Război în Ucraina |Putin amenință cu un atac fulgerător. Un comandant al forțelor ucrainene spune că în oțelăria Azovstal sunt 600 de răniți fără medicamente

27 aprilie 2022, 06:53

ACTUALIZARE 20.15: Misiunea umanitară ONU în Ucraina se așteaptă ca peste 24 de milioane de oameni, peste jumătate din populația Ucrainei, să aibă nevoie de asistență umanitară. Națiunile Unite estimează că peste 15,7 milioane de ucraineni sunt deja afectați de distrugerea infrastructurii și mutarea forțată, precizează The New York Times.

Până marți, cel puțin 2.759 de civili au fost omorâți, iar peste 3.000 au fost răniți. Oficialii ucraineni estimează numere mult mai mari ale victimelor războiului.

ACTUALIZARE 19.00 Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a sosit în Ucraina, după ce s-a întâlnit ieri la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Guterres a scris pe Twitter:  „cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine – de dragul Ucrainei, Rusiei și lumii”.

 

ACTUALIZARE 18.30 Șeful administrației militare regionale de la Lugansk, Serghei Gaidai, relatează că trupele ruse au bombardat un spital din Severodonețk.

O femeie a fost ucisă.

 

ACTUALIZARE 17.50 Un comandant al forțelor ucrainene din Mariupol spune că în oțelăria Azovstal sunt 600 de răniți fără medicamente.

El a făcut un apel urgent într-un videoclip pe pagina sa de Facebook, spunând că în siderurgia Azovstal sunt peste 600 de civili și luptători răniți.

Serhiy Volyna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a declarat că nu există medicamente și nici condiții de tratament pentru răniți, adăugând că sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre și rămân fără hrană și apă.

 

ACTUALIZARE 17.30 Aproape 80.000 de refugiați ucraineni s-au angajat în Polonia. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, circa trei milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia. Dintre aceștia, 77.000 și-au găsit deja de lucru acolo.

ACTUALIZARE 17.10 Armata ucraineană a afirmat că a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, transmite AFP. ”Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, care mai susţine că a lovit astfel ”un post de control” şi a distrus un sistem antiaerian. ”Pierderile ruşilor sunt în curs de a fi clarificate”, se arată în acelaşi mesaj.

ACTUALIZARE 17.30 Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice țară care încearcă să intervină în Ucraina se va confrunta cu un răspuns rapid din partea Rusiei și a spus că toate deciziile cu privire la modul în care Moscova va reacționa în această situație au fost deja luate.

Adresându-se parlamentarilor din Sankt Petersburg, Putin a spus că Occidentul vrea să rupă Rusia în mai multe bucăți și a acuzat că împinge Ucraina în conflict cu Rusia, transmite The Guardian.

Dacă cineva, insist, va încerca să intervină în evenimentele în curs de desfăşurare şi va crea ameninţări strategice inadmisibile la adresa Rusiei, trebuie să ştie că atacurile noastre de răspuns vor fi fulgeratoare, rapide„, a avertizat Putin în timpul unei intervenţii în faţa Consiliului deputaţilor din Sankt Petersburg.

Atacul va fi fulgerător şi rapid. Avem toate instrumentele pentru aceasta„, a asigurat Putin, referindu-se la armele hipersonice.

Armament, „cu care nimeni nu se poate lăuda astăzi. Iar noi nu ne vom lăuda. Noi îl vom folosi dacă va fi necesar. Şi vreau să ştie asta toată lumea„, a declarat preşedintele rus.

„Toate deciziile în această privinţă au fost deja luate”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 17.10 Camera inferioară a Belarusului a decis să introducă pedeapsa cu moartea în cazul tentativelor de terorism, după ce activiștii au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna desfășurarea forțelor ruse în Ucraina.

ACTUALIZARE 17.00 Zelenski: Rachete ruseşti au survolat trei centrale nucleare din Ucraina. Militarii ruși nu cunosc regulile de securitate nucleară. Funcționarea centralelor de la Zaporojie și Cernobîl e datorată profesionalismului specialiștilor ucraineni

ACTUALIZARE 16.30 Armata rusă şi-a continuat miercuri atacurile aeriene asupra combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul-port Mariupol, unde – potrivit autorităţilor locale – s-au refugiat peste 1.000 de civili şi unde continuă să opună rezistenţă circa 500 de combatanţi ai regimentului Azov, subordonat Ministerului ucrainean de Interne, potrivit EFE şi Reuters.

ACTUALIZARE 16.10 Charles Michel, Președintele Consiliului European, reacționează la provocările din aceste zile din regiunea transnistreană și își exprimă solidaritatea cu R. Moldova. Oficialul european mai accentuează că Transnistria nu trebuie folosită drept un „cal troian” pentru a intensifica tensiunile în regiune.

 

ACTUALIZARE 16.00 Kremlinul consideră ”provocatoare” declaraţia consilierului lui Zelenski, potrivit căreia Ucraina poate rezolva problema transnistreană.

ACTUALIZARE 15.50 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale rusești și altor clienți dacă refuză să plătească în ruble, transmite The Guardian.

Comentariile sale de astăzi au venit după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, o mișcare pe care liderii europeni au denunțat-o drept „șantaj”.

Vorbind cu reporterii, Peskov a spus:

„Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi și rămâne angajată în îndeplinirea obligațiilor sale contractuale.

Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească în noul sistem, atunci decretul președintelui se va aplica desigur.”

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderile bugetare pe care le-ar putea suporta dacă țările europene ar refuza să plătească gazul în ruble, Peskov a răspuns: Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prognozate și s-au luat măsurile necesare.

ACTUALIZARE 15.30 Fostul puşcaş marin american Trevor Reed, condamnat la 9 ani de închisoare în Rusia pentru violenţe, a fost schimbat cu Konstantin Iaroşenko, un pilot rus încarcerat în SUA pentru trafic de cocaină, transmit AFP şi Reuters, citând un anunţ al Ministerului de Extern de la Moscova.

ACTUALIZARE 15.00 Turcia speră că Putin și Zelensky se vor întâlni „în zilele următoare”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE 14.44 Comisia Europeană a propus miercuri suspendarea pentru un an a tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene importate în UE, pentru a susține economia țării atacate de Rusia. Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre, transmite CNN.

ACTUALIZARE 14.29 Un vicepreședinte Gazprombank a fugit din Rusia pentru a lupta în țara natală contra forțelor de invazie. ”Nu puteam să privesc de pe margine”, spune Igor Volobuev.

 

 

ACTUALIZARE 14.26 Moscova a impus restricții pentru 287 de parlamentari britanici și le-a interzis intrarea în Rusia , acuzându-i că alimentează „isteria rusofobă nejustificată”, potrivit Interfax.

Ministerul rus de Externe a precizat că sancțiunile impuse membrilor Camerei Comunelor au fost un răspuns la faptul că Marea Britanie a impus restricții similare pentru 386 de membri ai propriei camere inferioare a parlamentului la 11 martie.

ACTUALIZARE 14.03 Norvegia va aloca 44 de milioane de dolari pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina. Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că decizia face parte dintr-o inițiativă a Marii Britanii de a cumpăra arme pentru Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.57 Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia a capturat satul Zavodi și aşezări de lângă Izium, regiunea Harkov.

ACTUALIZARE 13.14 Șeful Administrației Regionale Donețk, Kirilenko, raportează că armata rusă a folosit arme cu fosfor de două ori în orașul Avdiivka. Astăzi a avut loc și un atac aerian în Avdiivka, care a lovit o clădire de locuințe. O persoană a fost rănită.

 

 

ACTUALIZARE 12.02 Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ”cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live, citat miercuri de portalul Deschide.md.

„Aici trebuie să spunem că R.Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovici, fără a da detalii.

ACTUALIZARE 11.51 Ministrul român al Apărării Vasile Dîncu a comentat evenimentele din Transnistria, pe care le consideră “o încercare de a crea un conflict în această zonă”, și spune că acest conflict nu are șanse să se dezvolte.

“Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în jurul țării noastre atunci când este vorba de conflicte. Vedem în acest eveniment o provocare, o încercare de a crea un conflict în această zonă care, după toate analizele noastre, în acest moment nu are șanse să se dezvolte. Guvernul și Președinția Republicii Moldova gestionează această situație, dar nu vedem ca fiind o problemă”, a precizat Dîncu.

ACTUALIZARE 11.30 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încearcă să „șantajeze” Europa, după ce gigantul energetic rus Gazprom a confirmat că a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria.

„Anunțul făcut de Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, a declarat Ursula von der Leyen.

ACTUALIZARE 11.26 Ministerul de Interne din Transnistria a afirmat miercuri că în cursul nopții au fost trase focuri de armă de pe teritoriul Ucrainei spre un sat care adăpostește un mare depozit de muniții, potrivit The Guardian.

De asemenea, ministerul a susținut că a detectat drone despre care a spus că au fost lansate din Ucraina.

ACTUALIZARE 10.57  Trei piloți ruși suspectați că au bombardat clădiri civile din regiunile Harkov și Sumî se numără printre cei șapte militari ruși împotriva cărora momentan Kievul pregătește acuzații pentru crime de război, a declarat procurorul general ucrainean pentru Reuters.

Celelalte persoane sunt doi operatori ai unui lansator de rachete care ar fi bombardat așezările civile din regiunea Harkov și doi militari suspectați că au ucis un locuitor din împrejurimile Kievului, după care i-au violat soția.

Procuratura ucraineană a declarat că a sesizat persoanele că sunt suspecți și că anchetele sunt în desfășurare, adăugând că nu au fost depuse acuzații la instanță.

ACTUALIZARE 10.45 Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ucis cel puțin 217 copii, în timp ce peste 610 au fost răniți, a transmis miercuri Procuratura Generală a Ucrainei.

Autoritățile consideră că, în realitate, este vorba despre un număr mult mai mare de victime.

 

 

ACTUALIZARE 10.41 Australia trimite șase obuziere și muniție în Ucraina, dar şi ajutor umanitar în valoare de 65 de milioane de dolari.

 

 

ACTUALIZARE 10.10 Podul care leagă Odesa de sud-vestul Ucrainei, vizat de un nou atac cu rachete. Este vorba despre podul de la Zatoka de peste Nistru, puternic avariat în urma unui atac cu rachete lansat cu o zi în urmă.

ACTUALIZARE 09.37 Rusia susține că a preluat controlul asupra regiunii Herson și a altor teritorii din estul și sudul Ucrainei.

Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk„, a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

ACTUALIZARE 09.33 Regiunea Belgorod din Rusia prelungeşte starea de alertă în privinţa ameninţării teroriste, după exploziile şi incendiul de la un depozit de muniţii.

Guvernul regional le cere cetățenilor din regiune să nu participe la adunări în masă și să aibă asupra lor actele de identitate atunci când ies în oraș. Folosirea de petarde și artificii este, de asemenea, interzisă prin ordin.

ACTUALIZARE 08.33 Regiunea Dnipropetrovsk a fost puternic bombardat peste noapte. Trupele ruse au bombardat Zelenodolsk, Marianske și Velika Kostromka, distrugând infrastructura energetică. În zonă au avut loc scurgeri de petrol și un incendiu, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.

ACTALIZARE 08.21 Rușii au tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria.

Compania de gaze controlată de stat a Rusiei, Gazprom, a informat Polonia și Bulgaria – atât membre NATO, cât și membre ale Uniunii Europene – că va opri livrările începând de miercuri, primele astfel de întreruperi de când președintele rus Vladimir Putin a declarat că „țările neprietenoase” vor trebui să plătească gazele naturale furnizate în ruble în loc de alte valute. Liderii europeni au respins cererea lui Putin și au acuzat Gazprom de încălcarea contractelor sale, scrie Washington Post.

ACTUALIZARE 07.53 Un depozit de muniții din regiunea Belgorod din Rusia este în flăcări, a declarat guvernatorul regional, citat de CNN.

„Conform informațiilor preliminare, un depozit de muniții este în flăcări în apropierea satului Staraia Nelidovka”, a spus Viacheslav Gladkov. Staraia Nelidovka se află în apropierea graniței cu Ucraina.

Explozii au fost auzite și în provincia rusă Kursk, aici se pare că e vorba de lansări ale sistemelor locale de apărare antiaeriană.

 

 

ACTUALIZARE 07.48 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, urmează să lanseze un apel miercuri la „dublarea sprijinului” pentru Ucraina şi la pregătirea pentru un război „pe termen lung” după invazia rusă, notează AFP.

„Geopolitica s-a întors”, urmează să afirme ministrul britanic în cursul unui discurs, miercuri, la Mansion House, reşedinţa oficială a Lordului-Primar al City of London.

„Să fim sinceri, arhitectura imaginată pentru a garanta pacea şi prosperitatea este un eşec cu Ucraina”, trebuie să spună ea. „Avem nevoie de o nouă abordare”.

 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de armament ale Occidentului către Ucraina înseamnă că în esență NATO este implicată într-un război cu Rusia.

Diplomatul rus a mai susținut că există riscul escaladării conflictului prin utilizarea armelor nucleare.

Intervenția sa vine după ce în cursul weekendului a avut loc prima vizită a unor înalți demnitari americani la Kiev, respectiv secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin.

Austin a spus că SUA vor să vadă armata rusă slăbită și că Ucraina poate câștiga războiul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite