Război în Ucraina, ziua 143 | Rusia reia atacurile din estul Ucrainei după o pauză operațională. Numărul morţilor în Viniţa a ajuns la 24. 68 de persoane sunt internate în spitale, inclusiv patru copii

16 iulie 2022, 07:30

ACTUALIZARE 22.34 O coloană militară rusă se îndreaptă spre regiunea ucraineană Zaporojie, unde administrația pro-rusă confirmă că exportă cereale

VEZI și EXCLUSIV În poligonul Capu Midia, sistemul „Mamba” adus de Franța este permanent gata de tragere. „Un radar foarte precis, cu o rachetă foarte rapidă, care poate lua în vizor orice tip de ţintă”

ACTUALIZARE 20.46 Joe Biden a părăsit Arabia Saudită. Riadul a promis creșterea „capacității” de extracție a petrolului cu un milion de barili pe zi

ACTUALIZARE TELEJURNAL O rachetă a lovit un depozit din Odesa.

A izbucnit un incendiu puternic, dar nu s-au înregistrat victime.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat la o întâlnire cu oficiali militari extinderea atacurilor.

Mai mulţi experţi citaţi de agenţii internaţionale de presă susţin că pauza operaţională după capturarea oraşelor Severodonețk şi Lisiciansk s-a încheiat.

ACTUALIZARE 19.07 Reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20, încheiată fără un comunicat oficial comun, ca urmare a dezacordurilor privind Ucraina

ACTUALIZARE 17.19 SUA prezintă imagini din satelit cu o delegație rusă care inspectează drone militare în Iran

ACTUALIZARE INFO PLUS Potrivit părții ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 140 de soldați, 5 tancuri, 8 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, 6 drone, un echipament special și 4 vehicule, iar 7 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și lovească țintele.

ACTUALIZARE 15.26 Numărul morților în Viniţa a ajuns la 24. 68 de persoane sunt internate în spitale, inclusiv patru copii. Alte patru persoane sunt încă dispărute. Joi, în Viniţa, o clădire cu 10 etaje a fost distrusă de o explozie și zeci de mașini au fost carbonizate. Atacul a fost cu rachete Kalibr, lansate de pe un submarin din Marea Neagră. Moscova susține că a lovit o așa numită casă a ofițerilor. Președintele Zelenski a acuzat Rusia că a comis crime de război.

ACTUALIZARE 14.50 Salvatorii continuă căutările în Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. Trupurile a două persoane au fost recuperate de sub dărâmături, transmite NEXTA.

ACTUALIZARE 14.38 Forţele armate ruse şi-au reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-au regrupat trupele. Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina.

„După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni”, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa.

ACTUALIZARE 14.25 Aglomeraţie de nave în apropierea portului Constanţa şi pe Canalul Sulina. România ajută Ucraina să-şi exporte cerealele şi recent a fost de acord cu tranzitarea canalelor Chilia și Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu astfel de produse.

ACTUALIZARE 11.15 Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume. Deși complexul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost distrus, o parte din angajaţi continuă să lucreze într-o altă fabrică, aflată la trei sute de kilometri distanță. Uzina KametStal a devenit acum cea mai mare producătoare de oţel a vecinilor noştri aflaţi în conflict cu Rusia.

Uzina KametStal, parte a grupului Metinvest funcționa, la sfârșitul lunii martie, la aproximativ 80% din capacitatea sa. În ciuda conflictului armat cu Rusia, KametStal continuă să modernizeze echipamentele și sa îmbunatățească producția.

ACTUALIZARE 10.50 În estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, hectare întregi de cereale aşteaptă să fie culese. Grânarii lumii, Ucraina şi Rusia sunt în conflict acum, iar şansele ca recoltele ucrainene să fie culese de fermieri sunt mici. Şi asta dacă scapă de rachetele sau bombele ruşilor.

Fermierii din regiunea Doneţk suferă şi de lipsa de combustibil pentru a-şi putea strânge recoltele şi de teama că recoltele pot fi pur şi simplu bombardate. Recoltarea ar trebui să înceapă, dar motorina este scumpă şi oricum nu se prea găseşte.

ACTUALIZARE 10.31 Potrivit părții ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 140 de soldați, 5 tancuri, 8 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, 6 drone, un echipament special și 4 vehicule, iar 7 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și lovească țintele.

ACTUALIZARE 10.28 Mihail Șeremet, deputat din Duma de Stat a Rusiei, a sugerat că președintele SUA, Joe Biden,  ar trebui urmărit internațional pentru politica sa de „sponsorizare a neonaziștilor”, potrivit NEXTA.

ACTUALIZARE 10.05 Potrivit Procuraturii Generale, războiul din Rusia a ucis cel puțin 353 de copii și a rănit 662. Se estimează că cifrele vor fi mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare, transmite Kyiv Independent

ACTUALIZARE 08.40 Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare Odesa, a declarat pe Telegram că o rachetă rusească a lovit un depozit din orașul-port Odesa în dimineaţa zilei de 16 iulie. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Oficiali ucraineni au confirmat că SUA au aprobat o finanțare de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloților ucraineni. Piloții vor fi instruiți pe avioane F-15 și F-16.
  • Vineri, cel puțin trei persoane au murit și 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete la Dnipro, al patrulea oraș ca mărime din Ucraina, cu peste un milion de locuitori. „Rachetele au lovit o fabrică și o stradă aglomerată din apropiere”, a declarat guvernatorul regional Valentin Rezinchenko pe pagina sa de Facebook.
  • Un soldat rănit care s-a întors din captivitatea rusă a povestit cum forțele ruse i-ar amenința pe soldații ucraineni cu pedeapsa cu moartea dacă refuză să coopereze. Denis Piskun, un soldat Azov, a declarat pentru Azov Media: „Au spus că dacă nu depuneți mărturie, dacă nu cooperați, va exista pedeapsa cu moartea. Toți veţi fi judecaţi ca organizaţie teroristă nazistă şi veţi avea parte de pedeapsa cu moartea.”
  • Ucraina a suferit cele mai multe pierderi civile în luna mai, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un nou interviu difuzat vineri. Reznikov a spus la BBC: „Vârful pierderilor noastre a fost în mai”, până la 100 de soldați fiind uciși pe zi.
  • Europa s-a „împușcat în plămâni” cu sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban. Într-un discurs la postul naţional de radio, Orban a cerut liderilor UE să schimbe politica de sancțiuni.
  • Rachetele lansate de forțele ucrainene au distrus peste 30 de centre logistice militare rusești în ultimele săptămâni și au redus semnificativ potențialul de atac al Rusiei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării. Oleksandr Motuzianik a subliniat rolul jucat de sistemele americane de rachete HIMARS.
  • Lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune M270 au sosit în Ucraina, a anunțat vineri ministrul ucrainean al Apărării. „Vor fi o companie bună pentru HIMARS pe câmpul de luptă. Mulțumim partenerilor noștri. Fără milă pentru inamic”, a scris Oleksii Reznikov pe Twitter.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite