Război în Ucraina, ziua 141. Zeci de morţi şi răniţi, în urma unui atac rusesc cu rachete în Viniţa. Zelenski: Este un act de teroare al Rusiei. Aceştia nu sunt oameni, sunt nişte ticăloşi

14 iulie 2022, 07:37

Viniţa se află în centrul Ucrainei, departe de linia frontului din Donbas. Rachete Kalibr lansate de pe un submarin din Marea Neagră au lovit parcarea unui bloc de birouri de nouă etaje. Imobilele din vecinătate au fost avariate. A fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri împotriva civililor de la declanşarea invaziei. Potrivit poliţiei, 50 de persoane au fost rănite grav iar 15 sunt date dispărute.

Zelenski: În această dimineaţă rachete ruseşti au lovit oraşil Viniţa, un oraş normal, liniştit. Mai multe case au fost distruse. Un centru medical a fost distrus. Maşini şi tramvaie au luat foc. Este un act de teroare al Rusiei. Aceştia nu sunt oameni. Sunt nişte ticăloşi cei care au făcut acest lucru. Două rachete au lovit centrul oraşului. 20 de oameni au murit, inclusiv 3 copii, şi există un mare număr de oameni răniţi.

Peste 40 de autorităţi juridice europene şi americane au convenit să-şi coordoneze investigaţiile privind crimele de război comise în Ucraina. A fost creat şi un fond de 20 de milioane de dolari care a fost pus la dispoziţia Tribunalului Internaţional. Până în prezent au fost deschise 20.000 de dosare şi numeroase ţări au creat deja echipe de investigare. Rusia a negat constant că forţele sale ar ţinti în mod deliberat obiective civile.

 

ACTUALIZARE Creşte numărul morţilor la Viniţa. Cel puţin 21 de persoane, dintre care trei copii, şi-au pierdut viaţa, joi, în urma atacului cu rachete lansat de armata rusă asupra centrului oraşului ucrainean, a declarat ministrul de Interne Denis Monastirski, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Ruşii lovesc ţinte departe de liniile frontului. 17 oameni au murit şi cel puţin 90 au fost răniţi.

Trei rachete au lovit şi localitatea Viniţa situată la 260 de kilometri de Cernăuţi. Printre victime sunt şi doi copii. În urma atacului mai multe clădiri, blocuri de locuinţe şi imobile ale administraţiei, au fost distruse.

 

 

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 20 de persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite după ce rachetele rusești au lovit în această dimineață orașul „ pașnic” Vinnîțea, din centrul Ucrainei.

ACTUALIZARE Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, a declarat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

ACTUALIZARE Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a promis că va judeca „criminalii de război” ruși „pentru fiecare picătură de sânge și lacrimi ucrainene”, după ce un atac cu rachete rusești a ucismai multe persoane în orașul Vinnîțea din centrul Ucraine

ACTUALIZARE Uniunea Europeană pregăteşte un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaz rusesc, căci prea multe state membre nu se pot adapta îndeajuns de repede la noua situaţie, a declarat premierul ceh Petr Fiala miercuri într-un interviu pentru Reuters.

ACTUALIZARE Rusia nu a realizat „niciun progres teritorial semnificativ” în ultimele 72 de ore în Donbas

Ministerul britanic al Apărării:  Forțele ruse nu au realizat „niciun progres teritorial semnificativ” în ultimele 72 de ore în Donbas, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

ACTUALIZARE Două instituții de învățământ, o infrastructură de transport și un hotel au fost avariate de rachetele rusești în orașul Nikolaev în joi dimineață, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional.

ACTUALIZARE Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat miercuri că acordul pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene va fi semnat atunci când părțile se vor reîntâlni săptămâna viitoare și va include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi și Turcia care va asigura siguranța rutelor de export din Marea Neagră pentru cereale ucrainene.

Turcia va înființa, de asemenea, un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia și ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Șeful personalului lui Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak, a scris pe Twitter: „Sarcina sa va fi să efectueze monitorizarea generală și coordonarea navigației în siguranță în Marea Neagră”.

Cele mai importante evenimente al ultimelor 24 de ore

•  Un blocaj de peste 130 de nave de marfă încărcate cu cereale ucrainene așteaptă în Marea Neagră pentru a avea acces prin canalele estuarelor Sulina și Bâstroe pentru a ajunge la o serie de porturi și terminale din România de unde cerealele pot fi transportate în întreaga lume.

• Potrivit rapoartelor presei ruse, forțele ruse au intrat în orașul Siversk din regiunea Donețk din Ucraina. Agenția de presă de stat Tass a citat un oficial din auto-numita Republică Populară Lugansk, spunând că orașul ar putea cădea în câteva zile, dar nu era clar pe ce se bazează această afirmație.

• Ministrul de externe al Ucrainei,  Dmitro Kuleba, a exclus cedarea teritoriilor Rusiei ca parte a oricărui acord de încetare a focului. Într-o ședință de informare, Kuleba a spus că nu există discuții de pace între Moscova și Kiev „din cauza poziției Rusiei și a agresiunii sale continue împotriva țării noastre”.

•Rusia a îndepărtat cu forța aproape 2 milioane de oameni din Ucraina, inclusiv câteva sute de mii de copii, de la invadarea țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski. El spune că ucrainenii sunt ținuți în tabere de filtrare în teritoriile ocupate temporar de ruși.

• Numărul morților în urma atacului rusesc  din weekend cu rachete asupra unui bloc rezidențial din Ceasiv Iar, în estul Ucrainei, a crescut la cel puțin 47.

Forțele ruse se vor concentra probabil pe luarea mai multor orașe mici din Donbas în cursul săptămânii viitoare, inclusiv Siversk și Dolîna, în apropierea Sloviansk și Kramatorsk, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. „Zonele urbane din Slovyansk și Kramatorsk rămân probabil principalele obiective pentru această fază a operațiunii”, se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

Zeci de mii de civili sunt duși în aceste centre din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei, înainte de a fi deportați în Rusia, a declarat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite