Război în Ucraina, ziua 129 | General ucrainean: Forțele ruse au aruncat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor. Pentagonul a anunţat un nou ajutor militar destinat Ucrainei

2 iulie 2022, 10:23

ACTUALIZARE 17.30 Armata ucraineană îi contrazice pe separatiștii pro-ruși și anunță că orașul-cheie Lisiansck nu este încercuit. „Se dau lupte grele în jurul Lisiciansk. Din fericire, orașul nu a fost încercuit și se află sub controlul armatei ucrainene”, a anunțat la televiziune un purtător de cuvând al Gardei Naționale ucrainene, Ruslan Muzytchuk.

ACTUALIZARE 16.28 Separatiştii susţinuţi de armata rusă au transmis astăzi că au încercuit „total” Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, relatează AFP.

„Astăzi, miliţiile populare din Lugansk (armata separatistă – n.r.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiciansk este complet încercuită”, a precizat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marociko, citat de agenţia rusă de presă TASS.

ACTUALIZARE 16.13 O echipă a TVR se află în Ucraina, iar vineri seara jurnaliștii au transmis în direct din orașul Mykoliav, intens bombardat în ultimele zile de trupele ruse, emisiunea „Frontul”, moderată de Alina Grigore, care a realizat și un interviu în exclusivitate cu primarul orașului, Oleksandr Senkevich

ACTUALIZARE 15.17 Forțele ruse au aruncat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor, la o zi după ce Rusia și-a retras trupele, a declarat generalul Valeri Fedorovîci Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent .

ACTUALIZARE 14.42 Armata ucraineană afirmă că a distrus un sistem antiaerian rusesc Pantsir-S1 în valoare de 15 milioane de dolari, potrivit NEXTA.

 

 

ACTUALIZARE 14.30 Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite EFE.

ACTUALIZARE 13.38 Forțele rusești au distrus cinci posturi de comandă ale armatei ucrainene în Donbas și în regiunea Nikolaev cu arme de înaltă precizie și au lovit, de asemenea, trei depozite în regiunea Zaporojie, a afirmat sâmbătă Ministerul Apărării, citat de The Guardian.

Ministerul a mai transmis că forțele aeriene ruse au lovit o bază ucraineană de arme și echipamente la o fabrică de tractoare din Harkov, în nord-estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.39 Pentagonul a anunţat vineri un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari format din rachete, obuze şi echipamente de apărare aeriană pentru a face faţă armatei ruse în confruntările din sudul şi estul ţării, transmite AFP.

ACTUALIZARE 12.30 Potrivit The Kyiv Independent, în ultimele 24 de ore forțele rusești au pierdut 120 de militari, 5 tancuri, 1 transportor blindat, 4 sisteme de artilerie, 8 drone, o rachetă de croazieră și 4 vehicule.

 

 

ACTUALIZARE, ORA 11.30 Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile trupelor ruse care luptă în cadrul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” a Moscovei în Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi EFE.

EFE notează că ministerul rus nu a dezvăluit nici unde, nici când s-a petrecut vizita.

„Şeful Statului Major General al forţelor armate ruse şi prim-viceministru al apărării, generalul de armată Valeri Gherasimov, a trecut în revistă diviziile trupelor ruse implicate în operaţiunea militară specială din Ucraina”, a transmis ministerul rus într-un mesaj pe contul său de Telegram.

Într-o înregistrare video care include fotografii ale vizitei şi care a fost difuzată de minister, Gherasimov poate fi văzut coborând nişte scări şi lucrând la un post de comandă şi control.

EFE aminteşte că Ministerul Apărării rus a difuzat un comunicat similar săptămâna trecută despre ministrul apărării Serghei Şoigu, care a efectuat prima sa vizită de inspecţie la contingentul militar rus desfăşurat în Ucraina.

ACTUALIZARE, ORA 11.00 Lideri din zeci de țări și organizații internaționale se vor reuni luni și marți în orașul elvețian Lugano pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, în speranța de a elabora un „Plan Marshall” pentru reconstrucția țării, chiar dacă războiul cu Rusia este în plină desfășurare.

ACTUALIZARE, ORA 10.30 Explozii puternice au zguduit sâmbătă dimineaţa oraşul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv), a anunţat primarul aşezării, Oleksandr Senkevici, transmite Reuters. Alarmele aeriene au sunat în întreaga regiune Nikolaev, care se învecinează cu portul Odesa, înainte de explozii. „Au loc explozii puternice în oraş! Rămâneţi în adăposturi”, a scris primarul Senkevici pe contul său de Telegram. Reuters menţionează că nu se cunoaşte deocamdată cauza exploziilor şi că nu a putut verifica independent aceste informaţii.

ACTUALIZARE, ORA 10.00 Potrivit unui oficial al Departamentului de Apărare al SUA, Ucraina a folosit cu succes mai multe lansatoare de rachete HIMARS pentru a ataca posturile de comandă ruse. Cel puțin patru HIMARS au fost deja livrate în Ucraina de SUA, iar încă patru au fost promise. HIMARS – sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate – poate lovi ținte rusești la o distanță de până la 80 km

(w620) Razboi in

ACTUALIZARE, ORA 9.30 Olaf Scholz spune că Putin este gata să ducă război în Ucraina pentru „mult timp” Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru războiul său împotriva Ucrainei timp de cel puțin un an înainte și a prezis că este probabil că Putin va putea menține o ofensivă prelungită pentru „mult timp”. „El are – poate că este liderul unei țări foarte grozave, cu o mulțime de oameni care trăiesc acolo, cu o mulțime de mijloace și chiar face acest război brutal cu – și s-a pregătit pentru el de foarte mult timp.” a spus Scholz.

ACTUALIZARE, ORA 9.00 Oficialii americani spun că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină dezvoltare împotriva autorităților care controlează părți din sudul Ucrainei, relatează CNN. Deși până acum sunt doar câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența s-ar putea dezvolta într-o contrainsurgență mai largă, care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriul nou capturat din Ucraina. Kremlinul „se confruntă cu o activitate partizană în creștere în sudul Ucrainei”, a declarat Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale din SUA, în timpul unei conferințe la Washington.

(w620) Razboi in

ACTUALIZARE, ORA 8.30 Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Mikolaiv, sâmbătă dimineață, a anunțat primarul Oleksandr Senkevich. Sirenele de raid aerian au răsunat în regiunea Mikolaiv, care se învecinează cu portul de export vital Odesa, înainte de explozii. „Sunt explozii puternice în oraș! Stați în adăposturi!”, a cerut Oleksandr Senkevich, într-un mesaj pe Telegram.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite