RĂZBOI ÎN UCRAINA | Tancurile și trupele rusești avansează pe străzile din Severodonețk. Cel puțin 600 de ruși sunt suspecți de crime de război, începând cu noiembrie 2013

31 mai 2022, 06:32

Armata ucraineană a intensificat contraofensiva la nord de Harkov, încercând să recupereze cât de mult din terenul pierdut. Rușii controlează cam o treime din regiunea Harkov. Militarii ucraineni au reușit să avanseze spre unele așezări, afirmă autoritățile de la Kiev.

În replică, rușii afirmă că au provocat pagube însemnate armatei ucrainene în zona Harkov, unde ar fi distrus depozite de muniție și armament. Trupele ruse nu sunt încă oraș, în Harkov, dar presează puternic: bombardează din apropiere, inclusiv zonele rezidențiale.

Cel puțin o mie de civili – femei, bătrâni și copii – au reușit să plece din satele și micile localități din împrejurimi. Evacuările sunt posibile datorită Crucii Roșii Ucrainene.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 23.21 Ministrul de Externe de la Kiev: Ucraina lucrează la o operațiune navală condusă de Națiunile Unite pentru a exporta cerealele.

ACTUALIZARE 20.33 Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se voteze o rezoluţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ridicarea blocadei ruse asupra portului Odesa, ceea ce ar permite exportarea cerealelor ucrainene care sunt blocate acolo, informează AFP.

„I-am propus, în discuţia pe care am avut-o împreună cu (cancelarul federal german) Olaf Scholz sâmbăta trecută, preşedintelui Putin ca noi să luăm iniţiativa unei rezoluţii la Naţiunile Unite, pentru a conferi un cadru foarte clar acestei operaţiuni”, a declarat Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.

ACTUALIZARE 20.20 Gazprom reduce de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Danemarca și Germania.

Gazprom va întrerupe de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat astăzi compania rusă, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 20.05 Un atac aerian a avut loc asupra unui combinat chimic din Severodonetsk, au anunțat oficialii ucraineni pe Telegram, citați de Reuters.

Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că rușii au atacat „un rezervor cu acid azotic de la un combinat chimic” și i-a îndemnat pe locuitori să nu iasă afară din cauza efectelor periculoase ale acidului.

ACTUALIZARE 19.49 Liudmila Denisova, responsabila cu drepturile omului pe lângă Parlamentul Ucrainei, a fost destituită astăzi, partidul prezidenţial reproşându-i că nu a făcut nimic pentru a organiza evacuările de civili şi schimburile de prizonieri, informează AFP.

Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a votat pentru destituirea Liudmilei Denisova, membră a partidului de opoziţie „Frontul Popular” şi numită în acest post în martie 2018.

ACTUALIZARE 19.27 Ucraina salută noul pachet de sancțiuni ale UE la adresa Rusiei, dar critică întârzierea „inacceptabilă” în luarea deciziilor, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Într-o conferință comună cu președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a declarat: „Au trecut peste 50 de zile între al cincilea pachet de sancțiuni  și al șaselea, ceea ce este inacceptabil pentru noi.”

ACTUALIZARE 18.33 Croaţia a promis că va putea creşte capacitatea conductei petroliere adriatice pentru a furniza petrol Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe în cazul perturbării livrărilor de petrol din Rusia prin oleoductul Drujba, care traversează Ucraina, a declarat astăzi ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 18.11 Liderii UE spun că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul lui 2022, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, potrivit BBC. Interdicția la nivelul UE va afecta petrolul care sosește pe mare – aproximativ două treimi din importuri – dar nu și petrolul din conducte, în urma opoziției din partea Ungariei.

De asemenea, Polonia și Germania s-au angajat să pună capăt importurilor din conducte, ceea ce înseamnă că 90% din petrolul rusesc va fi blocat.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a întrerupt o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război rusă.

ACTUALIZARE 17.21 Charles Michel, președintele Consiliului European, a vorbit în conferința de presă de la Bruxelles despre situația creată de război în privința exporturilor de alimente.

Întrebat despre posibilitatea de a exporta cereale din Ucraina, fie prin Belarus, fie prin porturile Mării Negre, Michel a răspuns, potrivit The Guardian: „Aceasta va fi o prioritate, pentru că sunt 22 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, în special la Odesa. Acum câteva săptămâni am mers acolo să văd cu ochii mei situația de pe teren.  Egiptul și alte țări din Africa sunt victimele acestei situații. Sprijinim pe deplin toate eforturile depuse de Națiunile Unite pentru găsirea  unui acord de deschidere a unui coridor maritim către Marea Neagră.”

ACTUALIZARE 17.15 Președinta Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, susține o conferință de presă la Bruxelles.

„În fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre ale UE sunt unite în a consolida apărarea, a asigura o aprovizionare fiabilă și durabilă cu energie și pentru a se mobiliza împotriva unei crize alimentare globale emergente”, a declarat  șefa CE.

ACTUALIZARE 17.03 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat marți că 80 de suspecți criminali de război vor fi trimiși în judecată, transmite The Guardian. Venediktova a mai anunțat că Estonia, Letonia și Slovacia urmează să se alăture Ucrainei, Lituaniei și Poloniei în efortul de investigare a presupuselor crime de război.

ACTUALIZARE 16.39 Directorul Agenției Internaționale pentru Energie avertizează cu privire la o posibilă criză a combustibililor.

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil în această vară din cauza tensiunilor de pe piața petrolului, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, pentru ziarul german Spiegel, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 16.31 Închisorile de arest preventiv deja supraaglomerate din Rusia se luptă să găzduiască un număr tot mai mare de deținuți, în parte din cauza afluxului de ucraineni luați prizonieri pe front, relatează publicația Kommersant, citată de Meduza.

ACTUALIZARE 15.50 Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 15.11 Putin a dat termen armatei ruse să captureze întregul Donbas până la 1 iulie.

Preşedintele rus ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, care citează serviciile de informaţii ucrainene.

ACTUALIZARE 14.45 Bayraktar, drona-regină a războiului din Ucraina. Ginerele lui Erdogan: „Este o invazie ilegală, aşa că TB2 ajută poporul onorabil al Ucrainei să-şi apere ţara”.

Distrugerea de către Ucraina a sistemelor de artilerie şi a vehiculelor blindate ruseşti cu drone aeriene turceşti Bayraktar TB2 a făcut ca „întreaga lume” să devină clientă, potrivit designerului acestora, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 14.35 Sancțiunile împotriva Rusiei sunt direcționate împotriva cetățenilor obișnuiți și motivate de ură, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, citat de The Guardian.

Medvedev, care îl consiliază pe Putin în probleme de securitate națională, a afirmat într-o postare pe Telegram că „nesfârșitul tango al sancțiunilor economice” nu afectează elita politică, dar produce pierderi pentru marile afaceri.

ACTUALIZARE 13.45 Un grup de jurnalişti ucraineni şi străini, împreună cu o unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei, au fost atacaţi de ruși.

ACTUALIZARE 13.00 Ministerul rus al Apărării și-a publicat informarea zilnică și a susținut că forțele ucrainene care au fost asediate în complexul Azovstal, din Mariupol au minat în mod deliberat cadavrele colegilor lor pentru a crea o atrocitate. Ministerul rus al Apărării, care a precizat că a recuperat 152 de cadavre ale luptătorilor ucraineni din combinatul Azovstal, nu a oferit nicio dovadă care să susțină afirmațiile.

ACTUALIZARE 12.45 Forțele ruse controlează acum „aproximativ jumătate” din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, a declarat șeful administrației locale la televiziunea națională, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 12.20 Un tribunal ucrainean a condamnat marți doi soldați ruși la 11 ani și jumătate de închisoare pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei. Este al doilea verdict pentru crime de război de la începutul invadării Ucrainei, în februarie. Alexander Bobikin și Alexander Ivanov, care au primit verdictul la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei,  au pledat „vinovați” săptămâna trecută, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 12.00 Liderii europeni reuniţi la Bruxelles au hotărât să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către Uniunea Europeană. Este însă prea puţin, consideră preşedintele Zelenski. El s-a adresat participanţilor la Summit pentru a le cere un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Şi a subliniat că, în cele 52 de zile în care Uniunea Europeană nu a mai aplicat nicio nouă sancțiune, în Ucraina au fost uciși 74 de copii.

ACTUALIZARE 11.10 Statele Unite ale Americii emit monede de 1 dolar dedicate Ucrainei, potrivit Euromaidan Press. Reversul prezintă o femeie care simbolizează Libertatea pentru care ucrainenii luptă. Steagul albastru și galben flutură în jurul figurii feminine îmbrăcate în culorile drapelului ucrainean, care se plimbă prin câmpul de floarea-soarelui.

ACTUALIZARE 10.45 Comitetul de Apărare al Bundestag a cerut guvernului federal să deblocheze livrarea a 50 de vehicule de luptă de infanterie Marder către Ucraina, scrie cotidianul german Bild.  Șeful Comitetului de Apărare al Bundestag a cerut, de asemenea, o comunicare transparentă între serviciile germane și Ucraina, din motive de securitate, după livrare.

ACTUALIZARE 10.40 „Rusia este o putere iubitoare de pace și își întărește forțele armate doar de dragul apărării”, afirmă Patriarhul Kirill al Moscovei, citat de Nexta TV.

ACTUALIZARE 10.30 O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, informează Reuters.

ACTUALIZARE 10.10 Oleg Kriuchkov, care este consilier al guvernului numit de Rusia din Crimeea anexată, a declarat agenției de presă RIA Novosti că regiunile ocupate Herson și Zaporojie au trecut la utilizarea rețelelor rusești de comunicații mobile și internet.

ACTUALIZARE 09.40 Orașul Sloviansk a fost lovit de o rachetă rusescă în timpul nopții. Potrivit rapoartelor preliminare, trei persoane au fost ucise și alte șase rănite, transmite Nexta TV.

 

ACTUALIZARE 09.20 Trupele ruse înaintează încet spre centrul orașului Sievierodonetsk, din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Serhii Haidai pentru televiziunea de stat ucraineană. Trupele ucrainene care apără Severodonețk nu riscă să fie încercuite, deoarece se pot retrage în Lisichansk, peste râu, a adăugat Gaidai, citat de Reuters.

Tot teritoriul rămas sub control ucrainean este bombardat”, a mai spus oficialul.

Situaţia de securitate în regiunea Luhansk era marţi dimineaţă „ultracomplicată”, a indicat Gaidai.

ACTUALIZARE 09.00 Imagini video ale distrugerilor produse în Ucraina de invadatorii ruși:

ACTUALIZARE 08.15 Forțele ruse susțin că au preluat controlul asupra a aproximativ o treime din orașul-cheie Severodonețk, din estul Ucrainei, dar asaltul lor durează mai mult decât speraseră.

Luni, tancurile și trupele rusești au început să avanseze în Severodonețk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, aducând lupte în stradă.

”Putem afirma deja că o treime din oraș este deja sub controlul nostru”, a declarat marți dimineață Leonid Pasechnik, șeful Republicii Populare Lugansk, susținută de Rusia, agenției de stat ruse TASS. Pasechnik a spus că luptele continuă în oraș, dar forțele ruse nu au avansat atât de rapid pe cât ar fi putut spera. „Dar dorim, mai presus de toate, să menținem infrastructura orașului”, a adăugat el.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni spun că infrastructura critică a orașului a fost distrusă de bombardamentele rusești și că o mare parte din Severodonețk  a fost transformată în ruine, 90% din clădiri fiind avariate.

ACTUALIZARE 07.30 Cel puțin opt jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre războiul din Ucraina, din data de 24 februarie, în timp ce numărul total de morți a ajuns la 32 de persoane, potrivit Institutului de Informare de Masă din Ucraina, citat de Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07.25 Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a furat din Ucraina o jumătate de milion de tone de cereale. Președintele a mai spus că blocada rusă a porturilor ucrainene împiedică țara să exporte aproximativ 22 de milioane de tone de cereale, amenințând astfel țările dependente de cereale cu foametea.

ACTUALIZARE 07.15 Propagandista rusă Olga Skabeyeva a afirmat la televiziunea de stat că operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a luat sfârșit și că trebuie efectuată o demilitarizare a NATO.

ACTUALIZARE 06.35 Situația din Donbas rămâne „extrem de dificilă”, a spus Volodimir Zelenski, adăugând că trupele ruse au bombardat din nou Harkovul luni. „Teritoriul regiunii noastre Sumî a fost, de asemenea, bombardat de peste granița dintre Ucraina și Rusia”, a spus el.

Tancurile și trupele rusești avansează pe străzile din Severodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas, încă deținut de Ucraina. Guvernatorul regional, Serhiy Gaidai, a descris „bătălii grele” și a spus că luptele au fost „foarte aprige”.

Rusia utilizează locuitorii din Asia şi Africa drept „monedă de schimb” prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, care deţine 22 de milioane de tone de grâne în depozitele sale, a denunţat luni seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii UE au convenit asupra unui embargo parțial asupra petrolului rusesc. Sancțiunile vor afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești, cu scopul de a extinde embargoul asupra a 90% din tot petrolul rusesc importat în Europa până la sfârșitul anului, au spus oficialii UE. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat acordul drept o „realizare remarcabilă” care va pune „presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”.

CITEȘTE ȘI: Prințul Charles, despre războiul din Ucraina: “Răspunsul României a fost remarcabil, atât prin umanitatea, cât și prin generozitatea sa imensă”

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și i-a transmis că, dacă sancțiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea „exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole”.

Președintele american Joe Biden a spus că SUA nu vor furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă în Rusia. Ucraina a cerut sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) cu o rază de acțiune de aproximativ 300 km (185 mile) pentru a compensa utilizarea tot mai eficientă de către Moscova a artileriei cu rază lungă de acțiune.

Franța urmează să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. Franța va „continua să consolideze livrările de arme” a declarat ministrul de Externe Catherine Colonna în timpul vizitei făcute luni la Kiev.

Belarus va desfăşura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel. Regiunea Gomel se învecinează la sud cu Ucraina – în unele porţiuni cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.

De mâine, Rusia va înceta să furnizeze gaze către Țările de Jos, după ce comerciantul GasTerra, care este susținut de guvern, a refuzat să facă plata în ruble către furnizorul Gazprom. Aproximativ 44% din consumul de energie olandez se bazează pe gaz, dar doar aproximativ 15% din gazul olandez provine din Rusia, potrivit cifrelor guvernamentale.

Regiunea separatistă Osetia de Sud, din Georgia, a renunțat la planurile de a organiza un referendum privind aderarea la Rusia, care era programat pentru 17 iulie. Președintele enclavei controlate de Moscova, Alan Gagloev, a avertizat cu privire la „incertitudinea consecințelor juridice ale chestiunii supuse referendumului”, potrivit unui raport al Agence France-Presse.

Jurnalistul francez, Frédéric Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis după ce un vehiculul blindat în care călătorea a fost lovit de schijele unui obuz rusesc în orașul Severodonețk din estul Ucrainei, au declarat autoritățile ucrainene și franceze. Franța a cerut o anchetă cu privire la moartea reporterului, iar președintele Zelenski a oferit „sincere condoleanțe” colegilor și familiei sale.

A început procesul în cazul primului viol săvârșit de către un soldat rus, a declarat procurorul general al Ucrainei. Militarul va fi judecat pentru presupusa ucidere a soțului victimei și „violență sexuală împotriva soției sale”, a spus Irina Venediktova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite