Război în Ucraina, ziua 115 | Ruşii încearcă să străpungă frontul prin nord. Situația rămâne dramatică la Severodonețk. Posibile noi negocieri de pace, din august

18 iunie 2022, 07:28

ACTUALIZARE 19.20 Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi sâmbătă în bombardamente ucrainene la Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, au anunţat autorităţile locale proruse într-un comunicat.

„În urma bombardamentelor forţelor ucrainene, cinci persoane au fost ucise şi alte 12 au fost rănite în Republica Populară Doneţk”, a anunţat statul major al autorităţilor locale în comunicatul publicat pe Telegram.

ACTUALIZARE 17.57 Imagini de la ceremonia din centrul Kievului dedicate unui tânăr militant ucrainean ucis în lupte în estul Ucrainei, o figură emblematică a mişcării pro-europene Maidan. Roman Ratuşnîi (24 de ani) a murit pe 9 iunie lângă Izium, în regiunea Harkov.

 

 

ACTUALIZARE 16.52 Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susţină pe ucraineni, în contextul în care aceştia încearcă să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o „catastrofă” dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar obţine Victoria.

În declaraţii făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunţată la Kiev, şeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o „pace proastă” care pur şi simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

ACTUALIZARE 16.40 Premierul Olandez, Mark Rutte: „Războiul din Ucraina este practic și războiul nostru”. Premierul olandez Mark Rutte a subliniat că „facem tot ce putem” pentru a ne asigura că „Ucraina poate câștiga”, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit lui Rutte, „linia roșie” este că NATO nu va intra în conflict direct cu Rusia. „Dar altfel facem tot ce putem cu sprijin financiar, sprijin militar, dar și cu sisteme de arme foarte grele. Țările de Jos sunt rezonabil în avans în acest sens. Acest lucru a fost confirmat și săptămâna aceasta”, a spus premierul care a aminti că Olanda va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate.

„Nu este formal că suntem în război cu Rusia și nu suntem. Dar practic este și războiul nostru. Ucraina trebuie să câștige, asta este foarte important. În orice caz, trebuie să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a-i aduce mai aproape de acea victorie”, a spus Rutte.

 

 

ACTUALIZARE 16.20 Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi „bătălia naraţiunilor” cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, luni, la Luxemburg.

„Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a dat asigurări Josep Borrell, într-un articol postat pe blogul său oficial.

ACTUALIZARE 15.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui deplasări în afara capitalei Kiev sunt rare de la începutul invaziei ruse, a efectuat sâmbătă, pentru prima dată, o vizită de lucru în oraşul Nikolaev din sudul Ucrainei.

„Preşedintele a inspectat clădirea administraţiei regionale din Nikolaev, care a fost distrusă în urma unui atac al forţelor ruse”, a anunţat biroul de presă al preşedinţiei ucrainene.

ACTUALIZARE 15,00 Peste 7,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul războiului.

 

 

ACTUALIZARE 14.16 Un cartier din sudul orașului Krîvîi Rih a fost lovit sâmbătă de rachete și sunt cel puțin două victime, au anunțat autoritățile locale în postări pe aplicația Telegram.

Atacul a avut loc în momentul în care s-a confirmat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Nikolaev, din sud, potrivit  Reuters.

ACTUALIZARE 13.32 Ucraina poate și  trebuie să găzduiască Eurovision Song Contest 2023, a declarat sâmbătă premierul britanic Boris Johnson, după ce organizatorii au anunțat că sunt în discuții pentru a-l organiza în Marea Britanie din cauza războiului. În cursul zilei de vineri, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiţiei din 2022, să înlocuiască Ucraina în calitate de gazdă a ediţiei din 2023, din cauza războiului.

Ucraina, câștigătoarea din acest an a concursului Eurovision, a denunţat vineri seara decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale.

ACTUALIZARE 12.55 Este important că Marea Britanie continuă să demonstreze că sprijină Ucraina pe termen lung, a declarat sâmbătă premierul Boris Johnson, avertizând asupra riscului de „epuizare a Ucrainei” pe măsură ce războiul se prelungește, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 12.50 Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac. Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America.

ACTUALIZARE 12.41 Un banner pe care scrie „Glorie Ucrainei” a apărut la Capela King’s College de la Universitatea din Cambridge. Pe banner, care este legat de două turle ale bisericii, apare și steagul ucrainean.

ACTUALIZARE 12.30 Aproape 100 de mineri au rămas blocați în subteran într-o mină de cărbune din Donețk, după ce curentul electric a fost întrerupt. Agenția de presă de stat rusă RIA a învinuit Ucraina pentru incident, acuzând-o că a lansat atacuri în regiunea de est, care au cauzat întreruperile de curent, potrivit Reuters.

„Ca urmare a bombardamentelor [forțelor ucrainene], curentul electric de la mina Zasyadko din Donețk a fost întrerupt, iar 77 de mineri rămân în subteran”, a  transmis RIA.   Reuters nu a putut verifica independent informația și nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.18 Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează sâmbătă Agerpres, care citează AFP.

ACTUALIZARE 11.49 Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni la cea de-a șaptea ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și la cea de-a patra ediție a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Republica Letonia, la Riga.

Având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Inițiativa trebuie să se poziționeze în actuala situație de securitate europeană, în special contribuția pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei: transport, energie, digital„, a transmis Administrația prezidențială.

ACTUALIZARE  11.30 O navă de război rusească a încălcat de două ori apele teritoriale daneze la nord de insula Bornholm din Marea Baltică, unde avea loc un Festival al Democrației, la care au participat înalți oficiali și oameni de afaceri. Danemarca a numit acțiunea de vineri a forțelor ruse „o provocare inacceptabilă”, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 10.43 Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha a scăzut sâmbătă la 41,4 milioane de metri cubi, de la 41,9 milioane de metri cubi vineri.  Potrivit Reuters,  Gazprom a anunțat că o cerere de furnizare a gazului printr-un alt punct de intrare major, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina.

ACTUALIZARE 10.10 Rusia pare să-şi fi reînnoit în ultimele 48 de ore eforturile în a avansa mai la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei, raportează sâmbătă Ministerul Apărării britanic. Obiectivul forţelor ruse este de a pătrunde mai adânc în regiunea Doneţk şi de strânge laţul în jurul oraşului Severodoneţk dinspre nord

ACTUALIZARE 10.02 Aplicațiile Gazprombank și Moscow Credit Bank au dispărut din App Store.

ACTUALIZARE 10.00 Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că nu va accepta nicio medalie înainte de a-și termina mandatul. El a declinat politicos Ordinul Alexandru Nevski, pe care ar fi trebuit să-l primească în Rusia, așa cum a declinat anterior să fie decorat în Kîrgâzstan.

ACTUALIZARE 09.55 Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că țara sa  va proteja vestul Ucrainei de Polonia, transmite NEXTA: „Nu putem permite polonezilor să ne încercuiască. Aceasta este o opțiune periculoasă.”

ACTUALIZARE 09.22 Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei. Ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat  că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni „a lovit Rusia puternic”, dar că „noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară”. „Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre”, a subliniat el.  Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Przydacz.

ACTUALIZARE 08.47 Președintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova nu are „nimic împotriva” posibilei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană. El a făcut aceste comentarii vineri, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la Kiev pentru blocul de 27 de membri.

ACTUALIZARE 08.30 Un paramedic ucrainean a fost eliberat din captivitatea rusă, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este vorba despre Iulia Payevska, un parademic civil  capturat de forțele ruse la Mariupol pe 16 martie.

ACTUALIZARE 07.58 Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, citat de The Kyiv Independent,  Rusia continuă să lanseze atacuri asupra Sievierodonetsk,  dar apărarea ucraineană rămâne puternică.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

–  Doi veterani americani care luptau în Ucraina ar fi fost prinși de militari ruși.  Presa din Rusia dar și The Telegraph și Reuters au scris despre doi soldați americani, veterani în armata SUA, care ar fi fost prinși undeva lângă Harkov, de către militarii ruși. Aceștia ar fi astfel primii prizonieri americani de la invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea. „Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că în lume au apărut noi centre de putere, ceea ce înseamnă în opinia sa sfârşitul lumii unipolare conduse de SUA, în pofida încercărilor Occidentului de a o conserva ”prin toate mijloacele”. Într-un discurs combativ susţinut la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Putin a acuzat Statele Unite că tratează celelalte ţări ca pe nişte ”colonii” şi că se consideră un ”mesager al lui Dumnezeu pe Pământ” care are numai interese, dar nicio responsabilitate, însă, crede preşedintele rus, de acum înainte ”nimic nu va mai fi la fel în politica globală”.

Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi începând de la 1 iulie, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după aproape patru luni de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a ajuns vineri după amiază la Kiev, într-o vizită surpriză. A discutat cu preşedintele Zelenski despre noi cantităţi şi tipuri de armament ce ar urma să ajungă în Ucraina.

Olanda (Ţările de Jos) a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra. Comisia Europeană a recomandat în aceeaşi zi acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite