Preşedintele Comisiei Europene a făcut apel la încheierea unei păci durabile în Ucraina, care să respecte cererile preşedintelui de la Kiev. Ursula von der Leyen a subliniat că Rusia este statul agresor, care trebuie să îşi retragă forţele. Pe de altă parte, oficialii ucraineni protestează faţă de interdicţia exportului pentru cerealele ucrainene. Ministrul Agriculturii spune că această interdicţie l-ar ajuta pe Vladimir Putin.
Kievul consideră că o continuare a restricţiilor impuse de Uniunea Europeană exporturilor de cereale Ucrainene ar ajuta maşina de război a Moscovei. Actuala perioadă de restricţie a exporturilor expiră pe 5 iunie, însă comisarul european pentru Agricultură a cerut o prelungire a interdicţiei până la finele lui octombrie.
Iar Ungaria a solicitat chiar o interdicţie până în 2024.
Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei Europene a făcut un nou apel la o pace justă în Ucraina. De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană sprijină planul de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski.
Ursula von der Leyen: Un acord de încetare a focului care să rezulte într-un conflict îngheţat nu va aduce o pace durabilă. La urma urmei, un acord de încetare a focului a fost în vigoare în 2014 şi cu toţii ştim ce s-a întâmplat cu această înţelegere în februarie anul trecut, când Rusia a invadat Ucraina.
Kievul cere o retragere totală a armatei ruse de pe teritoriile ocupate în invazia declanşată anul trecut şi revenirea peninsulei Crimeea şi a regiunilor din Donbas, ocupate în 2014, sub administraţia Ucrainei.
Preşedintele Volodimir Zelenski a participat la deschiderea unui centru de protecţie a copiilor, la Kiev. Instituţia are rolul de a contoriza crimele comise de ruşi împotriva copiilor ucraineni.
În acest timp, presa occidentală relatează despre eforturile unor mame ucrainene care au reuşit să îşi recupereze copiii luaţi cu forţa de ruşi. Multe femei au fost zeci de kilometri în spatele liniilor inamice pentru a-şi aduce acasă copiii. Iar voluntarii ucraineni îşi riscă vieţile pentru a evacua copii rămaşi orfani din satele aflate în apropierea frontului, în regiunea Donbas.
Iar în regiunea Cernihiv, elevii unui liceu au serbat încheierea anului şcolar printre ruinele instituţiei de învăţământ.
Copiii spun că s-au pregătit timp de şase luni pentru spectacolul de final de an. Şcoala din Cernihiv a fost printre primele distruse de bombardamentele ruţilor, în martie anul trecut.