Război în Ucraina. Ucraina pregătește evacuarea civililor din oțelăria Azovstal. O jurnalistă de la Radio Europa Liberă a fost ucisă în atacurile cu rachetă asupra Kievului. Cel puțin 6.100 de civili ucraineni au murit

29 aprilie 2022, 07:20

ACTUALIZARE 17.50 NATO a anunțat că țările membre au respins încercările Rusiei de a survola spațiul NATO pe deasupra Mării Negre și Mării Baltice., relatează The New York Times.

În regiunea Mării Negre, mai multe avioane NATO din România, Marea Britanie și alte state au fost ridicate de la sol pentru interceptarea avioanelor rusești.

Avioane de luptă din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au fost transportate în diferite momente în regiunea Mării Baltice începând de marți pentru a proteja spațiul aerian aliat.

De asemenea, trei cetățeni străini, un american, un britanic și un danez, care luptau alături de forțele ucrainen, au fost omorâți în luptă, a declarat un oficial din Ministerul Apărării din Ucraina, pentru The New York Times.

The Times anunță că „Fantoma din Kiev”, pilotul care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunțat 6.134 de victime civile în Ucraina, de la începutul războiului: 2.899 de oameni uciși și 3.235 răniți, relatează Ukrinform.

Între cei uciși, sunt 970 de bărbați, 646 de femei, 64 de fete și 76 de băieți. Pentru alți 70 de copii și 1.073 de adulți decedați nu a fost identificat genul. Cei mai mulți civili au murit în explozii, bombardamente, în atacuri cu rachete și raiduri aeriene.

Numărul victimelor civile este considerabil mai mare, atrage atenția OHCHR, pentru că sunt regiuni în care numărul celor uciși nu a putut fi stabilit: Mariupol, orașe din Donețk, Luhansk și Sumî.

ACTUALIZARE 15.15 Rușii au comis 243 de agresiuni împotriva jurnaliștilor, de la începerea războiului în Ucraina și până în prezent, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de The Kyiv Independent. Este vorba despre crime, răpiri, amenințări, bombardamente asupra turnurilor de transmisie. Șapte jurnaliști au fost uciși, 15 sunt dați dispăruți, 14 au murit în luptă, după ce s-au înrolat în armata ucraineană, nouă au fost răniți, opt au fost răpiți.

ACTUALIZARE 14.43 Armata Rusiei a ucis 100 de civili la Kiev, inclusiv 4 copii. Aproximativ 435 de civili au fost răniți în capitala ucraineană din 24 februarie, a informat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

ACTUALIZARE 14.40 Ocupanții ruși au răpit 2 voluntari britanici în Ucraina. Aceștia au fost reținuți de forțele ruse la un punct de control din regiunea Zaporojie pe 25 aprilie, în timp ce încercau să salveze o familie dintr-o așezare ocupată de ruși, a informat BBC.

ACTUALIZARE 14.37 Polonia a furnizat Ucrainei  peste 200 de tancuri, suporturi de artilerie autopropulsate, sisteme de lansare multiplă de rachete și rachete „aer-aer”, potrivit Nexta Tv.

ACTUALIZARE 14.25 Forțele ruse bombardează nodul feroviar și linia de aprovizionare în estul Ucrainei, transmite CNN.

Trupele ruse au bombardat un important nod feroviar și o linie de aprovizionare pentru trupele ucrainene în estul țării, potrivit imaginilor video publicate joi și vineri. Videoclipul arată camioane de cale ferată în flăcări în orașul Lyman, la câțiva mile est de Sloviansk, în regiunea Donețk.

Rușii încercau „să înainteze din nordul regiunii, regiunea vecină Harkiv – în direcția Lyman și să facă tot posibilul pentru a obține o rută directă spre Sloviansk, Kramatorsk, atingându-și obiectivele strategice în regiunea Donețk”, a spus Pavlo. Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk.

Kyrylenko a insistat că „inamicul nu poate pătrunde. Orașul Lyman este sub controlul Forțelor Armate ucrainene”.

ACTUALIZARE 13.49 Londra a anunţat vineri că trimite experţi în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi şi punerea sub acuzare în legătură cu crimele de război comise după începerea invaziei ruse pe 24 februarie, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 13.35 NATO a reiterat că Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus la BBC: „Este clar că următoarele zile și săptămâni s-ar putea dovedi decisive, dar războiul va dura probabil mai mult. „Ar putea fi săptămâni, ar putea fi luni, ar putea fi chiar ani – depinde de o mulțime de factori. Dar, în cele din urmă, probabil că acest război va fi câștigat, sperăm, de Ucraina pe câmpul de luptă”.

ACTUALIZARE 13.25 Radio Liberty a confirmat că jurnalista sa, Vera Hirych, a fost ucisă în casa ei. Avea 55 de ani. Cadavrul ei a fost descoperit în această dimineață, dus într-o dubă de la morgă într-o pungă neagră.

ACTUALIZARE 13.13 Rusia a confirmat vineri că a efectuat cu o zi înainte o lovitură cu arme „de înaltă precizie” împotriva Kievului, chiar în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

ACTUALIZARE 12.53 Aproximativ 8.000 de soldaţi britanici vor participa în această vară la exerciţii în Europa de Est alături de alţi militari din NATO, într-o ”demonstraţie de solidaritate şi forţă” în contextul continuării invaziei ruse în Ucraina, informează vineri France Presse.

ACTUALIZARE 12.48 SUA schimbă tactica, înarmează Ucraina ca să poată iniția un atac asupra trupelor rus, scrie George Friedman.

ACTUALIZARE 12.35 Procurorul General al Ucrainei a informat că de la începutul războiului din Ucraina, 219 copii au fost , notează uciși și peste 398 au fost răniți.

ACTUALIZARE 12.30 În așa-numitele „Republici Populare” din Lugansk și Donețk, studenții sunt obligați să doneze sânge în masă pentru ocupanții ruși răniți, relatează avocatul poporului Liudmila Denisova. Potrivit acesteia, sunt deja cunoscute aproximativ 700 de cazuri de donare forțată de sânge.

ACTUALIZARE 12.15 Jurnalista Vera Girich de la Radio Europa Liberă a fost ucisă în atacul cu rachetă lansat joi, la Kiev, a declarat colegul ei Alexander Demchenko. Alte 10 persoane au fost rănite în bombardametele de ieri din Kiev.

ACTUALIZARE 12.00 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut o nouă cerere de a se adresa șefilor de stat ai Uniunii Africane, potrivit președintelui Comisiei UA, Moussa Fakim citat de BBC.

ACTUALIZARE 11.49 Ministerul Apărării din Marea Britanie: câștigurile teritoriale ale Rusiei limitate, obținute cu un cost semnificativ datorită „rezistenței puternice a Ucrainei”. Bătălia de la Donbas rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei, în timp ce luptele grele continuă în mai multe direcții.

ACTUALIZARE 11.39 Forțele ruse încep răpirea în masă a oamenilor din orașul ocupat Melitopol. Potrivit primarului Ivan Fedorov, în urmă cu două săptămâni, ocupanții ruși au început să recruteze ilegal bărbați de vârstă militară. Dar recent, rușii au început să-i răpească de la punctele de control, a spus el.

ACTUALIZARE 11.35 Estimări ale pierderilor de război ale Rusiei din 29 aprilie, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei: 23.000 de soldați ruși uciși, 187 de avioane, 155 de elicoptere, 986 de tancuri, 435 de sisteme de artilerie, 2,418 transportoare de personal blindate, 8 nave de război, 1695 de vehicule

ACTUALIZARE 11.30 Cel puțin o persoană a murit în atacul cu rachete rusești din 28 aprilie la Kiev. Primarul Vitali Klitschko a raportat pe 29 aprilie că o persoană a fost găsită moartă sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale lovite de un atac cu rachete rusești cu o zi înainte.

ACTUALIZARE 11.20 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a susținut vineri că trupele ruse „jefuiesc” stocurile de grâu

ACTUALIZARE 10.45 Ucraina declară că a planificat o operațiune pentru a scoate civili din oțelăria de la Mariupol vineri, transmite CNN.

Potrivit Avocatului Poporului Lyudmila Denisova, aproximativ 1.000 de civili sunt adăpostiți în uzina Azovstal din Mariupol, inclusiv sugari, copii, bătrâni și femei, precum și 500 de soldați răniți.

ACTUALIZARE 10.00 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a îndemnat pe aliații țării sale să „decidă ce garanții de securitate sunt gata să ofere” Kiev.

Într-o postare pe o rețea de socializare, el a spus că Ucraina a renunțat la armele sale nucleare „de dragul păcii mondiale”, dar urmarea a fost că țara a rămas într-o stare de vulnerabilitate. „Atunci am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată”.

ACTUALIZARE 09.55 Epicentrul vicios al războiului din Ucraina se află acum în orașele bombardate din est și sud. Dar rezonanța conflictului se extinde într-un mod care va lăsa neatinși puțini oameni de pe Pământ, de la orașele mici din America până la zone întinse din Africa afectată de sărăcie, scrie CNN într-o analiză.

ACTUALIZARE 09.30 Un punct de control din satul rusesc Krupets din regiunea Kursk a fost atacat, potrivit guvernatorului din Kursk, Roman Starovoyt. Agenția de presă RIA a raportat că nu au fost victime, iar grănicerii au contraatacat. Krupets este aproape de granița cu Ucraina, lângă regiunea Sumî, din nord-estul țării.

ACTUALIZARE 09.00 Armata rusă și-a intensifict ofensiva pe frontul estic al Ucrainei, cu atacuri la Harkov și la Herson, oraș deja ocupat unde, potrivit unor rapoarte, localnicii sunt agresați pentru că nu recunosc autoritatea rusă.

ACTUALIZARE 08.50 Forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene, transmite dpa.

„În direcţia Izium, (duşmanul) nu a efectuat nicio operaţiune ofensivă”, a transmis Statul Major în ultimul buletin de război, remarcând că forţele ruse şi-au limitat activităţile la operaţiuni de recunoaştere şi foc de artilerie.

Zona din jurul Iziumului, din regiunea Harkov, a fost principala ţintă a activităţilor trupelor ruse în ultimele zile. Avansând către sud, se pare că scopul ar fi să încercuiască forţele ucrainene în regiunea Donbas, remarcă dpa.

Şi în alte zone de-a lungul liniei de front a fost relativ linişte, potrivit Statului Major ucrainean. Au fost raportate atacuri ale artileriei în apropiere de Doneţk, dar nu au mai existat şi alte încercări de a lua cu asalt oraşul.

ACTUALIZARE 08.45 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut joi crearea unui „tribunal penal internaţional (TPI)” ad-hoc, care să judece „autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei”.

Această instanţă penală ar trebui să aibă puterea de a emite „mandate internaţionale de arestare fără a fi restricţionată de imunitatea” statului sau a şefilor de stat şi de guvern, continuă APCE, care se declară „îngrozită de războiul de agresiune” declanşat de Rusia şi „speriată de informaţiile” care menţionează „atrocităţi” la adresa civililor.

ACTUALIZARE 08.25 Kievul a cerut Sofiei să repare o parte din armamentul său greu în uzinele de profil din Bulgaria. Informația a apărut după întâlnirea dintre premierul Kiril Petkov și președintele Zelenski de la Kiev.

ACTUALIZARE 08.15 AIEA avertizează că rachetele care zboară deasupra centralelor nucleare din Ucraina ar putea duce la un accident nuclear. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat pe 28 aprilie că examinează rapoartele ucrainene conform cărora o rachetă a zburat direct deasupra unei centrale nucleare.

Dacă o rachetă scapă de sub control, ar putea duce la un accident nuclear, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 07.55 ONU este gata să participe la evacuarea civililor din Azovstal din Mariupolul ocupat. La Kiev, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au fost în desfășurare „discuții intense” cu privire la implicarea ONU și a Crucii Roșii în procesul de evacuare, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07. 52 Rusia a respins joi apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol.

Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el.

Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect.

ACTUALIZARE 07.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul financiar suplimentar din partea SUA ca un „pas foarte important”, transmite vineri dpa.

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un nou ajutor financiar substanțial pentru Ucraina: 33 de miliarde de dolari, sprijin suplimentar pentru următoarele luni. Din această sumă, 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar. Biden a mai spus că banii și bunurile confiscate de la oligarhii ruși aflaţi pe lista celor sancționaţi vor fi folosiți pentru finanțarea apărării Ucrainei. Liderul de la Casa Albă a subliniat din nou că Rusia este un agresor, iar Statele Unite nu luptă împotriva Rusiei, ci ajută Ucraina să se apere de violențele acesteia.

ACTUALIZARE 07.35 Un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina, iar un al doilea este dispărut, a anunţat Ministerul de Externe al Regatului Unit. Surse din Ucraina au declarat pentru BBC că bărbatul mort este Scott Sibley, despre care se presupune că a luptat pentru forțele ucrainene.

El este primul cetățean britanic care a confirmat că a fost ucis în conflict.

Nu au fost oferite detalii despre moartea lui Scott Sibley și cum sau când a dispărut a doua persoană. Surse diplomatice au spus că cel mai probabil cele două persoane ar fi fost voluntari străini care servesc în forțele armate ucrainene fie în Mariupol, fie în altă parte din Donbas.

ACTUALIZARE 07.30 Și un cetățean american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de forțele ucrainene în Ucraina, au confirmat membrii familiei lui Cancel pentru CNN.

–––––––––––––––––––

Rachetele au lovit Kievul în timpul vizitei Secretarului General al ONU, în care a criticat Consiliul de Securitate, organismul pe care îl conduce.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat pentru BBC că a fost șocat de atac. Chiar în acel moment, el stătea de vorbă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Antonio Guterres a spus că Consiliul nu a reușit să prevină sau să pună capăt războiului din Ucraina. Aceasta a fost „o sursă de mare dezamăgire, frustrare și furie”, a spus el. „Permiteți-mi să fiu foarte clar: nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război”, a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, este însărcinat în mod special cu asigurarea păcii și securității globale.

Ucraina a respins 9 atacuri rusești în Donbas. Pierderile armatei ruse ca urmare a luptei includ șase tancuri, un sistem de artilerie, 12 vehicule blindate, o mașină și un tun antiaerian.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a raportat că o rachetă rusă a rănit 10 persoane la Kiev și a distrus parțial primele două etaje ale unei clădiri de 25 de etaje.

Autorităţile ucrainene au descris joi seară bombardamentele ruseşti asupra Kievului drept „un act odios de barbarie„, care a avut loc în mijlocul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în capitala Ucrainei, informează AFP.

Prin acest act odios de barbarie, Rusia îşi demonstrează încă o dată atitudinea faţă de Ucraina, Europa şi lume”, a scris ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

Procurorul general al Ucrainei a anunţat joi că zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi pentru presupuse crime de război comise în Bucea. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Irina Venediktova a subliniat că anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă