Război în Ucraina, ziua 138. Cel puțin 18 persoane au fost ucise de bombe în Donețk. Salvatorii continuă să caute sub dărâmături. Zelenski acuză Moscova că vizează în mod intenționat civili

11 iulie 2022, 07:21

ACTUALIZARE Industria germană își reduce drastic consumul de gaze după intrarea în revizie a conductei Nord Stream 1. „Lucrările se termină în 10 zile, mai devreme sau mai târziu? Din păcate, noi trebuie să așteptăm și să vedem”

ACTUALIZARE Ambasadoarea SUA la NATO, primită la Ministerul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a evocat necesitatea de coordonare strânsă Washington-statele de pe flancul estic

ACTUALIZARE Kievul condamnă cu fermitate decretul lui Putin care înlesnește obținerea cetățeniei ruse pentru ucraineni.

ACTUALIZARE Proiectil neutralizat în zona litoralului românesc de scafandrii militari. Nu se poate preciza perioada în care a fost utilizat.

ACTUALIZARE Cum ne afectează întreruperea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1: prețurile vor crește, stocurile se vor goli. Expert: Dacă importurile vor lipsi, vor fi necesare măsuri de raționalizare pentru agenții economici.

ACTUALIZARE: Rușii au bombardat masiv orașul Harkov, al doilea ca mărime, din Ucraina, în primele ore ale dimineții. Au murit cel puțin 3 oameni, iar 28 sunt răniți. Armata rusă a lansat cel puțin 10 rachete asupra orașului. Au fost lovite inclusiv blocuri de locuințe.

Serviciile de urgență din Ucraina au prezentat imagini cu salvarea miraculoasă a unei femei de sub mormanul de dărâmături. Și regiunea Odesa, din sud, a fost bombardată de avioane rusești aflate deasupra Crimeei.

Potrivit presei din Ucraina, în regiunea Herson, rușii au incendiat păduri și ogoare și nu permit localnicilor să stingă focul.

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, transmit AFP şi Reuters.

”Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin.

Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

ACTUALIZARE Peste tot în Ucraina, în căldura apăsătoare, o priveliște devine familiară în această vară: combinele care macină câmpurile de cereale într-o cursă contracronometru cu incendiile care se răspândesc rapid.

ACTUALIZARE Armata ucraineană a reuşit, după ce a lansat o ofensivă în zone din sudul ţării ocupate parţial de trupele ruse, eliberarea aşezării Ivanivka, în regiunea Herson, relatează EFE şi Ukrinform.

ACTUALIZARE Discuţiile despre o aşa-numită „pauză operaţională” din partea Federaţiei Ruse nu corespund realităţii, întrucât în tot acest timp ocupanţii au continuat să efectueze intens atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că numai în decurs de o singură zi Rusia a efectuat duminică 34 de atacuri aeriene.

ACTUALIZARE Guvernatorul Harkovului, afirmă într-o postare pe Telegram că 28 de persoane, inclusiv un copil de 16 ani, au fost rănite în urma bombardamentelor din timpul zilei. Trei persoane au fost ucise. Afirmațiile nu au fost verificate independent, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Ucraina pregătește contraofensiva în zonele ocupate de RusiaAutorităţile ucrainene au cerut luni populaţiei care se află în continuare în zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri

ACTUALIZARE Numărul morților în urma atacului rusesc cu rachetă care a lovit un bloc de apartamente din estul Ucrainei în weekend a crescut la 18 în această dimineață, iar salvatorii încă se încercau să ajungă la supraviețuitorii din moloz, au declarat serviciile de urgență.

Salvatorii au fost în contact vocal cu două persoane prinse în ruinele blocului cu cinci etaje din orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, care a fost lovit sâmbătă seara, trasminte The Guardian.

ACTUALIZARE Lituania a extins astăzi restricțiile asupra comerțului către exclava Kaliningrad a Rusiei, pe măsură ce începe introducerea treptată a sancțiunilor anunțate anterior ale Uniunii Europene, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt vamal lituanian.

ACTUALIZARE Fostul cancelar Gerhard Schröder a declarat că nu va renunţa la dialogul cu Vladimir Putin

ACTUALIZARE Companiile franceze mari consumatoare de energie au decis să îşi accelereze planurile de rezervă şi să îşi convertească boilerele pe gaze pentru a putea funcţiona pe petrol, în ideea de a evita o criză care ar putea apărea în eventualitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti care ar conduce la întreruperi în aprovizionarea cu electricitate, transmite Reuters.

ACTUALIZARE Echipajele de salvare caută încă oameni prinși în dărâmături, după bombardamentul din zona rezidențiala din Donețk. Racheta a distrus trei clădiri dintr-un cartier rezidențial al orașului, locuit în mare parte de oameni care lucrează în fabricile din apropiere.

ACTUALIZARE Ministerul Apărării al Regatului Unit sugerează că niciuna dintre părți nu a realizat câștiguri teritoriale în Ucraina în weekend, publicând cel mai recent briefing de informații, care spune:: „Începând de duminică, 10 iulie, bombardamentele de artilerie rusești au continuat în sectorul nordic al Donbasului, dar probabil fără niciun avans teritorial major. Forțele ucrainene au continuat să exercite o presiune localizată asupra liniei defensive rusești în nord-estul regiunii Kherson, probabil, de asemenea, fără a obține câștiguri teritoriale”.

ACTUALIZARE Gigantul rus al gazelor Gazprom va începe astăzi zece zile de întreținere de rutină a conductei sale Nord Stream 1, în timp ce Europa așteaptă să vadă dacă gazul revine.

Lucrările anuale la cele două conducte au fost programate cu mult timp înainte, totuși mulți se tem că Gazprom ar putea profita de ocazie pentru a închide pur și simplu supapele.

__________

Cel puțin 15 persoane au murit și zeci au fost rănite după ce un atac cu rachete rusești a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje din orașul Ceasiv Iar, din Donețk, estul Ucrainei. Echipajele de salvare caută sub dărâmături pentru a extrage oamenii prinși. Racheta a distrus trei clădiri dintr-un cartier rezidențial al orașului, locuit în mare parte de oameni care lucrează în fabricile din apropiere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că vizează în mod intenționat civili în atacul Chasiv Iar și a promis că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus”.

Ucraina a avertizat locuitorii din sudul Hersonului și Zaporojie să evacueze în timp ce se pregătește să lanseze o contraofensivă pentru a relua zona. Regiunile Herson și Zaporojie au fost ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce au trecut podul din Crimeea anexată de Rusia. Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereshchuk, a declarat: „Este clar că vor fi lupte, vor exista bombardamente de artilerie… și, prin urmare, îndemnăm oamenii să evacueze urgent”.

Doi civili ucraineni au fost uciși și alți cel puțin doi au fost răniți în atacurile rusești cu rachete asupra orașului Siversk, lângă Severodonețk, au declarat oficialii. Guvernatorul Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că trei persoane au fost rănite de bombardamente în Soledar, iar șapte case și alte proprietăți au incendiat în Bakhmut, fără detalii despre victime. Oficialii ucraineni au avertizat săptămâna trecută că orașul din regiunea Lugansk se confruntă cu un „dezastru umanitar”.

Numărul copiilor ucraineni înscriși în școlile din Polonia este de așteptat să se dubleze la cel puțin 400.000 pentru anul școlar viitor, a anunțat departamentul de educație al țării. Un raport din European Pravda, un mijloc de presă online publicat de jurnaliştii ucraineni, l-a citat pe Przemysław Czarnek, ministrul polonez al educaţiei, spunând că cei înscrişi vor lua parte la lecţii atât online din Ucraina, cât şi în persoană.

Germania a blocat, de mai bine de o lună, ajutorul UE de 9 miliarde de euro pentru Ucraina. The Kiev Independent, citând ziarul italian Corriere della Sera, a declarat că ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, este împotriva ajutorului planificat din cauza preocupărilor legate de datoria europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite