În estul Ucrainei se dau în continuare lupte violente între soldaţii ruşi şi cei ucraineni pentru controlul localităţilor de lângă Severodoneţk. Armata Kievului continuă să apere acest oraş de importanţă strategică, însă ruşii au reuşit să ocupe două mici localităţi din apropiere. Oficialii de la Kiev spun că în regiunea Lisiciansk sunt numeroase victime pentru că ruşii bombardează fără să facă diferenţa între obiectivele militare şi locuinţele oamenilor. Potrivit experţilor militari, este cea mai grea săptămână pentru armata ucraineană de la căderea oraşului Mariupol. Sute de civili sunt în continuare captivi în uzina Azot şi nu pot pleca din cauza bombardamentelor intense ale rușilor. Rusia își propune să transforme orașele din Donbas într-un Mariupol, spune Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a cerut din nou Occidentului mai multe arme.
ACTUALIZARE 21.30 Liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Preşedintele Consiliului European Charles Michel.
ACTUALIZARE 20.00 Rusia a furat deja peste 500.000 de tone de cereale ucrainene, acuză ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasili Bodnar, citat de Nexta.
ACTUALIZARE 19.00 Imagini din Harkov: O rachetă inamică a străpuns plafonul, dar stăpânul casei e stăpân pe situație.
New realities of life of Ukrainians in 2022
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022
Video from #Dergachi, #Kharkiv region. The enemy missile break through the ceiling and the corner of the table, but the owner stay positive. Strong #Ukrainian people. pic.twitter.com/9WKMhabZcN
ACTUALIZARE 18:30 Marea Britanie este dispusă să ajute la deminarea coastei ucrainene a Mării Negre, a precizat premierul britanic, Boris Johnson, pentru Reuters.
ACTUALIZARE 18.15 Începe summitul UE care dezbate acordarea statutului de candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova.
ACTUALIZARE 18.00 Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a emis o declarație în care își reafirmă decizia că Ucraina nu va putea găzdui concursul de cântece Eurovision în 2023. Organizarea concursului Eurovision în Ucraina "stârneşte îngrijorări legate de securitate, iar delegaţiile şi participanţii se arată la rândul lor reticenţi faţă de ideea de a se deplasa la faţa locului, din cauza continuării ostilităţilor", se arată în comunicatul EBU. Eurovision 2022 a fost câștigat de trupa ucraineană Kalush Orchestra cu piesa Stefania.
ACTUALIZARE 17.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat Israelul, că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei. Reproșurile au fost adresate într-un discurs prin videoconferinţă, în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim.
ACTUALIZARE 16.06 Ministrul ucranean al Apărării Oleksiï Reznikov anunţă joi sosirea în Ucrana a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS, care consolidează arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP. Sisteme de tip „HIMARS au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternce”, salută într-un mesaj postat pe Twitter Oleksiï Reznikov. El postează o imagine cu acest sistem mobil lansator de rachete, instalat pe blindate uşoare.
HIMARS have arrived to Ukraine.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) June 23, 2022
Thank you to my colleague and friend @SecDef Lloyd J. Austin III for these powerful tools!
Summer will be hot for russian occupiers. And the last one for some of them. pic.twitter.com/BTmwadthpp
ACTUALIZARE 15.08 Mulți proprietari de afaceri și intelectuali au fugit din Rusia după invadarea Ucrainei, dar alții au rămas în urmă, luptându-se să-și redefinească viața. Alegerile lor divergente nu se adaugă însă la o provocare largă pentru războiul lui Vladimir Putin. Aleksandr Y. Lebedev pare o țintă principală pentru sancțiunile menite să determine elitele Rusiei să se întoarcă împotriva Kremlinului. Cândva, era miliardar și un fost agent KGB cu legături profunde atât în clasa conducătoare a Rusiei, cât și în Occident; fiul său deține ziare britanice și este membru al Camerei Lorzilor. Dar Lebedev are un mesaj pentru oricine se așteaptă ca el să încerce acum să-l doboare pe președintele Vladimir Putin: „Nu va funcționa”.
ACTUALIZARE 15.02 Comportamentul „complet imoral” al lui Putin a transformat hrana, energia și migrația în arme, ca parte a efortului său de război, a declarat prim ministrul irlandez Micheál Martin, citat de The Guardian. Într-o declarație făcută la Bruxelles, înainte de summitul liderilor UE, oficialul a arătat că este foarte clar că UE nu a aplicat nicio sancțiune privind circulația alimentelor și a subliniat că „nu vrem să fim, sub nicio formă, un catalizator al înfometării."
ACTUALIZARE 14.39 Primul lot de 14 vehicule blindate australiene M113AS4 donate Ucrainei este deja pe drum, a anunțat joi ambasadorul țării la Kiev. „Australia a angajat peste 285 de milioane de dolari [australieni] în asistență militară Ucrainei pentru a sprijini [armata ucraineană] să contracareze invazia ilegală a Rusiei”, a scris joi ambasadorul Bruce Edwards pe Twitter, adăugând: „Primul lot de transportoare blindate M113AS4 a plecat din Australia săptămâna trecută.”
Australia has committed over $285 million in military assistance to Ukraine to support @DefenceU counter Russia's illegal invasion.
— Bruce Edwards (@AUinUA) June 23, 2022
The first batch of M113AS4 armoured personnel carriers departed Australia last week on Ukrainian @AirlinesAntonov AN124
#StandWithUkraine️ https://t.co/uRB4igOWNk pic.twitter.com/4j7R5l76jf
ACTUALIZARE 14.24 Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul și aliații săi occidentali ar fi deminat porturile de la Marea Neagră, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă ținută joi după discuțiile cu ministrul iranian de externe. „Încercarile Turciei și ale Secretarului General al ONU ar fi avut succes cu mult timp în urmă dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră”, a spus Lavrov, citat de CNN.
ACTUALIZARE 13.42 Parlamentul European susține acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova și a adoptat o rezoluție în acest sens.
The #European Parliament supported granting #Ukraine and #Moldova the status of #EU candidates and adopted a corresponding resolution. pic.twitter.com/I5h2fpUi2E
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022
ACTUALIZARE 13.33 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre summitul de azi, de la Bruxelles, și despre recomandarea Comisiei Europene privind oferirea statutului de candidat Republicii Moldova și Ucrainei.
ACTUALIZARE 13.22 Manevre spectaculoase pe cerul României. Piloţii români de F-16 au alimentat în aer de la colegi din NATO veniţi tocmai din SUA pentru astfel de misiuni. Imediat după începerea războiului din Ucraina, NATO a trimis avioane de vânătoare care să întărească protecția flancului estic. Pentru a sprijini misiunile acestora, zilnic, deasupra României sunt în permanență 1-2 avioane cisternă aliate.
ACTUALIZARE 12.55 Armata ucraineană a făcut publice imagini video din bătălia pentru Severodonețk.
The #Ukrainian military showed footage of the battle for #Sievierodonetsk. pic.twitter.com/0HN8Um0lfy
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022
ACTUALIZARE 12.49 Ministerul rus al Apărării susține, în informarea sa zilnică, citată de The Guardian, că a ucis cel puțin 650 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore.
"Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci", a precizat Unesco într-un comunicat.
ACTUALIZARE 12.25 Mai mulţi locuitori din oraşul ucrainean Irpin, distrus în mare parte de armata rusă, şi-au găsit o nouă casă: o garnitură de tren. Familiile locuiau într-un bloc distrus aproape total de bombardamentele ruşilor şi, neavând unde să stea, s-au mutat în tren.
ACTUALIZARE 11.39 Oficialii ucraineni spun că, pe lângă bombardarea orașelor Severodonetsk și Lysychansk, au loc bombardamente rusești pe diverse alte fronturi, care provoacă și victime civile. În Donețk, autoritățile spun că mai multe așezări au fost atacate, inclusiv orașele Sloviansk și Bakhmut. Zeci de localități din regiune sunt fără apă sau electricitate.
Guvernul a anunțat joi că patru districte din regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei au fost din nou lovite de bombardamente transfrontaliere.
ACTUALIZARE 11.12 Armata ucraineană a făcut public un videoclip care arată distrugeri masive în Lysychansk, ultimul oraș din regiunea Luhansk aflat sub control ucrainean. Orașul este „pe jumătate distrus de artileria rusă”, este comentariul care însoțește imaginile, potrivit CNN.
ACTUALIZARE 11.07 Potrivit agenției de presă ruse Tass, cetățenii britanici Sean Pinner și Aiden Aslin și marocanul Saadoun Brahim pregătesc un apel împotriva condamnării lor la moarte, notează The Guardian.
ACTUALIZARE 09.29 Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Mikolaiv (Nikolaev), în Ucraina, au anunţat operatorii lor, casele de comerţ Bunge şi Viterra, informează joi dpa.
Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicată uleiurilor vegetale, "a fost avariat de un atac cu rachete", care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.
ACTUALIZARE 09.16 Ucraina va avea cea mai dificilă săptămână de la căderea lui Mariupolului, avertizează specialiștii militari occidentali. Apărarea Ucrainei pentru Lysychansk - ultimul oraș din regiunea Luhansk pe care încă îl deține - a devenit mult mai slabă, relatează CNN. De săptămâni întregi, forțele ruse încearcă să distrugă pozițiile defensive ucrainene din sudul și estul orașului, într-un efort de a încercui și izola trupele ucrainene însărcinate să-l mențină.
ACTUALIZARE 09.11 Forțele rusești supun „buzunarul” Lysychansk-Severodonețk unei presiuni din ce în ce mai mari înaintând constant în jurul periferiilor, potrivit ultimelor actualizări ale ministerului britanic al Apărării. Din 19 iunie, este foarte probabil ca trupele rusești să fi avansat cu peste 5 km intrările sudice ale orașului Lysychansk. Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 23 June 2022
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) June 23, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/IMlKAZ5Kay
#StandWithUkraine pic.twitter.com/El9tqwfNba
ACTUALIZARE 08.51 G7 va face ''propuneri concrete'' pentru ''creşterea presiunii asupra Rusiei'', anunță Casa Albă. Summitul G7, care va avea loc la sfârşitul săptămânii în Germania, va elabora ''un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina'', a declarat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, relatează AFP.
ACTUALIZARE 08.21 Trupele ruse au capturat așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, aflate la sud de orașele Lysychansk și Sievierodonetsk. Orașele au fost centrul ofensivei rusești în regiune în ultimele săptămâni, notează The Guardian.
ACTUALIZARE 07.54 Rusia vrea să transforme orașele din Donbas într-un Mariupol, spune Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei crede că forțele ruse încearcă să distrugă orașele din estul regiunii Donbas în același mod în care au făcut-o la Mariupol.