Război în Ucraina, ziua 136 | Rusia mobilizează rezerviștii | Primii soldați ucraineni au ajuns în Marea Britanie, pentru a fi antrenați | Kievul vrea să recucerească Kherson și Zaporojie | Zelenski a decorat soldați răniți

9 iulie 2022, 09:07

ACTUALIZARE Statele Unite ale Americii furnizează un nou ajutor umanitar Ucrainei, în valoare de 360 de milioane de dolari.

Departamentul de Stat a detaliat într-un comunicat că fondurile vor fi trimise prin două canale: 288 de milioane de dolari prin Departamentul propriu-zis şi peste 80 de milioane prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

ACTUALIZARE Grecia și Bulgaria au inaugurat conducta de gaz din Azerbaidjan. „A început o nouă cooperare geopolitică, una care va provoca diversificare şi schimbarea hărţii”.

ACTUALIZARE Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania, printre alți ambasadori.

ACTUALIZARE Ora de Știri Armata rusă a intensificat tirul de artilerie. Au fost lovite numeroase orașe din regiunea Donețk, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk.

Rușii vor să închidă punga dintre Izium și Zaporijia și să ocupe astfel întreaga provincie Donețk. Ei se lovesc, însă, de o rezistență solidă din partea militarilor ucraineni.

Forțele ucrainene rezistă, dar au nevoie de mai multe arme occidentale. Ei spun că acestea le oferă o capacitate mai mare de luptă, dar au nevoie de mai multe, deoarece rușii au de 5 – 10 ori mai multe guri de tun și rachete.

În plus, Ucraina rămâne fără armamentul de tip sovietic din depozite.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate al Ucrainei:Problema momentului este că avem multă artilerie care foloseşte obuze de 122 şi 152 de milimetri. Astfel de muniţie nu prea se găseşte în lume, aşa că am început tranziţia către muniţia NATO de calibrul 155„.

Antrenamentul occidental este unul din secretele rezistenței acerbe a militarilor ucraineni.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Rusia mobilizează militarii rezerviști din întreaga țară să meargă pe frontul din Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice. Multe dintre unitățile de rezerviști sunt trimise pe front cu vehicule blindate din depozitele armatei ruse. Moscova își continuă ofensiva pe frontul din Donbas, însă atacă și alte regiuni, între care și orașul natal al președintelui Zelenski.

Forțele ucrainene au reușit să prevină ocuparea unui oraș din Donbas de către armata rusă, chiar dacă bombardamentele au îngreunat operațiunea.

Soldații ucraineni au armament ușor, pentru a se deplasa mai rapid pe front. Tinerii soldați au moralul ridicat și speră să le țină piept invadatorilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat un spital din oraşul Dnipro, în care sunt internaţi soldaţii răniţi pe front. Şeful statului i-a decorat pe cei care s-au remarcat în lupte.

Pe de altă parte, mii de soldați ucraineni sunt instruiți în Marea Britanie pentru a lupta mai eficient contra forțelor invadatoare rusești. Ucrainenii învață să utilizeze arme diverse, participă la exerciții tactice și află cum să acorde primul ajutor sau cum să evite minele antipersonal.

Programul de instrucție este organizat de către guvernul de la Londra.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: La finalul procesului, în prima fază, vom instrui 10.000 de ucraineni. Am instruit peste 20.000 prin programul Orbital, din 2015. Instruirea contează„.

La Moscova, regimul de la Kremlin l-a condamnat la 7 ani de închisoare pe consilierul local Alexei Gorinov, care a denunțat invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin. El a fost găsit vinovat de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Condamnarea i-a şocat pe apropiații consilierului.

Chiar şi din cușca sa de sticlă de la proces, Gorinov a sfidat autoritățile și a afișat o bucată de hârtie pe care scria: „Chiar aveți nevoie de acest război?„.

ACTUALIZARE Într-o întrevedere din cadrul Summitului G20, pe insula indoneziană Bali, cu omologul său chinez, Wang Yi, Antony Blinken a cerut ca Beijingul să se delimiteze faţă de Moscova şi să condamne agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, cum au făcut-o ţările G20 una după alta, pentru a condamna agresiunea şi a cere, între altele, ca Rusia să autorizeze accesul proviziilor alimentare blocate în Ucraina„, a declarat Blinken.

El a spus că nu a perceput „niciun semn” de cooperare din partea Rusiei.

ACTUALIZARE Statele care reprezintă peste 80% din produsul intern al lumii au condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina și au cerut ridicarea blocadei din Marea Neagră.

„Dacă aţi fi fost ministrul Lavrov în acea încăpere, nu aţi fi auzit doar condamnarea agresiunii Rusiei în Ucraina, dar aţi fi auzit ţară după ţară insistând ca Rusia să lase cerealele să iasă din Ucraina ca să ajungă pe pieţele mondiale”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

ACTUALIZARE Blocarea exporturilor de grâu din Ucraina şi Rusia provoacă foamete în Africa. În câteva luni 40 de milioane de oameni vor suferi de foame

ACTUALIZARE Vicepremierul Ucrainei Iryna Vereshchuk le-a cerut tuturor rezidenților din teritoriile ocupate de ruși din regiunile Kherson și Zaporojie să „se evacueze prin toate mijloacele posibile”. „Vă rog să plecați – armata noastră va începe să recucerească aceste zone. Suntem foarte hotărâți. Și va fi foarte dificil mai târziu să deschideți coridoare umanitare, atunci când sunt implicați copii”, a spus Iryna Vereshchuk, potrivit presei ucrainene.

Prima cohortă de soldați ucraineni a sosit în Marea Britanie pentru a fi antrenați în luptă de forțele britanice. Programul va instrui până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni, pentru a oferi recruților voluntari cu puțină sau fără experiență militară abilitățile necesare pentru a fi eficienți în lupta din prima linie. Aproximativ 1.050 de oameni din personalul Regatului Unit sunt implicați în acest program, care se va desfășura în locațiile Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Citește și: Război în Ucraina, ziua 135 | Bombardamente intense la Kramatorsk și Sloviansk. Peste 40 de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore

Iată informațiile din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse bombardau ieri, fără discernământ, zonele populate din regiune, potrivit guvernatorului din Lugansk, relatează Reuters. „Nu i-a oprit nici măcar de faptul că civilii rămân acolo, murind în case și curți”, a spus Serhiy Gaidai.
  • Vicepremierul Ucrainei le-a cerut tuturor rezidenților din teritoriile ocupate de ruși din regiunile Herson și Zaporojie să „evacueze prin toate mijloacele posibile aceste zone”. Asta pentru că ar urma o „bătălie dură”, deoarece armata ucraineană va „de-ocupa aceste teritorii”, a spus el.
  • Belgia își va redeschide ambasada la Kiev și va trimite un nou ambasador, a confirmat premierul belgian.
  • Armata ucraineană a transmis că a distrus două posturi de comandă ruse lângă Kherson, potrivit Nataliei Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului comun de sud al forțelor armate ale Ucrainei.
  • Ministrul de externe ucrainean a criticat Rusia la summitul G20 de la Bali, spunând că preferă să-și urmeze propriile reguli, în loc să coopereze multilateral cu comunitatea internațională. „Sunt un puternic susținător al multilateralismului”, a spus Dmytro Kuleba. „Dar îi lipsesc instrumentele care să se protejeze de cei care nu respectă alte națiuni, care preferă să joace cu reguli comune în loc să joace după reguli. Avem o astfel de țară la această masă astăzi – Rusia.”
  • Parlamentul ucrainean a adoptat vineri un set de noi legi în timpul sesiunii plenare. Noile legi includ garanții de siguranță pentru jurnaliștii care lucrează în zonele de luptă, protecție socială îmbunătățită pentru salvatori și amânarea tranziției pentru a ține evidența volumelor de gaze în unități de energie.
  • SUA mai trimit Ucrainei încă patru sisteme Himars, sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, la o conferință de presă. Cele patru sisteme suplimentare ridică numărul total acordat Ucrainei la 12. Potrivit oficialului, primele opt au fost deosebit de utile, deoarece luptele din Donbas împotriva forțelor ruse s-au transformat într-o luptă de artilerie.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite