Război în Ucraina, ziua 109 | Mii de oameni au luat cu asalt trenurile care circulă spre vestul Ucrainei. Trupele ruse controlează mare parte din Severodoneţk

12 iunie 2022, 08:55

Se dau lupte puternice în oraşul Severodoneţk, iar trupele Moscovei bombardează intens fabrica de produse chimice Azot, din localitate. La fel ca în uzina Azovstal din Mariupol, şi în fabrica Azot s-au refugiat aproximativ 800 de civili ucraineni, pentru a scăpa de atacurile ruşilor.

Oficialii locali au precizat că la uzină a izbucnit un incendiu uriaş, după ce din instalaţiile industriale s-au scurs tone de combustibil.

Iar în oraşul ucrainean Melitopol din regiunea Zaporojie, ocupată de armata Moscovei, au fost distribuite primele paşapoarte ruseşti pentru localnici. Rusia a demarat o campanie de rusificare a teritoriilor ucrainene ocupate, prin distribuirea de documente şi ruseşti. Însă, dintre cei 800 de mii de locuitori din zonele ocupate, doar 23 din regiunea Herson s-au grăbit să intre în posesia paşapoartelor ruseşti. Presa internaţională subliniază că bărbaţii, în special, sunt retincenţi să devină cetăţeni ruşi cu acte pentru că astfel ar putea fi înrolaţi şi obligaţi să lupte pe front.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 19.11 Fostul soldat britanic Jordan Gatley a murit în luptele din Ucraina, confirmă ministerul britanic de externe.

Tatăl lui Jordan Gatley i-a adus un omagiu pe rețelele sociale, în care l-a numit un „erou” care „va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”. Dean Gatley a spus că fiul său a părăsit armata britanică în martie „pentru a-și continua cariera de soldat în alte zone”.

ACTUALIZARE 18.25 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a calificat duminică drept legitime preocupările de securitate formulate de Turcia în legătură cu opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară, relatează Reuters.

Stoltenberg, care a fost primit duminică de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a explicat că este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO şi de aceea preocupările sale trebuie luate în serios.

ACTUALIZARE 17.05 Prietenii și familia lui Brahim Saadoun – marocanul de 21 de ani condamnat la moarte alături de doi britanici săptămâna trecută – au cerut eliberarea lui. Ei au declarat pentru The Guardian că pușcaș marin activ și nu mercenar, așa cum au susținut susțin mass-media rusă și oficialii pro-rusi din estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.29 Liderul regiunii separatiste Donețk  a declarat că nu există niciun motiv să-i grațieze pe cei doi cetățeni britanici care au fost condamnați la moarte săptămâna trecută după ce au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina.

Un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk i-a găsit joi pe Aiden Aslin și Shaun Pinner , dar și pe marocanul Brahim Saadoun – vinovați de „activități mercenare”.

ACTUALIZARE 15.51 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nimeni nu știe cât va dura războiul din țara sa. Cu toate acestea, a menționat că forțele sale depășesc așteptările, împiedicând trupele ruse să invadeze estul Ucrainei, unde se dau cele mai aprige lupte de săptămâni de zile, transmite Associated Press.

ACTUALIZARE 14.25 Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cerealeLE și a preveni o criză alimentară globală,  a declarat duminică adjunctul ministrului de externe ucrainean.

ACTUALIZARE 13.22 Un atac cu rachetă asupra orașului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parțial un obiectiv militar și a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil citat de Reuters. Este unul dintre rarele atacuri care au avut loc în vestul Ucrainei, ofensiva rusească fiind concentrată în est și sud.

ACTUALIZARE 13.07 Potrivit NEXTA, care citează baza, a existat o încercare de aruncare în aer a conductei de petrol Druzhba din regiunea Bryansk din Rusia.

ACTUALIZARE 12.20 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei ”decizii istorice” cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE.

”Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect”, le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.

ACTUALIZARE 10.05: Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că furnizarea sa de gaz către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha a ajuns la 41,9 milioane de metri cubi (mcm) duminică, neschimbată față de sâmbătă, relatează Reuters.

O cerere de furnizare de gaze printr-un alt punct de intrare major, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a spus Gazprom.

ACTUALIZARE 9.30: Ucraina rămâne în controlul fabricii chimice Azot din Sievierodonetsk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat duminică guvernatorul regiunii, scrie The Guardian.

„Azotul nu este blocat, luptele au loc pe străzile de lângă fabrică”, a declarat Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană. El a adăugat că se așteaptă ca forțele ruse să depună toate eforturile pentru a încerca să cucerească orașul fie duminică, fie luni.

ACTUALIZARE 09.00: De la începutul invaziei, aproximativ 32.150 de soldați ruși au fost uciși. Dintre bunurile militare, Ucraina susține că a distrus aproximativ 1430 de tancuri, 2455 de camioane cisterne și alte echipamente auto, 3484 de vehicule blindate, aproximativ 1.000 de sisteme de artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple și alte mijloace de apărare aeriană, 212 avioane, 178 de elicoptere și aproape 600 drone, 13 nave maritime și 125 de rachete de croazieră.

Potrivit statisticilor Forţelor Armate din Ucraina, în ultima zi au fost înregistrate aproximativ 100 de morți ale soldaților ruşi și distrugerea a 11 tancuri, 18 APV și alte o jumătate de duzină de bunuri. Rusia a suferit cele mai mari pierderi în regiunile Severodonețk și Bakhmut, potrivit aceleiaşi surse, citate de The Guardian.

Cele mai importante informaţii ale zilei precedente

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană eliberează treptat teritorii mai la vest în regiunea Herson și a avut câteva succese și în Zaporojie.

Executivul UE va face săptămâna aceasta o recomandare Ucrainei pentru statutul de candidat, a declarat sâmbătă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite surpriză la Kiev. O astfel de recomandare ar fi un pas pe un drum lung către calitatea de membru deplin. Președintele Ucrainei a spus că decizia UE cu privire la Ucraina va „determina” viitorul Europei.

Rolls-Royce Germania a furnizat Ucrainei două supergeneratoare electrice, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății ucrainean. Într-o declarație, Ministerul Sănătății a spus: „Un astfel de generator este capabil să asigure munca nu numai a unei clădiri, ci a tuturor clădirilor, dacă este un spital regional mare”.

SUA au anunțat că vor boicota Forumul Internațional de la Sankt Petersburg, care urmează să aibă loc în Rusia la sfârșitul acestei luni. „Îndemnăm guvernele și companiile să se alăture boicotului nostru și să transmită un mesaj clar că nu există „afaceri ca de obicei” în timp ce forțele ruse brutalizează Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Armata Rusiei a înființat un alt spital de campanie din cauza numărului mare de victime. Rapoarte independente de la Kiev arată că armata rusă înființează un spital de campanie suplimentar în satul Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina deţine încă controlul fabricii chimice Azot din Sievierodonetsk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii, după ce un separatist susținut de Rusia a susținut că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost prinși acolo. Ucraina a declarat că aproximativ 800 de persoane se ascundeau în mai multe adăposturi anti-bombe de sub uzina Azot, inclusiv aproximativ 200 de angajați și 600 de locuitori din Sievierodonetsk.

O comisie a Națiunilor Unite a sosit sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele de război. Vicepreședintele parlamentului Ucrainei, Olena Kondratyuk, a spus că scopul comisiei este să înregistreze crimele de război și încălcările drepturilor omului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite