LIVE TEXT

Război în Ucraina | Situație critică la Severodoneţk. Moscova simplifică procedurile pentru acordarea cetățeniei ruse ucrainenilor din regiunile ocupate Kherson și Zaporizhzhia. Kievul reacționează

Ziua 91 de război. Forțele ruse au capturat orașul Svitlodarsk, din regiunea estică Donbas, potrivit unui șef militar regional ucrainean. Ucraina insistă că retragerea sa din Svitlodarsk este o „regrupare” și nu o „retragere”. Severodonețk este bombardat cu intensitate și este înconjurat pe trei părți de forțele ruse. Guvernatorul din Lugansk a avertizat că este prea târziu pentru ca mii de civili să fie evacuați din orașul asediat. Volodimir Zelenski a spus că Moscova încearcă să distrugă regiunea industrială Donbas. Se crede că cel puțin 22.000 de locuitori au murit în timpul atacului rus de trei luni asupra lui Mariupol, potrivit unui oficial din orașul-port ucrainean. Soldații ucraineni capturați de forțele ruse la Azovstal sunt ținuți în ”condiții satisfăcătoare”, potrivit soției unui comandant al unității.

25 Mai 2022, 07:14 (actualizat 26 Mai 2022, 01:44) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Kalush Orchestra va merge în turneu în Europa pentru a strânge bani pentru armata ucraineană"
 |  GALERIE FOTO

Armata rusă îşi intensifică presiunea în estul Ucrainei, în încercarea de a acapara cât mai mult teritoriu din Donbas, însă nu reuşeşte să se impună în faţa ucrainenilor.

Guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că Severodoneţk este noul Mariupol și că rușii intenționează să radă orașul de pe fața pământului.

Rușii au lansat în zonele pe care vizează să le ocupe manifeste cu instrucțiuni privind condițiile capitulării pentru forțele ucrainene. Lumea a început să fugă din regiune spre zonele controlate de autoritățile ucrainene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, bătăliile purtate în aceste zile în estul Ucrainei, în cea mai activă fază a campaniei militare rusești, ar putea fi determinante pentru soarta Ucrainei.

În ciuda presiunii, rușii nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene în zona Donbasului, așa cum planificaseră inițial.

Vladimir Putin a simplificat procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru cei care locuiesc în regiunile Kherson și Zaporizhzhia din Ucraina.

Deja s-a introdus rubla ca monedă de schimb, administrațiile locale au fost schimbate în unele pro-ruse, posturile de radio și de televiziune emit doar programe rusești, iar numerele de înmatriculare ale autovehiculelor sunt înlocuite cu unele noi, ale unei entități statale care se va forma în locul regiunilor Kherson și Zaporizhzhia.

HARTA ZILEI

REPERELE ZILEI

Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat centrul pentru refugiați ucraineni de la Romexpo, după întâlniri cu președintele, premierul și Majestatea Sa Margareta

ACTUALIZARE 01.32 Vladimir Putin anunță că de săptămâna viitoare cresc pensiile și salariul minim în Rusia

ACTUALIZARE 22.44 Măsuri concrete legate de securitate, cerința Turcei referitoare la aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

ACTUALIZARE 22.18 Vladimir Putin a vizitat câțiva soldați ruși răniți în Ucraina, internați la un spital militar din Moscova. Soldații l-au așteptat în poziție de drepți.

ACTUALIZARE 21.13 Ministrul de Externe al Ucrainei, declarație la Forumul Economic de la Davos: NATO nu face practic nimic pentru a opri Rusia.

ACTUALIZARE 19.19 Autoritățile ruse le-ar fi cerut mamelor marinarilor de pe crucișătorul Moskva să semneze că aceștia au murit într-un "accident".

ACTUALIZARE 19.16 Ministrul de Externe al Ucrainei a subliniat că planul Moscovei de a simplifica procedura pentru acordarea cetățeniei ruse celor din zonele ocupate încalcă prevederile internaționale.

Potrivit lui Dmytro Kuleba, inițiativa care îi privește pe cetățenii din regiunile ucrainene Kherson și Zaporizhzhia este încă o dovadă a țintelor de război criminale ale Kremlinului.

"Emiterea ilegală de pașapoarte (...) este o încălcare flagrantă a suveranității ucrainene, a integrității teritoriale a Ucrainei și a normelor și principiilor legii umanitare internaționale", a declarat Kuleba, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 19.03 Moscova anunță reluarea activității în portul Mariupol.

ACTUALIZARE 18.34 Guvernul României a aprobat acordarea de ajutoare umanitare pentru Ucraina, pentru refugiații ucraineni și pentru Republica Moldova.

ACTUALIZARE 18.26 "Un haos cum nu am mai văzut până acum". Recuperarea soldaților ruși "dispăruți", o misiune aproape imposibilă.

De la începutul invaziei, guvernul rus a încălcat în mod repetat chiar și cele mai elementare drepturi ale soldaților ruși. Cei care nu vor să se alăture războiului au fost forțați să semneze contracte și trimiși la luptă împotriva voinței lor.

Între timp, familiilor li s-au oferit puține informații despre soarta soților și fiilor lor dispăruți, iar adesea nu au primit trupurile acestora.

ACTUALIZARE 18.12 Premierul Suediei, Magdalena Andersson, răspuns pentru Erdogan: Suedia nu finanțează organizații teroriste.

ACTUALIZARE 17.19 Vladimir Putin a semnat decretul prin care locuitorii din regiunile ucrainene Kherson și Zaporizhzhia pot obține mai rapid cetățenia rusă.

La Stockholm, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat încrezător că problemele întâmpinate în dezbaterea privind interzicerea importurilor de țiței din Rusia vor fi rezolvate până la următoarea ședință de la începutul săptămânii viitoare.

El a făcut această declarație alături de premierul Suediei, Magdalena Andersson.

"Lucrăm foarte mult pentru a putea să rămânem uniți", a subliniat Charles Michel.

ACTUALIZARE 17.16 Reportaj BBC: Rusia își abandonează soldații morți. „Rușii tratează oamenii ca pe niște gunoaie, drept carne de tun”.

ACTUALIZARE 16.47 Autoritățile ucrainene au înregistrat peste 20.000 de posibile crime de război, a anunțat ministrul de Interne, Denis Monastirki, citat de NEXTA.

Între timp, în Mariupolul ocupat, autoritățile ruse au început să emită pașapoarte pentru locuitori. Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a acuzat că Rusia a început „anexarea de facto” a orașului-port, relatează The Kyiv Independent.

Totodată, locuitorii din regiunile parțial-ocupate Zaporojie și Herson pot obține pașatportul rusesc prin procedură simplificată, după ce Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens.
În aprilie 2019, Moscova a impus aceeași lege în părțile ocupate din Donbas, prin care ucrainenii erau forțați să-și ia cetățenie rusă.

ACTUALIZARE 16.30 Rusia controlează din ce în ce mai puțin teritoriu în Ucraina, armata sa epuizată nereușind să obțină progrese majore în ultimele săptămâni, scrie The New York Times, care a realizat o hartă ce surprinde evoluțiile invaziei.

Ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că este „prematur” ca Moscova să ia în considerare un schimb de prizonieri cu Kievul, înainte să înceapă procesul soldaților ucraineni care s-au predat, scrie BBC News, citând agenția Interfax. Replica lui Rudenko vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina este pregătită pentru un schimb de prizonieri.

Soarta soldaților de la Azovstal rămâne în continuare inceră, mai notează BBC News.

Între timp, rușii continuă atacurile asupra orașului Zaporojie, din sudul țării, unde cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite. Forțele ucrainene spun că trei batalioane rusești se află la circa 50 de kilometri de oraș, dar nu este clar dacă rușii plănuiesc lansarea unei ofensive asupra orașului. Acesta este important pentru că este un important nod de transport, mai ales feroviar.

Rușii au mai anunțat că orașul Mariupol, pe care l-au bombardat timp de trei luni, a fost deminat și este din nou funcțional.

ACTUALIZARE 15.52 BLOOMBERG | Rusia îşi va rambursa datoria externă în ruble.

ACTUALIZARE 14.35 Parlamentarii ruși au votat pentru aprobarea unei noi legi care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații cu contracte militare.

Duma de stat a aprobat astăzi o lege care elimină limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armata țării, un alt semn că țara se confruntă cu o lipsă de infanteriști necesari pentru a continua ofensiva în Ucraina.

În prezent, doar rușii de 18-40 de ani și străinii de 18-30 de ani pot încheia un prim contract cu armata.

ACTUALIZARE 14.30 Grupul ucrainean de folk-rap Kalush Orchestra, care a câștigat recent Concursul Eurovision, își scoate la licitație trofeul pentru a strânge fonduri pentru armata ucraineană, a anunțat grupul pe Instagram.

Grupul a anunțat recent că va face un tur în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina și forțele sale armate.

ACTUALIZARE 14.25 Slovacia este următoarea dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul Eduard Heger

ACTUALIZARE 13.50 Lituania promite că va trimite Ucrainei ajutor militar în valoare de 15,5 milioane de euro.

ACTUALIZARE 13.15 Rusia susține că este prea devreme pentru a vorbi despre schimbul de prizonieri care să îi vizeze pe apărătorii de la Azovstal.

O schimbare va fi luată în considerare odată ce soldații ucraineni vor fi „judecați și condamnați în mod corespunzător”, a spus ministrul adjunct de externe rus, Andrey Rudenko, citat de Ria Novosti.

ACTUALIZARE 12.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia.

El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Rusia dacă aceasta se retrage în zonele în care se afla înaintea începerii războiului în februarie, precizând că va discuta doar cu preşedintele Vladimir Putin. ''Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori'', a accentuat preşedintele Zelenski, în opinia căruia în prezent Rusia nu negociază în mod serios.

ACTUALIZARE 12.20 Guvernul britanic a aprobat vânzarea clubului de fotbal Chelsea unui grup condus de omul de afaceri american Todd Boehly. Guvernul de la Londra a precizat că proprietarul rus Roman Abramovici nu va beneficia de acordul de 5 miliarde de dolari.

ACTUALIZARE 12.10 Oleksandr Honcharenko, primarul orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, le-a cerut miercuri locuitorilor să nu se întoarcă în oraș după atacul aerian rusesc de noaptea trecută, potrivit CNN.

„O noapte neliniștită în Kramatorsk”, a scris el într-o declarație pe Facebook. "Un atac aerian asupra zonelor rezidențiale și a sectorului privat. Fără victime. Prieteni, înțeleg cât de greu vă este în afara orașului natal. Dar inamicul se apropie. Pericolul nu este undeva acolo, ci aici - în apropiere! E prea devreme să vă întoarceți, indiferent cât de greu v-ar fi.”

Kramatorsk a fost ținta unui atac cu rachete asupra unei gări la începutul lunii aprilie. Cel puțin 50 de civili, inclusiv cinci copii, care părăseau orașul au fost uciși.

ACTUALIZARE 12.13 Un incendiu masiv a cuprins biserica Sfinții Petru și Pavel din Moscova, potrivit Nexta TV.

ACTUALIZARE 12.05 Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko

ACTUALIZARE 12.00 Emiratele Arabe Unite trimite petrol în Europa pentru prima dată în ultimii 2 ani, notează Bloomberg.  Achiziția de petrol din Emiratele Arabe Unite vine pe fondul decuplării unor țări europene de la resursele energetice rusești.

ACTUALIZARE 11.55 În districtele ocupate din regiunea Donețk, în 80 de școli a fost impus curriculumul rusesc și predarea limbii ruse, relatează TASS.

ACTUALIZARE 11.45 Nike nu și-a reînnoit acordul de franciză în Rusia cu Inventive Retail Group. Toate magazinele acestei mărci vor fi închise, relatează Vedemosti, citată de Nexta TV.

De asemenea, marca britanică de îmbrăcăminte Marks & Spencer a decis să părăsească Rusia și să renunțe la franciză, relatează BBC.

ACTUALIZARE 11.30 UE a înghețat active ale oligarhilor ruși în valoare de 10 miliarde de euro ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, relatează TASS.

ACTUALIZARE 11.00 Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că şase civili au fost ucişi şi alţi cel puţin opt răniţi, majoritatea în apropierea unor adăposturi antibombardament din Severodoneţk. ''În prezent, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi atacă Severodoneţk'', a spus Gaidai.

Armata ucraineană a anunţat că marţi a respins nouă atacuri în regiunea Donbas, unde trupele ruse au ucis cel puţin 14 civili, utilizând aviaţia, lansatoare de rachete, artileria, tancuri, mortiere şi rachete. Reuters nu a putut verifica informaţiile referitoare la aceste operaţiuni.

CITEȘTE ȘI: George Soros atenţionează că civilizaţia ''ar putea să nu supravieţuiască'' războiului din Ucraina: Invazia a fost, poate, începutul celui de-Al Treilea Război Mondial

ACTUALIZARE 10.15 O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce două zone din Zaporojie, oraș aflat în sudul țării, au fost lovite de rachete rusești în această dimineață, potrivit autorităților ucrainene.

Administrația regională spune că un centru comercial și cel puțin 62 de case au fost avariate după atac.

O mare parte a ofensivei Rusiei este centrată pe estul Ucrainei, dar forțele ruse dețin controlul unei părți din întinsa regiune Zaporojie, inclusiv a marii centrale nucleare de pe malul sudic al râului Nipru.

Oficialii ucraineni spun că Rusia a adunat trei dintre grupurile sale tactice de batalion la Vasilivka, la aproximativ 50 km (30 mile) sud de Zaporojie, dar nu este încă clar dacă intenționează să lanseze o ofensivă asupra orașului.

ACTUALIZARE 09.40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja.

ACTUALIZARE 09.15 Doi campioni ucraineni la box, Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin, au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei, potrivit oficialilor din sport. Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit duminică în lupta cu forţele ruse, a anunţat luni Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram, transmite CNN.

ACTUALIZARE 08.45 Șase persoane și-au pierdut viețile, iar alte opt au fost rănite în urma bombardamentelor lansate de inamici asupra orașului Severodonețk.

ACTUALIZARE 08.25 Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni al combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului unității. Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul controlat de Rusia săptămâna trecută, după ce complexul Azovstal, din Mariupol a fost cucerit de forțele ruse.

Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a putut să-și sune pe scurt soția, Kateryna, căreia i-a spus că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

ACTUALIZARE 08.10 Forțele ruse încearcă în prezent să captureze cele două provincii ale Donbasului, Donețk și Lugansk, și să încercuiască forțele ucrainene pe frontul principal de est.

Volodimir Zelenski a spus că Moscova încearcă să distrugă regiunea industrială Donbas.

Președintele ucrainean a spus în discursul său de seară de marți că „situația din Donbas este extrem de dificilă. Toată puterea rămasă a armatei ruse este acum concentrată în această regiune”.

ACTUALIZARE 07.50 „Inamicul și-a concentrat eforturile într-o ofensivă pentru a încercui orașele Lisiceansk și Severodonețk”, a declarat Serhii Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, unde cele două orașe sunt printre ultimele teritorii deținute de Ucraina.

Serhii Gaidai a spus că situația „se înrăutățește cu fiecare zi și chiar cu fiecare oră”, pe măsură ce trupele ruse avansează. „Pur și simplu elimină Severodonețk de pe fața pământului.”

CITEȘTE ȘI: Guvernatorul din Lugansk: Armata rusă a decis să distrugă complet Severodoneţk. Suntem precum Mariupol

ACTUALIZARE 07.10 Armata ucraineană a făcut publice pentru prima dată imagini ale forțele speciale care folosesc drone mici, fabricate în străinătate, pentru a lovi pozițiile rusești. Așa-numitele drone portabile kamikaze poartă focoase și se detonează la impact.

SUA au trimis 100 de drone Switchblade armatei ucrainene în aprilie. Cel mai mic model poate atinge o țintă la o distanță de până la 6 mile (aproximativ 10 kilometri), potrivit companiei care produce dronele.

ACTUALIZARE 06.45 Forțele ruse au capturat orașul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas, potrivit unui șef militar regional ucrainean. Pavlo Kirilenco, șeful administrației militare regionale Donețk, a declarat marți că forțele ruse au ocupat orașul Svitlodarsk din regiunea estică Donbas și că forțele ucrainene s-au retras.

„Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk ocupat”, a spus Kirilenco. " 30% din populație a părăsit orașul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Donețk. Acolo au fost deja arborate steaguri rusești".

Potrivit lui Kirilenco, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părți și că orașul nu a fost supus bombardamentelor intense, atât de mult din populația civilă a rămas. „Aceasta nu este o retragere [a Forțelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare”, a spus el. „Aceasta este decizia corectă și logică în această situație de a salva viețile [soldaților] și de a se regrupa”.

Canalele Telegram pro-ruse au arătat imagini cu steagul rus arborat peste clădirea administrației orașului din Svitlodarsk.

Kyrylenko a descris și situația ca fiind „foarte dificilă” în Lîman, un oraș mai la nord din regiunea Donețk. „Acum este sub foc constant”, a spus el. "Inamicul a intrat cu mult timp în urmă pe teritoriul comunității Lîman. Scopul lor principal este de a cuceri centrul comunității. Lîman este acum parțial sub control. Situația de acolo este acum una dintre cele mai tensionate de-a lungul întregii linii a frontului, alături de Avdiivka."

CITEȘTE ȘI: Kiev: Bătăliile din est vor decide soarta Ucrainei. Orașele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk trebuie să reziste pentru ca rușii să nu controleze toată regiunea Luhansk. Tiruri infernale la Severodoneţk

ACTUALIZARE 06.30 Exporturile de alimente sunt sistate după ce Rusia a instituit o „blocadă efectivă” în treimea de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat CNN o hartă desecretizată a regiunii, sub rezerva anonimatului.

Ucraina furnizează aproximativ 10% din exporturile mondiale de grâu, a remarcat oficialul – marea majoritate dintre acestea iese din țară din porturile Mării Negre.

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă exporturilor porturile din Ucraina pentru a preveni ca copiii din întreaga lume să moară de foame.

UE a acuzat Rusia că folosește blocada asupra proviziilor de alimente drept armă de război.

CITEȘTE ȘI: Se caută soluţii pentru grânele ucrainene blocate în portul Odesa

ACTUALIZARE 06.10 „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți un consilier al primarului orașului-port ucrainean ruinat.

Petro Andriuschenko – care a fugit pe teritoriul deținut de Ucraina – a spus că oficialii primăriei Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război – o cifră care nu poate fi verificată, deoarece presa liberă nu are acces în oraș, iar cei aflați încă în Mariupol sunt prea speriați să vorbească deschis.

Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinși în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

„Este absolut întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și de la patrule rusești”, a spus el. „Peste tot este miros de moarte și miros de foc.”

Mariupol este un oraș în stare de catastrofă umanitare, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile la telefonul mobil abia au început să fie restabilite.

Petro Andriuschenko că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului și un sistem de filtrare care îi împiedică să fugă.

CITEȘTE ȘI: Andrzej Duda: Polonia a trimis un „număr foarte mare” de tancuri în Ucraina

Ungaria va intra în „stare de urgență” din cauza războiului din Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orban.


Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI