Război în Ucraina, ziua 259 | Rușii se retrag din Herson. Ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, anul viitor. Kievul solicită G20 să abordeze problema copiilor deportaţi

Comisia Europeană le-a propus statelor membre să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023. Acesta ar urma să fie sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi să fie suportate de statele membre. De cealaltă parte, la Teheran au avut loc discuții între oficiali din domeniul securității din Iran și Rusia, privind evoluțiile din Ucraina. În Herson, liderul adjunct instalat de ruși a murit într-un accident de mașină, potrivit presei ruse. Ministrul rus al Apărării a ordonat trupelor să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru.

09 Noiembrie 2022, 06:59 (actualizat 09 Noiembrie 2022, 20:52) Știrile TVR |

Armata rusă părăsește Herson. Se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru

Anunțul ministrului Serghei Șoigu privind retragerea forțelor ruse din Herson marchează un punct de cotitură pe această linie a frontului. Serghei Şoigu a inspectat recent Comandamentul unificat al trupelor care luptă în Ucraina.

Generalul Surovikin, comandantul forțelor ruse din zonă, a spus că nu ar mai fi posibilă aprovizionarea orașului Herson.

În ultimele săptămâni, au avut loc evacuări în masă din zonă.

Rămâne de văzut ce tip de strategie va fi adoptată pentru Herson. Comandamentul ucrainean a manifestat până acum prudență, de teama unor posibile capcane lăsate de ruși.

În regiunea Donețk, din est, continuă luptele dure pentru controlul zonei.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucranei: "Situația este deosebit de grea în regiunea Donețk, cum a fost şi până acum. Activitatea ocupanților rămâne la un nivel extrem de ridicat, zeci de atacuri în fiecare zi. Suferă pierderi foarte mari. Dar ordinul rămâne același - să avanseze pe granița administrativã a regiunii Donețk. Nu vom ceda niciun centimetru din pãmântul nostru".

Președintele Zelenski le-a transmis americanilor să mențină o unitate de neclintit până la restabilirea păcii în Ucraina. Un mesaj în contextul alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA, al căror rezultat ar putea afecta sprijinul SUA pentru Kiev. El a vorbit prin videoconferință la o reuniune din Philadelphia, unde a primit Medalia Libertății. Volodimir Zelenski a mulțumit președintelui Biden și celor două mari partide din Congres pentru sprijinul militar, financiar și diplomatic acordat Ucrainei. S-a arătat deschis unor "negocieri autentice" cu Rusia, care presupun, între altele, restabilirea frontierelor Ucrainei și pedepsirea celor responsabili pentru crimele de război.

Între timp, Comisia Europeană a propus un ajutor uriaș pentru Ucraina, de anul viitor, constând în împrumuturi pe o perioadă de cel mult 35 de ani.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene: "Ne propunem să creăm un nou instrument, Asistență Macrofinanciară, pentru a canaliza finanțarea UE către Ucraina. Acesta va consta în împrumuturi pe termen lung de până la 18 miliarde de euro, în condiții concesionale. Ei ar avea o perioadă de grație de 10 ani, cu scadența maximă de până la 35 de ani".

Fondurile ar urma să fie împrumutate de Comisie de pe piețe, iar Ucraina să le ramburseze din 2033.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 17.00 Comisia Europeană le-a propus miercuri celor 27 să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, relatează AFP.

Evenimentele zilei

 • Ministerul britanic al Apărării a transmis că "Eforturile Rusiei de a repara podul din Crimeea continuă, dar este puțin probabil ca acesta să fie complet operațional până în septembrie 2023". Potrivit informațiilor, podul rutier a fost închis marţi pentru a permite înlocuirea unei suprafeţe de 64 de metri. "Deși oficialii din Crimeea au afirmat că aceste deschideri suplimentare vor fi puse în funcțiune până la 20 decembrie, o informare furnizată președintelui Putin a adăugat că lucrările la cealaltă cale de rulare vor provoca perturbarea traficului rutier până în martie 2023."
 • Ucraina a adunat mii de rapoarte despre copiii săi care au fost deportați în Rusia și dorește ca situația lor să fie abordată la summitul G20, a declarat marți șeful de cabinet al lui Vladimir Zelenski. "Federația Rusă continuă să își comită crimele în legătură cu copiii ucraineni", a declarat biroul lui Zelenski, citându-l pe Andri Yermak.
 • Jucătoarea de baschet Brittney Griner este transferată într-o colonie din Rusia, dar nici familia sa, nici avocaţii nu au detalii despre locul în care se află sau în ce direcţie se îndreaptă.
 • Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de marți seară că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără energie electrică în 14 regiuni plus capitala Kiev, dar în regim de stabilizare și nu de urgență. Întreruperile de curent programate din oră în oră ar urma să afecteze miercuri întreaga țară, a declarat operatorul rețelei electrice din Ucraina, Ukrenergo.
 • Statul major al forțelor armate ucrainene consideră că aproximativ 780 de soldați ruși au fost uciși în țară în ultima zi.
 • Minele antipersonal continuă să provoace daune grave civililor care lucrează pentru a restabili normalitatea în Harkov. Doi muncitori de la serviciul rutier au fost uciși ieri când echipamentul lor a lovit o mină în timpul lucrului în districtul Chuguyiv, a declarat Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, pe Telegram. Un bărbat de 55 de ani și altul de 34 de ani au fost, de asemenea, răniți în incident.

ACTUALIZARE 13.30 Mii de locuitori din Kiev au semnat o petiție prin care îndeamnă autoritățile orașului să nu ridice un brad uriaș în perioada sărbătorilor din acest an și să doneze în schimb bani pentru armată și pentru persoanele strămutate din cauza războiului cu Rusia.

Iniţiatoarea petiției, Natalia Popovich, a declarat că este "nepotrivit" să cheltuie bani pe un brad când Ucraina luptă într-un război, milioane de oameni au fost forțați să își părăsească casele și mulţi au fost uciși.

ACTUALIZARE 13.00 Alerta antiaeriană a fost declanșată în toată Ucraina, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 11.30 Doi muncitori de la serviciul rutier, cu vârste de 21 și 51 de ani,  au fost uciși ieri când echipamentul lor a lovit o mină în timpul lucrului în districtul Ciuhuiiv, a declarat Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, pe Telegram. Un bărbat de 55 de ani și unul de 34 de ani au fost, de asemenea, răniți în incident.

"Pericolul minelor din regiunea Harkov va rămâne una dintre cele mai mari probleme pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Siniehubov, citat de The Guardian. "Ocupanții ruși au minat absolut totul". Ieri au fost dezamorsate 635 de obiecte explozive, a adăugat acesta.

ACTUALIZARE 10.20 Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire a refugiaţilor și își refac stocurile de alimente în așteptarea unui posibil nou val de ucraineni, în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia vizează rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina

ACTUALIZARE 09.45 NATO a anunțat că următorul său summit va avea loc la Vilnius, în Lituania, în 11-12 iulie 2023, transmite The Guardian.

Jens Stoltenberg: Ne confruntăm cu cel mai complex și imprevizibil mediu de securitate de la Războiul Rece încoace. Întâlnirea de la Vilnius va fi o ocazie pentru șefii de stat și de guvern aliați să convină asupra unor măsuri suplimentare pentru a ne consolida apărarea și de a revizui creșterile semnificative ale cheltuielilor pentru apărare, precum și de a continua sprijinul nostru pentru Ucraina.

ACTUALIZARE 09.00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se află astăzi în Cambodgia, unde se întâlnește cu prim-ministrul Hun Sen la Palatul Păcii din Phnom Penh. Kuleba a scris pe Twitter: "Ne-am concentrat pe cooperarea bilaterală și pe securitatea alimentară globală. De asemenea, l-am felicitat pe prim-ministrul Sen cu ocazia Zilei Independenței Cambodgiene".

ACTUALIZARE 08.30 Vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost transferată săptămâna trecută dintr-un centru de detenție de lângă Moscova și se află în drum spre o colonie penitenciară, a anunțat miercuri echipa sa juridică.

"Nu avem nicio informație cu privire la locația ei actuală sau la destinația finală", au declarat avocații.

"Conform procedurilor din Rusia, avocații, precum și Ambasada SUA, ar trebui să fie anunțați la sosirea la destinație. Notificarea este oficială și, în mod normal, durează până la două săptămâni."

Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice a fost arestată pe 17 februarie, cu o săptămână înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, pe un aeroport din Moscova cu cartușe de vape care conțineau ulei de canabis, interzis în Rusia.

ACTUALIZARE 08.12 Actorul, regizorul, scenaristul și producătorul de la Hollywood, Sean Penn, i-a oferit președintelui Volodimir Zelenski propria statuetă Oscar.

Statueta va fi în Ucraina până la sfârșitul războiului, ca simbol al credinței în victoria Ucrainei.

ACTUALIZARE 08.00 Serviciul poștal din Ucraina a prezentat timbrul de Crăciun.

Autorul desenului este un elev din clasa a 11-a din Nikolaiev, care a fost nevoit să părăsească orașul din cauza bombardamentelor.

Sumarul ultimelor evenimente

 • Zelenski a declarat că forțele sale nu vor ceda "nici măcar un centimetru" în lupta pentru controlul regiunii Doneţk, după ce anterior a insistat că recăpătarea teritoriului ucrainean și despăgubirile din partea Rusiei sunt condițiile în care ar putea avea loc negocierile de pace. "Activitatea ocupanților rămâne la un nivel extrem de ridicat - zeci de atacuri în fiecare zi", a declarat Zelenski. "Ei suferă pierderi extraordinar de mari. Dar ordinul rămâne același - să avanseze pe granița administrativă a regiunii Donețk. Nu vom ceda nici măcar un centimetru din teritoriul nostru".
 • Președintele ucrainean a declarat că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără energie electrică în 14 regiuni plus capitala Kiev, dar în regim de stabilizare și nu de urgență. Atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei timp de câteva săptămâni, în timp ce se apropie iarna, când temperaturile pot coborî până la -20C.
 • Armata ucraineană a acuzat trupele ruse că au continuat să jefuiască și să distrugă infrastructura din Herson, unde se prefigurează o confruntare de săptămâni întregi în singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o de la invazia sa. "Pe 7 noiembrie, un convoi de camioane a trecut peste barajul stației hidroelectrice Kakhova încărcat cu aparate electrocasnice și materiale de construcție", se arată într-un comunicat. Forțele ruse demontau turnuri de telefonie mobilă și luau echipamente, a precizat acesta.
 • Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia pregătește noi linii fortificate în teritoriul pe care îl controlează "pentru a preveni orice înaintare rapidă a Ucrainei în cazul unor pătrunderi". Aceasta a implicat instalarea unor bariere de beton cunoscute sub numele de "dinții dragonului" pentru a opri tancurile, inclusiv în apropiere de Mariupol, în sud, pentru a ajuta la protejarea "podului terestru" al Rusiei către Crimeea ocupată.
 • Zelenski a cerut marți o prelungire a acordului de export de cereale din Marea Neagră. Acordul, negociat de Turcia și ONU în iulie, expiră la 19 noiembrie și părea în pericol în octombrie, când Rusia și-a suspendat pentru scurt timp participarea. Ucraina doreşte ca acordul de export de cereale să fie extins pentru a include mai multe porturi și bunuri și speră că săptămâna viitoare va fi luată o decizie de reînnoire a pactului pentru cel puțin un an, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii într-un interviu acordat Reuters.
 • Zelenski a îndemnat SUA să rămână unită în sprijinul său și ca politicienii americani să mențină "unitatea de neclintit" și să urmeze exemplul Ucrainei "până la restabilirea păcii".
 • Zelenski, la le-a spus liderilor mondiali că nu vor putea aborda criza climatică decât dacă invazia Rusiei în țara sa va lua sfârșit. "Nu poate exista o politică eficientă în domeniul climei fără pace", a spus el într-un discurs video la summitul Cop27 al ONU privind clima, desfăşurat în Egipt.
 • Președintele rus, Vladimir Putin, se va alătura summitului G20 de săptămâna viitoare "dacă va fi posibil", a declarat marți omologul său indonezian, Joko Widodo, care găzduiește reuniunea, adăugând că Putin ar putea participa virtual. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va decide până la sfârșitul săptămânii dacă va participa sau nu.
 • Zelenski va lua parte la reuniunea G20 din Bali, cel mai probabil virtual, a declarat purtătorul său de cuvânt pentru Suspilne, postul public de televiziune ucrainean. Anterior, poziția ucraineană a fost că Zelenski nu va apărea dacă Putin o va face.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI