Război în Ucraina, ziua 112 | Forțele ucrainene controlează încă zona industrială din Severodoneţk. SUA au anunţat un nou ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina

15 iunie 2022, 06:19

ACTUALIZARE 20.00 Președintele american a vorbit la telefon cu omologul său  ucrainean, înainte să anunțe noi pachete de ajutoare militare. „Mi-am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce își apără democrația și îi vor sprijini suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse neprovocate”, a spus Biden într-un comunicat.

SUA vor oferi Ucrainei o asistență suplimentară de 1 miliard de dolari pentru eforturile sale în estul Donbasului, a declarat președintele Joe Biden, citat de CNN.

Pachetul de sprijin include „arme suplimentare de artilerie și de apărare de coastă, precum și muniție și sisteme avansate de rachete”, a spus Biden într-o declarație a Casei Albe după o convorbire telefonică între cei doi preşedinţi.

ACTUALIZARE 19.00 A fost dejucat un atac terorist împotriva conducerii Ucrainei. Într-un interviu de televiziune citat de agenția de presă Interfax Ucraina, primul adjunct al ministrului de Interne al Ucrainei, Yevhen Yenin, a declarat că atacul a fost dejucat datorită „informațiilor pe care le primim de la sursele noastre operaționale”.

El a spus că nu este în măsură să dezvăluie niciun detaliu, dar că „va fi posibil să vorbească despre asta în detaliu după victoria” în războiul cu Rusia.

ACTUALIZARE 18.00 Cei peste 500 de civili care se adăpostesc în uzina chimică din Severodoneţk nu au fost aprovizionați de două săptămâni, spune liderul districtului pentru CNN. „Există stocuri de alimente, dar nu s-a făcut reaprovizionare de două săptămâni”, a declarat Roman Vlasenko, șeful administrației militare a districtului Severodonețk, printr-un mesaj text. „Deci stocurile nu vor dura mult. Dacă ar exista un coridor umanitar, cred că oamenii ar fi gata să părăsească Azot”.

ACTUALIZARE 17.12 Uniunea Europeană a semnat miercuri un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă „de încredere” şi pe termen lung la importurile din Rusia, provenită, în mod paradoxal, din una dintre regiunile cele mai instabile din lume, scrie agenţia EFE.

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor.

ACTUALIZARE 17.07 Vizită istorică în Republica Moldova. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns, miercuri, la Chişinău, unde a discutat cu preşedintele Maia Sandu. Ceremonia de întâmpinare a fost una sobră, fără orchestra prezidențială, doar cu Garda de onoare.

ACTUALIZARE 17.02 Președintele rus Vladimir Putin a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său chinez Xi Jinping, să extindă cooperarea în domeniul energetic, financiar și industrial, „ținând cont de situația economică globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime a Occidentului”, a anunțat Kremlinul.

ACTUALIZARE 16.28 Potrivit ministrului adjunct al Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina, Anastasia Bondar, forțele ruse au deteriorat sau distrus peste 380 de situri aparţinând patrimoniului cultural din ţara sa.

ACTUALIZARE 16.12 Marea Britanie a anunţat miercuri livrarea ”iminentă” a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina, care cere Occidentului acest tip de armament pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleşeşte numeric pe cea ucraineană în confruntările din estul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Urmând exemplul Statelor Unite, Londra a transmis pe 6 iunie că va furniza la rândul ei Ucrainei astfel de sisteme MLRS, care au o rază de acţiune şi o precizie superioare artileriei ruse. ”Cred că livrarea lor este iminentă, şi vor urma de asemenea muniţiile”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la o conferinţă de presă la Oslo.

ACTUALIZARE 16.00 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele VolodImIr ZelenskI va fi invitat să se adreseze liderilor NATO la summitul de la Madrid din 28-29 iunie, transmite European Pravda.

ACTUALIZARE 15.55 Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu că țara sa va trimite 20-30 de vehicule blindate Ucrainei.

 

 

ACTUALIZARE 14.44 Președintele Chinei a vorbit la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin. Xi Jinping a spus că toate părțile ar trebui să lucreze pentru rezolvarea crizei din Ucraina „într-o manieră responsabilă”, transmite postul de stat chinez CCTV, citat de The Guardian.

Xi Jinping a reiterat dorința Chinei de a ajuta la rezolvarea situației din Ucraina, potrivit CCTV.

ACTUALIZARE 14.40 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că va vorbi săptămâna viitoare cu guvernul turc despre cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO.

În cadrul unei conferinţe de presă, Wallace a spus că este „important” să ascultăm Turcia.

ACTUALIZARE 13.20 Ministerul rus al Apărării a susținut că a distrus un depozit de muniții care adăpostea arme transferate de NATO, precum și arme și echipamente militare trimise din SUA și țări europene în mai multe gări ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Macron: Noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia. Niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul

ACTUALIZARE 13.00 Maksym Kozitski, guvernatorul Liovului, a declarat că șase persoane, inclusiv un băiat de un an, au fost rănite de resturile unei rachete rusești care fusese doborâtă de armata Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.30 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri la Baza Kogălniceanu că Europa va continua să susțină Ucraina, dar își dorește să construiască și pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze, și negocierile trebuie reluate. Președintele Franței a subliniat că Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia și europenii vor fi și ei la masa negocierilor, aducând garanții de securitate.

CITEȘTE ȘI: Inventarul „războiului grandios” al Rusiei, după 112 zile: 21 de milioane de ruși, sub pragul sărăciei. Mall-uri pustii, filme indiene și mașini fără airbag

ACTUALIZARE 12.05 Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a transmis pe rețelele de socializare, că SUA și Marea Britanie au încurajat Ucraina să recruteze mercenari străini.

ACTUALIZARE 11.45 „Aproape două treimi dintre copiii Ucrainei au fost strămutați”, spune directorul regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan.

„Copiii au fos forțați să părăsească casele, prietenii, jucăriile și bunurile de preț, membrii familiei și se confruntă cu incertitudinea cu privire la viitor.”

Khan a spus că, potrivit cifrelor ONU, 277 de copii au fost uciși și 456 au fost răniți în timpul războiului, iar luptele au distrus sau au distrus una din șase „școli sigure”, susținute de UNICEF” în estul țării.

Guvernul ucrainean citează o cifră și mai mare: Procurorul General spune că 313 copii au fost uciși și 579 au fost răniți.

CITEȘTE ȘI: Ucraina: Voluntarii evacuează civili din zona frontului și duc provizii celor care rămân în mijlocul conflictului

ACTUALIZARE 10.50 Mii de cereri pentru obținerea cetățeniei ruse sunt depuse în regiunea ocupată Herson, din Ucraina, informează agenția de presă rusă RIA Novosti. Herson se află la nordul Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Un oficial rus susține că au fost deja depuse peste zece mii de cereri pentru cetățenia rusă. Primele pașapoarte au fost eliberate pe 11 iunie.

ACTUALIZARE 10.40 Msiunea armatei ucrainene în Lugansk devine din ce în ce mai dificilă, a declarat miercuri dimineață șeful administrației militare regiune, citat de CNN. „Devine din ce în ce mai greu, dar armata noastră oprește avansul inamicului din trei direcții deodată”, a precizat Serhii Haidai. „Ei apără Severodonețk, nepermițând inamicului să avanseze spre Lisichansk. Cu toate acestea, rușii sunt aproape; populația suferă și casele sunt distruse”. Haidai a spus că Rusia vizează din nou fabrica chimică Azot, unde se adăpostesc puțin peste 500 de civili. „Clădirile înalte situate mai aproape de gigantul chimic sunt distruse”, a spus el. „Inamicul este mai slab în luptele de stradă, motiv pentru care folosește focul de artilerie, distrugându-ne casele.”

ACTUALIZARE 10.15 Energoatom, organismul care supraveghează instalațiile nucleare din Ucraina, a transmis în această dimineață că centrala nucleară Zaporojie funcționează normal. Centrala se află într-o zonă ocupată în prezent de forțele ruse și a fost subiectul unei dispute între Ucraina și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care dorea să o viziteze și să o inspecteze, o mișcare pe care Ucraina a încercat să o evite.

ACTUALIZARE 09. 25 În această dimineață, s-a tras cu arme de foc din Ucraina către punctul de control Krupets, din districtul rusesc Rilski, a informat guvernatorul din Kursk. Regiunea Kursk se învecinează cu regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei. Oficialul ucrainean spune că nu au fost victime și că polițiștii de frontieră au răspuns la atac cu împușcături.

CITEȘTE ȘI: Întâlnire a 50 de state din Grupul de Contact al Ucrainei. Sunt așteptate anunțuri privind ajutorul militar destinat Ucrainei

ACTUALIZARE 09.00 Serviciile secrete britanice confirmă afirmațiile Ucrainei conform cărora câteva sute de civili, dar și militari ucraineni se adăpostesc în buncăre subterane ale uzinei chimică Azot din Severodonețk. Forțele ruse controlează acum majoritatea orașului ucrainean, a declarat Ministerul Apărării britanic în ultimul său raport.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că forțele ucrainene suferă „pierderi dureroase” la Severodonețk și Lisichansk. Bătălia pentru Sievierodonetsk, din Lugansk, este acum cea mai mare luptă din Ucraina, în vreme ce apărătorii săi încearcă să respingă atacul aprig al Rusiei

Rusia le-a spus forțelor ucrainene ascunse în uzina chimică Azot, din Severodonețk, să depună armele până miercuri dimineața. Luptătorii ar trebui să „oprească rezistența fără sens și să depună armele” de la ora Moscovei (5:00 GMT), a declarat Mihail Mizintsev, șeful Centrului de management al apărării naționale din Rusia, agenției de presă Interfax.

Rusia a declarat că va institui miercuri un coridor umanitar pentru civilii prinși în capcană, care doresc să fugă de luptele intense de la Severodonețk. Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc de atacurile rusești în uzina chimică Azot.

Zelenski a reiterat apelul pentru ca Occidentul să intensifice furnizarea de arme grele Ucrainei. Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a spus că țara a primit doar 10% din ceea ce a cerut și că nu există vreo cale de a obține victoria fără ajutor: „Oricât de mult încearcă Ucraina, oricât de profesionistă este armata noastră, fără ajutorul partenerii occidentali nu vom putea câștiga acest război”. Zelenski a adăugat că Ucraina nu are suficiente sisteme antirachetă pentru a doborî proiectilele rusești care vizează orașele. „Țara noastră nu are destule… nu poate exista nicio justificare în întârzierile în furnizarea lor”.

CITEȘTE ȘI: Jens Stoltenberg (NATO): Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele. Premierul polonez Morawiecki: Nu am făcut suficient pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui

NATO trebuie să fie și mai pregătită și să-și consolideze capacitățile armate de-a lungul graniței sale de est, a declarat șeful alianței militare, marți, înaintea unui summit de la Madrid la sfârșitul lunii. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că Alianța are nevoie de „o prezență  mai robustă și mai pregătită pentru luptă, o pregătire și mai mare, precum și de mai multe echipamente și provizii pre-poziționate”.

Președintele american Joe Biden a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniței cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale. Referindu-se la cele 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, Biden a declarat într-o convenție a sindicatului din Philadelphia: „Nu poate trece prin Marea Neagră pentru că vor fi bombardate… Așa că vom construi silozuri. , silozuri temporare, la granițele Ucrainei, inclusiv în Polonia.”

Rusia le-a interzis jurnaliştilor britanici şi personalităţilor din industria de apărare să intre în ţară, considerând-o un răspuns la sancţiunile occidentale şi la presiunea asupra presei de stat din străinătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite