Război în Ucraina. ONU: 150 de civili evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol sunt în siguranţă în Zaporojie. Occidentul crede că Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai

3 mai 2022, 07:49

ACTUALIZARE 23.46 Rușii au atacat marți seară căile ferate din regiunea Liov, au confirmat serviciile feroviare ucrainene. Atacuri cu rachete în mai multe zone

ACTUALIZARE 21.32 Războiul din Ucraina trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE, consideră ministrul austriac de Externe. Acces pentru Ucraina și R. Moldova la instituții europene

ACTUALIZARE 21.21 O întreprindere slovacă va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, a anunţat Ministerul Apărării de la Bratislava.

ACTUALIZARE 21.20 Explozii puternice la Liov. Potrivit presei ucrainene, au fost semnalate 5 explozii.

Între timp, Forțele armate ucrainene anunță că au distrus un post de comandă rus la granița administrativă dintre regiunile Mykolaiv și Kherson.

ACTUALIZARE 20.08 Forțele ruse au deportat aproape 40.000 de oameni din Mariupol în Rusia sau în regiunea Donețk separatistă, a declarat marți primarul Mariupol, Vadim Boichenko.

„Am verificat deja listele celor care au fost deportați de la Mariupol în Rusia sau Doneţk. Aproape 40.000 de oameni. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul momentan, dar continuăm”, a spus Boichenko.

Armata rusă „duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia și acolo folosesc oamenii la diverse munci”, spune Boichenko, adăugând că locuitorilor din Mariupol li se eliberează un certificat de relocare.

ACTUALIZARE 19.59 Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre situaţia din Ucraina cu omologul său francez Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică desfăşurată marţi, prilej cu care i-a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra Kievului pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit „atrocităţi”, au relatat agenţiile de presă ruse.

Macron l-a avertizat pe Putin cu privire la consecințele războiului din Ucraina și a cerut încetarea „agresiunii devastatoare”, potrivit unui comunicat de la Palatul Elysée. Macron „și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la Mariupol” și situația din regiunea Donbas, a adăugat acesta. De asemenea, „a cerut Rusiei să permită evacuarea în continuare a fabricii Azovstal”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 19.10 Zece morți și 15 răniți în bombardamentele de la fabrica de cocs din Avdiivka. “Rușii știau exact unde să lovească, muncitorii tocmai îşi terminaseră tura și așteptau autobuzul.” a scris pe Twitter guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko.

Rusia a negat anterior că a vizat civili.

ACTUALIZARE 19.04 Parlamentul ucrainean a aprobat marţi o lege care reglementează suspendarea activităţii partidelor politice considerate ”pro-ruse”, măsură care este în vigoare din 20 martie, după ce a fost aprobată de Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

ACTUALIZARE 17.42 Civilii evacuați de la oțelăria Azovstal din Mariupol au ajuns în siguranță în Zaporojie, a transmis un oficial ONU, citat de CNN.

ACTUALIZARE 16.24 Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi într-un discurs prin videoconferinţă în faţa parlamentului ucrainean că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în sumă totală de 300 de milioane de lire, inclusiv sub formă de radare, drone şi aparate pentru vedere nocturnă.

„Vom continua să ajutăm Ucraina (…) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a spus premierul britanic.

ACTUALIZARE 16.01  Exporturile Ucrainei de cereale sunt afectate de tarifele excesiv de ridicate la porturile de la Dunăre.

Înainte de începutul războiului, taxa de transbordare a cerealelor în porturile Reni şi Izmail era de 5-6 dolari pe tonă, iar după începerea ostilităţilor a urcat la 12 dolari pe tonă, a explicat Vadim Denisenko pe pagina sa de Facebook. El a adăugat că, în aprilie, taxa a urcat la 15 dolari pe tonă, iar pentru mai a fost anunţată o taxă de 20 dolari pe tonă.

„Înţeleg câştigul, dar o creştere de 4 ori nu mai este o piaţă, este şantaj”, a subliniat Denisenko.

ACTUALIZARE 15.20 Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, îi cere lui Lavrov să își ceară scuze

Rusia a acuzat Israelul că sprijină „regimul neo-nazist de la Kiev”, ridicând miza într-o dispută diplomatică la nivel înalt dintre Moscova și statul evreiesc asupra Ucrainei, antisemitismului și Adolf Hitler, transmite CNN.

Acuzația poate crește presiunea asupra Israelului.

Israelul a votat în cadrul Națiunilor Unite pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, iar ministrul de externe Yair Lapid a acuzat Rusia de crime de război.

Dar statul evreu nu s-a alăturat pe deplin sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și nici nu a furnizat Ucrainei arme, iar premierul Naftali Bennett a încercat să medieze între Rusia și Ucraina.

Ministerul rus de Externe  a folosit exemple de colaborare forțată a evreilor cu naziștii și exemplele contemporane de antisemitism din Ucraina pentru a apăra pretenția tendențioasă a lui Vladimir Putin de a fi invadat Ucraina pentru a „de-nazifica” tara. Lavrov a spus, luni, că Adolf Hitler avea sânge de evreu”.

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, transmis marți că „limita a fost depășită de această dată” și a cerut guvernului Rusiei să prezinte scuze poporului evreu.

ACTUALIZARE 15.00 Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat marţi că Rusia a lovit cu rachete un aerodrom militar de lângă Odesa, unde Ucraina primea armament occidental, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 14.20 Unul dintre ideologii „lumii ruse”, așa-numitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril I al Moscovei, a declarat:

Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat NICIODATĂ pe nimeni. Este uimitor când o țară atât de puternică nu a atacat pe nimeni, ci doar și-a apărat granițele.”

ACTUALIZARE 14.15 Cel puțin nouă civili au fost uciși de tirurile armatei ruse, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, transmite The Guardian.

Într-o postare pe Telegram, Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii de est Donețk, a spus:

”Bilanțul bombardamentelor nu este încă clar, dar cel puțin 3 persoane au fost ucise și 2 rănite. 8 case au fost avariate.  Alte trei persoane au fost ucise în timp ce beau apă în orașul Vugledar și alte trei în Lyman”, a scris el.

Marți dimineață, biroul președintelui ucrainean a declarat că zone din Donețk sunt sub foc constant, în timp ce autoritățile regionale încearcă să evacueze civilii din primele linii, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 14.10 Putin ordonă sancțiuni împotriva Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind sancțiuni economice de represalii împotriva Occidentului.

Potrivit Reuters, sancțiunile vin ca răspuns la „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”, a declarat marți Kremlinul.

Numele persoanelor sau entităților afectate de măsuri nu sunt incluse în document. Cu toate acestea, decretul acordă guvernului rus 10 zile pentru a întocmi o listă cu cei care urmează să fie sancționați, precum și spațiu pentru a contura „criterii suplimentare” pentru numărul de tranzacții care ar putea fi restricționate.

Decretul va interzice exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile sancționate. De asemenea, interzice tranzacțiile cu persoane fizice și companii străine afectate de sancțiunile Rusiei.

Anunțul vine în momentul în care se așteaptă ca Europa să propună un al șaselea pachet de sancțiuni în această săptămână, inclusiv un posibil embargo asupra achiziționării petrolului rusesc.

ACTUALIZARE 14.00 Armata Rusiei este acum „semnificativ mai slabă”, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie

Armata Rusiei este acum semnificativ mai slabă ca urmare a invaziei Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în cele mai recente informații militare ale sale. Raportul publicat azi spune că:

Bugetul de apărare al Rusiei aproape s-a dublat între 2005 și 2018, cu investiții în mai multe capabilități aeriene, terestre și maritime de vârf. Din 2008, aceasta a stat la baza programului expansiv de modernizare militară New Look.

Cu toate acestea, modernizarea echipamentului său nu a ajutat Rusia să domine Ucraina. Eșecurile atât în planificarea strategică, cât și în execuția operațională  au făcut Rusia să nu poată traduce puterea numerică  în avantaj decisiv.

Armata Rusiei este acum semnificativ mai slabă, atât din punct de vedere material, cât și conceptual, ca urmare a invaziei sale în Ucraina. Recuperarea din aceasta situație va fi îngreunată de sancțiuni. Acest lucru va avea un impact de durată asupra capacității Rusiei de a desfășura forțe militare convenționale.”

ACTUALIZARE 13.45 Circa 2.000 de locuitori din Mariupol, care s-au adunat în apropiere de localitatea Berdiansk, nu au reuşit încă să ajungă în Zaporojie, oraşul ucrainean unde se refugiază majoritatea locuitorilor din zonă, iar autorităţile s-au organizat pentru primirea lor, întrucât trupele ruse le blochează accesul, a declarat Vadim Boicenko, primarul portului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează EFE, Unian şi Ukrinform.

Ne aşteptam ca astăzi să aibă loc evacuarea de pe centura de lângă Berdiansk. Acolo astăzi s-au adunat circa 2.000 de locuitori din Mariupol şi aşteaptă să fie evacuaţi. Această evacuare este de două săptămâni aşteptată, iar noi am anunţat începutul ei. Dar trupele inamice ruse ne dau peste cap planurile şi nu permit cetăţenilor noştri să ajungă în Zaporojie’, a declarat Boicenko.

ACTUALIZARE 13.40 Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei  pe 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, pe măsură ce eforturile de invazie continuă să scadă, cred oficialii americani și occidentali.

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziștilor  în 1945. Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal de luni de zile drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și razboi.

ACTUALIZARE 13.10 Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a împărtășit autorităților ungare, în februarie, planurile de a lansa o invazie pe scară largă asupra Ucrainei, relatează publicația ucraineană The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 13.00 Cetăţeanul Serghei Koloţei, identificat de autorităţile ucrainene drept unul dintre posibilii autori ai crimelor de război din Bucea, o suburbie a Kievului, a negat luni că ar fi fost implicat în atrocităţile din această localitate atribuite forţelor ruse în cursul invaziei în Ucraina şi a dat asigurări că nu activează în cadrul armatei ruse, transmite EFE, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 12.40 Ungaria nu va susţine sancţiuni care să vizeze livrările de petrol şi gaze ruseşti

ACTUALIZARE 12.30 Organizația Mondială a Sănătății a confirmat va organiza o întâlnire specială săptămâna viitoare cu privire la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei asupra sănătății și asistenței medicale.

Reuters relatează că Tarik Jasarevic a declarat la o conferință de presă la Geneva: „Va avea loc o întâlnire pe 10 mai cu privire la impactul războiului asupra sistemului de sănătate al Ucrainei”.

ACTUALIZARE 12.00 Slovacia a confirmat că va solicita o exceptare de la orice embargo asupra petrolului rusesc convenit de Uniunea Europeană în următorul set de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, transmite CNN.

ACTUALIZARE 11.55 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează EFE.

ACTUALIZARE 11.50 Trupele rusești se află încă la Zaporojie, luptele continuă către Huleaipole și spre estul acestuia. Inamicul suferă pierderi, a transmis administrația regională de la la Zaporojie, potrivit Nexta.


ACTUALIZARE 11.30 Primarul din Mariupol a declarat că un convoi de evacuare a început să se deplaseze din orașul de coastă Berdiansk, la aproximativ  85 de kilometri vest de orașul asediat, către teritoriul deținut de Ucraina, transmite CNN.

Convoiul include multe persoane din primul lot de evacuați din oțelăria Azovstal.

ACTUALIZARE 10.30 Papa Francisc a declarat că premierul maghiar Victor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei Ucrainei pe 9 mai – Ziua Victoriei Rusiei.  Papa a făcut aceste comentarii pentru ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți, potrivit CNN.

„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a spus Papa Francisc.

„Asta ar explica și viteza escaladării acestor zile. Pentru că acum nu este doar Donbasul, este Crimeea, este Odesa, ia portul de la Marea Neagră din Ucraina, este totul”.

”Nu există suficientă voință pentru pace”, a spus Papa. „Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”.

ACTUALIZARE 10.00 Inepuizabila ferocitate a soldaților ruși. Aceștia evacuează cadavrele locuitorilor din Mariupol cu inscripția ”ajutor umanitar”

Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov, pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor oraşului, decedaţi în cea mai mare parte în urma bombardamentelor şi asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua.

ACTUALIZARE 09.00 Aproape 1,1 milioane de persoane au fost aduse în Rusia din zonele lovite de război ale Ucrainei de la începutul invaziei vecinului său de către Moscova în februarie, relatează marţi DPA.

Printre cei aduşi în Rusia se numără în jur de 200.000 de copii, a declarat şeful militar rus Mihail Mizinţev, citat de agenţia de presă Interfax, potrivit Agerpres.

Numai luni au fost aduse 11.500 de persoane, inclusiv 1.850 de copii, în Rusia din Ucraina, a spus el.

ACTUALIZARE 08.20 Un incendiu a izbucnit la depozitul editurii pro-Kremlin „Prosveshchenie” de lângă Moscova. Aproape 34 de mii de metri pătrați ard. La miezul nopții trecute, un hangar din districtul Bogorodskoe, unde erau depozitate materiale tipărite, a luat foc.

ACTUALIZARE 07.50 Uniunea Europeană speră să adopte a şasea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE), a declarat luni Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, transmite Reuters.

Josep Borrell a declarat într-o conferinţă de presă organizată în Ciudad de Panama, unde se află într-o vizită oficială, că UE speră să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei.

• Aproximativ 100 de civili, inclusiv femei și bătrâni, și aproximativ 20 de copii sunt încă prinși în interiorul fabricii de oțel Azovstal din orașul asediat Mariupol, din sud, potrivit unui căpitan ucrainean din interior. Ei s-au confruntat cu bombardamente constante din partea forțelor ruse, în timp ce au rămas fără hrană și apă în interior, a spus el. Aproximativ 100 de civili au fost evacuați din fabrică duminică, dar o nouă evacuare planificată pentru luni nu a avut loc.

• Evacuări civile planificate: Va avea loc o evacuare civilă marți dimineața la Mariupol, potrivit canalului Telegram al primăriei. Acordul a fost încheiat cu asistența Națiunilor Unite și a Crucii Roșii. Deși va evacua cetățenii din Mariupol, convoiul va pleca de fapt dintr-un sens giratoriu de lângă Berdiansk, un oraș ocupat de ruși la vest de Mariupol.

• Grevă la Odesa: O rachetă a lovit luni infrastructura din orașul Odesa din sud, inclusiv o biserică și un cămin. Doi adolescenții se numără printre victime, un băiat de 14 ani ucis și o fată de 17 ani rănită, potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. Afirmațiile lui Zelensky nu au fost verificate independent transmite CNN.

• Rusia ar putea declara război: oficialii americani și occidentali cred că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei – de care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul deficitului de forțe tot mai mare. 9 mai este cunoscută drept „Ziua Victoriei” Rusiei și care marchează înfrângerea naziștilor de către Rusia în 1945.

• Anexarea estului: SUA au rapoarte de informații „foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile din estul Ucrainei Lugansk și Donețk „la jumătatea lunii mai”, a declarat luni un ambasador american. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea intenționa să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Herson, din sud-estul orașului.

•  Armata ucraineană afirmă că forțele sale au recâștigat controlul asupra mai multor așezări la nord și la est de Harkov, ceea ce ar putea face mai dificil pentru ruși să lanseze atacuri cu rachete și artilerie împotriva orașului de nord-est.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite