Război în Ucraina | Peste 40 de localități din regiunea Donbas, bombardate. 95% din Luhansk se află sub control rusesc. Alți doi militari ruși, judecați pentru crime de război

26 mai 2022, 06:16

Forțele ruse au bombardat peste 40 de localități din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Civilii au început să evacueze regiunea de câteva zile, deoarece exista riscul să fie închisă orice cale de scăpare, așa cum s-a întâmplat la Mariupol.

Șeful administrației militare regionale a anunțat că 95% din Luhansk se află sub control rusesc și drumul dintre Lysychansk și Bakhmut a fost bombardat.

În ciuda situației dificile de la fața locului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, exclude orice cedare de teritoriu și cere arme Occidentului pentru a obține victoria și a recupera teritoriile invadate de ruși.

În acest timp, continuă procesele în care militarii ruși sunt acuzați de crime de război și de alte fapte reprobabile.

La Tribunalul din Poltava au compărut doi militari ruși care au participat activ la bombardarea orașului Harkov. Cei doi și-au recunoscut vinovăția.

Procurorii au cerut pedepsirea lor cu câte 12 ani de închisoare, iar apărarea a cerut reducerea la doar 8 ani, pe motiv că au acționat la ordin.

ACTUALIZARE 00.01 Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunța la țițeiul rusesc.

ACTUALIZARE 22.10 Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi: E greu, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului, pentru fiecare aşezare.

ACTUALIZARE 21.57 Imagini publicate pe rețelele de socializare relevă că rușii folosesc în luptele din Donbas bombe cu fosfor.

ACTUALIZARE 21.09 Deputații ruși au pus ochii pe presa străină. Senatorii ruși cer pedepsirea intelectualilor ostili Kremlinului.

ACTUALIZARE 20.43 Putin către prim-ministrul italian, Mario Draghi: Moscova va ajuta la „depășirea crizei alimentare” dacă vor fi ridicate sancțiunile.

ACTUALIZARE 20.25 Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, discurs la Universitatea George Washington: Nu căutăm un conflict sau un nou război rece cu Beijingul. Dimpotrivă

ACTUALIZARE 20.00 Viitorul şef al forţelor americane în Europa, gen. Chris Cavoli: Germania ajută Ucraina să exporte grâu pe calea ferată.

ACTUALIZARE 19.50 Vladimir Putin a cerut astăzi conturarea unei strategii de dezvoltare a unei ”mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au ”politici independente”.

ACTUALIZARE 19.18 Forțele rusești au pierdut aproape o mie de tancuri, peste 350 de piese de artilerie și peste 50 de elicoptere, a confirmat un oficial american al Apărării.

Chiar și după ce au suferit aceste pierderi, rușii „încă dispun de majoritatea capacității” de luptă, potrivit datelor Pentagonului.

„Au investit o mulțime de echipamente și mult personal în acest război”, a indicat oficialul citat de CNN.

ACTUALIZARE 18.25 Metroul din Harkov a fost redeschis populației pentru adăpost, după ce cel puțin patru oameni au murit într-un bombardament astăzi, relatează BBC News.

Primarul orașului, Igor Terekov, a anunțat că autoritățile locale lucrează la crearea unor zone speciale unde locuitorii să se poată adăposti când sunt bombardamente, dar că circulația metroului nu va mai fi întreruptă.  Metroul din Harkov a fost redeschis complet în urmă cu două zile.

Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de „intensitate maximă” în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii ‘pacifiste’ faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin „şi-ar putea salva obrazul” dacă „şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina”, relatează AFP şi Unian, potrivit Agerpres.

Pe teren, armata rusă continuă să progreseze lent, după ce a eşuat să preia controlul Kievului şi Harkovului, astfel că acum îşi concentrează eforturile pe cucerirea completă a Donbasului, bazin industrial din estul Ucrainei, parţial controlat de separatiştii proruşi din 2014.

ACTUALIZARE 17.25 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat la BBC News că investighează aproape 14.000 de crime de război comise de soldații ruși în Ucraina.

„Avem aproape 14.000 de cazuri, doar crime de război, și alte 6.000 de cazuri care au legătură cu crimele de război”, a spus ea, menționând că cele mai multe crime de război se referă la bombardarea așezărilor civile, în special spitale și școli. În total, sunt peste o mie de clădiri de învățământ și unități medicale distruse. Alte crime de război investigate de procurorii ucraineni se referă la crime și violuri.

Procurorul general al Ucrainei estimează între 100 și 200 de cazuri noi pe zi.

La Londra, Venediktova se întâlnește cu procurorul general al Marii Britanii, Suella Braverman, pentru a discuta cum poate ajuta Occidentul mai mult investigațiile pentru crime de război.

Venediktova a mai declarat la BBC că, din punctul ei de vedere, ce se întâmplă în Ucraina este „genocid”: „În Ucraina are loc un genocid. De ce? Pentru că soldații și generalii ruși au venit în Ucraina să distrugă statul ucrainean și vor ca acest teritoriu (al Ucrainei, n.r.) să fie parte a Federației Ruse”. Dar ea arată că ar fi dificil de investigat genocidul în teritoriile controlate de ruși.

ACTUALIZARE 16.36 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat, joi, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, despre deciziile Suediei și Filandei de a adera la NATO. Macron a spus că este important „să respectăm alegerea de suveranitate” a celor două state, la care Turcia s-a opus până în prezent. Președinția Franței a transmis, într-un comunicat, că Macron a sperat că va exista „o soluție rapidă” la acest blocaj, relatează The New York Times.

ACTUALIZARE 16.10 Sky News: Rusia ar putea încerca să înroleze ucraineni din teritoriile ocupate

Rusia a avertizat că vrea să expulzeze jurnaliștii occidentali dacă YouTube continuă să blocheze accesul Moscovei la conferințele Ministerului rus de Externe, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, citată de Tass, relatează BBC News.

„(Youtube) a blocat încă o conferinţă de presă. Ce vom face noi? Pot spune că, dacă o vor face din nou, atunci un ziarist sau o mass-media din SUA pleacă acasă”, a susținut Zaharova.

Ea a insistat că, dacă Youtube persistă cu această conduită, „vom anunţa un nume precis sau o mass-media precisă” ce va trebui să părăsească Rusia.

Reportaj Deutsche Welle | Portul Constanța, vital pentru cerealele aduse din Ucraina. Presiune tot mai mare asupra infrastructurii de la Marea Neagră

ACTUALIZARE 13.40 Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați pentru că au bombardat un oraș din estul Ucrainei, în cadrul celui de-al doilea proces pentru crime de război care se desfășoară în Ucraina, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 13.05 Liderul separatist Denis Pușilin a spus că în timpul căutărilor la combinatul Azovstal capturat de ruși au fost găsiți mai mulți militari ucraineni care nu s-au predat împreună cu restul camarazilor și s-au ascuns în temnițe în tot acest timp.

Pușilin a mai spus că nu poate fi încă 100% sigur că toți luptătorii ucraineni au fost extrași din combinatul siderurgic Azovstal, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 13.03 Potrivit unui studiu al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, peste 90% dintre ucraineni au o atitudine negativă față de Rusia.

ACTUALIZARE 13.00 Imagini dezolante din orașul-fantomă Mariupol.

ACTUALIZARE 12.55 Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a sosit în Irpin.

ACTUALIZARE 12.45 Severodonețk se află sub asediu în timp ce Rusia încearcă să câștige restul regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

Orașul a fost sub „foc constant” în ultima săptămână și jumătate, potrivit administrației militare-civile locale. Aproximativ 90% din locuințe au fost avariate de lupte, a declarat Oleksandr Stryuk pentru postul de radio NV din Ucraina.

Se crede că aproximativ 12.000-13.000 de oameni sunt încă în oraș, spune Stryuk citat de BBC, mulți dintre ei adăpostindu-se în subsoluri.

ACTUALIZARE 12.20 Poliția din orașul Lisichansk este nevoită să îngroape cadavrele civililor în gropi comune, potrivit unui înalt oficial ucrainean citat de BBC. Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-un mormânt comun dintr-un district, spune guvernatorul regional din Lugansk, Serhii Haidai, adăugând că familiile persoanelor îngropate acolo vor putea să îi înmormânteze cum se cuvine după război. Poliția eliberează documente care le permit ucrainenilor să obțină certificate de deces pentru cei dragi, adaugă Haidai.

Trei civili au fost uciși în bombardamentele rusești asupra orașului Lisichansk și suburbiile sale pe 25 mai, aspus șeful regiunii Lugansk, Serhii Haidai

ACTUALIZARE 12.07 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat lansarea unui nou grup comun, format din specialiști din Marea Britanie, UE și SUA, care va sprijini eforturile Procurorului General ucrainean de a documenta crimele de război și alte atrocități comise în Ucraina, notează CNN.

ACTUALIZARE 11.25 Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de când Rusia și-a lansat invazia, spune procurorul general ucrainean. Cifra este semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a țării. Numărul la nivel național este de cel puțin 240.

ACTUALIZARE 11.00 Forțele ruse au atacat peste 40 de orașe din estul regiunilor Donbas și Lugansk, a anunțat armata ucraineană. În urma acestor bombardamente, cinci civili au murit și 12 au fost răniți.

CITEȘTE ȘI: Zelenski, furios din cauza afirmațiilor despre Ucraina ale lui Henry Kissinger. „Calendarul domnului se pare că nu este din 2022, ci 1938”

ACTUALIZARE 09.30 O coloană de camioane se întinde din regiunea Herson până în Crimeea. Rusia jefuiește teritoriile cucerite în Ucraina, scoțând caravane întregi de produse agricole înafara țării, relatează jurnalistul Denis Kazansky, citat de Nexta Tv.

ACTUALIZARE 09.00 Aproximativ 8.000 de ucraineni sunt de prizonieri de război în autoproclamatele republici Lugansk și Donețk, susținute de Rusia, a declarat joi oficialul de la Lugansk, Rodion Miroshnik, citat de agenția de presă Tass, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 08.50 Armata rusă a alansat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din orașul Zaporojie

ACTUALIZARE 08.30 Forțele de Apărare Teritorială din regiunea Harkov au dat publicității imagini cu echipamente militare rusești distruse.

ACTUALIZARE 08.00 Forțele ruse „desfășoară o ofensivă intensă” asupra orașului Lîman din regiunea Donețk.

Lîman este un important nod feroviar, iar dacă rușii reușesc să-și consolideze controlul acolo, orașul Sloviansk din apropiere devine mai vulnerabil la atacurile artileriei, iar trupele ucrainene din sud-estul orașului devin mai expuse riscului de încercuire.

ACTUALIZARE 07.30 Șeful republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a declarat miercuri, 25 mai, că are în plan un atac asupra Poloniei. „Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia. După Ucraina, dacă există o comandă, vom arăta ce suntem capabili să facem în 6 secunde. Polonezilor, mai bine luați-vă armele de la mercenari!.”

ACTUALIZARE 06.48 Kremlinul a cheltuit de trei ori mai mulți bani pentru propagandă de la începutul războiului decât a făcut-o anul trecut, relatează The Moscow Times.

ACTUALIZARE 06.45 În Crimeea, limba engleză va fi eliminată din programa școlară, relatează TASS. „De ce să înveți pe cineva engleza dacă nu va merge niciodată la Londra?”, a spus Vladimir Konstantinov, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Stat. Acesta a adăugat că este periculos „să urmezi prostește o civilizație străină”.

ACTUALIZARE 06.38 Rusia continuă să piardă piața europeană a gazelor. Germania a convenit cu SUA asupra achiziției de gaz natural lichefiat, a transmis compania americană Sempra Energy, care a precizat că va vinde aproximativ 2,25 milioane de tone de gaz pe an.

ACTUALIZARE 06.33 În lume, sunt depozitate provizii de grâu care ajung pentru 10 săptămâni de consum.  „În prezent, în întreaga lume, avem un stoc de grâu doar pentru 10 săptămâni de consum global. Situația e mai sunt mai proastă decât cea experimentată în 2007 și 2008”, a declarat Sara Menker, CEO al companiei de analiză agricolă Gro Intelligence, citată de Nexta tv.

ACTUALIZARE 06.30 Soldații din Nikolaev au făcut publice imagini cu modul în care și-au amenajat spațiul din tranșee.

ACTUALIZARE 06.05 Miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov va începe un proces împotriva Rusiei pentru despăgubiri în valoare de 17-20 de miliarde de dolari din cauza distrugerii combinatelor metalurgice Azovstal și Ilici Mariupol.

ACTUALIZARE 06.00 Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra orașelor din estul Ucrainei, orașul Sievierodonețk fiind tot mai mult în pericol de a fi încercuit total. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că zona este acum fără rezerve de gaz, iar avea apa și electricitatea sunt limitate după ce ultima stație de alimentare cu gaz a fost lovită.

ACTUALIZARE 05.50 Poliția din Lisichansk adună cadavrele oamenilor uciși pentru a le îngropa în gropi comune, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhii Gaidai. Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună dintr-un district din Lisichansk, a adăugat Gaidai, citat de Reuters.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru petiţia prin care se solicită introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să intre în Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a acuzat miercuri NATO că nu face literalmente nimic în fața invaziei Rusiei. Kuleba a subliniat acest lucru la Forumul Economic de la Davos.

Kuleba a lăudat Uniunea Europeană pentru deciziile sale „revoluționare” de a susține Kievul, dar a spus că alianța militară NATO a fost „complet mărginită”.

„NATO, ca alianță, ca instituție, este mărginită și nu face practic nimic. Îmi pare rău să o spun”, a declarat șeful diplomației de la Kiev, citat de The Guardian.

Ucraina a pledat din nou pentru mai multe arme, inclusiv sisteme de lansare multiple de rachete, care să se potrivească cu puterea de foc rusă. „Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri – mai presus de toate, de arme pentru Ucraina. Ajutor deplin, fără excepții, fără limite, suficient pentru a câștiga”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său național. Kuleba a adăugat că țara sa are nevoie „urgentă” de mai multe sisteme de lansare de rachete pentru a se contracara atacurile rusești.

Zelenski a respins ideea că țara sa ar trebui să cedeze teritoriu pentru a face pace cu Rusia. „Editoriale simptomatice au început să apară în unele mass-media occidentale care afirmă că Ucraina trebuie să accepte așa-numitele compromisuri dificile prin renunțarea la teritoriu în schimbul păcii”, a spus el în ultimul său discurs de noapte. Cei care sfătuiesc Ucraina să renunțe la un teritoriu nu reușesc să-i vadă pe oamenii obișnuiți, a spus el, „care trăiesc de fapt pe teritoriul pe care ei propun să-l dăm la schimb pentru iluzia păcii”. Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych a adăugat: „Nimeni nu va da la schimb un gram din suveranitatea noastră sau un milimetru din teritoriul nostru. Copiii noștri mor, soldații sunt zdrobiți de obuze și ne spun să sacrificăm teritoriul. Nu se va întâmpla niciodată!”

Rusia a anunţat că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile după ce a fost deminat, la o lună după anunţarea cuceririi acestui oraş strategic de către Moscova.

Deocamdată, Moscova nu a spus dacă redeschiderea portului Mariupol va face posibil exportul în special al cerealelor, o întrebare aflată în centrul unor preocupări internaţionale puternice, notează AFP.

Noul şef pro-rus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a declarat că o primă navă va părăsi portul „în zilele următoare”, având la bord 3.000 de tone de produse metalurgice, în direcţia Rostov pe Don, un mare oraş din Rusia.

Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belarus au fost acuzați că au ucis civili lângă Kiev, devenind primii mercenari internaționali care se confruntă cu acuzații de crime de război în Ucraina. Procurorii ucraineni au făcut publice numele și fotografiile a opt bărbați căutați pentru presupuse crime de război – inclusiv crimă și tortură – în satul Motyzhyn. Se crede că mai mulți au luptat în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că un plan de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie”. Zaharova a spus la conferința de presă săptămânală: „Nu puteți furniza Ucrainei arme cu o mână și să veniți cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite