Război în Ucraina | Peste 20.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România. Arafat: Câteva zeci de persoane au cerut azil în România

Zeci de mii de ucraineni sunt la graniţele României. Autorităţile de frontieră spun că deja peste 7000 de cetăţeni ucraineni au părăsit România şi doar 54 au cerut până în acest moment asigurarea unei forme de protecţie din partea statului român.

26 Februarie 2022, 11:18 (actualizat 26 Februarie 2022, 15:21) Știrile TVR |

ACTUALIZARE În data de 26.02.2022, în intervalul orar 00.00-12.00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România aproximativ 29.165 de persoane (creştere de 1,7% faţă de ziua anterioara), dintre care 6.623 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12,4 %). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 3.295 cetăţeni ucraineni (creştere de 20,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.419 cetăţeni ucraineni (creştere de 12,2%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 29.066 de persoane (scădere de 5,9%), dintre care 2.996 cetăţeni ucraineni (scădere de 6,6%). În data de 26.02.2022, în intervalul orar 00.00-12.00, 57 de persoane au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român în punctele de trecere a frontierei, fiind preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări.

_____________________________________

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru.

"Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum", a spus Arafat, la Vama Siret. El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

"Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru", a mai spus Arafat.

Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile. "Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete.... Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (...) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe", a explicat şeful DSU. El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze "la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile". "Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi", a afirmat Arafat.

Încă o dimineaţă în care sute de refugiaţi ucraineni au ajuns pe teritoriul României, în zona Isaccea. Fug din calea războiului. Mulţi, cu ce au pe ei. Majoritatea sunt mame cu copii care vin cu speranţă.

În ultimele 48 de ore, peste 3.000 de refugiaţi au reuşir să ajungă în punctul Isaccea. Printre ucrainieni sunt şi alţi cetăţeni străini.

O situaţie specială ar fi dincolo de graniţă, pe malul ucrainean, unde se află două femei însărcinate în opt luni, care sunt plecat de zece ore din Odessa.

În punctul Isaccea au venit mulţi voluntari cu mâncare şi ceai, iar pompierii vor monta un cort în vamă, pentru cei care nu au unde să meargă.

Şi la vama din Sighetu-Marmaţiei numărul oamenilor şi al orelor de aşteptare este mare. Localnicii s-au solidarizat cu refugiaţii, iar măicuţele de la mănăstirea greco-catolică din Sighet au aranjat camere şi mese pentru cei care au fugit din calea războiului.

Şi în Republica Moldova continuă afluxul de refugiaţi. Mulţi dintre ei trec prin punctul de frontieră Palanca, dinspre Odessa.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI