Război în Ucraina, ziua 137 | Forțele Moscovei i-au atacat din greșeală pe separatiștii pro-ruși. Lovituri la Mykolaiv, Harkov, Krivoi Rog, Zaporojie. Civili uciși de bombe în Donețk. Ruda unei victime: „Ar trebui să merg să îl ucid chiar eu pe Putin”

10 iulie 2022, 08:47

ACTUALIZARE TELEJURNAL Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk a confirmat că atacul cu rachete a avut loc în timpul nopții. Poliţia regională preconizează că numaul exact al victimelor va fi cunoscut abia peste două zile.

OLEG KIRNIŢKI, purtător de cuvânt al poliţei din regiunea Doneţk: „Potrivit primelor informaţii, trupele teroriste ruse au lovit un bloc rezidenţial în care locuiesc civili noaptea. Credem că au folosit patru rachete Uragan. Se fac cercetări. Sub dărâmături sunt 35 de oameni. Am stabilit contact radio. Vorbesc între ei şi îşi oferă sprijin psihologic. Credem că este şi un copil în ruine„.

Rușii au bombardat în timpul nopți și alte localități din partea din regiunea Donețk aflată sub controlul Kievului.

Ucrainenii rezistă, dar militarii au cerut mai multe arme grele.

Rusia, în schimb, susține că a lovit două hangare ucrainene în care se aflau piese de artilerie moderne și puternice, în regiunea Doneţk.

IGOR KOPNAŞENKOV, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării: „A fost executată o lovitură cu arme de mare precizie împotriva unei baze temporare a artileriei ucrainene şi a unui depozit de muniţie din fabrica de ceramică din Slaviansk. Au fost ucişi 100 de militari ucraineni şi au fost distruse 1.000 de obuze pentru artileria grea şi aproximativ 700 de rachete pentru lansatoare multiple Grad”.

Dar rușii au mai lovit un obiectiv.

Potrivit unor interceptări telefonice ale serviciului de securitate ucrainean, un batalion al separatiștilor pro-ruşi care se retrăgea de pe linia frontului a fost distrus de artileria și aviația rusă.

ACTUALIZARE INFO PLUS O cameră de supraveghere din Harkov a surprins momentul în care o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. Au fost rănite cel puțin șase persoane, între care și un copil.

“Aici era o fetiţă de 12 ani. Dormea. (Este în regulă?) Da, este în regulă, a fost scoasă afară”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat atacurile din ultimele ore ale Rusiei împotriva civililor şi a cerut Statelor Unite mai multe arme grele pentru a face față agresiunii Moscovei.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: „Rusia a lovit Mykolaiv, Harkov, Krivoi Rog, comunităţi din regiunea Zaporojie. A ţintit zone rezidenţiale, în mod absolut intenţionat, case obişnuite, obiective civile, oameni. Sunt victime, morţi, răniţi. Nu trece zi sau noapte fără loviturile brutale ale artileriei ruseşti”.

Bombele cad peste case şi în curţi şi ucid oameni nevinovaţi. O bunică din regiunea Doneţk a fost ucisă în grădina casei, sub privirile înmărmurite ale rudelor sale.

“Nu mai pot să spun nimic. Ar trebui să merg să îl ucid chiar eu pe Putin”.

În timp ce trupele ucrainene se luptă Pentru a opri ofensiva rusă în Donbas, pompierii duc propriul lor război cu flăcările, pentru că atacurile Moscovei au distrus numeroase case. Rușii încearcă acum să ocupe întrega regiune Donețk, după ce luna trecută au anunțat că au preluat controlul provinciei Lugansk.

ACTUALIZARE Canada a acordat o scutire de sancțiuni pentru a permite ca o turbină rusească reparată să fie trimisă înapoi în Germania pentru gazoductul Nord Stream 1.

Guvernul canadian a spus că „permisul limitat în timp și revocabil” va sprijini „capacitatea Europei de a accesa energie fiabilă și accesibilă, în timp ce continuă să treacă de la petrolul și gazele rusești”. Canada a anunțat, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei pentru a include producția industrială.

Kievul a îndemnat guvernul canadian să nu returneze piesa Germaniei, dar Germania, care se confruntă cu o penurie gravă de gaz, este amenințată cu o nouă presiune asupra gazului rusesc de către Moscova, dacă turbina nu este returnată.

Citește și Război în Ucraina, ziua 136 | Rusia mobilizează rezerviștii | Primii soldați ucraineni au ajuns în Marea Britanie, pentru a fi antrenați | Kievul vrea să recucerească Kherson și Zaporojie | Zelenski a decorat soldați răniți

Iată ultimele informații despre invazia din Ucraina și efectele ei:

– Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, a declarat că forțele ruse distrug „intenționat” recoltele din regiunea Herson. El a spus că au avut loc incendii pe câmpuri în fiecare zi din cauza bombardamentelor și a adăugat: „Trupele ruse nu permit localnicilor să stingă incendiile, distrugând hambarele și echipamentele”.

-Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis ambasadorii din Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria, fără multe explicații. Zelenski și-a îndemnat diplomații să obțină sprijin internațional și arme de vârf pentru a încetini avansul Rusiei.

-Zelenski a declarat sâmbătă seara că armata rusă a atacat orașele Mikolaiv, Harkov, Kryvy Rih și comunitățile din regiunea Zaporojie, acoperind o zonă largă a țării.

-Rusia își mută forțele armate din toată țara și le adună în apropierea Ucrainei, pentru viitoare operațiuni ofensive, potrivit ministerului britanic al apărării.

-Guvernatorul regiunii Lugansk a spus că forțele ruse fac „iad” prin bombardarea regiunii de est Donețk. Serhiy Haidai a spus că forțele ruse au tras opt obuze de artilerie, trei obuze de mortar și au lansat nouă rachete peste noapte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite