Ţările NATO trebuie să se pregătească să sprijine Ucraina într-un război de lungă durată, a declarat secretarul general al Alianţei, într-un interviu acordat presei de la Londra. În acest timp, ruşii continuă bombardamentele asupra Ucrainei, însă analiştii militari consideră că armata Moscovei a ratat şansa de a declanşa o ofensiva în Doneţk. După ce ieri a vizitat soldaţii aflaţi în prima linie la Bahmut, preşedintele Volodimir Zelenski a fost astăzi în oraşul Herson, eliberat în noiembrie de sub ocupaţia rusească, însă bombardat în continuare.
Liderul de la Kremlin nu intenţionează să obţină pacea în Ucraina, ci doreşte şi mai mult război, a reafirmat secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, într-un interviu pentru The Guardian. Jens Stoltenberg a atras atenţia că ţările Alianţei trebuie să fie pregătite de un sprijin militar acordat Ucrainei pentru mult timp ce acum încolo. El a mai spus ca Moscova îşi măreşte producţia militară şi face apel la alte regimuri autoritare pentru a face rost de şi mai mult armament.
Potrivit estimărilor liderului NATO, Rusia foloseşte zilnic 20 de mii de obuze de artilerie.
Preşedintele Volodimir Zelenski îşi continuă vizita în regiunile din apropierea frontului. De data aceasta s-a dus în Herson, oraş bombardat intens de armata rusă şi unde oamenii trăiesc în condiţii grele.
Şi în Bahmut, oamenii care au mai rămas în oraşul asediat de ruşi o duc greu. Apa potabilă este o mare problemă, iar voluntarii încearcă să le sară în ajutor oamenilor. Apa este adusă din localităţile apropiate, pe un drum expus bombardamentelor.
Pe fondul noilor atacuri ale ruşilor la Zaporojoe, directorul Agenţiei pentru Energie Atomică, Rafale Grossi, a atras atenţia că situaţia rămâne dificilă la centrala nucleară.
Luna trecută, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost deconectată de la sistemul energetic, în urma bombardamentelor ruseşti. Iar acum, centrala are nevoie de o sursă sigură de electricitate pentru funcţionarea pompelor de apă pentru răcirea reactoarelor.