Război în Ucraina, ziua 142. Bilanțul la Vinița crește: cel puțin 23 de morți, inclusiv trei copii. Peste zece explozii puternice la Nikolaev, două mari universităţi, lovite de rachete ruseşti

Razboi in Ucraina. Vinita
Razboi in Ucraina. Vinita
15 iulie 2022, 07:49

ACTUALIZARE Un responsabil american al apărării, despre locul atacului de la Vinița: Nu am nicio indicaţie cu privire la prezenţa unei ţinte militare în apropiere

ACTUALIZARE Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP.

ACTUALIZARE Letonia va primi 63 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a întări protecţia frontierei cu Belarusul

ACTUALIZARE Ministrul iranian de Externe a asigurat vineri Ucraina că ţara sa nu intenţionează să vândă drone Rusiei, după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat luni că Iranul va livra către Rusia „sute de drone”

ACTUALIZARE Comisia Europeană a decis noi sancțiuni împotriva Rusiei, printre care o interdicţie asupra exporturilor de aur către blocul comunitar. Rusia este un mare exportator de aur și prin interzicerea exporturilor rămâne fără o sursă de venit.

ACTUALIZARE Rusia susţine că bombardamentul de la Viniţa a vizat o şedinţă de comandament a forţelor ucrainene. Ucraina a negat că ar fi fost lovită vreo țintă militară și a precizat că atacul a fost asupra unui imobil cu birouri și magazine. 23 de oameni au murit și zeci au fost răniți. Ucraina spune că rușii au tras cu rachete și asupra a două universități din Nikolaiv. Între timp, în apropierea portului Constanța zeci de nave așteaptă să fie încărcate cu cereale.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un document final -Inițiativa Marii Negre- va fi pregătit în scurt timp pentru a permite reluarea exporturilor ucrainene de cereale. Au fost anunțate unele progrese în urmă negocierilor desfăşurate de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU. Există o condiție clară a Moscovei, să nu permită folosirea lanțurilor logistice utilizate pentru transportul cerealelor pentru livrarea de arme Ucrainei.

Între timp, în apropierea Portului Constanța, peste 16 nave așteaptă să fie încărcate cu cereale pentru export după ce au trecut prin canalul Bistroe, iar 90 de nave așteaptă pe canalul Sulina să le vină rândul.

Între timp, ucrainenii spun că rușii au tras cu rachete asupra unor universități din Nikolaev.

În Viniţa, în sud-vestul Ucrainei, imaginile difuzate de serviciul pentru situații de urgență au arătat o clădire cu 10 etaje distrusă de explozie și zeci de mașini carbonizate. Atacul a fost cu rachete Kalibr, lansate de pe un submarin din Marea Neagră. Moscova susține că a lovit o așa numită casă a ofițerilor.Președintele Zelenski a acuzat Rusia că a comis crime de război.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „S-a dovedit încă o dată că Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist. Niciun alt stat din lume nu reprezintă o asemenea amenințare teroristă ca Rusia. Niciun alt stat din lume nu își permite să distrugă orașe pașnice și viața obișnuită cu rachete de croazieră și cu artilerie în fiecare zi.”

Purtător de cuvânt al armatei ruse: „Facilitatea găzduia o conferință a Comandamentului forțelor armate ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de arme pe tema predării unui nou lot de avioane și arme către armată ucraineană.”

Facilitatea găzduia o conferință a Comandamentului forțelor armate ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de arme pe tema predării unui nou lot de avioane și arme către armată ucraineană.

 

ACTUALIZARE Ministerul rus al apărării a afirmat vineri, într-un comunicat, că bombardamentul de joi asupra oraşului Viniţa din centrul Ucrainei a vizat o şedinţă de comandament a forţelor aeriene ucrainene, transmite AFP. Documentul citat precizează că s-au folosit rachete Kalibr lansate de pe mare. Potrivit armatei ucrainene, acestea au lovit o parcare şi un imobil comercial cu birouri şi magazine mici din centrul localităţii, unde au ucis cel puţin 23 de oameni.

ACTUALIZARE Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri împotriva unor ţinte civile şi doar aproximativ 300 împotriva unor obiective militare în cele aproape cinci luni de la declanşarea invaziei în Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de interne ucrainean Egheni Ienin.

ACTUALIZARE Franţa a confirmat vineri că donează Kievului un laborator mobil de analize ADN şi dă asigurări că va continua să susţină ”lupta împotriva impunităţii” în Ucraina, unde Rusia este acuzată de crime de război, relatează AFP.

ACTUALIZARE Analită The Economist: Un coșmar balistic numit HIMARS. Noile rachete ale Ucrainei fac ravagii în rândul trupelor ruse

ACTUALIZARE Peste zece explozii puternice s-au auzit vineri dimineaţă la Nikolaev (în sudul Ucrainei), a anunţat primarul oraşului Oleksandr Senkevici pe contul său Telegram, potrivit Ukrinform şi Unian.

”Alerta aeriană continuă! Nu ieşiţi din case şi adăposturi! Toate informaţiile importante vi le voi comunica mai încolo!”, le-a transmis edilul locuitorilor din Nikolaev, care a fost supus unui bombardament de amploare şi cu o zi în urmă.

Alerta aeriană a fost anunţat la ora locală 07:47, notează Ukrinform.

ACTUALIZARE Analiza fotografiilor din satelit şi din reţele de social media relevă o creştere semnificativă a numărului de morminte în regiunile din Ucraina ocupate de ruşi, în special la Mariupol, oraş-port strategic pe coasta Mării Azov, care a fost timp de două luni sub asediul trupelor ruse, potrivit unui raport publicat vineri de către o organizaţie neguvernamentală, relatează Agerpres, care citează AFP.

ACTUALIZARE  Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, în urma războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează CNBC.

ACTUALIZARE Potrivit oficialilor Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, atacul s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, dintre care trei sunt copii.

Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.

Vineri dimineaţă, în spitalele din Viniţa erau internate 73 de persoane, iar printre acestea se află şi trei copii. De asemenea, 18 persoane erau date dispărute.

Două rachete au lovit, joi, Piaţa Victoriei din Viniţa, una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului. Rachetele au distrus în principal Casa Ofiţerilor şi o clădire de birouri la parterul căreia funcţiona o clinică medicală. Alte 32 de imobile au fost afectate de suflul exploziei.

De asemenea, peste 50 de maşini au fost distruse.

ACTUALIZARE  ONU şi UE condamnă atacurile ruseşti din centrul Ucrainei soldate cu cel puţin 23 de morţi

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat „consternat” şi Uniunea Europeană a denunţat joi noi „atrocităţi” după ce atacurile ruseşti asupra oraşului Viniţa, centrul Ucrainei, au provocat moartea a cel puţin 23 de persoane, un „act terorist deschis” pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore.

• Cel puțin 23 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise și 66 au fost rănite după ce rachetele rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei. Atacul de la Vinița, departe de linia frontului, a avut loc joi la mijlocul dimineții, când străzile erau pline de oameni. Serviciul de stat de urgență al Ucrainei spune că încă caută 39 de persoane care sunt considerate dispărute, în timp ce 34 rămân în stare gravă.

• Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a numit atacul rus de la Vinița „un act de terorism deschis”. Într-o adresă video la conferința de la Haga, Zelenski a îndemnat oficialii din curțile penale europene și internaționale să deschidă un „tribunal special” pentru a investiga invazia Rusiei în țara sa.

• Un înalt oficial ucrainean a spus că atacurile cu rachete din Vinița au fost o „strategie militară aprobată” de Vladimir Putin. Mykhailo Podolyak, șeful echipei de negocieri a Ucrainei și un consilier cheie al lui Zelenski, a declarat că forțele ruse atacau orașe ucrainene „pașnice” precum Vinița, Kremenciuk, Ceasiv Iar și Harkov, pentru a-i forța pe ucraineni să accepte„pacea cu orice preț”, Podolyak. a scris pe Twitter. Atacurile Rusiei asupra orașelor pașnice ucrainene nu au fost o greșeală, ci o strategie militară aprobată

• O fetiță de patru ani a fost ucisă în bombardamentul de la Vinița. Povestea  fetiței a apărut în mai multe postări pe rețelele de socializare care îi prezentau viața și moartea.

• Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la presupusa maltratare a zeci de mii de ucraineni în așa-numitele centre de filtrare înființate de Rusia în Ucraina. Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, a declarat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite