Război în Ucraina | Şapte luni de lupte în Bahmut. Prigojin: Dacă Wagner se retrage din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Oamenii nu vor să plece din case. Groapă comună, lângă Kiev

Forţele ucrainene sunt sub presiunea ruşilor care, potrivit serviciilor britanice de informaţii, vor să încercuiască oraşul Bahmut. Au reuşit să avanseze prin nord, ajutaţi şi de mercenarii din grupul Wagner. Ucrainenii susţin că ruşii pierd acolo cam 500 de oameni pe zi. Bătălia pentru Bahmut a intrat în a şaptea lună.

05 Martie 2023, 19:04 (actualizat 05 Martie 2023, 20:05) Știrile TVR |

„Dacă forța mercenară privată Wagner se retrage din Bahmut, întregul front se va prăbuși... până la granițele ruse și poate chiar mai departe. Wagner este cimentul ... atragem întreaga armată ucraineană asupra noastră, o rupem și o distrugem”, transmite şeful Wagner.

Liubov Sincia are 44 de ani şi locuieşte de când se ştie în oraselul Orikhiv, regiunea Zaporojie. Nu şi-a părăsit casa în care stă şi acum împreună cu copiii.

Liubova: Nu mai e aşa de înfricoşător ca la început, dar tot mi-e frică. Ducem copiii la bunica lor în Kirove, câţiva kilometri mai la nord. Stau acolo şi câte o lună. Când e mai calm aici, îi aducem.

Ca Liubov Sincia mai sunt şi alţii care nu vor să plece din casele lor chiar dacă zi de zi poliţia şi reprezentanţii organizaţiei Îngerii albi încearcă să-i convingă.

Lupta pentru Bahmut nu s-a terminat. Deşi ruşii susţin că au încercuit oraşul, militarii ucraineni resping atacurile şi se pregătesc săpând tranşee în suburbii.

În plus, distrug căile de acces către regiune.

Sunt momente când e linişte, deşi pe fundal, se aud explozii în depărtare.

Dar în tot acest timp, se strâng dovezi ale crimelor comise de ruşi în primul an de război.

În apropiere de Kiev a mai fost găsită o groapă comună.

La crimele comise, violurile şi torturile la care au fost supuşi ucrainenii se adaugă şi deportările masive ale copiilor. Sunt mărturii ale părinţilor care spun că au fost constrânşi în timpul ocupaţiei să-şi declare copiii ca fiind ruşi.

“Am un copil şi m-am temut mai mult pentru el decât pentru mine, pentru că era foarte neliniştit atunci când vedea ruşi în uniforme. Nu se oprea din plâns”.

Înfiinţarea centrului internaţional pentru inculparea crimei de agresiune va ajuta şi mai mult Curtea Penală Internaţională să facă paşi concreţi în tragerea la răspundere a Rusiei pentru atrocităţile comise în Ucraina.

Înfiinţată în 1998, Curtea are competența de a judeca și pedepsi persoane fizice responsabile pentru săvârșirea celor mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională, iar crima de agresiune se numără printre acestea.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI