Război în Ucraina, ziua 125. Sunt cel puțin 18 morţi în atacul de la centrul comercial din orașul Kremenchuk

28 iunie 2022, 08:29

Supraviețuitorii exploziei descriu momentul în care rachetele rusești au lovit centrul comercial drept un adevărat iad. O mie de persoane se aflau în mall la momentul declanșării alertei antiaeriene. Unii au reușit să fugă, alții au sfârșit sub dărâmături. Supraviețuitorii au fost transportați la spitalul din oraș unde au primit îngrijiri.

Reperele zilei

ACTUALIZARE 20.53 În orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei rușii bombardează zilnic. Peste jumătate dintre locuitori au părăsit orașul. În zonele atacate nu există electricitate. Și nici apă potabilă nu există pentru că instalațiile au fost și ele bombardate. În zona au ajuns și jurnaliștii TVR trimiși în Ucraina – Alina Grigore, Mihai Florea și Claudiu Petringenaru.

ACTUALIZARE 20.00 Summit crucial al alianței NATO la Madrid. Întâlnirea istorică a liderilor din țările aliate marchează o schimbare fundamentală pentru felul în care Europa își apără frontiera de est, în plină invazie a Federației Ruse în Ucraina. Toate conceptele de apărare de până acum au fost regândite, iar prezența militarilor aliați pe flancul estic va crește de la 40 de mii până la 300 de mii pentru a descuraja orice plan de atac din partea Rusiei.

ACTUALIZARE 19.20 Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare pentru sprijinirea transportului rutier din România, în contextul războiului din Ucraina. Beneficiarii vor avea dreptul să primească ajutoare sub formă de granturi directe.

ACTUALIZARE 17.14 Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat drept „o eroare colosală” conflictul din Ucraina, o afirmaţie de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse

ACTUALIZARE 16.52: Șaptesprezece persoane au fost eliberate din captivitate de ruşi, în cadrul unui nou schimb de prizonieri, au anunţat serviciile de informaţii ucrainene.

ACTUALIZARE 16.20: Kremlinul a declarat marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile şi armata ucrainene vor capitula.

ACTUALIZARE 16.08: Marţi, la încheierea summitului G7 din Germania, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat împotriva desemnării Rusiei ca „stat finanţator al terorismului”, aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 14.11: Generalul Alexander Dvornikov ar fi fost înlăturat de la comanda forțelor ruse din Ucraina, scrie analistul Mark Galeotti.

ACTUALIZARE 14.10: Cele şapte puteri mondiale din G7, reunite într-un summit în Germania, s-au angajat marţi „să susţină” reconstrucţia Ucrainei printr-o conferinţă internaţională şi un plan, conform unui proiect de declaraţie finală consultat de AFP.

G7, la care s-au adăugat cinci ţări emergente, printre care India, a condamnat de asemenea invadarea „ilegală” a Ucrainei de către Rusia.

La finalul reuniunii lor, cele şapte puteri se declară „hotărâte să sprijine reconstrucţia Ucrainei prin intermediul unei conferinţe şi al unui plan de reconstrucţie internaţionale”.

ACTUALIZARE 13.44: Ministrul apărării Sebastien Lecornu a anunţat că Franţa va trimite în Ucraina cantităţi semnificative de transportoare blindate pentru trupe, într-un interviu publicat luni seară, informează marţi AFP.

„Pentru a se deplasa rapid în zonele aflate sub tirul inamicului, armata are nevoie de vehicule blindate”, a subliniat ministrul francez într-un interviu apărut pe site-ul cotidianului Parisien-Aujourd’hui. Prin urmare, Franţa va „livra, în cantităţi semnificative, vehicule de transport de acest tip, care sunt înarmate”, a adăugat el.

Sebastien Lecornu a confirmat, de asemenea, trimiterea în Ucraina a şase tunuri Caesar suplimentare, în plus faţă de cele 12 trimise deja.

ACTUALIZARE 12.55: Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele sale au tras rachete împotriva unui depozit de arme în oraşul ucrainean Kremenciuk, după care explozia ulterioară a muniţiei a declanşat un incendiu într-un centru comercial vecin, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 12.18: Armata rusă rusă a efectuat bombardamente de amploare marţi dimineaţă în întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, dar deosebit de distrugătoare acestea au fost la Lisiceansk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean în această regiune de la graniţa cu Rusia.

ACTUALIZARE 12.17: Dependența Rusiei de software străin pentru a-și gestiona fabricile, fermele și câmpurile petroliere se transformă într-una dintre cele mai mari dureri de cap pentru industria autohtonă, pe măsură ce tot mai mulți furnizori de IT se retrag de pe piață ca răspuns la invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 11.27: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel SUA să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, după atacul rusesc de luni asupra unui centru comercial din oraşul ucrainean Kremenciug (centrul Ucrainei), soldat cu cel puţin 16 morţi.

ACTUALIZARE 10.55: Există tot mai multe dovezi că forțele ruse din zonele ocupate ale Ucrainei au furat sistematic cereale și alte produse de la fermierii locali. BBC a vorbit cu fermierii și a analizat imagini din satelit și date de expediere pentru a urmări unde se îndreaptă cerealele.

ACTUALIZARE 10.30: Poate cea mai mare provocare dintre toate, la summitul NATO de la Madrid, este stabilirea rolului adecvat al alianței în Ucraina, a cărei capitală, Kiev, a fost lovită încă o dată de rachete rusești la primele ore ale zilei de 26 iunie. Membrii NATO au oferit, individual, Ucrainei cel mai mare transfer de arme către orice țară într-o perioadă atât de scurtă, de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Economist într-o analiză dedicată evenimentului din capitala Spaniei.

ACTUALIZARE 09.07: Forțele ruse sunt din ce în ce mai golite, au degradat eficiența luptei și au obținut doar succes tactic la Sieverodonețk, în ciuda faptului că au pus pe teren elementele de bază ale a șase armate diferite, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice arată că:

  • Forțele ucrainene continuă să-și consolideze pozițiile pe terenuri mai înalte în orașul Lisichansak, după ce s-au retras de la Severodonețk.
  • Forțele ucrainene continuă să perturbe comanda și controlul Rusiei cu lovituri reușite în spatele liniilor rusești.
  • În perioada 24-26 iunie, Rusia a lansat valuri neobișnuit de intense de lovituri în Ucraina folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Aceste arme au inclus foarte probabil AS-4 KITCHEN din era sovietică și rachete mai moderne AS-23a KODIAK, lansate atât din spațiul aerian belarus, cât și din cel rus. Aceste arme au fost concepute să lovească ținte de importanță strategică, dar Rusia continuă să le folosească în număr mare pentru avantajul tactic.
  • În mod similar, Rusia a adunat șase regimente diferite, dar a obținut succes tactic doar la Severodoneţk. Forțele armate rusești sunt din ce în ce mai împuţinate. Nivelul de eficiență în luptă este degradat şi nesustenabil pe termen lung.

ACTUALIZARE 08.50: Numărul morților din Kremenchuk a crescut la 18, spun oficialii. Operațiunile de căutare și salvare continuă în această dimineață, în timp ce lucrătorii demontează structurile clădirilor deteriorate pentru a-i căuta pe cei care ar putea fi încă prinși de resturile căzute.

Serviciile de urgență din Ucraina a făcut public un nou bilanţ al atacului: 18 persoane au murit în atac, inclusiv o persoană care a cedat la spital din cauza rănilor suferite, alte 59 de persoane au cerut ajutor medical, iar 25 au fost internate la terapie intensivă.

În operaţiunile de salvare sunt implicate în total 440 de persoane, inclusiv 14 psihologi.

 

Cele mai importante evenimente din ziua precedentă

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marți pentru a discuta despre atacurile țintite ale Rusiei asupra civililor. Întâlnirea are loc la cererea Ucrainei.

O rachetă rusă a lovit luni un centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenchuk, ucigând și rănind zeci de oameni, au declarat autoritățile ucrainene. Serhiy Kruk, șeful Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, a declarat marți noapte: „Până în prezent, 16 persoane au fost ucise și 59 au fost rănite, dintre care 25 au fost internate”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 1.000 de oameni se aflau în interiorul clădirii în momentul grevei, iar oficialii „încă stabilesc numărul de oameni sub dărâmături”.

Zelenski a descris atacul asupra lui Kremenchuk drept „unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste din istoria Europei”. „Un oraș liniștit, un centru comercial obișnuit cu femei, copii, civili obișnuiți înăuntru”, a spus el. „Numai teroriștii total nebuni, care nu ar trebui să aibă loc pe pământ, pot lovi cu rachete un astfel de obiectiv. Și aceasta nu este o lovitură cu rachete în afara țintei, este o lovitură rusă calculată – exact în acest centru comercial.”

Liderii G7 au declarat că atacurile președintelui rus Vladimir Putin împotriva civililor sunt o „crimă de război” și au condamnat „atacul abominabil” de la Kremenciuk. „Suntem uniți cu Ucraina în doliul pentru victimele nevinovate ale acestui atac brutal. Atacurile fără discernământ asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război. Președintele rus Putin și cei responsabili vor fi trași la răspundere”, se arată într-un comunicat. Ei au spus că vor „continua să ofere sprijin financiar, umanitar și militar Ucrainei, atâta timp cât este nevoie”.

Un bombardament rusesc al unei zone rezidențiale din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a ucis luni cel puțin cinci civili, a declarat guvernatorul regional. Alte 19 persoane au fost rănite în atac, a spus Oleh Synehubov.

Un atac cu rachete rusești a ucis și cel puțin opt civili și a rănit 21 în regiunea Lisichansk din estul Ucrainei. „Astăzi, când oamenii civili colectau apă dintr-un rezervor de apă, rușii au vizat mulțimea”, a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul Luhansk, pe Telegram.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că nu poate exista o revenire la legăturile de dinainte de război cu Rusia. Scholz a spus că, odată cu atacul său asupra Ucrainei, Rusia a încălcat „toate regulile, toate acordurile pe care le-am încheiat între ei privind cooperarea țărilor” după summitul G7.

NATO va spori numărul trupelor aflate în alertă maximă de peste șapte ori, la peste 300.000, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că forțele militare din statele baltice și din alte cinci țări din prima linie a Alianţei vor fi mărite „până la nivelurile de brigadă” – dublate sau triplate, până la 3.000 și 5.000 de militari. Aceasta ar echivala cu „cea mai mare revizuire a apărării noastre colective și a descurajării de la războiul rece încoace”, a spus el.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, cere ca bugetul apărării să fie ridicat la 2,5% din PIB până în 2028.

Orice invadare a peninsulei Crimeea de către un stat membru NATO ar putea echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, care ar putea duce la „Al Treilea Război Mondial”, a declarat luni fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Și asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre. Și dacă acest lucru este făcut de un stat membru NATO, aceasta înseamnă conflict cu întreaga alianță nord-atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă”, a declarat Medvedev.

Putin și omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, au discutat despre securitatea alimentară globală și și-au confirmat intenția de a-și consolida parteneriatul strategic, a declarat luni Kremlinul. Putin l-a asigurat pe Bolsonaro într-un apel telefonic că Rusia își va îndeplini toate obligațiile de a furniza îngrășăminte Braziliei, a anunțat Kremlinul într-o declarație raportată de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă