Război în Ucraina | Harkov, ținta unor noi atacuri. Putin susține că Ucraina „sabotează” negocierile de pace. Biden îi dă dreptate lui Zelenski: Putin „încearcă să șteargă identitatea poporului ucrainean”

27 mai 2022, 06:34

ACTUALIZARE 21.15 Președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, într-o convorbire telefonică, că va avea loc un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, relatează CNN.

ACTUALIZARE 21.05 Președintele american Joe Biden l-a condamnat din nou pe Vladimir Putin pentru „războiul său brutal în Ucraina. Nu doar că încearcă să ia Ucraina, dar încearcă să șteargă și identitatea poporului ucrainean, atacând școli, spitale, maternități, muzee, fără alt scop decât acela de a elimina o cultură”, relatează The New York Times.

Armata ucraineană spune că forțele rusești încearcă acum să repare calea ferată din nord-estul regiunii Harkov, pe care anterior au bombardat-o, de care au nevoie pentru a transporta trupe și echipament militar.

ACTUALIZARE 20.30 Doi cetățeni britanici și un marocan, care au luptat de partea Ucrainei în regiunea Donbas riscă pedeapsa cu moartea, relatează agenția rusă Interfax, citându-l pe un autoproclamat procuror din Donețk, potrivit BBC News.

În regiunea Donețk, controlată de pro-ruși din 2014, a fost introdusă pedeapsa cu moartea.

Președintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că „sabotează” negocierile de pace, susține un comunicat al Kremlinului. Putin i-ar fi transmis acest lucru cancelarului austriac Karl Nehammer. Vladimir Putin i-ar mai fi spus cancelarului Austriei că nu Moscova blochează porturile ucrainene.

ACTUALIZARE 18.40 Rușii controlează peste două treimi din Severodonețk, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk, citat de BBC News. Cel puțin 1.500 de oameni au fost uciși, de la începutul invaziei, în 24 februarie, iar aproape 90 la sută dintre clădirile din oraș au fost distruse.

La Mariupol, au fost descoperite alte 70 de cadavre sub dărâmăturile unei clădiri industriale, a anunțat un adjunct al primarului.

Noul bilanț anunțat de autoritățile ucrainene: cel puțin 241 de copii au murit, iar 438 au fost răniți, potrivit NEXTA.

 

 

ACTUALIZARE 16.27 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat, vineri, Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei şi a apreciat că acesta va dura „multă vreme”.

ACTUALIZARE 16.08 Pierderile economice totale pentru Ucraina cauzate de invazia rusă se ridică la 564-600 de miliarde de dolari, potrivit Școlii de Economie din Kiev (KSE), relatează BBC. Această sumă include daune directe aduse locuințelor și altor clădiri, infrastructurii și proprietăților, precum și daune indirecte sub formă de scădere a PIB-ului, pierderi de investiții și costuri suplimentare de apărare și sprijin social.

ACTUALIZARE 15.02 Diplomatul rus care a fugit în Occident, interviu despre „bătrânii paranoici de la Kremlin”. De ce nu se teme rusia de un război nuclear cu SUA?

ACTUALIZARE 15.00 Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri că Germania este angajată în sprijinirea Ucrainei şi că războiul dus de Rusia nu este unul îndreptat doar împotriva Kievului, ci a valorilor democraţiei occidentale în general. „Războiul lui Putin este îndreptat împotriva unei ordini a păcii care a rezultat din angajamentul ‘niciodată’ după două războaie mondiale devastatoare. El vrea să se revină la legea celui mai puternic”, a declarat Scholz.

ACTUALIZARE 14.20 Generalul Vladimir Șamanov, fostul comandant al Forțelor Aeropurtate, adjunct al Dumei de Stat a Federației Ruse, a numit una dintre principalele greșeli ale „operațiunii militare speciale” ideea că ucrainenii vor „întâmpina cu flori” armata rusă.

ACTUALIZARE 13.40 Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ACTUALIZARE 13.20 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că forțele ruse continuă să „înghită pământ” în regiunea Donbas adăugând că Putin face progrese lente, dar palpabile „Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă să înghită pământ în Donbas”, a spus oficialul britanic, vineri, într-un interviu pentru Bloomberg.

ACTUALIZARE 12.48 Ministerul Afacerilor Externe rus a anunţat vineri că expulzează cinci membri ai personalului ambasadei Croaţiei de la Moscova, ca retaliere după o decizie luată de Zagreb luna trecută, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 12.47 Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk.

ACTUALIZARE 11.46 Poate fi Putin detronat? Fostul șef al spionajului britanic: „Este ceva foarte ciudat din punct de vedere fizic la el”. Citiți aritcolul pe ȘTIRILE TVR.

ACTUALIZARE 11.43 Ucraina susține că Rusia a plantat între 400 și 500 de mine navale sovietice în Marea Neagră, făcând imposibil exportul de mărfuri din porturile Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.31 Cel puţin cinci civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, epicentrul luptelor împotriva trupelor ruse, a anunţat vineri dimineaţa guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai.

ACTUALIZARE 11.11 Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei.

ACTUALIZARE 11.10 Rusia a respins cu dispreţ un plan italian de pace în Ucraina propus de către Italia şi vrea, estimează unii analişti, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucranei înantea oricărei soluţii negociate a conflictului, relatează AFP. Planul de pace italian prevedea un armistiţiu – garantat de ONU -, o retragere a trupelor, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) şi nu la NATO şi o autonomie în Donbas şi Crimeea, care să rămână sub suveranitate ucraineană.

ACTUALIZARE 10.22 Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid la adresa trupelor ruse, relatează CNN.

Raportul juridic, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Aceștia avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, susținând acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă a civililor, deportări forțate și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficiali ruși de rang înalt.

ACTUALIZARE 10.11 Rusia încearcă să separe unitățile militare de trupele ucrainene, informează BBC. Forțele ruse trag asupra unităților militare ucrainene și lansează lovituri cu rachete în regiunea Donețk, unde se regrupează trupe în ofensiva lor activă, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

ACTUALIZARE 09.53 Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple), pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina.

ACTUALIZARE 09.35 Forțele terestre ruse continuă demersul de a înconjura Severodonețk și Lisichansk, după ce au capturat recent mai multe sate la nord-vest de Popasna, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultimul său raport.

ACTUALIZARE 09.20 Trei explozii s-au auzit peste noapte în orașul Dnipro, din sudul Ucrainei, iar guvernatorul orașului Valentin Reznichenko spune că salvatorii au început căutările sub moloz. Regiunea s-a confruntat cu o „noapte şi o dimineaţă neliniştite”, spune Reznichenko într-o actualizare pe Facebook.

ACTUALIZARE 8.55 Președintele ucrainean Zelenski a oferit informații despre recentul atac asupra Harkovului, în urma căruia au murit cel puțin nouă civili, inclusiv un copil, și au fost răniți alți 19.

Astăzi, ocupanții au bombardat din nou Harkovul. În acest moment, lista morților include nouă persoane. 19 răniți. Toți civili. Un copil (cinci luni) și un tată au fost uciși. Mama este în stare gravă. Printre răniții din Harkov se numără și o fetiță de nouă ani.”

Loviturile cu rachete continuă în regiunea Sumî, în Donbas, a adăugat el. „Intensificare semnificativă a artileriei ocupanților în regiunea Zaporojie. Din nou, ei fac eforturi de a pune la pământ sudul țării.”

ACTUALIZARE 08.45 Imagini video cu bombardamente rusești în regiunea Donețk

ACTUALIZARE 08.30 Rusia a plasat camioane de propagandă, dotate cu televizoare cu ecran mare, în punctele de ajutor umanitar din orașul capturat Mariupol, aflat în stare de catastrofă umanitară.

ACTUALIZARE 08.00 Procurorul-șef al Ucrainei  investighează aproape 14.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ruse. Irina Venediktova adaugă că peste 1.000 de clădiri medicale sau educaționale au fost distruse în Ucraina în timpul războiului

ACTUALIZARE 07.30 Ambasadorul Ucrainei la Berlin l-a acuzat pe Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene.

„Din punct de vedere militar, Ucraina este pur şi simplu dezamăgită de Berlin”, a declarat ambasadorul Melnik pentru tabloidul german Bild.

ACTUALIZARE 07.10 Departamentul de Apărare al SUA transmite că aproape 80% din obuzierele pe care SUA le-au trimis în Ucraina sunt deja folosite în luptă.

Un înalt oficial american al Apărării a declarat că 85 din cele 108 obuziere M777 sunt „în posesia armatei ucraineane, oferind capacitate de foc cu rază lungă”, potrivit unui briefing al Departamentului de Stat din 26 mai.

ACTUALIZARE 07.00 Imagini filmate cu lansarea unor rachete antitanc Javelin au fost făcute publice.

ACTUALIZARE 06.50 ONU: 8.691 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei, transmite The Kyiv Independent.

Agenția ONU pentru drepturile omului a declarat că, până în 25 mai, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au fost uciși cel puțin 3.998 de civili și răniți cel puțin 4.693. Agenția consideră însă că cifrele reale sunt mult mai mari.

Moartea celor mai multe dintre victime au fost cauzată de arme explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv în bombardamente provocate de artilerie grea și sisteme de lansare cu rachete multiple, a scris agenția ONU în raportul său.

ACTUALIZARE 06.35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că acțiunea Rusiei în Donbas este „o politică evidentă de genocid”

ACTUALIZARE 06.15 Harkovul a fost ținta unor noi atacuri. Cel puțin nouă civili au fost uciși, inclusiv un copil, și 19 au fost răniți, au declarat autoritățile. „Astăzi, ocupanții au bombardat din nou Harkovul. În acest moment, lista morților include nouă persoane. 19 răniți. Toți civili”, a spus Zelenski. Locuitorii au fost îndemnați să meargă sau să rămână în adăposturi.

Oficialii din Ucraina au recunoscut că Rusia înregistrează victorii în luptele din estul țării. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a spus că doar 5% din zonă rămâne acum sub dominația Ucrainei, în scădere față de aproximativ 10% cât deținea în cu o săptămână. Forțele ucrainene se retrag spre zone fortificate. „Armata rusă și-a comasat toate forțele pentru a lua regiunea Lugansk”, a spus el într-un videoclip pe Telegram. „La periferia orașului Sievierodonetsk au loc lupte extrem de acerbe. Pur și simplu distrug orașul, îl bombardează în fiecare zi, bombardează fără pauză.”

CITEȘTE ȘI: Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi: E greu, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului, pentru fiecare aşezare

SUA se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă în Ucraina, după o solicitare urgentă din partea oficialilor ucraineni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN. Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a spus că cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) pentru a contracara superioritatea Rusiei în armamentul greu. Președintele Zelenski s-a referit, de asemenea, la arme ca fiind „sistemele care sunt cu adevărat necesare pentru a opri această agresiune” în ultimul său discurs adresat națiunii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns de diviziunile în interiorul Uniunii Europene în privinț adoptării mai multor sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce anumitor națiuni li se permite să blocheze planul. „Câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să se pună de acord supra unui al șaselea pachet (n.r. de sancțiuni?)” a întrebat Zelenski. „Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Mario Draghi au avut joi o discuție telefonică despre situația din Ucraina și problema securității alimentare globale. Adresându-se jurnaliştilor după apel, Draghi a spus că va continua să vorbească atât cu Moscova, cât şi cu Kievul pentru a rezolva criza alimentară, dar a adăugat că există puţin optimism în legătură cu încheierea războiului.

Trupele ruse care ocupă orașul-port Mariupol din sud-estul țării au anulat vacanțele școlare de vară pentru a pregăti elevii pentru trecerea la curriculumul rusesc, potrivit oficialilor. „Scopul principal este de a eradica tot ce este ucrainean și de a se pregăti pentru noul an școlar, care va fi conform curriculumului rus”, a declarat oficialul orașului Petro Andryushchenko.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite