Război în Ucraina, ziua 111 | Zelenski: Ucraina nu va bombarda zonele rezidențiale din Rusia dacă Occidentul îi furnizează arme cu rază lungă de acțiune „Nu suntem terorişti”

14 iunie 2022, 07:46

ACTUALIZARE Sportivii ucraineni vor boicota competițiile la care participă sportivi din Rusia și Belarus, a transmis ministrul Tineretului și Sportului din Ucraina, Vadim Gutzeit, citat de NEXTA.

ACTUALIZARE Ucraina nu va bombarda zonele rezidențiale din Rusia dacă Occidentul îi furnizează arme cu rază lungă de acțiune, așa cum a cerut, a spus marți, într-o conferință de presă, președintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent. „Nu suntem terorişti”, a spus el, adăugând că Ucraina are nevoie de arme pentru a-şi elibera teritoriul.

 

 

ACTUALIZARE Pentru a facilita transportul în întregul Harkov, primarul Ihor Terekhov a redeschis metroul începând cu 24 mai. Locuitorilor li se permite să stea în spaţii special amenajate în stațiile de metrou.

 

 

ACTUALIZARE Rusia a interzis intrarea în țară a zeci de jurnaliști britanici, reprezentanți ai mass-media și personalități din industria Apărării, transmite The Guardian. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că acesta este un răspuns la sancțiunile Occidentului.

ACTUALIZARE Președintele francez Emmanuel Macron ajunge în această seară în România, în cadrul vizitei pe care o efectuează în țara noastră și în Republica Moldova. El va fi întâmpinat, la ora 19.00, la baza „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, de către premierul român Nicolae Ciucă.

 

 

ACTUALIZARE Incendiu puternic la o fabrică de vopsea din Odintsovo, lângă Moscova.

 

 

 

ACTUALIZARE Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat din colonia penitenciară în care se afla într-un loc necunoscut, a declarat marţi un colaborator apropiat, relatează Reuters.

„Unde se află acum Aleksei şi în ce colonie este transportat nu ştim”, a declarat Leonid Volkov, colaborator apropiat al lui Navalnîi, într-o postare de Telegram.

Navalnîi, cel mai important lider al opoziţiei din Rusia din ultimul deceniu, a fost încarcerat pentru doi ani şi jumătate pe motiv că ar fi încălcat termenii eliberării condiţionate în februarie 2021 după ce s-a întors din Germania, unde s-a restabilit în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic despre care susţine că a fost comandată de Kremlin.

ACTUALIZARE Rusia a anunţat marţi înfiinţarea unui coridor umanitar, miercuri, pentru evacuarea spre o localitate aflată sub control rusesc a unor civili care se află în uzina Azot din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei distrus de lupte armate.

„Un coridor umanitar va fi deschis în direcţia nord (până în oraşul Svatove) pe 15 iunie”, de la orele 05:00 GMT până la orele 17:00 GMT, a precizat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat. „Evacuarea în deplină siguranţă a tuturor civililor, fără excepţie, (…) este garantată”, asigură comunicatul.

ACTUALIZARE Potrivit guvernatorului regiunii Liov, Maksim Kozitski, resturi din racheta rusească doborâtă deasupra satului Zolociv, au căzut pe o fabrică de cărămidă, rănind 4 persoane, inclusiv un copil.

ACTUALIZARE Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât o rachetă rusească deasupra satului Zolociv din regiunea Liov, potrivit guvernatorului Maksim Kozitski, citat de The Kyiv Independent. Conform acestuia, resturile rachetei au deteriorat infrastructura civilă, iar până acum nu s-a stabilit dacă există victime.

 

 

ACTUALIZARE Papa Francisc: „Nu vedem toată drama care s-a desfășurat în spatele acestui război, care poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”. Deși a condamnat cruzimea de care au dat dovadă forțele armate ale Moscovei, el a amintit că „nu trebuie să uităm problemele reale dacă le vrem rezolvate”, enumerând industria de armament printre factorii care oferă stimulente pentru declanșarea unor războaie.

„Este de asemenea adevărat că rușii au crezut că totul se va sfârși într-o săptămână. Dar au calculat greșit. Ei au întâlnit oameni curajoși, un popor care se zbate pentru a supraviețui și care are o istorie a greutăților”, a declarat el pentru Civilta Cattolica.

„Asta ne mișcă: să vedem un asemenea eroism. Aș vrea cu adevărat să subliniez acest punct, eroismul poporului ucrainean. În fața ochilor noștri se află o situație de război global, interese globale, vânzări de arme și însușire geopolitică care martirizează un popor eroic”, a mai spus el.

Acesta a mai afirmat că, în lunile de dinaintea declanșării războiului de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a avut întrevederi cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod în care ar putea duce la război.

ACTUALIZARE Alertă de raid aerian,  în mai multe regiuni din Ucraina.

 

 

ACTUALIZARE Procurorul general ucrainean spune că investighează moartea a șapte civili găsiți cu mâinile legate la spate în apropierea suburbiei Bucha din Kiev.

În timpul unei investigații asupra pozițiilor fost deținute de ruși în pădurea din apropierea satului Myrotske, autoritățile au spus că „au fost găsite în tranșee cadavrele a șapte civili cu răni împușcate și mâinile legate la spate”.

ACTUALIZARE Proiect de lege în Rusia: anularea independenței Lituaniei. Plănuiește Putin invadarea Estoniei? Analist CEPA: „Amenințarea clară este la adresa statutului juridic”

ACTUALIZARE Cinci morţi, 22 de răniţi în atacuri ale artileriei ucrainene asupra Doneţkului, anunţă separatiştii proruşi

ACTUALIZARE Kremlinul se confruntă cu o „hemoragie” de bogății. The Guardian: Peste 15.000 de milionari ar putea părăsi Rusia în 2022.

ACTUALIZARE Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni criticile conform cărora Germania este prea lentă în livrările de armament greu către Ucraina, relatează DPA, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia.

ACTUALIZARE Guvernatorul regiunii Breansk a oferit detalii despre exploziile de astăzi: „Astăzi a fost bombardat teritoriul satului Zaimishche din cartierul urban Klințî. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, patru persoane au fost rănite„.

ACTUALIZARE Doi dintre liderii regionali ai Ucrainei au postat actualizări de stare în această dimineață pe Telegram. Maksym Kozytskyi, guvernatorul Liovului, a spus că nu au existat avertismente de raid aerian în regiunea sa peste noapte.

Oleksandr Syenkevych, primarul orașului Nikolaiev, a raportat că au avut loc bombardamente în diferite districte și așezări, dar că nu au fost victime.

ACTUALIZARE Președintele rus Vladimir Putin și-a schimbat retorica asupra invaziei Ucrainei – de la „denazificarea Ucrainei” în stadiul inițial, la o preluare completă a pământului în stil imperial, relatează CNN.

Invitat într-o emisiune la televiziunea rusă, Vladimir Putin a vorbit despre o preluare completă a pământului în stil imperial.

ACTUALIZARE Severodonetsk, Regiunea Luhansk nu se predă. Soldații ucraineni continuă să controleze părți ale orașului.

ACTUALIZARE Imaginile din satelit obținute de Maxar Technologies confirmă distrugerea celor trei poduri din Severodonețk.

Imaginile ar fi fost făcute pe 11 iunie, transmite The guardian.

(w620) Pod distru

 

ACTUALIZARE SUA și aliații sunt gata să ofere Ucrainei toate armele de care are nevoie pentru a învinge Rusia, afirmă șeful Pentagonului Lloyd Austin.

 

Cele mai importante momente ale zilei anterioare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că bătălia intensă pentru Severodonețk are un impact „terifiant” asupra Ucrainei. „Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este pur și simplu terifiant. Bătălia pentru Donbas va fi, fără îndoială, amintită în istoria militară ca fiind una dintre cele mai violente bătălii din Europa”, a spus el intr-un mesaj adresat națiunii luni seara.

Toate cele trei poduri către orașul de est Severodonețk au fost distruse, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai. Într-un mesaj video, Haidai a spus că Rusia nu a „capturat complet” orașul și „o parte a orașului” se afla sub control ucrainean. Artileria rusă lovește o zonă industrială în care 500 de civili se adăposteau în orașul din estul Ucrainei, a adăugat Haidai.

Trupele ucrainene din oraș trebuie să „se predea sau să moară”, a avertizat un lider separatist susținut de ruși din autoproclamata republică din Donețk.

Autoritățile ucrainene au declarat că au descoperit o nouă groapă comună de civili lângă Bucha, în regiunea Kiev. Anchetatorii au exhumat șapte cadavre din mormintele improvizate dintr-o pădure din afara satului Vorzel, la mai puțin de 10 km de Bucha, scena presupuselor atrocități rusești anterioare.

Șeful poliției din regiunea Kiev, Andriy Nyebytov, a declarat: „Aceasta este o altă crimă sadică a armatei ruse”. Un bărbat, a spus el, „are două răni. A fost împușcat în genunchi cu o armă. A doua lovitură a fost în tâmplă.”

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere, înainte de o întâlnire cheie de miercuri. Solicitarea a fost făcută public de Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial, pe fondul îngrijorării din unele părți că își cererile pentru arme standard NATO sunt la limită.

Zelenski l-a acuzat pe cancelarul german, Olaf Scholz, că este prea îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar avea sprijinul său pentru Ucraina asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.

„Avem nevoie de la cancelarul Scholz certitudinea că Germania sprijină Ucraina”, a spus el într-un interviu acordat ZDF. „El și guvernul său trebuie să decidă: nu poate exista un compromis între Ucraina și relațiile cu Rusia”.

Rapoartele din presa locală au speculat că Scholz ar putea să facă joi prima sa călătorie la Kiev de la începutul războiului.

Primarul orașului Mariupol, Vadym Boycenko, i-a acuzat pe „trădătorii” că au transmis informații vitale forțelor ruse în timpul bombardamentului orașului-port din sud de la începutul invaziei. Boycenko a spus că distrugerea infrastructurii critice a orașului, inclusiv sursele de energie, a fost bine coordonată, deoarece Rusia a primit coordonatele.

Aproximativ 1.200 de cadavre, inclusiv cele găsite în gropi comune, nu au fost încă identificate, potrivit şeful poliţiei naţionale din Ucraina, Ihor Klymenko.

Au fost deschise proceduri penale pentru moartea a peste 12.000 de ucraineni, a spus Klymenko. Aproximativ 75% dintre morți sunt bărbați, 2% copii și restul femei, a spus el.

Rusia a câștigat venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului, potrivit cercetărilor Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (Crea) din Finlanda. 61% din aceste exporturi, în valoare de 56 de miliarde de euro (48 de miliarde de lire sterline), au fost către statele membre ale Uniunii Europene, blocul de țări rămâne cea mai mare piață de export a Rusiei.

Ucraina a pierdut un sfert din terenul arabil de la invazia rusă, în special în sud și est, a declarat ministrul adjunct al agriculturii Taras Vysotskiy. La o conferință de presă de luni, Vysotskii a insistat că securitatea alimentară pentru populația țării nu este sub amenințare imediată.

Șefa ONU, Michelle Bachelet, a descris „arestările arbitrare” a unui „număr mare” de protestatari anti-război din Rusia drept „îngrijorătoare”.

Mikhail Kasyanov, prim-ministrul Rusiei din 2000 până în 2004, a spus că se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze până la doi ani.

Peste 15.000 de milionari sunt de așteptat să fugă din Rusia în acest an, deoarece cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Putin, potrivit unei analize a datelor despre migrație realizată de firma Henley & Partners din Londra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite