Război în Ucraina, ziua 181 | Discuții la nivel înalt la Kiev. SUA avertizează că Rusia plănuieşte atacuri asupra infrastructurii Ucrainei

Ucraina. Război în Ucraina
Ucraina. Război în Ucraina
23 august 2022, 07:35

ACTUALIZARE Statele Unite vor anunţa un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari, a afirmat marţi un oficial american, citat de Reuters.

ACTUALIZARE Ucraina a acuzat marţi Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi din zone ocupate spre Rusia, informează AFP.

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, la summitul ”Platformei Crimeea”, că se aşteaptă la o iarnă ”grea” şi la un ”război de uzură” în Ucraina, astfel că le-a cerut aliaţilor să ”rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar” în faţa invaziei ruse, relatează agenţia EFE.

ACTUALIZARE Ucraina aşteaptă până la sfârşitul acestui an un sprijin financiar de 12-16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmihal, citat de Reuters.

ACTUALIZARE ”Putin plănuieşte să facă în alte părţi ale Ucrainei – într-adevăr în toată Ucraina – ceea ce a făcut cu Crimeea. El pregăteşte mai multe anexări şi mai multe simulacre de referendumuri. În faţa asaltului lui Putin noi trebuie să continuăm să le furnizăm prietenilor noştri ucraineni tot sprijinul militar, umanitar, economic şi diplomatic de care au nevoie până când Rusia pune capăt acestui război îngrozitor şi îşi retrage forţele din întreaga Ucraină”, a avertizat premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson.

ACTUALIZARE La Kiev au loc discuții la nivel la care participă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, printre alții.

Discuțiile se axează pe protejarea dreputurilor ucrainenilor aflati în teritoriul ocupat ilegal de Rusia în 2014. Platforma Crimeea este la a doua editie. 43 de țări au semnat declaratia prin care cer revenirea la integritatea teritoriala a Ucrainei. Ținta principala este revenirea Crimeei sub autoritatea statala a Ucrainei.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi convingerea că drapelul ucrainean va flutura din nou în toate zonele din Ucraina ocupate în prezent de Rusia, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată de Moscova din 2014, potrivit EFE.

ACTUALIZARE Sute de oameni s-au adunat la Moscova pentru înmormântarea Daryei Dugina, fiica unuia dintre cei mai importanți ideologi naționaliști ai Rusiei. Ea este înmormântată astăzi cu onoruri de stat.

Dugina, fiica ultra-naționalistului Alexander Dugin, a fost ucisă sâmbătă într-un atac cu mașină-bombă în afara Moscovei. Serviciul de securitate rus al FSB a acuzat agențiile de informații ucrainene că au ordonat uciderea ei, ceea ce Kievul neagă.

ACTUALIZARE Primarul Dniproului, Boris Filatov, a spus că rachete rusești cad peste case și i-a îndemnat pe ucrainenii din oraș să stea în zone sigure. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el a spus: „Vă rog să rămâneți la adăpost. Sunt informații că mai multe rachete au căzut pe case particulare.  Așteptăm informații oficiale de la Administrația Militară.”

ACTUALIZARE Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a adus un omagiu ucraineanilor pentru că „și-au dat viața pentru a proteja valorile” pe care este construit blocul european.

ACTUALIZARE  SUA condamnă uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin, considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin

ACTUALIZARE Forțele ruse  au început să construiască un pod plutitor peste râul Nipro, lângă podul Antonivsky,  potrivit serviciilor secrete britanice.

Podul din Herson a fost vizat în mod repetat de forțele ucrainene cu lovituri de rachete, deoarece este o rută cheie de aprovizionare pentru Rusia în sudul țării.

De câteva săptămâni, forțele ruse și civilii locali s-au bazat pe o traversare cu feribotul a căii navigabile, se arată în actualizare.

Dacă Rusia va finaliza podul improvizat, aproape sigur va crește capacitatea punctului de trecere în comparație cu feribot, arată informarea citată de The Guardian.

ACTUALIZARE Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invadarea Ucrainei de către Rusia şi îi va trage la răspundere.

ACTUALIZARE Surse ucrainene raportează că forțele ruse au lovit o fabrică de cazane în orașul Mariupol, din sudul Ucrainei.  Consilierul primarului orașului, Petro Andryushchenko, a raportat că forțele ruse au lovit centrala termică a orașului, într-o postare Telegram, în această dimineață.

ACTUALIZARE „Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă”, a spus oficialul american.

Acesta a mai spus că afirmaţiile se bazează pe informaţii declasificate.

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că ţara sa, alături de mai multe state membre ale Uniunii Europene, au creat „Iniţiativa Kiev” în scopul consolidării cooperării regionale, informează marţi dpa.

Şeful statului ucrainean a numit participanţii la acest format, vecinii Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, adăugând că uşa este deschisă şi altor ţări.

Preşedintele Zelenski a descris această iniţiativă drept „o linie foarte promiţătoare a activităţii noastre în cadrul alinierii euro-atlantice”, dar a oferit puţine detalii, spunând doar că problemele de securitate vor fi în centrul acestui format de colaborare.

În discursul său video, preşedintele ucrainean a abordat şi cea de-a doua reuniune anuală a Platformei Crimeea, summit ce va avea loc marţi, online, şi în care vor ţine discursuri, printre alţii, lideri din Germania, Japonia, Canada şi NATO. În total, au fost anunţaţi peste 50 de participanţi din Europa, Asia, America şi Africa. Platforma Crimeea, lansată anul trecut, este folosită de Kiev în scopul mobilizării sprijinului pentru revenirea peninsulei Crimeea în cadrul Ucrainei.

Anexată de Rusia în 2014, peninsula Crimeea continuă să facă parte din Ucraina, conform prevederilor dreptului internaţional.

Evenimentele ultimelor ore

• Rusia a acuzat serviciile de informații ale Ucrainei că au ucis-o pe Darya Dugina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist. Serviciul de securitate FSB din Rusia a publicat informații și un videoclip care arătă că o femeie ucraineană din regimentul Azov din țară ar fi  responsabilă de crimă.

The Guardian raportează că afirmația nu are credibilitate.

• Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut luni oprirea fluturării ”sabiei nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment maxim de pericol” și că toate țările cu arme nucleare trebuie să se angajeze că nu le utilizează. Șeful ONU a descris situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, ca fiind critică. Bombardele și luptele în zonă continuă.

• Moscova a cerut ca marți să se țină o ședință a consiliului de securitate al ONU pentru a discuta despre fabrica Zaporojie, a informat agenția de știri de stat rusă RIA, citându-l pe ambasadorul adjunct la ONU, Dmitri Polyanski.

• Soldații ucraineni care au fost luați prizonieri după bătălia pentru Mariupol au acuzat forțele ruse de tortură în timpul captivității lor. Soldații, care erau din regimentul Azov și eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri, le-au spus reporterilor că au văzut soldați care au fost bătuți până când li s-au rupt oasele. „Unora li s-au introdus ace în răni, alții au fost torturați cu apă”, a spus Vladyslav Zhaivoronok, care și-a pierdut un picior. „Ne-au dezbrăcat și forțat să ne ghemuim. Dacă vreunul dintre băieți ridica capul, începea să-i bată imediat”, a adăugat Denys Chepurko.

• Singurul pod peste râul strategic Nipru din orașul Herson ocupat de ruși a fost lovit de rachete Himars de înaltă precizie furnizate de SUA, rănind 15 persoane, a declarat o sursă agenției de presă Interfax din Rusia. Podul este o trecere cheie pentru transportul militar rusesc în regiune.

• Trei sate din regiunea Donețk din estul Ucrainei au fost lovite luni de artileria rusă și mai multe lansatoare de rachete. Soledar, Zaytseve și Bilohorivka în apropiere de orașul Bakhmut au fost lovite, ucigând cel puțin doi civili, au declarat autoritățile ucrainene.

•Aproape 9.000 de militari ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia, a declarat luni șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi. Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a declarat luni că 5.587 de civili au fost uciși și 7.890 de răniți între 24 februarie și 21 august, în principal din atacuri cu artilerie, rachete și rachete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite