Război în Ucraina, ziua 121 | Forțele ucrainene sunt nevoite să se retragă din Severodonețk, la capătul unor săptămâni întregi de lupte grele

Razboi in Ucraina. Severodonețk
Razboi in Ucraina. Severodonețk
24 iunie 2022, 07:33

ACTUALIZARE 19.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri. „Ucraina nu este o punte, o pernă între Occident şi Rusia, o zonă tampon între Europa şi Asia, o sferă de influenţă, o zonă gri, o ţară de tranzit”, a spus el.

Ucraina este „un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, a declarat el. Ucraina nu mai este „o ţară terţă”, ci va deveni un membru al Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 18.33 Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul.

ACTUALIZARE 17.35 Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.

După pierderea oraşului Hirske şi a altor câteva aşezări din jurul acestuia şi retragerea deja anunţată a trupelor ucrainene din Severodoneţk, oraşul geamăn al acestuia din urmă, Lisiceansk, ultimul din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean, este în pericol de a fi încercuit din trei direcţii de trupele ruse.

ACTUALIZARE 16.43 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut vineri că UE și NATO adună o „coaliție” pentru a se pregăti „în esență” de un război cu Rusia.

ACTUALIZARE 16.02 Marcând patru luni de la începutul invaziei ruse, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că națiunea sa „a devenit o țară în bocanci de armată.”

„Totul s-a schimbat pentru Ucraina în urmă cu patru luni. Am devenit o țară în bocanci de armată. O țară a tancurilor, avioanelor, navelor. O țară în tranșee și adăposturi”, a scris Zelenski pe canalul său oficial Telegram vineri.

ACTUALIZARE 15.27 Au apărut primele imagini cu lansatoarele HIMARS primite joi de trupele ucrainene.„Activitatea a două lansatoare de rachete HIMARS poate fi deja evaluată pe linia frontului”, se arată într-o postare publicate pe contul de Twitter al publicației Ukraine 24.

ACTUALIZARE 14.50: Serviciul de Securitate al Ucrainei a blocat activele companiilor extractive aparținând oligarhului rus Igor Naumets pentru mai mult de un miliard de grivne (34 de milioane de dolari).

ACTUALIZARE 14.44: Rușii au ocupat complet un district de la sud de orașul Lisichansk din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean local, citat de Hromadske.

”Din păcate, de astăzi tot cartierul Hirske este ocupat. La periferie au loc niște bătălii locale nesemnificative, dar inamicul a intrat peste noi”, a spus șeful municipalității Hirske, Oleksiy Babchenko.

ACTUALIZARE 14.41: Der Spiegel scrie că Germania ia în considerare exproprierea unei părți din Nord Stream 2, informează The Kyiv Independent.

Potrivit publicației de știri, Ministerul Economiei din Germania investighează dacă este posibilă confiscarea unei părți a sistemului de conducte care se află pe teritoriul german și tăiată de restul conductei.

ACTUALIZARE 14.24: Kremlinul a calificat vineri drept o „afacere internă a Europei” decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 14.11: Liderii NATO vor lua decizii istorice cu privire la România la Summitul Alianţei de la Madrid, de săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unei conferinţe susţinute la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Oficialul NATO a precizat că ţara noastră va avea acelaşi nivel de securitate ca al membrilor Alianţei din Vestul Europei.

ACTUALIZARE 14.00: Ucraina nu va adera la UE mai devreme de 2029, a declarat șefa Biroului pentru integrare europeană și euro-atlantică a guvernului ucrainean, Natalia Forsyuk.

ACTUALIZARE 13.30: Nexta publică imagini din Zolote, regiunea Lugansk, în care apar ocupanții ruși care aruncă un steag ucrainean și îl înlocuiesc cu unul sovietic.

ACTUALIZARE 13.14: O altă încercare de a da foc unui birou militar de înregistrare și înrolare a viitorilor soldați care să lupte în Ucraina a avut loc în Perm, Rusia. Mai multe cocktail-uri Molotov au fost aruncate în clădirea de birouri din districtul Kirovsky. La fata locului au fost gasite doua sticle sparte si doua intacte, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE 12.30: Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat după ce un membru al administrației impuse de Rusia în Herson a murit în ceea ce pare a fi un atact cu o bombă plasată în mașina lui Dmitri Savlucenko.

”Pot doar să spun că armata noastră este acolo și, desigur, această activitate teroristă necesită o atenție specială. Acestea nu sunt altceva decât acte de terorism. Și, în consecință, ei pot fi tratați doar așa”, a spus Peskov.

ACTUALIZARE 12.10: Trei civili au fost uciși într-o zi, iar altul a fost rănit, ca urmare a bombardamentelor rusilor asupra regiunii Donețk, afirmă șeful administrației regionale Donețk, Pavlo Kirilenko.

ACTUALIZARE 12.00: Un oficial din administrația rusă din regiunea Herson ocupată de ruși a fost ucis într-un aparent asasinat, a declarat șeful adjunct al administrației pentru Reuters.

Dmitri Savlucenko, șeful departamentului de familii, tineret și sport al Administrației Militar-Civile din Herson, a fost ucis într-o explozie cu bombă.

Agenția de presă rusă Tass a declarat că au fost două mașini arse într-o curte din Herson, capitala regională în care a avut loc explozia, și că ferestrele unei case cu patru etaje au fost sparte.

RIA Novosti relatează că mașina a fost aruncată în aer când Savlucenko a intrat în ea.

Herson se află la nord-vest de peninsula Crimeea anexată de Rusia și a fost ocupat în prima săptămână a invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie.

Moartea raportată a lui Savluchenko a fost primită ca o veste bună pe rețelele de socializare. Savluchenko ar fi condus grupuri de tineri pro-ruși în regiune, înainte de a fi numit în noua administrație. Există câteva imagini neverificate ale locului exploziei pe rețelele de socializare, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 11.50: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în declarație de presă după decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană: Demersul pentru aderare e proiectul generației noastre. Ca țară candidată, vom putea avansa mai ușor cu schimbările având sprijinul UE

ACTUALIZARE 11.34: Mai multe cocktailurile Molotov au fost aruncate în biroul militar de înregistrare și înrolare a viitorilor soldați care să lupte în Ucraina din Belgorod. Incidentul s-a petrecut astăzi în jurul orei 3 a.m., pe bulevardul Belgorodsky. Focul a fost stins în câteva minute și nu au fost răniți.

ACTUALIZARE 11.07: Iran se pregătește să renunțe la vizele pentru ruși. O nouă ”victorie”diplomatică importantă pentru Lavrov, scrie ironic Nexta.

ACTUALIZARE 10.21: Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, transmite vineri Reuters.

ACTUALIZARE 10.00: Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a invocat din nou, într-un interviu acordat televiziunii de stat din Belarus, „anularea culturii”, termen folosit cu referire la forme de ostracizare în care cineva este scos din cercurile sociale sau profesionale pentru felul în care gândeşte sau acţionează.

„Occidentul se teme de concurența cinstită. Prin urmare, o dorință de a anula cultura oricărei țări care se află pe poziții proprii, orientată la nivel național. Când în sfârșit ucrainenii vor avea harul de a sugera reluarea procesului diplomatic, vom vedea ce situație a apărut pe teren. Ucraina a încercat să-și construiască suveranitatea prin anularea propriei istorii. Occidentul a încurajat această abordare și acea viziune conceptuală a statului ucrainean doar pentru a dăuna Rusiei”, a spus Lavrov.

ACTUALIZARE 09.40: Trupele ucrainene care apără orașul Severodonețk vor „trebuie retrase”, a confirmat guvernatorul regional în această dimineață, scrie The Guardian.

„A rămâne în poziții rupte în bucăți timp de multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghei Haidai pentru televiziunea ucraineană. Haidai a scris tot astăzi pe Telegram că, „din păcate, va trebui să ne scoatem armata din Severodoneţk, pentru că rămânerea în poziții compromise nu are sens când numărul morților este în creștere”.

Guvernatorul a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.

ACTUALIZARE 09.21: Trupele ucrainene au respins un atac la periferia sudică a orașului Lisichansk, potrivit guvernatorului regiunii.

Cele mai importante evenimente din ziua precedentă:

  • Uniunea Europeană a aprobat cererea Ucrainei şi a Republicii Moldova de a deveni țări candidate pentru admiterea în comunitate, într-un pas pe care Kievul și Bruxelles-ul l-au catalogat drept „moment istoric”. Liderii UE reuniți la Bruxelles au urmat recomandarea Comisiei Europene, care a fost făcută la 17 iunie.
  • Președintele Ucrainei, Volodimit Zelenski, a salutat imediat decizia, spunând: „Viitorul Ucrainei este în UE”. „Este o victorie, așteptăm de 120 de zile și 30 de ani”, a adăugat el, referindu-se la durata războiului și deceniile de când Ucraina a devenit independentă la destrămarea Uniunii Sovietice. „Și acum vom învinge inamicul”, a mai spus el.
  • SUA vor trimite încă 450 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei, inclusiv unele sisteme suplimentare de rachete cu rază medie de acțiune. Cel mai recent pachet include patru sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS) și zeci de mii de muniții de artilerie, precum și bărci de patrulare, au anunțat joi oficialii Pentagonului. Odată cu ultimele livrări, contribuția SUA la armata Ucrainei se va ridica până acum la 6,1 miliarde de dolari, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
  • Forțele ruse au capturat două sate din estul Ucrainei și luptă pentru controlul unei autostrăzi cheie într-o campanie de tăiere a liniilor de aprovizionare și de încercuire a forțelor ucrainene din prima linie, potrivit oficialilor militari britanici și ucraineni.
  • Bătălia pentru două orașe cheie din estul Ucrainei se îndreaptă către „un punct culminant înfricoșător”, a declarat Oleksiy Arestovici, consilier al președintelui ucrainean. Acum se crede că Rusia controlează tot Severodonetsk, cu excepția fabricii chimice Azot.
  • Niciun oraș nu este sigur pentru locuitorii din Donețk, deoarece luptele se intensifică, susțin oficialii locali. „Nu există niciun loc, niciun oraș în regiunea Donețk unde să fii sigur”, a declarat Pavlo Kyrylenko pentru Agenția France-Presse. „Este extrem de periculos pentru rezidenți să rămână în orice loc din regiune”, a adăugat el.
  • Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie este dispusă să asiste la operațiunile de deminare în largul coastei de sud a Ucrainei. Marea Britanie își oferă de asemenea expertiza pentru a ajuta la escortarea cerealelor Ucrainei din porturile sale, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss. Boris Johnson a adăugat că Marea Britanie se gândește să ofere asigurare navelor pentru a transporta milioane de tone de cereale blocate în țară.
  • Peste 150 de situri culturale din Ucraina au fost distruse parțial sau total, potrivit unui raport Unesco. Pagubele includ 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee și șapte biblioteci.
  • Ucraina înregistrează zilnic între 200 și 300 de crime de război comise de forțele ruse pe teritoriul său, a susținut procurorul general. „Crimele de război sunt problema noastră. În fiecare zi avem 200 până la 300 dintre ei. Avem o datorie: atunci când există o crimă, trebuie să începem o anchetă”, a declarat Iryna Venediktova pentru televiziunea ucraineană.
  • Ucraina a organizat o audiere preliminară în primul său proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei ucrainene în timpul invaziei Moscovei – primul dintre ceea ce ar putea fi zeci de astfel de cazuri. Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care va fi judecat în lipsă, este acuzat că a pătruns într-o casă în martie într-un sat din regiunea Brovarsky din afara Kievului, a ucis un bărbat și apoi și-a violat în mod repetat soția în timp ce a amenințat-o pe ea și copilul ei.
  • Marina rusă a primit ordin să pună mine în porturile Odesa și Ochakiv și a exploatat deja râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, potrivit informațiilor americane recent desecretizate.
  • Ambasada SUA în Rusia a făcut presiuni asupra Kremlinului săptămâna aceasta să dezvăluie unde se află doi bărbați din Alabama capturați în Ucraina, potrivit mamei unuia dintre americanii luați. Lois „Bunny” Drueke a mai spus că fiul ei, Alexander Drueke, și celălalt veteran militar american capturat, Andy Tai Ngoc Huynh, nu erau mercenari, ci voluntari, respingând declarațiile unui purtător de cuvânt al Kremlinului care spunea că perechea americană se confruntă cu executarea.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite