terorist” și ca cei care comit ceea ce el a descris drept crime de război pe teritoriul ucrainean să se confrunte cu un tribunal internațional.

În ultimul său mesaj pe Telegram, președintele Ucrainei a spus:

Sute de mii de războinici ai noștri țin piept atacului rusesc în fiecare zi și în fiecare noapte. Ucrainenii au una dintre cele mai semnificative contribuții din istorie la lupta împotriva terorismului. Și suntem recunoscători tuturor celor care ne ajută. Dar a sosit momentul ca lumea democratică să consacre toate acestea în instrumente legale adecvate  – statutul de stat terorist pentru Rusia, un tribunalul special pentru agresiunea rusă, un mecanism special de compensare și, bineînțeles, noi sancțiuni pentru teroare.

ACTUALIZARE Un complex de depozite este în flăcări în Anadîr , capitala Districtului Autonom Ciukotka, din Districtul Federal Orientul Îndepărtat, Rusia, transmite Nexta.

ACTUALIZARE Ocupanții ruși au bombardat noaptea trecută regiunea Odesa. Potrivit autorităților locale, șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Comandamentul Operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că șapte rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră.

 

ACTUALIZARE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni au intrat în România, prin punctele de frontieră, 130.175 de persoane, dintre care 10.927 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 2,3% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 259.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 67.800 mijloace de transport.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.614.109 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE O tânără din regiunea ucraineană Cernihiv a născut o fetiţă într-un beci în care se adăpostea alături de alte 31 de persoane, iar la naştere a fost asistată şi de doi militari ruşi, dintre care unul avea competenţe medicale. Povestea a fost relatată de Cristian Lupaşcu, trimisul special Agerpres.

ACTUALIZARE Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace

• Forțele ruse au bombardat un oraș din estul Ucrainei, ucigând șase persoane, potrivit oficialilor ucraineni. „Dis de dimineață, orașul Torețk a fost bombardat. O clădire cu două etaje cu oameni înăuntru a fost distrusă”, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina. „Salvatorii au găsit și recuperat cadavrele a cinci persoane. Trei persoane au fost salvate din dărâmături, iar una dintre ele a murit la spital”.

• Zelenski a numit un nou oficial de securitate în funcția de șef interimar al agenției de securitate internă, după ce doi oficiali de rang înalt au fost concediați din cauza acuzațiilor de eșec în contracararea infiltrației ruse. Prietenul din copilărie al lui Zelenski, Ivan Bakanov, va fi înlocuit de Vasyl Maliuk, un fost prim-adjunct al șefului SBU, care a condus unitatea anticorupție și crimă organizată a direcției centrale a agenției.

• Statele Unite vor continua să furnizeze informații Ucrainei, în ciuda schimbărilor recente în cercul apropiat al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat luni Departamentul de Stat al SUA.

• Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit luni cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

• Gazprom din Rusia le-a spus clienților din Europa că nu poate garanta aprovizionarea cu gaz din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, potrivit unei scrisori citate de Reuters.

• Turcia a declarat că o întâlnire cu Ucraina, Rusia și ONU săptămâna aceasta pentru a discuta reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră este „probabilă”.

• Un consilier de la Kremlin a mai spus reporterilor că președintele rus Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan vor discuta despre exportul de cereale ucrainene la întâlnirea lor de marți de la Teheran.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă