Război în Ucraina, ziua 131. Rusia declară că deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk din Ucraina. Circa 10.000 de civili blocați în Lisiciansk. Zelenski spune că ucrainenii vor recupera teritoriile pierdute

Drapelul ucrainean flutură din nou pe Insula Şerpilor, petecul de pământ care domină rutele comerciale din Marea Neagră. Ucrainenii i-au silit pe militarii ruși să se retragă de pe insulă, după bombardamente intense. Preşedintele Zelenski a declarat că armata va recupera teritoriile pierdute. Rusia a declarat că deține controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei după ce a preluat Lisiciansk, ultimul oraș controlat de forțele ucrainene din regiune. Preluarea de către Rusia a Lisiciansk înseamnă că Moscova a câștigat de fapt controlul asupra întregii regiuni Luhansk, precum și a peste jumătate din regiunea Donețk, reprezentând aproximativ 75% din cele două regiuni estice, care sunt cunoscute sub numele de Donbas.

04 Iulie 2022, 07:21 (actualizat 04 Iulie 2022, 22:19) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Statul Major a arătat cum rachete HIMARS lansate în direcția Zaporojie distrug invadatorii.

ACTUALIZARE Premierul britanic, Boris Johnson, a spus că Dunărea poate fi rută alternativă pentru a fi scoase cerealele blocate în Ucraina, dacă nu pot fi transportate prin Strâmtoarea Bosfor.

„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva asta. Fac tot ce pot. Depinde de Rusia să permită ieşirea cerealelor”, a spus Boris Johnson în parlament.

ACTUALIZARE Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko: Nu sunt suficiente medicamente pentru pacienții cu cancer, diabet, tuberculoză și cei cu boli ale tiroidei.

ACTUALIZARE Primăria Moscovei anunţă luni că urmează să denumească o zonă situată în apropierea sediului Ambasadei Regatului Unit în onoarea unor separatişti proruşi din estul Ucrainei, care luptă împreună cu Rusia împotriva forţelor Kievului, susţinute de către Occident, relatează AFP.

ACTUALIZARE Putin are o vulnerabilitate strategică majoră: dependența excesivă a Rusiei de exporturile de combustibili fosili, care generează aproape toate intrările sale de valută străină. Circa 100 de miliarde de euro (104 de miliarde de dolari) au ajuns pe această rută în buzunarele Kremlinului în primele o sută de zile de război, scrie într-un editorial Project Syndicate expertul în economie Simon Johnson.

ACTUALIZARE UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este ''sarcina comună a întregii lumi democratice'', iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

ACTUALIZARE Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută, relatează Reuters.

„Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor - n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei”, a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

ACTUALIZARE Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse şi separatiste pentru 'eliberarea' întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Şoigu, de la care televiziunea de stat rusă a difuzat imagini, Putin a declarat că trupele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi reface capacităţile de luptă, şi că alte unităţi militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.

Forţele ruse 'trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate', a declarat Vladimir Putin în cursul întrevederii cu Serghei Şoigu, conform imaginilor televizate. 'Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk', a adăugat el.

ACTUALIZARE Vaticanul i-a cerut, la începutul războiului, lui Putin o audiență cu Papa, dar Kremlinul a refuzat, argumentând că nu era momentul potrivit.

Acum, Papa speră că situația s-a schimbat și va putea vizita Moscova. De asemenea, intenţionează să viziteze Ucraina, dar mai întâi vrea să viziteze Rusia.

Ucraina și-a reînnoit invitația adresată Papei Francisc de a vizita Ucraina și l-a îndemnat pe pontif să continue să se roage pentru poporul ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe ucrainean.

ACTUALIZARE Turcia a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre și investighează o afirmație ucraineană conform căreia transporta cereale furate, a declarat luni un înalt oficial turc.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat duminică că nava Zhibek Zholy a fost reținută de autoritățile vamale turce. Ucraina ceruse anterior Ankara să o rețină, potrivit unui oficial și documentelor vizualizate de Reuters.

Kievul a acuzat Moscova că a furat cereale din teritoriile pe care forțele ruse le-au ocupat de când a început invazia lor la sfârșitul lunii februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cereale ucrainene.

ACTUALIZARE Orașul Kremenciuk caută sânge. Săptămâna trecută, două rachete rusești au aruncat în aer un centru mare de cumpărături și divertisment, unde aproximativ o mie de oameni își petreceau după-amiaza.

Numărul exact al celor uciși încă nu este cunoscut, dar sute de oameni au fost prinși în explozie. Numărul răniților este însă cunoscut. Supraviețuitorii au rămas fără brațe, fără picioare. Și au nevoie de sânge.

ACTUALIZARE  Marchează invazia rusă din Ucraina începutul unei noi ere în istoria omenirii? David A. Bell, profesor de istorie la Universitatea Princeton, spune că lucrurile sunt mult mai complicate decât par și că există o sumedenie de interpretări legate de epocile de tranziție.

ACTUALIZARE Steagul ucrainean este din nou arborat pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic săptămâna trecută.

„Teritoriul a revenit sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă.

ACTUALIZARE Rusia a început monitorizarea 24 de ore din 24 pentru detectarea exploziilor nucleare la un centru inaugurat recent, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, transmite agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters.

ACTUALIZARE Președintele rus Vladimir Putin nu îi va trimite felicitări omologului american Joe Biden de Ziua Independenței din acest an din cauza politicii „neprietenoase” a țării față de Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE Războiul din Ucraina se va încheia anul viitor, a declarat șeful securității din Ministerul Ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.

Budanov a subliniat că va considera sfârşitul războiului atunci când se va „ajunge la graniţele din 1991”. Nu sunt luate în considerare alte scenarii.

 

ACTUALIZARE Europa se confruntă cu un risc crescut de recesiune. Economiștii se așteaptă ca economia europeană să înceapă să se contracte în a doua jumătate a anului 2022

ACTUALIZARE Autoproclamata Republică Populară Donețk a transmis pe Telegram că în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au bombardat 15 din cele 240 de așezări pe care spun că le controlează. Ei susțin că „cinci persoane au fost ucise și alți 20 de civili au fost răniți”.

Afirmațiile nu au fost verificate independent. Rusia și Siria sunt singurele state membre ONU care recunosc Republica Populară Donețk ca o autoritate legitimă, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite luni EFE.

ACTUALIZARE Aproximativ 8.000 de civili rămân în Sievierodonetsk ocupat și aproximativ 10.000 în Lisiciansk ocupat de curând, potrivit  guvernatorului Ucrainei de Lugansk.

Într-o actualizare a statusului său pe Telegram, Haidai a spus: „Menținem apărarea unei mici părți din regiunea Luhansk, astfel încât armata noastră să aibă timp să construiască apărări”.

Afirmațiile nu au fost verificate independent, transmite The Guradian.

ACTUALIZARE Guvernul Ucrainei a predat până în prezent cadavrele a peste 400 de militari ruşi căzuţi în luptă, iar Rusia ''le recuperează în secret'', evitând să o facă public pentru ca populaţia să nu vadă acest lucru, a declarat Irina Vereşciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locală, citată luni de EFE.

ACTUALIZARE  Volodimir Zelenski după căderea oraşului Lisiciansk în mâinile ruşilor: Ucraina nu renunţă la nimic şi se va întoarce

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat după căderea oraşului Lisiciansk, ultimul bastion al Kievului în regiunea estică Lugansk, în mâinile ruşilor, că ţara sa ''nu renunţă la nimic'' şi că va reveni în zonele aflate acum sub controlul ruşilor, transmite EFE.

ACTUALIZARE Forțele ruse au lovit o școală din districtul Harkov în această dimineață la ora 4:00, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii. Nu au fost raportate victime.

Guvernatorul a mai spus că „inamicul a atacat orașele și satele din districtele Harkov, Izium și Bohodukhiv în timpul zilei. În urma bombardamentelor, au fost distruse clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri.”

Lukașenko: Susținem și vom continua să sprijinim Rusia

ACTUALIZARE Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko și cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin declară că susține  Rusia în eforturile sale militare în Ucraina, ca parte a angajamentului său de lungă durată pentru un „stat de uniune” cu Moscova.

Adresându-se unei ceremonii care marchează aniversarea eliberării Minskului de către trupele sovietice, în cel de-al Doilea Război Mondial, Alexandru Lukașenko a spus:  Astăzi, suntem criticați pentru că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta sa împotriva nazismului. Susținem și vom continua să sprijinim Rusia. Cei care ne critică, nu știu că avem o uniune strânsă cu Federația Rusă?... Că avem practic o armată unită. Dar știați toate astea. Vom rămâne împreună cu Rusia fraternă.”

ACTUALIZARE Rusia va pune accentul pe capturarea Donețkului, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit

Rusia va pune accentul acum „aproape sigur” la capturarea regiunii de est Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiciansk, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

ACTUALIZARE Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat sunt pregătiți să se adune astăzi în Elveția pentru a elabora un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina devastată de război.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni un vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstrucţia ţării odată ce războiul cu Rusia se va termina.

_____________________

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-a spus duminică lui Vladimir Putin că forţele lor au stabilit „controlul deplin” asupra Lisiciansk şi a mai multor aşezări din apropiere, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti.

Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat duminică seară că trupele sale au fost forțate să se retragă din oraș, spunând că altfel ar exista „consecințe fatale”. „Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere”

Duminică dimineață, Ucraina a contestat revendicarea Rusiei. Președintele, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia nu deține controlul total și că bătălia continuă la periferia orașului. El a recunoscut, totuși, că Ucraina se află într-o perioadă dificilă.

Până duminică seara, el a recunoscut pierderea orașului, jurând că va relua zona prin tactici armate și cu ajutorul unui nou arsenal îmbunătățit.

Luptele în estul Ucrainei au rămas intense de când Moscova și-a reorientat eforturile acolo. Asaltul s-a intensificat asupra Ucrainei și a ajuns să afecteze si zone din Rusia. Oficialii din orașul rus Belgorod au acuzat duminică forțele ucrainene că au bombardat un cartier, au ucis trei persoane și au distrus case.

Preluarea de către Rusia a Lisiciansk înseamnă că Moscova a câștigat de fapt controlul asupra întregii regiuni Luhansk, precum și a peste jumătate din regiunea Donețk, reprezentând aproximativ 75% din cele două regiuni estice, care sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas.

(w620) Război î

Ocuparea întregii regiuni Donbas a fost un obiectiv cheie al invaziei ruse, țara concentrând acolo o mare parte a forțelor sale după ce nu a reușit să ocupe nordul Ucrainei, inclusiv capitala, Kiev, la sfârșitul lunii martie.

Avansul ar aduce forțele ruse mai aproape de alte câteva orașe și orașe din Donețk controlat de Ucraina, inclusiv orașul din prima linie Sloviansk, unde autoritățile au declarat că șase persoane au fost ucise și 15 rănite în urma bombardamentelor duminică, și în capitala regională post-2014. Kramatorsk, unde o rachetă a distrus un hotel, potrivit primarului său, Oleksandr Goncharenko. El a spus că trei rachete au lovit orașul duminică și că nu au fost raportate victime până acum.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI