Război în Ucraina | După 100 de zile de la începutul invaziei, forțele ruse ocupă 20% din teritoriul țării. Zelenski: Victoria va fi a noastră!

3 iunie 2022, 06:23

Într-un mesaj de încurajare la o sută de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a apărut într-un clip înconjurat de echipa sa, exact că la începutul războiului, pentru a arăta lumii întregi că Ucraina rezistă și, mai mult, vrea victoria.

„Şeful facţiunii e aici, şeful staff-ului preşedintelui e aici, prim-ministrul Ucrainei este aici. Podolyak e aici. Preşedintele e aici. Echipa noastră este mult mai mare. Forţele armate ale Ucrainei sunt aici. Şi cel mai important: poporul nostru, poporul acestei ţări este aici. Apărăm Ucraina de o sută de zile. Victoria va fi a noastră! Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!” – a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a vizitat un spital în care sunt tratați soldații răniți pe front, pentru a ridica moralul trupelor într-un moment dificil.

Situația din Donbas continuă să fie critică. În ciuda unei rezistențe acerbe a armatei ucrainene în Severodonetk, militarii ar putea fi nevoiți să se retragă pe înălțimile din jur pentru a avea un avantaj tactic. Situația este critică și în orașele din jur, Lysychansk și Bakhmut. Președintele Zelenski acuză armata rusa că se folosește de așa ziși recruți rusofoni din zonele ocupate pentru a fi trimiși în linia întâi, în timp ce soldații ruși se ascund în spatele acestora.

Forțele ucrainene așteaptă în continuare armamentul pe care l-au solicitat pentru a face față ofensivei rusești din Donbas. Secretarul genral al NATO a mers în Statele Unite pentru a se întâlni cu președintele Biden și secretarul apărării.

Situația e ceva mai optimistă în zona Herson, unde armata ucraineană a reușit ca în cadrul unei contraofensive să elibereze aproximativ opt kilometri.

ACTUALIZARE 20.46 Agenţia de presă Reuters a anunţat vineri că doi jurnalişti ai săi au fost răniţi uşor în Ucraina, iar şoferul lor a fost ucis.

Şoferul şi autovehiculul cu are se deplasau reporterii erau puse la dispoziţie de separatiştii ruşi. Echipa a fost atacată cu focuri de armă în timp ce se îndrepta către Severodoneţk.

Reuters nu a dat alte detalii despre identitatea jurnaliştilor, despre starea lor sau despre circumstanţele incidentului.

ACTUALIZARE 19.07 Cele patru sisteme Himars pe care SUA le trimit Ucrainei ar putea încetini avansul Rusiei, susțin analiștii occidentali. Militarii ucraineni au nevoie de câteva săptămâni de pregătire, însă lansatoarele vor putea folosite în luptă încă din această lună. Himars este produs de compania americană Lockheed Martin și este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie ale momentului. România deține astfel de arme.

ACTUALIZARE 18.58 100 de zile de teroare, 100 de zile de când lumea s-a schimbat. Radiografia invaziei Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 18.21 Noul antrenor al echipei Hertha Berlin, fost antrenor la Dinamo Moscova, a povestit că a plâns alături de jucătorii ruși din cauza conflictului din Ucraina.

Sandro Schwarz, noul antrenor al echipei Hertha Berlin, a declarat vineri că nu a putut părăsi banca tehnică a formaţiei Dinamo Moscova după invazia armatei ruse în Ucraina deoarece se simţea responsabil pentru jucătorii săi şi pentru clubul cu care avea un contract, transmite dpa.

ACTUALIZARE 17.46 Ucraina i-a acordat cetățenia proeminentului jurnalist rus Alexander Nevzorov, care a fugit din Rusia în martie împreună cu soția sa, după ce a denunțat invadarea Ucrainei de către Kremlin, potrivit The Guardian. Rusia a cerut arestarea lui Nevzorov, acuzându-l că propagă informații false.

ACTUALIZARE 17.01 Belarusul este dispus să permită tranzitul pe teritoriul său pentru transporturile de cereale ucrainene către porturile de la Marea Baltică, dar cu condiţia ridicării restricţiilor asupra livrării mărfurilor belaruse prin aceleaşi porturi, a declarat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, citată de Reuters.

În timp ce Ucraina nu-şi poate exporta cerealele prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, transporturile către porturile de la Marea Baltică via Belarus reprezintă una dintre opţiunile evocate la discuţiile conduse de ONU şi menite să găsească soluţii pentru prevenirea unei crize alimentare ca urmare a războiului pornit de Rusia contra Ucrainei şi care a perturbat exporturile ucrainene, dar şi pe cele ruseşti, ambele ţări fiind mari exportatoare de cereale.

ACTUALIZARE 16.40 Un soldat ucrainean de 25 de ani, cu maxilarul și bazinul rupt, după ce a fost lovit de un tanc rusesc la Mariupol, a povestit, pentru BBC News, cum și-a petrecut 17 zile ca prizonier al soldaților ruși: în multe zile, a rămas înfometat, iar noaptea luptătorii ceceni îl amenințau cu cuțitul.

„Când trage tancul, nu ai timp să reacționezi. Se întâmplă instantaneu. Am văzut o lumină puternică. Am înțeles că am două opțiuni: fie țip ca să primesc ajutor, fie mor acolo. Fiecare strigăt de ajutor a fost un chin”, a povestit Hlib Strijko, în vîrstă de 25 de ani, pentru BBC News.

Tânărul a fost prizonier timp de 17 zile, după ce a fost rănit într-un atac al rușilor la Mariupol.

ACTUALIZARE 16.32 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, într-un scurt mesaj video, că ucrainenii își apără țara de 100 de zile împotriva agresiunii ruse și că „victoria va fi a noastră”.

ACTUALIZARE 16.00 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate – Josep Borrell și ministrul britanic de Externe, Liz Truss, au transmis mesaje în cea de-a 100-a zi de război în Ucraina.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, afirmă că „Invazia lui Putin a adus moarte și distrugere la o scară nemaivăzută în Europa după cel de-al doilea război mondial. Acest război are ramificații uriașe pentru pacea globală, prosperitatea și securitatea alimentară”.

ACTUALIZARE 15.19 Ambasadorul ucrainean la Ankara a declarat vineri că Turcia se numără printre țările care cumpără cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina, transmite Reuters.

Ambasadorul Vasil Bodnar le-a mai spus reporterilor că a cerut ajutor de la autoritățile turce și de la Interpol care investighează cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești.

ACTUALIZARE 14.34 Ucraina „avansează” spre „familia europeană”, în timp ce Rusia „se apropie de o viaţă în spatele „Cortinei de fier”, a apreciat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, în ziua în care invazia rusă a intrat în cea de-a 100-a zi.

ACTUALIZARE 14.05 Potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, creșterea cheltuielilor militare germane înseamnă că țara se remilitarizează, ceea ce ar crește riscurile de securitate pentru Moscova.

Zakharova a declarat, citată de Reuters: „Percepem declarația cancelarului german (Olaf Scholz) ca încă o confirmare a faptului că Berlinul a stabilit un curs pentru o remilitarizare accelerată a țării.”

ACTUALIZARE 12.50 Uniunea Europeană adoptă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 12.15 Armata ucraineană a declarat vineri că a respins cel puțin cinci atacuri rusești în zonele Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, transmite CNN.

Armata ucraineană a declarat vineri că forțele ruse „au continuat să se pregătească pentru o ofensivă” la Harkov.

ACTUALIZARE 11.31 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE este alături de Ucraina în contextul în care se împlinesc 100 de zile de la începutul invadării țării de către Rusia.

CITEȘTE ȘI: Raport clasificat al SUA: Putin ar fi fost tratat pentru cancer și ar fi scăpat de o tentativă de asasinat

ACTUALIZARE 11.15 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a postat pe Twitter că Ucraina nu intenționează să folosească armele SUA pentru a ataca teritoriul Rusiei. Acesta a adăugat că rusia dezinformează când spune contrariul.

ACTUALIZARE 11.00 Armata rusă a pierdut 30.950 de soldați de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei de la Kiev.

ACTUALIZARE 10.30 Invadatorii ruși pregătesc un pseudo-referendum în raioanele ocupate din regiunea Zaporojie relatează presa locală. Ei plănuiesc să desemneze Melitopol drept capitală a „Republicii Populare Zaporojia”.

ACTUALIZARE 10.00 Forțele ucrainene au început antrenamentele pe lansatoarele de rachete multiple americane HIMARS, transmite reporterul acreditat la Pentagon, Matt Seyler, citat de Nexta Tv.

ACTUALIZARE 09.30 Rusia obține acum succes tactic în Donbas și controlează mai mult de 90% din Lugansk, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul despre situația de pe fronturile din Ucraina publicat în această dimineață. După ce forțele ruse nu au reușit să  îndeplinească obiectivele inițiale de a ocupa Kievul și centrele guvernamentale, Rusia se concentrează asupra Donbasului, se arată în raport.

ACTUALIZARE 08.00 Flota rusească a Pacificului  a început o serie de exerciții care vor dura o săptămână și care implică peste 40 de nave de război și 20 de avioane, a informat vineri agenția de știri de stat TASS, citând Ministerul Apărării.

Exercițiile, care au loc în perioada 3-10 iunie, vor implica, printre altele, „grupuri de nave care vor participa împreună cu aviația navală la operațiuni de căutare pentru submarine [inamice]”.

ACTUALIZARE 07.50 Câștiguri ale armatei ucrainene în sud. Forțele ucrainene spun că au făcut progrese semnificative în timpul ofensivei împotriva pozițiilor rusești în regiunea de sud ocupată, Herson. Unitatea de Apărare Teritorială AZOV Dnipro a declarat că forțele armate au eliberat 8 kilometri din „teritoriul ocupat”.

CITEȘTE ȘI: Secretarul general al NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un „război de uzură” pe „termen lung” în Ucraina

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat Volodimyr Zelenski într-un discurs video adresată Parlamentului din Luxemburg. Linia frontului de luptă se întinde pe mai mult de 1.000 km, a spus președintele ucrainean, adăugând că 100 de ucraineni mor zilnic în estul Ucrainei și alte 450-500 de persoane au fost rănite.

Ucraina a avut „un oarecare succes” în luptele de la Severodonețk, dar este prea devreme pentru a mă pronunța, a declarat  Zelenski. „Situația de acolo este cea mai grea acum, la fel ca în orașele și comunitățile din apropiere – Lisichansk, Bakhmut și altele. Multe orașe se confruntă cu un puternic atac rusesc”, a spus el în ultimul său discurs adresat poporului ucrainean.

Zelenski a vorbit, de asemenea, noile rachete și muniții pe care SUA le vor trimite Ucrainei. „Statele Unite au confirmat că sistemele moderne de rachete de foc HIMARS sunt trimise în țara noastră. Aceste arme vor ajuta cu adevărat la salvarea vieților poporului nostru și la protejarea pământului nostru. Sunt recunoscător președintelui Biden, tuturor prietenilor noștri americani și oamenilor. al Statelor Unite pentru sprijinul lor”, a adăugat el.

Aproximativ 60% din infrastructura și clădirile rezidențiale din Lisichansk, unul dintre cele două orașe din est aflate încă sub control cel puțin parțial ucrainean, au fost distruse în urma atacurilor, potrivit unui oficial local. Oleksandr Zaika, șeful administrației civile-militare a orașului, a declarat că 20.000 de oameni au rămas în oraș. Populația orașului înainte de război era de 97.000.

Zone din regiunea Donețk „sunt atacate constant cu rachete”: orașele Bakhmut și Sloviansk se numără printre zonele bombardate, a declarat joi Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare Donețk. De asemenea, trupele ruse „se deplasează pe direcția Liman-Izium pentru a captura teritoriile Sloviansk și Kramatorsk”, iar autostrada de la Bakhmut la Lisichansk „rămâne sub focul inamicului”, a spus el. Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi alte 10 au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk, a spus Kirilenko. În regiune, au mai rămas doar 340.000 din cei 1,6 milioane de oameni care trăiau acolo.

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice Azot din Severodonețk, potrivit Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk. Ministerul Regatului Unit al Apărării a declarat că Rusia a preluat controlul asupra majorității Severodonețk, un oraș-cheie din estul Ucrainei, care a fost supus bombardamentelor rusești intense.

Civilii sunt îndemnați să fugă din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, pe măsură ce bombardamentele din Rusia se intensifică în orașul în care apa și electricitatea lipsesc. 100 de persoane au ascultat joi apelul primarului și au părăsit orașul.

Oficialii pro-ruși din regiunea ocupată Zaporojie, din Ucraina, au declarat că a fost emis un decret pentru „naționalizarea” bunurilor statului în regiunea de sud-est. Şeful-adjunct al administraţiei impuse de Moscova, Andrei Trofimov, a declarat că naţionalizarea va afecta terenurile, resursele naturale şi sectoarele strategice ale economiei, precum şi proprietăţile deţinute de statul ucrainean la data de 24 februarie.

Ucraina a dublat joi ratele dobânzilor până la 25%, încercând astfel să stopeze inflația cu două cifre și să protejeze moneda nașională, care s-a prăbușit de la invazia Rusiei. Este prima intervenție în privința dobânzilor bancare de laînceputul războiului în 24 februarie. Guvernatorul băncii centrale ucrainene, Kyrylo Shevchenko, a majorat rata dobânzii de referință de la 10% la 25%.

Casa Albă a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând oficialii guvernamentali și elitele ruse, precum și mai multe iahturi care au legătură cu Vladimir Putin. Sancțiunile au fost anunțate de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, care a declarat că este „recunoscător” SUA și secretarului de stat, Antony Blinken, pentru o nouă tranșă de arme de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina.

SUA au confirmat că au desfășurat operațiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei: Cyber Command, unitate a armatei americane, a desfășurat operațiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei, a confirmat șeful comandamentului, citat de CNN.

A face posibilă aderarea Ucrainei la blocul celor 30 de națiuni este în interesul strategic al UE, dar și în „datoria noastră morală”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,. Zelenski a declarat în ultimul său discurs național: „În câteva săptămâni, așteptăm răspunsul Uniunii Europene cu privire la problema statutului de candidat pentru Ucraina. Așteptăm cu mare nerăbdare.”

Șeful ONU, Martin Griffiths, se află vineri la Moscova pentru a discuta despre reluarea exporturilor de cereale și alte alimente din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. De la invazie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră s-au blocat și peste 20 de milioane de tone de cereale sunt stocate în silozuri, în timp ce Moscova spune că sancțiunile occidentale impuse Rusiei i-a afectat exporturile de îngrășăminte și cereale.

Rusia l-a acuzat pe fiul unui deputat conservator britanic de implicare în uciderea unui comandant de brigadă din Cecenia pe teritoriul Ucrainei. Garda Națională a Rusiei a declarat că unul dintre comandanții săi, luptătorul cecen Adam Bisultanov, a fost ucis pe 26 mai într-o ciocnire cu un „grup de mercenari din Marea Britanie și SUA”, care îl includea și pe „fiul unui parlamentar britanic”, Ben Grant.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite