Război în Ucraina | Putin: Rusia se descurcă cu ușurință și distruge deja armele furnizate de americani. Forţele ucrainene au respins ocupanţii la Severodoneţk şi aşteaptă întăriri

4 iunie 2022, 07:23

ACTUALIZARE 20.38 Un băieţel ucrainean l-a întrebat pe Papa Francisc dacă va merge în Ucraina să salveze copiii de acolo. Suveranul Pontif a răspuns: Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine. Trebuie să găsesc momentul potrivit.

„Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine lumii. Trebuie să găsesc momentul potrivit să o fac”, a spus el, potrivit unei transcriere a evenimentului de la Vatican.

ACTUALIZARE 20.25 Informații oficiale și la zi despre drepturile și serviciile de care refugiații din Ucraina pot beneficia în România pot fi găsite pe noua platformă online https://protectieucraina.gov.ro/1/, pusă la dispoziție de Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile

ACTUALIZARE 20.14 Președintele rus Vladimir Putin a reacționat după anunțul Statelor Unite privind furnizarea unui nou ajutor militar către Ucraina, care include și sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie, transmite RIA.

„Rusia se descurcă cu ușurință și distruge deja armele furnizate de americani”, a susținut Vladimir Putin, conform Reuters, care citează agenția de presă rusă RIA.

ACTUALIZARE 19.55 Ucraina vrea să-şi întărească poziţiile pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia, îngheţate din martie. Este declaraţia negociatorului ucrainean David Arahamia. Instruirea pentru folosirea sistemelor Himars şi a noilor echipamente trimise de americani va dura câteva săptămâni. Între timp, Ministerul rus al Apărării transmite imagini cu elicoptere de atac în acţiune şi susţine că a doborât un avion cu arme

ACTUALIZARE 17.56 Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, după ce Macron a susținut că Rusia nu trebuie umilită: Apelurile Franței de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere asta.

Apelul președintelui francez Emmanuel Macron de a evita umilirea Rusiei nu poate decât să umilească Franța, a reacționat ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, citat de CNN. Macron a susținut că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică.

ACTUALIZARE 17.47 Oligarhul rus Roman Abramovici vinde compania de telecomunicații „Truphone” omului de afaceri german Hakan Koch și partenerului său Pirros Cussios la un preț simbolic de o liră sterlină din cauza sancțiunilor.

ACTUALIZARE 16.59 Trei persoane au murit, după ce rușii au deschis focul în zonele rezidențiale din Nikolaiev, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN. Alte patru persoane au fost rănite, a declarat primarul Oleksandr Sienkevich. „Medicii se luptă pentru viața lor”, a spus Sienkevich despre răniți. Trei clădiri înalte au fost avariate.

ACTUALIZARE 15.31 Ucraina este pregătită să reia exporturile din Odesa, a transmis ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba.

“Ucraina este pregătită să creeze condițiile necesare reluării exporturilor din portul Odesa. Întrebarea este cum să ne asigurăm că Rusia nu abuzează de ruta comercială pentru a ataca orașul Odesa. Nu avem nicio garanție din partea Rusiei până acum. Căutăm soluții împreună cu ONU și partenerii.” a scris Kuleba pe Twitter.

 

 

ACTUALIZARE 15.15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere primarilor americani să întrerupă legăturile de înfrăţire cu orașele ruseşti și să ia parte la „cel mai mare proiect economic al timpului nostru”, ajutând la reconstruirea Ucrainei după război, în timpul unui discurs video la de-a 90-a reuniune anuală a Conferinței primarilor din Statele Unite.

„Preluați patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a fost distrusă de atacurile rusești. Și reconstruiți-le cu cea mai recentă tehnologie”, a adăugat el. „Acesta poate fi cel mai mare proiect economic al timpului nostru, care va întări Ucraina, fiecare țară și fiecare companie care va participa la reconstrucția postbelică”.

ACTUALIZARE 14.59 Trei civili au fost uciși de o mină instalată de armata rusă pe o plajă din satul ocupat Lazirne din regiunea Herson, scrie The Kyiv Independent. Parchetul a anunțat că a început o anchetă preliminară pentru crime de război.

 

 

ACTUALIZARE 14.29 Sute de oameni fug zilnic din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, Vadim Liakh, citat de The Guardian.

„Numărul de persoane care pleacă din oraș aproape s-a dublat, atât cu autobuzele de evacuare, cât și cu propriile vehicule, oamenii pleacă”, a spus Liakh. El a spus că un atac cu rachete, care a ucis trei persoane marți a „împins cetățenii să plece”.

ACTUALIZARE 14.24 Sute de oameni fug zilnic din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a orașului, Vadim Liakh. „Numărul de persoane care pleacă din oraș aproape s-a dublat, atât cu autobuzele de evacuare, cât și cu propriile vehicule, oamenii pleacă”, a spus Liakh. El a spus că un atac cu rachete, care a ucis trei persoane marți a „împins cetățenii să plece”.

ACTUALIZARE 13.51 Vaticanul a emis o monedă din argint dedicată Ucrainei. Toate profiturile din vânzare vor fi folosite pentru a ajuta poporul ucrainean.

 

 

ACTUALIZARE 13.15 Negociatorul ucrainean, David Arakhamia, a declarat că Kievul dorește să-și consolideze pozițiile pe teren cu ajutorul unor noi livrări de arme din vest înainte de a relua discuțiile de pace cu Rusia. Vorbind ieri la televiziunea națională, Arakhamia a spus: Forțele noastre armate sunt gata să utilizeze (noile arme)… și atunci cred că putem iniția o nouă rundă de discuții dintr-o poziție consolidată.

ACTUALIZARE 12.15 Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât un avion de transport militar ucrainean care transporta arme și muniții în apropierea portului Odesa, de la Marea Neagră. Rachetele rusești au lovit, de asemenea, un centru de antrenament al artileriștilor din regiunea Sumi, din Ucraina, unde lucrau instructori străini, a spus ministerul. De asemenea, autoritățile de la Moscova au susținut că o altă lovitură cu rachete a distrus un avanpost al „mercenarilor străini” în regiunea Odesa.

ACTUALIZARE 11.35 Ucraina controlează acum aproximativ jumătate din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, după ce a recuperat o parte din terenul cucerit de  ruși, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

Rușii „reușiseră anterior să cucerească cea mai mare parte a orașului, dar acum armata noastră i-a împins înapoi. Ei chiar suferă pierderi uriașe”, a spus el sâmbătă.

„Situația dificilă rămâne în regiune, iar Severodonețk este acum ținta ostilităților, deoarece armata rusă – după cum înțelegem – își alocă toate rezervele în această direcție”, a spus Haidai. În prezent, armata ucraineană nu are artilerie cu rază lungă, care ar putea schimba jocul pentru bătălia din est, a adăugat oficialul ucrainean.

ACTUALIZARE 11.20 Forțele ruse au combinat loviturile aeriene cu focurile de artilerie într-un atac masiv asupra Donbasului, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în cel mai recent raport de informații publicat în această dimineață.

Avioanele rusești efectuează lovituri folosind atât muniții ghidate, cât și nedirijate.

Cu toate acestea, loviturile aeriene nu au reușit să aibă un impact semnificativ asupra conflictului și, ca rezultat, stocurile rusești de rachete de precizie s-au epuizat probabil semnificativ.

Utilizarea sporită a munițiilor nedirijate a dus la distrugerea pe scară largă a zonelor construite din Donbas și aproape sigur a provocat daune colaterale substanțiale și victime civile.

Ministerul citat a mai informat că Rusia şi-a intensificat utilizarea combinată a loviturilor aeriene şi de artilerie, în contextul în care în ultima vreme şi-a concentrat operaţiunile asupra Donbasului.

ACTUALIZARE 11.15 Războiul ar mai putea dura între două și până la șase luni, estimează Kievul

ACTUALIZARE 10.45 Gruparea Anonymus au blocat site-ul Ministerului Afacerilor Interne din Belarus.

ACTUALIZARE 10.35 În Mariupol, ruinele unei case a devenit mormântul unei întregi familii.

ACTUALIZARE 10.15 Serviciile de informații ale Ucrainei comunică cu luptătorii capturați în combinatul siderurgic Azovstal.

ACTUALIZARE 10.00 Armata ucraineană a transmis sâmbătă că Rusia și-a întărit trupele și a folosit artileria pentru a desfășura „operațiuni de asalt” la Severodonețk.

ACTUALIZARE 09.45 Forțele rusești și cele proruse nu au pregătit suficient de bine unitățile din prima linie cu provizii medicale, ceea ce a dus la o asistență medicală precară,  notează Institutul pentru Studiul Războiului.

ACTUALIZARE 09.05 Autoritățile ruse au început să elibereze pașapoarte rusești în orașele capturate Herson și Melitopol, dar „continuă să se confrunte cu provocări în stabilirea controlului asupra populației din teritoriile ocupate și în a pune capăt acțiunilor partizanilor ucraineni.”, transmite Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Think tank-ul american a făcut o sinteză a situației de pe fronturile ucrainene:

• Forțele ruse au efectuat atacuri fără succes la sud-est și sud-vest de Izium și la vest de Liman. Este puțin probabil să asigure progrese majore către Sloviansk.

• Forțele ruse au înregistrat câștiguri minore în partea de est a orașului Severodonețk, dar forțele ucrainene continuă să lanseze contraatacuri localizate în Severodonețk și la periferia acestuia.

• Forțele ruse nu au reușit să recâștige pozițiile pierdute în nord-estul regiunii Herson și au continuat să apere pozițiile ocupate anterior.

ACTUALIZARE 08.50 Secretarul general al ONU reînnoiește apelul pentru „oprirea imediată a violenței” în Ucraina.

ACTUALIZARE 08.35 În 100 de zile de război, Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a efectuat 32.468 de intervenții, a stins 9.300 de incendii, a salvat 1.397 de oameni și a neutralizat 128.424 de mine.

Salvatorii ucraineni au evacuat peste 1,8 milioane de persoane, inclusiv peste 504.000 de copii și 32.000 de persoane cu dizabilități.

ACTUALIZARE 08.30 O rachetă rusească a lovit o clădire agricolă din regiunea Odesa. Două persoane sunt rănite în urma atacului, a transmis Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa.

Bratchuk a declarat că mai multe nave care transportau rachete de croazieră continuă să se afle în Marea Neagră, adăugând că forțele ruse încearcă să-și întărească prezența pe Insula Șerpilor.

ACTUALIZARE 08.20 Procurorii ucraineni au întocmit peste 1.400 de dosare de trădare din partea cetățenilor ucraineni și colaborare cu armata rusă, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 07.50 Armata ucraineană spune că invadatorii ruși se pregătesc să reia ofensiva în Sloviansk, oraș aflat în estul țării. În apropiere de Severodonețk,  bătăliile continuă, iar forțele ruse au avut „succes parțial” în atacarea zonelor rezidențiale din estul orașului, potrivit informațiilor transmise de armata ucraineană.

Situația era dificilă, procentul (deținut de Rusia) era undeva în jur de 70%, dar acum i-am împins înapoi cu aproximativ 20%”, a anunțat vineri Serhii Gaidai, șeful regiunii de est a Lugansk, la televiziunea națională. Gaidai a spus că forțele ruse au atacat ore întregi și au înaintat spre pozițiile ucrainene, doar pentru a fi respinse de apărătorii care nu au fost răniți în confruntare.

Ei înaintează, pas cu pas, pur și simplu distrug totul cu artilerie, avioane, mortiere”, a spus oficialul ucrainean. „Dar de îndată ce vom avea suficiente arme occidentale, cu rază lungă de acțiune, le vom respinge artileria departe de pozițiile noastre. Și apoi, credeți-mă, infanteria rusă, pur și simplu va da bir cu fugiții.

Armata rusă s-a retras după încercările eșuate de a avansa spre orașul Bakhmut și de a întrerupe accesul către Severodonețk, a declarat armata ucraineană.

Ministerul Regatului Unit al Apărării se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Lugansk, din estul Ucrainei,  în următoarele două săptămâni.

Aproximativ 14 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele, majoritatea femei și copii, a declarat vineri coordonatorul ONU pentru Ucraina, Amin Awad. Într-o declarație publicată în cea de-a 100-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, Awad a vorbit despre ucrainenii strămuți și despre „amploarea și viteza deplasării [lor], care sunt nemaiîntâlnite în istorie”.

Moscova va ajuta la restaurarea și reconstrucția zonelor Lugansk și Donețk, a anunțat vineri primarul Moscovei, Serghei Sobianin, după o vizită la Lugansk. Aproximativ 1.500 de specialişti din diverse departamente municipale din Moscova şi 500 de echipamente au ajuns la Lugansk, a spus primarul.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodna, a acuzat Rusia că „fură” și trimite cereale ucrainene în străinătate în țări, inclusiv Turcia. „Rusia fură fără rușine cereale ucrainene și le trimite peste ocean din Crimeea, inclusiv în Turcia”, a spus Bodna într-un mesaj postat vineri pe Twitter.

Vladimir Putin a spus că exportul de cereale din Ucraina nu pune „nicio problemă”, după ce invazia Moscovei a stârnit temeri privind o criză alimentară globală. Președintele rus a declarat vineri într-un interviu televizat că exportul se poate face prin porturi ucrainene, prin porturi aflate sub control rusesc sau chiar prin Europa centrală. Putin a acuzat Occidentul că face declarații scandaloase când susține că Moscova împiedică exporturile de cereale din Ucraina.

Victoria va fi a noastră”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un videoclip în care apar aceiași miniștri și consilieri cheie care au apărut alături de el într-o emisiune din 24 februarie, ziua în care omologul său rus, Vladimir Putin, și-a lansat atacul neprovocat. „Forțele armate ale Ucrainei sunt aici. Cel mai important, oamenii noștri, oamenii țării noastre, sunt aici. Apărăm Ucraina de 100 de zile deja… Slavă Ucrainei”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evaluat rezultatele după o sută de zile de război în Ucraina, spunând că „anumite rezultate” au fost obținute și că acțiunile militare vor continua până când toate obiectivele vor fi îndeplinite. El a continuat să numească invadarea Ucrainei „operație militară specială”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite