RĂZBOI ÎN UCRAINA | Luptă corp la corp în Donbas. Rușii ar putea ataca din nou Kievul. Macron și Scholz i-au cerut lui Putin negocieri directe și serioase cu Zelenski

28 mai 2022, 07:11

Estul Ucrainei este bombardat masiv de rușii care vor să ocupe cât mai multe orașe din Donbas.

John Kirby, purtător de cuvânt, Pentagon:Când Rusia s-a decis să se concentreze pe estul Ucrainei în regiunea Donbas, ştiam că va fi o luptă de durată şi grea şi s-a dovedit că e aşa. (…) Este o luptă corp la corp. Sunt locuri, oraşe, unde ruşii şi ucrainenii sunt foarte aproape şi totul e în mişcare. Sunt localităţi care cad într-o zi sub ruşi şi apoi ucrainenii recuperează„.

Este și cazul orașului strategic Liman, pe care rușii susțin că îl controlează acum.

Nici în Severodonețk, distrus în proporție de 90%, situația nu este mai bună. Rușii au intrat deja în oraș, iar guvernatorul provinciei Lugansk a avertizat să armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din zonă pentru a nu fi încercuită.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt ONU:Am intrat în a patra lună de război în Ucraina şi colegii noştri sunt extrem de îngrijoraţi de soarta civililor, pe măsură ce ostilităţile escaladează în Lugansk şi Donețk„.

Cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării spune că rușii vor încerca din nou să treacă râul Seversky Donets, după ce au capturat cea mai mare parte a orașului Liman din nordul regiunii Donețk.

Imaginile din satelit arată că rușii se concentrează în jurul orașului, lăsând în urmă numai ruine.

Orașul Liman este un important nod feroviar, care permite accesul la mai multe poduri rutiere și de cale ferată peste râu.

Și orașul Mikolaev din sud-vestul Ucrainei a fost bombardat din nou. Asta în timp ce, pentru prima oară de la blocada impusă de ruși în portul Mariupol, au intrat mai multe nave care vor încărca fier pe care îl vor transporta în estul Rusiei.

Autoritățile ucrainene spun că jaful rușilor din teritoriile ocupate continuă. Imagini din satelit arătau acum câteva zile mai multe nave rusești în portul Sevastopol care erau încărcate cu cereale ucrainene.

VEZI și Lituanienii au pus euro lângă euro ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Ucraina

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 17.14 Biserica Ortodoxă Rusă neagă demersul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a deveni independentă.

ACTUALIZARE 17.07 Liderii Germaniei și Franței au avut sâmbătă o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în care i-au cerut încetarea imediată a focului în Ucraina și retragerea trupelor, au declarat oficialii germani, citaţi de CNN.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au discutat cu Putin timp de 80 de minute „la inițiativa lor”, potrivit biroului de presă al guvernului german.

„Cancelarul german și președintele francez au cerut o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse. Ei i-au cerut președintelui rus să se angajeze în negocieri directe cu președintele ucrainean și să găsească o soluție diplomatică sw rezolvare a conflictului”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german.

ACTUALIZARE 16.43 Spania va trimite în Letonia o baterie de rachete de apărare antiaeriană şi 100 de militari pentru a-şi întări participarea la misiunea NATO în acest stat baltic, scrie cotidianul El Pais în ediţia de astăzi, potrivit AFP.

Întrebată de televiziunea de stat despre acest subiect, ministrul Apărării, Margarita Robles, s-a limitat să reafirme „angajamentul total” al Spaniei faţă de NATO. „În prezent, avem trupe în Letonia, dar şi în Lituania, avem navele noastre în Mediterana, şi în continuare disponibilitate maximă pentru o întărire atât de necesară pentru descurajare”, a declarat ea, fără alte precizări.

ACTUALIZARE 16.34 Orașul Nikolaiev, aflat în sud-vestul Ucrainei, a fost lovit sâmbătă de rachete rusești, a declarat șeful consiliului regional, citat de CNN. Nikolaiev  se află la aproximativ 60 de kilometri de Herson. „Orașul Nikolaiev a fost bombardat din nou în această dimineață”, transmit autorităţile din regiune. „Rușii au lovit o zonă rezidențială, la 20 de metri de o grădiniță. Sunt răniți”.

ACTUALIZARE 15.18 Preşedintele ucrainean a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson. Zelenski a spus că discuția a vizat consolidarea apărării Ucrainei, precum și eforturile de a preveni o criză alimentară.

ACTUALIZARE 14.54 Momente emoționante în Piața Libertății din Timișoara. Mai multe refugiate din Ucraina au organizat în centrul orașului un flashmob. Și-au imaginat că dansează cu soții, cu copiii, cu tații, cu mamele sau cu prietenii care au rămas acasă, în bătaia gloanțelor și a bombelor rusești. Femeile și-au transmis starea cu lacrimi în ochi și cu copiii în brațe.

ACTUALIZARE 14.22 Fostul preşedinte Petro Poroşenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară. Poroșenko  – rival al actualului şef de stat Volodimir Zelenski – a anunţat sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară pentru o deplasare în Lituania şi a avertizat că această decizie riscă să rupă „armistiţiul politic”, în plină invazie rusă.

ACTUALIZARE 14.08 Publicația spaniolă El Pais, citată de The Kyiv Independent, scrie că Uniunea Europeană ia în considerare trimiterea unei misiuni navale pentru a debloca exporturile agricole din porturile ucrainene.

Potrivit El Pais, UE va discuta despre riscul tot mai mare de foamete în țările dependente de exporturile agricole ale Ucrainei, blocate de Rusia, în cadrul unui summit care va avea loc pe 30 mai.

ACTUALIZARE 14.04 Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, citat de The Guardian.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi întărită doar de rachetele Harpoon, ci vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

ACTUALIZARE 13.30 Ministerul rus al apărării a declarat că a folosit bombardamente cu rachete pentru a distruge posturile de comandă ucrainene din Bakhmut și Soledar. Ambele orașe se află pe un traseu important din punct de vedere strategic care duce  spre sud-vest de Lysychansk și Sievierodonetsk, unde este acum concentrată principala ofensivă rusă.

ACTUALIZARE 13.26 O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a cucerit orașul. Nava urmează să fie încărcată cu metal și expediată în Rusia, într-o mișcare numită Kiev ca fiind „jaf”, potrivit The Guardian.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat agenției de presă TASS că în navă se vor încărca 2.700 de tone de metal înainte ca aceasta să plece spre orașul rusesc Rostov-pe-Don.

ACTUALIZARE 13.04 Forțele ruse bombardează orașul Nicolaev și sunt victime în rândul civililor, anunță The Kyiv Independent.  Potrivit primarului Oleksandr Sienkevych, trupele ruse au bombardat clădiri rezidențiale în Nicolaev, o capitală regională din sudul Ucrainei, pe 28 mai. Numărul victimelor civile nu a fost încă stabilit.

ACTUALIZARE 12.31 Armata rusă a confirmat sâmbătă cucerirea localităţii cheie Liman din estul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

„În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni”, a afirmat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

ACTUALIZARE 12.05 Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 km (625 mile), a anunțat astăzi ministerul său apărării.  Racheta a fost trasă din Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, se arată în comunicat.

ACTUALUZARE 11.12 Regiunea Herson ocupată de Rusia în Ucraina și-a închis granițele cu zonele ucrainene vecine, anunță sâmbătă publicația de stat RIA-Novosti, citată de Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației instalate de Rusia la Herson.

„Granița este acum închisă din motive de securitate… nu recomandăm sub nicio formă călătoria în Ucraina, indiferent de pretext”, a declarat Stremousov, potrivit RIA.

ACTUALIZARE 10.54 Biserica Ortodoxă ucraineană, care este subordonată Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri desprinderea de aceasta și și-a declarat „deplina independenţă” de Moscova.  Este o inițiativă istorică, luată vineri, 27 mai, de Soborul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.41 Guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina, Serhiy Gaidai, a declarat că există aproximativ 10.000 de soldați ruși în regiune, transmite Reuters, care nu poate verifica independent afirmația.

„Acestea sunt (unitățile) care se află permanent în regiunea Lugansk, care încearcă să atace și încearcă să obțină avantaje  în orice direcție pot”, a spus Gaidai la televiziunea ucraineană.

ACTUALIZARE 09.11 Ministerul britanic al Apărării: Forțele ruse au capturat probabil cea mai mare parte a orașului Liman, etapă în ofensiva din Donbas.

Forțele ruse au capturat probabil cea mai mare parte a orașului Liman, într-o probabilă operațiune preliminară pentru următoarea etapă a ofensivei lor Donbas, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în ultima actualizare a situației din Ucraina.

ACTUALIZARE 08.36 Maiorul în retragere John Spencer, președintele studiilor de război de la Madison Policy Forum, a declarat într-un interviu pentru  BBC că Rusia are un oarecare impuls în estul Ucrainei, dar ucrainenii ar avea capacitatea de a-i opri să avanseze dacă ar obține mai multe arme occidentale.

Spencer crede că  forțele ucrainene pot continua să lupte, în ciuda epuizării resurselor și a trupelor: „Ei au încă ceea ce Rusia nu are – voința de a lupta, ei luptă pentru țara lor. Mulți din Rusia încă se luptă cu moralul și coeziunea pentru că nu sunt siguri pentru ce luptă”.

Referitor la zvonurile  că SUA vor oferi Ucrainei sisteme de arme cu rază mai lungă de acțiune, maiorul spune că aceasta ar fi „vitală pentru a împiedica Ucraina să piardă din ce în ce mai mult din Donbas”.

ACTUALIZARE 07.56 Presa locală rusă, citată de NEXTA, susține că Ucraina  plănuiește să trimită o bombă nucleară asupra orașului Bryansk din Rusia.

ACTUALIZARE 07.53 Procurorul Curţii Penale Internaţionale cere Rusiei să coopereze în ancheta privind Ucraina. Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.

ACTUALIZARE 07.41 Ultimele date prezentate de ONU arată că 4.031 de civili au murit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, inclusiv 261 de copii.

ACTUALIZARE 07.37 Sursa independentă de știri Meduza, citată de The Guardian, a raportat că oficiali apropiați de Kremlin au declarat că Rusia „planifică o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă” și ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev.

Cele mai recente informații despre războiul Rusiei în Ucraina, la ora 7.00 dimineața:

Lupte la Severodonețk: Oficialii ucraineni au negat afirmațiile că orașul din regiunea  Lugansk este înconjurat de forțele ruse, dar au recunoscut că Rusia deține o parte a orașului și că are victorii acolo. Aproximativ 90% din locuințele din Severodonețk au fost avariate pe fondul unei „apărări feroce” a orașului, a declarat vineri un oficial militar local.

Linii de aprovizionare: Armata ucraineană a anunțat că rușii mobilizează brigăzile feroviare cu mașini speciale pentru a repara liniile de cale ferată avariate în nordul Ucrainei pentru a reface rutele de aprovizionare. Calea ferată din Rusia în regiunea Harkov și spre sud până la Izium este o linie de aprovizionare critică pentru ofensiva rusă.

Ajutor în arme: Oficialii americani din apărare au declarat că sunt „atenți și conștienți”  de cererea Ucrainei pentru sisteme avansate de rachete cu lansare multiplă, dar deciziile nu au fost încă luate. CNN a anunțat joi că administrația Biden se pregătește să trimită sisteme MLRS ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate în Ucraina, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.

Oficiali din Ucraina – inclusiv președintele Volodimir Zelenski în discursul său de vineri noaptea spre sâmbătă – au făcut apel pentru asistență suplimentară din partea vestului, deoarece regiunea Donbas se confruntă cu „o politică evidentă de genocid” din partea forțelor ruse de acolo.

Securitatea alimentară: Potrivit președintelui Zelenski, aproape jumătate din exportul de cereale al Ucrainei, aproximativ 22 de milioane de tone, este în prezent blocat, deoarece Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său ucrainean au discutat vineri despre eforturile de soluționare a crizei globale de securitate alimentară.

Schimb de prizonieri: Președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat pe cancelarul Austriei că va avea loc un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, potrivit unui comunicat al Cancelariei austriece făcut public după o convorbire de 45 de minute între cei doi lideri.

Aderarea la NATO: Ministrul de externe al Finlandei și-a exprimat optimismul că „mai devreme sau mai târziu, Finlanda și Suedia vor fi membre NATO” și a spus că discuțiile cu Turcia vor continua, deoarece Ankara amenință că va bloca aderarea celor  două națiuni la alianța defensivă. Ambele  au solicitat oficial aderarea la NATO săptămâna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite