Război în Ucraina, ziua 107 | Luptătorii ucraineni rezistă cu greu în Severodonețk și solicită Occidentului furnizarea de armament

10 iunie 2022, 06:41

ACTUALIZARE 20.43 Sunt 107 zile de când a izbucnit războiul din Ucraina. Nimeni nu ştie câţi oameni au murit până acum în zonele de conflict din ţara vecină dar e sigur că printre ei sunt şi români din regiunea Cernăuţi. O echipă a TVR a trecut graniţa în Ucraina şi a vorbit cu românii pe care războiul i-a făcut să simtă suferinţa şi grija pentru cei dragi de pe front.

ACTUALIZARE 20.31 Rusia continuă să încerce să preia controlul complet asupra Severodonețk, orașul strategic din regiunea Lugansk și să oprească trupele ucrainene. Lista orașelor din apropiere bombardate pe 10 iunie de Rusia include Lisichansk, Ustînivka, Zolote și Horske, a spus Statul Major al Apărării Ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

 

 

ACTUALIZARE 20.15 Şefii de stat care fac parte din Formatul Bucureşti 9 au adoptat, la summitul de vineri, o declaraţie comună în 11 puncte în care condamnă ferm agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, solicită Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean şi susţin, în continuare, necesitatea consolidării, „în mod semnificativ”, a posturii NATO de descurajare şi apărare.

„Noi, Preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Republicii Slovace, ne-am reunit astăzi, în grupul Bucureşti 9, pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Am salutat participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Ne-am întâlnit astăzi, într-un moment de deteriorare fără precedent a mediului de securitate, cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euroatlantice. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa şi cauzează suferinţă umană şi distrugeri enorme”, se arată în declaraţia comună.

În document se menţionează că şefii de stat reiterează „mesajul de condamnare fermă a agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a beneficiat de complicitatea Belarusului şi a utilizat Marea Neagră ca platformă de lansare”.

ACTUALIZARE 20.11 200 de medici germani vor merge în Ucraina pentru a trata bolnavii și răniții din război. A declarat ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach, care se află într-o vizită în Liov.

 

 

ACTUALIZARE 19.59 Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, relatează vineri agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.

ACTUALIZARE 19.20 Parlamentul European vrea ca Ucraina să devină ţară candidată la UE. Mai multe cancelarii nu văd cu ochi buni accelerarea procesului.

Ambiţiile şi dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar au cunoscut un important imbold după ce ţara a fost invadată de Rusia. Iar luna aceasta ar putea fi decisivă în acest sens: la summitul european din 23-24 iunie există şanse ca Ucraina să primească statului de ţară candidată.

ACTUALIZARE 19.17 Șeful administrației regionale de stat din Nikolaiev, Vitali Kim, a declarat că astăzi a avut loc al 11-lea schimb de prizonieri.

 

 

ACTUALIZARE 17.58 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a fost într-o vizită neanunțată în Ucraina.

Ministerul Apărării a declarat că a fost acolo timp de două zile săptămâna aceasta și s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, precum și cu președintele Volodimir Zelenski. Într-un videoclip postat pe canalul oficial de Telegram al președintelui, Wallace este văzut spunându-i lui Zelenski că face „o treabă grozavă”.

 

 

ACTUALIZARE 16.23 „Numărul real de cadavre aflate sub dărâmăturile blocurilor distruse este înfricoșător. Sub aproape fiecare clădire distrusă sunt între 50 și 100 de cadavre ale localnicilor, iar la Mariupol au fost distruse 1.300 de clădiri înalte”, transmite Consiliul Local, citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit primarului Vadim Boicenko, rușii angajează muncitori din așa-numita Republică Populară Donețk pentru a îndepărta cadavrele din Mariupol împreună cu molozul din clădirile distruse. Rușii le aruncă apoi la gunoi.

ACTUALIZARE 15.36 Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a discutat cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, despre cazul celor doi cetățeni britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner condamnați la moarte într-un proces pus la cale de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Truss a spus despre condamnarea celor doi că este „o încălcare flagrantă a convenției de la Geneva”. „Marea Britanie continuă să sprijine Ucraina împotriva invaziei barbare a lui Putin” a mai spus aceasta.

 

 

ACTUALIZARE 15.14 Potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei, peste 20 de explozii au fost înregistrate pe 10 iunie în zona Novhorod-Siverskîi. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 14.51 Începe summitul NATO de la București, în format B9, la Palatul Cotroceni. Liderii țărilor NATO de pe flanul estic -Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria- vor discuta despre evoluțiile din războiul cu Ucraina.

ACTUALIZARE 14.31 Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei în țara cu pandemia Covid și a descris armele și sancțiunile ca pe un vaccin, în contextul în care situația militară a Ucrainei în Donbas devine tot mai dificilă.

ACTUALIZARE 14.16 Șeful adjunct al serviciilor secrete ale armatei ucrainene a declarat în exclusivitate pentru The Guardian că acum este un război care implică artileria și că „totul depinde de ceea ce ne oferă Occidentul”.

ACTUALIZARE 14.15 Guvernatorul regiunii Luhansk din Ucraina, Serhiy Haidai, a anunțat că forțele ucrainene au distrus baza grupului de mercenari Wagner.

ACTUALIZARE 13.37 Poliția din prefectura Chiba, la est de Tokyo, a demarat o anchetă după ce păpuși de paie cu chipul lui Vladimir Putin au fost găsite în sanctuarele șintoiste din apropierea orașului Matsudo.

ACTUALIZARE 13.35 Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia.

ACTUALIZARE 12.45 Trupele ruse au avansat spre oraşul Bahmut (Artemivsk), cu atacuri ce par să aibă drept scop decuplarea oraşului Severodoneţk de liniile de aprovizionare, în timp ce lupte intense continuă în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene.

ACTUALIZARE 12.10 Rusia caută puncte slabe în apărarea ucraineană lângă râul Siverski Doneț, în estul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik. El a declarat pentru televiziunea națională că forțele ruse nu au abandonat încercările de a lansa operațiuni de asalt în zonă. „Obiectivul strategic al Rusiei este distrugerea completă a Ucrainei. Nu ne vor lăsa să trăim în pace. Federația Rusă vrea să distrugă complet statalitatea ucraineană și să instaleze un guvern pe care să-l controleze aici”, a spus Motuianik.

Motuzianik a spus că situația este mai calmă în sudul Ucrainei, unde Rusia încearcă să-și impună dominația pe o porțiune de teritoriu ocupată care se întinde pe provinciile Herson și Zaporojie.

ACTUALIZARE 12.15 Ministerul Apărării de la Moscova sustine că rachetele armatei ruse au distrus echipamentele aviației ucrainene pe aerodromul militar din Dnipro, au doborât un Su-25 și un MiG-29, precum și cinci drone aparținând Ucrainei. Rusia susține că ucis peste 500 de luptători ucraineni, a distrus 11 depozite cu arme, rachete, artilerie, muniție și combustibil.  Ei susțin, de asemenea, că au dezamorsat 224 de dispozitive explozive, inclusiv 66 de mine antitanc, de pe cinci kilometri pătrați de teritoriu din așezările Yarovaya și Studenok,  pe care le ocupă acum.

ACTUALIZARE 11.50 Imagini dezolante ale orașului-fantomă Severodonețk au fost făcute publice de Minisinterul Apărării de la Kiev

ACTUALIZARE 11.45 Forțele ruse au distrus 38 de clădiri rezidențiale în regiunea Lugansk în ultimele 24 de ore.

Guvernatorul regiunii Lugansk, SerhiI Haidai, a declarat că, în ciuda luptelor grele din Severodonetsk, orașul nu a căzut în mâinile Rusiei, chiar dacă trupele sale „distrug tot ce le-a stat în cale”.
ACTUALIZARE 11.25 Oleg Siniehubov, guvernatorul Harkovului, a declarat că Rusia nu a reușit să avanseze în regiunea sa, în ciuda bombardamentelor extinse.

Aseară, inamicul a terorizat din nou cu artilerie și bombardamente populația din Harkov. Case, depozite, elemente de infrastructură au fost avariate. Au ars păduri de conifere și centuri forestiere. În timpul zilei, doi civili au fost uciși și 15 răniți. Nu a existat niciun avans a inamicului pe linia de contact. În direcția Harkov, inamicul este concentrat pe apărare. În regiunea Izium, inamicul își regrupează forțele. Apărătorii noștri continuă să provoace pierderi semnificative ocupanților în privința militarilor și a echipamentelor. Ucraina va câștiga! ”

ACTUALIZARE 11.15 Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei în țara cu pandemia Covid și a descris armele și sancțiunile ca pe un vaccin, în contextul în care situația militară a Ucrainei în Donbas devine tot mai dificilă, scrie The Guardian. Președintele ucrainean a pledat pentru mai mult ajutor extern în discursul său la gala revistei Time, unde au fost celebraţi cei mai influenţi 100 de oameni ai anului.

ACTUALIZARE 10.05 Rusia se luptă să ofere servicii publice de bază populației din teritoriile ocupate de ruși, iar orașul Mariupol este expus riscului unui focar major de holeră, a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

ACTUALIZARE 09.50 „Epuizăm inamicul” în Severodonețk, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai. Oficialul ucrainean a postat o actualizare cu privire la situația de luptă din regiune pe Telegram.  ”Întreaga regiune liberă Lugansk a fost bombardată puternic. Luptele de stradă acerbe continuă în Severodonețk. Epuizăm inamicul. Astăzi, 10 iunie, rușii au ratat din nou. Centrul regional este ucrainean. Traseul Lisichansk-Bakhmut este al nostru. Evacuarea este posibilă numai din Lisichansk și comunitățile de munte.”

ACTUALIZARE 09.30 Liz Truss va avea astăzi o convorbire cu secretarul de Externe al Ucrainei în legătură cu condamnările la moarte.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, va discuta despre cazurile lui Aiden Aslin și Shaun Pinner, cei doi britanici condamnați la moarte de un tribunal pro-rus din Ucraina ocupată, în convorbirea pe care o va avea cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian.  Truss a calificat procesul drept o „judecare falsă” și a insistat că „nu are absolut nicio legitimitate”.

ACTUALIZARE 09.15 Poliția canadiană a declarat că a luat măsuri represive împotriva unor active rusești în valoare de 400 de milioane de dolari canadieni (314,81 milioane de dolari), dar și împotriva unor tranzacții care implică persoane sancționate ca urmare a războiului declanșat de Moscova împotriva Ucrainei.

Poliția Regală Montană a Canadei a declarat că, între 24 februarie și 7 iunie, active rusești în valoare de 123 de milioane de dolari au fost înghețate și alte tranzacții de 289 de milioane de dolari au fost blocate în Canada.

ACTUALIZARE 09.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu„, a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană

ACTUALIZARE 08.45 Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.

Forțele ucrainene spun că bătălia pentru orașul Severodonețk continuă.

„Situația este constant dificilă. Apărătorii noștri mențin linia de apărare”, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, la televiziunea națională.

Haidai i-a acuzat pe ruși că folosesc „minciuni leși propaganda” pentru a revendica victoria în Severodonețk. În timp ce „rușii au informat deja că au luat orașul”, a spus oficialul, forțele ruse și-au retras unele dintre unitățile.

Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonețk, a declarat joi la televizor că există „lupte de stradă constante”.

Situația umanitară din oraș este critică. Podul este sub foc, așa că este imposibil să fie livrate bunuri. Nu există alimentare cu apă„, a spus Striuk.

„Forțele armate ucrainene controlează acum aproximativ o treime din oraș”, a adăugat el, spunând că va fi „foarte dificil să eliberăm Severodonețk [dacă va cădea]”.

”Unul dintre simbolurile Severodonețkului a fost distrus de orci. Palatul de Gheață a ars până la pământ. Gheață, patinaj artistic, hochei, volei, școală de sport, concerte, ceremonii de absolvire – aproape 50 de ani de istorie a sportului și dezvoltării culturale a Sievierodonetsk-ului nostru…” a transmis șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serhii Haidai.

Haidai a spus că nu există bătălii directe în orașul vecin Lisichansk, dar a acuzat forțele ruse că bombardează puternic zona. Dacă trupele ruse ar prelua controlul asupra Lisichansk și Severodonetsk, ar pune toată regiunea Lugansk sub controlul Moscovei.

Orașul Krivi Rih, situat în partea centrală a țării, este acum sub focul constant al forțelor ruse.

Comunitățile din Zelenodolsk și Shirokiv suferă cel mai mult. Din păcate, șase persoane au murit acolo – 179 de case, două școli, o grădiniță și un spital au fost distruse sau avariate”, a spus  Valentin Reznichenko, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk din Ucraina.

Reznichenko a spus că satele și orașele din Krivi Rih sunt „împânzite cu muniții cu dispersie din cauza bombardamentelor” și că există o problemă cu alimentarea cu gaz, electricitate și apă. Între timp, la Harkov, cinci persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în atacurile rusești, potrivit lui Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Khakiv.

„Astăzi, inamicul a atacat regiunea Harkov, în special așezările din direcțiile de nord și nord-est”, a spus Syniehubov, adăugând că atacurile au lovit clădirile rezidențiale din Zolociv. „Cinci case au fost distruse. Inamicul a lovit astăzi și districtul Chuhuiv”, a declarat Syniehubov.

El a adăugat că forțele armate ale Ucrainei „își păstrează pozițiile în direcțiile de nord și nord-est”.

Întrebat de ce armata rusă bombardează infrastructura civilă, deși nu există în acest moment confruntări vizibile între armatele ruse și ucrainene în regiunea Harkov, Siniehubov a răspuns că forțele ruse „și-au concentrat atenția asupra terorizării populației civile”.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistul de investigații care a pus pe jar Kremlinul. Andrei Soldatov: „Noua Cortină de fier ruginește deja”

Numărul soldaților ruși uciși dela începutul războiul în Ucraina a ajuns la 20.000, potrivit ultimei evaluări a oficialilor occidentali.

Pierderile militare ucrainene sunt acum între 100 și 200 pe zi, a spus Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, la BBC. Președintele ucrainean a declarat săptămâna trecută că armata ucraineană pierde între 60 și 100 de soldați pe zi.

Aproape 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în țări din Europa de la începutul războiului, potrivit cifrelor agenției ONU pentru refugiați.

CITEȘTE ȘI: Doi britanici și un marocan capturați de ruși în estul Ucrainei au fost condamnați la moarte. Guvernul Regatului Unit s-a declarat „profund îngrijorat”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite